Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Δικαίωμα «έξωσης» των Γερμανών από τον ΟΤΕ!



Την ώρα που οι Γερμανοί της Deutsche Telekom εξαντλούν κάθε περιθώριο ανοχής της κυβέρνησης, διατηρώντας τον υπόδικο για απιστία κατά του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, στη θέση του επικεφαλής του Οργανισμού, έγκριτοι νομικοί τονίζουν στο “S”, ότι η κυβέρνηση έχει ένα «μυστικό όπλο» νομικού χαρακτήρα, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει άμεσα, για να προχωρήσει σε… έξωση της Telekom από το μάνατζμεντ του Οργανισμού!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “S”, η διαπραγμάτευση Γερμανών και κυβέρνησης για τη διαδοχή Βουρλούμη βρίσκεται σε τέλμα, με ευθύνη της Telekom: το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε αρχικά κάθε συζήτηση για διαδοχή του κ. Βουρλούμη από κάποιον εκ των στενών συνεργατών του σήμερα (είχαν προταθεί οι Αϊβάζης και Τσαμάζ), όπως απορρίπτει και κάθε συζήτηση για παραμονή ενός υπόδικου για επιζήμια σύμβαση στο «τιμόνι» του Οργανισμού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι Γερμανοί αρνούνται τις εύλογες προτάσεις της κυβέρνησης, να αναλάβει την ηγετική θέση ο καθηγητής Πληροφορικής του ΜΙΤ, Μ. Μπλέτσας, πρόσωπο που χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και έχει το απαιτούμενο διεθνές κύρος και επιστημονική γνώση για να αναλάβει την τύχη του Οργανισμού. Αρνητικοί είναι ως τώρα οι Γερμανοί και για τον κ. Νίκο Καραμούζη, τραπεζικό στέλεχος με σημαντικές περγαμηνές, που αν μη τι άλλο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον κ. Βουρλούμη (πλην της παραπομπής στο Κακουργιοδικείο, βεβαίως…), αφού και ο σημερινός επικεφαλής του ΟΤΕ προέρχεται από τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Η μέχρι στιγμής στάση των Γερμανών καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τις πραγματικές τους προθέσεις για τον ΟΤΕ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουν το συνεταιρισμό τους με το Δημόσιο στη διοίκηση: η Telekom επιδιώκει με σαφήνεια να περιορίσει το Δημόσιο σε ρόλο παθητικού παρατηρητή και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ, αγνοώντας το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας μετόχων, η οποία διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναινετικής διοίκησης από κοινού, όσο το Δημόσιο διατηρεί συμμετοχή μεγαλύτερη από το 15%.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγκριτοι νομικοί εκφράζουν στο “S” την απορία τους, γιατί ως τώρα η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει ένα ισχυρότατο διαπραγματευτικό –και πραγματικό…- όπλο που έχει στα χέρια της, με το οποίο θα μπορούσε ακόμη και να περιορίσει την Telekom με νόμιμες διαδικασίες σε ρόλο παθητικού μετόχου, ανακτώντας προσωρινά τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ. Όπως εξηγούν οι πηγές αυτές,

n Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Μάρτιο, αφού περίμενε από τον περασμένο Οκτώβριο σχετική απάντηση του Δημοσίου μάταια, βρίσκεται στα πρόθυρα της εκκίνησης διαδικασίας παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη μη υποβολή δημόσιας προσφοράς στους μετόχους πλειοψηφίας από την Deutsche Telekom, όταν απέκτησε το 25% των μετοχών του ΟΤΕ και τον πρώτο ρόλο στη διοίκηση του Οργανισμού.

n Σε πρόσφατη απάντησή του, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Μπαρνιέ ανέφερε τα εξής: «Κατόπιν της καταγγελίας από τον Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, η οποία αφορά την απόκτηση του ελέγχου του ΟΤΕ, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2009, και ζήτησε να αποσαφηνιστεί, μεταξύ άλλων, γιατί στην περίπτωση της απόκτησης μετοχών του OTE από την DT δεν ενεργοποιήθηκε η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς, καθώς και πώς έχει εξασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων των μειοψηφούντων μετόχων. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση.

n Από την προκαταρκτική εξέταση της Επιτροπής, τόνισε ο επίτροπος Μπαρνιέ, φαίνεται ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική προσφορά, την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων. Συν τοις άλλοις, η δυνατότητα των κρατών μελών να παρεκκλίνουν από τις εν λόγω διατάξεις έχει ερμηνευθεί κατά τρόπο πολύ διασταλτικό. Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί τα θέματα αυτά και δεν θα παραλείψει να δώσει συνέχεια τους προσεχείς μήνες».

n Με δεδομένο, ότι η Κομισιόν κατά πάσα βεβαιότητα θα κρίνει ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη διαδικασία απόκτησης του ελέγχου του ΟΤΕ χωρίς την υποβολή δημόσιας προσφοράς, τονίζουν νομικοί, η Ελλάδα έχει μία δυνατότητα να αποφύγει την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: να ενεργοποιήσει άμεσα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το άρθρο 29 του ν. 3461/2006, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία για τις δημόσιες προσφορές. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται, ότι σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δημόσιας προσφοράς, κατά παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1 του νόμου, «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί, επιπλέον, με απόφαση της, να επιβάλει αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου ή και άλλων δικαιωμάτων που απορρέουν από τις κινητές αξίες της υπό εξαγορά εταιρείας τις οποίες κατέχει το υπόχρεο πρόσωπο».

n Με απλά λόγια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει και να ακυρώσει την αρχική της απόφαση, που φαίνεται τώρα ότι είναι ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο, με την οποία δόθηκε στους Γερμανούς το δικαίωμα να μην η υποβάλουν δημόσια προσφορά και, ακολούθως, να «παγώσει» τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν στον ΟΤΕ, δίνοντας στο Δημόσιο τη δυνατότητα να ανακτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ!

Αυτή η λύση, που θα απάλλασσε το Δημόσιο από το βάρος μιας νέας καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα του επέτρεπε να εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία μεταβίβασης του μάνατζμεντ του ΟΤΕ σε μεταγενέστερο στάδιο αποτελεί ασφαλώς ένα «πυρηνικό όπλο», η χρήση του οποίου θα εξόργιζε όχι μόνο την Deutsche Telekom, αλλά και τη γερμανική κυβέρνηση, σε μια περίοδο θλιβερής εξάρτησης της χώρας από το διεθνή μηχανισμό δανειοδότησης, στον οποίο τον πρώτο λόγο έχει το Βερολίνο.

Η ενόχληση των Γερμανών, άλλωστε, από την ευρωπαϊκή περιπέτεια που ακολούθησε την εξαγορά του ΟΤΕ, φαίνεται και από το γεγονός, ότι μόλις ωρίμασαν οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν κατά του Ελληνικού Δημοσίου έκανε την εμφάνισή του σε ημερήσια συντηρητική εφημερίδα άρθρο ειδικού συνεργάτη, δια του οποίου διεκτραγωδούνταν οι φοβερές, δήθεν, συνέπειες που θα είχε για τη χώρα η ανακίνηση με καταγγελίες στην Κομισιόν του θέματος της παράνομης μη υποβολής δημόσιας προσφοράς από τους Γερμανούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο ανώνυμος ειδικός συνεργάτης, που αρθρογράφησε με αρκετό πάθος για τα υποτιθέμενα δεινά που θα γνώριζε ο τόπος, αν δεν συγκαλυπτόταν η παρανομία της προηγούμενης κυβέρνησης και της Telekom, κατά πολλούς ήταν ο ίδιος ο κ. Π. Βουρλούμης!

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν νομικοί, το Δημόσιο οφείλει να γνωρίζει τα νομικά όπλα του στη διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς, όπως οφείλει και να καθιστά σαφές στη διοίκηση της Telekom, ότι υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε και να τα χρησιμοποιήσει. Ίσως έτσι αντιληφθούν και οι συνομιλητές του υπουργού Οικονομικών, ότι δεν βρισκόμαστε σε περίοδο νέας Βαυαροκρατίας για να επιβάλλουν με αποικιοκρατικό τρόπο τους όρους τους, αλλά οφείλουν να διαπραγματεύονται με καλή πίστη με το Δημόσιο, για μια διοίκηση πραγματικά κοινής αποδοχής. Από την οποία, βεβαίως, θα εξαιρείται ο υπόδικος κ. Βουρλούμης, αφού, όπως επισήμανε με γλαφυρό τρόπο ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Π. Καμμένος, δεν μπορούμε να αφήνουμε ένα παιδεραστή να… κρατάει τα παιδιά!


Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Οι Γερμανοί ελέγχουν πλήρως τον ΟΤΕ - Κατεβάσαμε τα...παντελόνια


Μας κυβερνάει η dt και το κράτος δεν μπορεί να επιβάλλει να μην είναι μέσα στον ΟΤΕ ο διωκόμενος για κακούργημα Παναγής Βουρλούμης. Και οι Γερμανοί λένε ότι τον θέλουν και ο Παπακωνσταντίνου πιέζει. Είμαστε συνέταιροι αλλά κάνουν κουμάντο οι Γερμανοί και δεν έχουν πέσει ακόμα τα ταβάνια να...
πλακώσουν το μέγαρο μαξίμου. Είναι δυνατόν να επιτρέπουν σε έναν που κατηγορείται για απιστία να είναι στο τιμόνι του ΟΤΕ και τους Γερμανούς να μην τους απασχολεί και να τους περνάει; Πάει πολύ ρε παιδιά. Κατεβάσαμε και παντελόνια.

Αναρτήθηκε από troktiko στις 9:



Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Το φιάσκο …και ο υπόδικος του ΟΤΕ


Ένα φιάσκο τεραστίων πολιτικών διαστάσεων για την κυβέρνηση κινδυνεύει να χρεωθεί προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν καταφέρει στην επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, στις 28 Ιουνίου, να συμφωνήσει επιτέλους με την Deutsche Telekom για την απομάκρυνση του υπόδικου Π. Βουρλούμη από το κορυφαίο πόστο του ΟΤΕ, αλλά, κυρίως, για το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός για την αποτυχία του κ. Παπακωνσταντίνου να οδηγήσει από τη χθεσινή γενική συνέλευση τον κ. Βουρλούμη εκτός διοίκησης, παρότι ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο ότι υπήρχε εισαγγελική πρόταση παραπομπής του σε δίκη με τη βαρύτατη κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, με την πρόκληση ζημιάς 54 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό, μέσω των υπερτιμολογημένων συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης με την Siemens και την Intracom.

«Το υπουργείο Οικονομικών γνώριζε εδώ και έξι μήνες ότι ήταν θέμα χρόνου η παραπομπή του κ. Βουρλούμη σε δίκη, όπως και έγινε με την πρόσφατη απόφαση του δικαστικού συμβουλίου. Είναι αδιανόητο, ότι δεν κατάφεραν σε αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν να συμφωνήσουν με τους Γερμανούς στο πρόσωπο του αντικαταστάτη του κ. Βουρλούμη, ώστε να μη φθάνουμε στον σημερινό τραγέλαφο, να παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της χώρας ένας υπόδικος», τονίζει στο “S” στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια των δικαστικών ερευνών για το σκάνδαλο των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, «η κυβέρνηση έχει φθάσει σήμερα στο σημείο, εξαιτίας των ατυχών χειρισμών του υπουργείου Οικονομικών, να διατηρεί στον ΟΤΕ το μοναδικό στέλεχος του Οργανισμού που έχει παραπεμφθεί σε δίκη για συμβάσεις με την Siemens».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η κυβέρνηση κινδυνεύει, αν δεν απομακρυνθεί τελικά στη συνέλευση της 28ης Ιουνίου ο κ. Βουρλούμης, να δει τη γελοιοποίηση της προσπάθειας πολλών μηνών να φωτισθεί το σκάνδαλο Siemens και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι: «Πώς θα πεισθεί ο πολίτης για τις προθέσεις μας, όταν βλέπει να παραμένει επικεφαλής στον ΟΤΕ το ίδιο πρόσωπο που κατηγορείται ότι προκάλεσε τεράστια ζημιά στον Οργανισμό, από συμβάσεις με την Siemens»;

Ο υπουργός Οικονομικών, που γνωρίζει καλά τα θέματα του ΟΤΕ από πρώτο χέρι, αφού διετέλεσε μέλος του δ.σ. του Οργανισμού στα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σημίτη, λίγο πριν οριστικοποιηθούν, από την κυβέρνηση Καραμανλή, οι επίμαχες «φουσκωμένες» συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, είναι προσωπικά έκθετος, αφού δεν κατάφερε, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στον ΟΤΕ, να συμφωνήσει με τους Γερμανούς στις αναγκαίες αλλαγές μελών του διοικητικού συμβουλίου, ώστε αυτές να επικυρωθούν από τη χθεσινή γενική συνέλευση.

Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες, ότι «η Κυβέρνηση διατηρεί την υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή και θα συζητήσει με τη νέα Διοίκηση του ΟΤΕ, που θα προκύψει μετά από τη Γενική Συνέλευση το μέλλον της επιχείρησης αυτής». Άφηνε με τον τρόπο αυτό να διαφανεί, ότι στη χθεσινή γενική συνέλευση θα γινόταν πραγματικότητα η αντικατάσταση Βουρλούμη. Βέβαια, σε άλλο σημείο των ίδιων δηλώσεών του, είχε τονίσει, ότι «θα γίνει η Γενική Συνέλευση και είναι προφανές ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή διοίκησης, είτε στη Γενική Συνέλευση είτε αμέσως μετά. Το έχουμε πει πολύ καθαρά». Με αυτή την απάντηση, άφηνε να εννοηθεί, ότι ενδεχομένως η αντικατάσταση Βουρλούμη να γινόταν μετά τη χθεσινή συνέλευση.

Γεγονός είναι, ότι έξι μήνες μετά το «καμπανάκι» για την επικείμενη παραπομπή του κ. Βουρλούμη σε δίκη, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν κατόρθωσε να προετοιμάσει τη διαδοχή του και κινδυνεύει να χρεωθεί προσωπικά την αποτυχία στους χειρισμούς για την απομάκρυνση Βουρλούμη, αν δεν καταλήξει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία για το πρόσωπο του διαδόχου. Πολύ περισσότερο, όταν είναι γνωστό ότι εκκρεμεί και δεύτερη απόφαση της Δικαιοσύνης, για το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Βουρλούμης και για το σκάνδαλο της εξαγοράς της Γερμανός.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από τη διαδικασία αποτίμησης της αξίας της Γερμανός από δύο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ελεγκτικών εταιρειών, δεν κατέστη δυνατό να «νομιμοποιηθεί» το υπερφυσικό τίμημα της εξαγοράς και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο δεύτερης παραπομπής Βουρλούμη με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Αν αυτό συμβεί, όσο ο κ. Βουρλούμης θα βρίσκεται στο τιμόνι του ΟΤΕ, η χώρα μας, που κατέχει επάξια τα πιο θλιβερά ρεκόρ διαφθοράς στον πολιτισμένο κόσμο, θα έχει πετύχει άλλο ένα: να διαχειρίζεται τις τύχες μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, ένα πρόσωπο που πρόκειται να δικασθεί για δύο περιπτώσεις κακουργηματικής απιστίας εις βάρος της εταιρείας αυτής!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή γενική συνέλευση έδωσε την άδεια στη διοίκηση του ΟΤΕ να λάβει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις μέχρι του ποσού των 3 δις. ευρώ από την Deutsche Telekom, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την πρωτοφανή κρίση ρευστότητας, στην οποία οδήγησε με τους χειρισμούς της τον Οργανισμό η διοίκηση Βουρλούμη. Προφανές είναι, ότι αν ο ΟΤΕ, που έχει σήμερα εξευτελιστική κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 2,9 δις. ευρώ, χάρη στην «αποτελεσματική διοίκηση Βουρλούμη», λάβει δάνεια 3 δις ευρώ από τους Γερμανούς, θα έχει συντελεστεί με τον τρόπο αυτό αθόρυβα η πλήρης εκχώρηση του Οργανισμού στην Telekom, ό,τι και αν αποφασίσει τελικά το Δημόσιο να κάνει με το 20% των μετοχών που διατηρεί. Θα είναι και αυτή άλλη μια επιτυχία εθνικής εμβέλειας από την «αποτελεσματική διοίκηση Βουρλούμη»…




Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Βάλανε στον ΟΤΕ τον Καραμούζη που ήταν μπλεγμένος στο σκάνδαλο "Γερμανός"...


http://press-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_3558.html
Πέντε νέα μέλη ορίστηκαν στο ΔΣ του ΟΤΕ. Πρόκειται για τους:
*Βασίλη Φουρλή, επιχειρηματία-μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
* Νίκο Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της EFG Eurobank-Καθηγητή του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά.
* Δημήτρη Τζουγανάτο, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
* Μιχάλη Μπλέτσα, Καθηγητή Πληροφορικής στο...

Media Lab του ΜΙΤ.
* Στάθη Ανέστη, αναπληρωτή Γραμματέα της ΓΣΕΕ.
Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει το όνομα του κ. Καραμούζη. Είναι ένα ακόμη στέλεχος του ομίλου Λάτση που αναλαμβάνει κρατική θέση. Υπάρχει όμως και κάτι σοβαρότερο.
Ο κ. Καραμούζης ήταν πρόεδρος της "Eurobank EFG Χρηματιστηριακή" όταν αυτή ενεπλάκη στο σκάνδαλο της εξαγοράς της "Γερμανός" από την Cosmote. Μάλιστα η υπόθεση αυτή δεν...
έχει τελεσιδικήσει ακόμη ούτε στη Δικαιοσύνη ούτε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που είχε επιβάλει πρόστιμα.
Τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας «Γερμανός ΑΒΕΕ».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 680.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 580.000 ευρώ αφορούσαν σε μετόχους της Γερμανός ΑΒΕΕ και τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ, αφορούσαν τη Eurobank Xρηματιστηριακή και σε δύο αντικριστές της που εκτελούσαν τις εντολές των μετόχων της Γερμανός. Σύμφωνα με την Επιτροπή τα στελέχη της Γερμανός ΑΒΕΕ είχαν προχωρήσει σε στήριξη της μετοχής στις αρχές του 2006, ενώ η Εurobank Xρηματιστηριακή επέδειξε αμέλεια στον έλεγχο των συγκεκριμένων συναλλαγών. Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε μεν την ακύρωση των προστίμων αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης. Λόγω του σκανδάλου με την "Γερμανός" απομακρύνθηκε μάλιστα τότε από την Εurobank Xρηματιστηριακή ο διευθύνων σύμβουλός της Βίκτωρ Ασσέρ.
Δεν δημιουργείται λοιπόν ένα ηθικό ασυμβίβαστο με το να τοποθετείται ο κ. Καραμούζης στο ΔΣ του ΟΤ΅Ε χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει οριστικά η υπόθεση της εξαγοράς της "Γερμανός";
Λεπτομέρεια: Τα νέα μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ θα παίρνουν αποζημίωση το μήνα 2250 ευρώ. Η μείωση είναι 10% καθώς τα μέλη του ΔΣ μέχρι πρότινος έπαιρναν 2.500 ευρώ το μήνα; Δεν είναι μια μικρή πρόκληση αυτές οι αμοιβές; Και δεν είναι μια μεγάλη κοροϊδία η μείωση μόλις κατά ...10%;

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Πρόκληση των Γερμανών με το Βουρλούμη...


Ξανάβαλαν διοικητή, κάποιον που είναι κατηγορούμενος ήδη, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος...
Ο Παναγής Βουρλούμης συνεχίζει ακάθεκτος. Ανανεώθηκε η θητεία του. Οι Γερμανοί της Deutsche Telekom (στην οποία η Ν.Δ. πούλησε τον ΟΤΕ) έδειξαν προκλητικά ότι τον στηρίζουν. Τον...

άνθρωπο, που μόλις προχθές η ελληνική Δικαιοσύνη τον παραπέμπει να δικαστεί για κακούργημα.
Τόσα χρόνια τους στήριζε ο άνθρωπος, τους Γερμαναράδες και παίρναν έργα εδώ. Να μην τον στηρίξουν και αυτοί τώρα! ...


Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Προς: Διευθύνων Σύμβουλο της Cosmote, κ. Μιχάλη Τσαμάζ


Από http://pdecosmote.blogspot.com/

Προς: Διευθύνων Σύμβουλο της Cosmote, κ. Μιχάλη Τσαμάζ

Κοιν: Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών & Δικτύων, Υπουργείο Οικονομικών, Γ.Σ.ΕΕ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, ΕΚΑ, Σωματεία ΟΤΕ

Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, η σιωπή του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας μας κ. Μιχάλη Τσαμάζ, στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τα εκατομμύρια ευρώ που μοιράζει η Cosmote, με απευθείας ανάθεση σε γνωστή διαφημιστική εταιρεία.
Σε μια εποχή που η διαφάνεια είναι απαίτηση της κοινωνίας μας, δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που θέλουν την Cosmote να προχωρά στην αγορά κτιρίου, που ανήκει στην ίδια διαφημιστική εταιρεία.
Σε μια εποχή που η Cosmote, εκχωρεί σημαντικές υποδομές της και του ομίλου στον ανταγωνισμό και συγκεκριμένα στη Wind, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του δικτύου της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή η εταιρεία μας ταλανίζεται με την υπόθεση «Γερμανός», για την οποία είστε υπόλογος με τον κ. Βουρλούμη, στην Εξεταστική και Προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Δεν γνωρίζουμε καμιά γνωστή σας ενέργεια, για όλα αυτά που είναι η κύρια δουλειά σας και αμείβεστε πλουσιοπάροχα.
Αντιθέτως, εξαντλείτε επικοινωνιακά το Διευθυντικό σας δικαίωμα και επιβάλλεται την εξουσία σας με πρακτικές ανασφάλειας και τρομοκρατίας στους εργαζόμενους της εταιρείας, που στήριζαν πριν από εσάς τα συμφέροντα της επιχείρησης και συνεχίζουν να το κάνουν με απαράμιλλη αφοσίωση.
κ. Τσαμάζ είναι επιτακτική η ανάγκη να προστατεύσετε το κύρος της εταιρείας.
• Σας καλούμε, να διαψεύσετε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.
• Nα σταματήσετε, την εσωστρέφεια που καλλιεργείται καθημερινά στους εργαζόμενους.
Αν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε.

Αναρτήθηκε από ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ COSMOTE κειμενο
Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ !


Οι βαθιές ρίζες του συστήματος εκμετάλλευσης, κάθε κοινωνικής ανάγκης, της διαφθοράς και της κλεψιάς, συντελούν στο να παρουσιάζονται ανυπέρβλητα εμπόδια στις απόπειρες αντιμετώπισης καταστάσεων



Διαβάστε περισσότερα

Ανεξέλεγκτη δράση καρτέλ και ΝΕΣΤΛΕ


http://www.stopcartel.info
Με μια ερώτηση βόμβα προς την υπουργό Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «ανεξέλεγκτη δράση καρτέλ και μονοπωλίων στην αγορά λόγω του πλημμελούς ελέγχου εφαρμογής των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού», εστιάζοντας ιδιαίτερα στην περίπτωση της ιστορικής απόφασης κατά της ελληνικής θυγατρικής της NESTLE, που τιμωρήθηκε με βαρύ πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ και διατάχθηκε να παύσει όλες τις καταχρηστικές πρακτικές της, χωρίς ποτέ να ελεγχθεί η συμμόρφωσή της στην απόφαση της Επιτροπής!
Στην ερώτησή του, που για πρώτη φορά αγγίζει την ουσία της ολιγωρίας στην άσκηση αντιμονοπωλιακής πολιτικής στην Ελλάδα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου αναφέρει τα εξής:

Παρότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο για την εθνική οικονομία, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα καρτέλ και τα μονοπώλια της αγοράς συνεχίζουν ανεξέλεγκτα την παράνομη δράση τους, από ολιγωρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον έλεγχο εφαρμογής των αποφάσεων που η ίδια έχει εκδώσει.


Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Δ. Κυριτσάκης, η Επιτροπή έχει λάβει 98 αποφάσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αφορούν βασικά αδικήματα ανταγωνισμού (καρτέλ τιμών, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεις κ.α.). Με τις αποφάσεις της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιβάλει σημαντικά πρόστιμα σε εταιρείες με ηγετική θέση σε πολλούς κλάδους, κρίσιμους για τους καταναλωτές και τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Κυριτσάκης εξήγησε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την εξέτασή του, ότι η είσπραξη των προστίμων που επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε παραβάτες της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατά κανόνα καθυστερεί, λόγω προσφυγών στη Διοικητική Δικαιοσύνη. Τόνισε δε, ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις οι αποφάσεις της Επιτροπής γίνονται δεκτές επί της ουσίας από τα διοικητικά δικαστήρια, όπου προσβάλλονται.


Όμως, όπως έχει γίνει δεκτό πλέον από όλους τους ειδικούς του δικαίου του
Ανταγωνισμού στη χώρα μας και διεθνώς, την ίδια ή και μεγαλύτερη σημασία από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, για την αποκατάσταση συνθηκών υγιούς λειτουργίας των επιμέρους αγορών, έχει η ορθή εκτέλεση των αποφάσεων των αντιμονοπωλιακών αρχών. Δηλαδή, έχει ιδιαίτερη σημασία, πέραν της επιβολής και είσπραξης των προστίμων, να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των αρχών, που υποχρεώνουν επιχειρήσεις να παύουν τις παραβατικές τους συμπεριφορές, οι οποίες στρεβλώνουν τη λειτουργία των αγορών.


Εν προκειμένω, φαίνεται εξ όσων κατέθεσε ο κ. Κυριτσάκης στην Επιτροπή
Θεσμών και Διαφάνειας, ότι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει να παρουσιάσει σοβαρό έργο, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο εκτέλεσης των αποφάσεών της, καθώς και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων (πρόσθετα χρηματικά πρόστιμα), όταν διαπιστώνεται πλημμελής συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
Πρακτικά, το αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι να μένουν ανεφάρμοστες σοβαρές αποφάσεις, που υποχρεώνουν εταιρείες με την απειλή υψηλών ημερήσιων προστίμων, να παύουν τις διαπιστωμένες παραβατικές συμπεριφορές τους.

Αυτό το κενό στην εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, για το οποίο ευθύνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εξουδετερώνει πλήρως τη δυνατότητα επιβολής υγιών κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά: ακόμη και όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις, οι επιχειρήσεις που τιμωρούνται από την Επιτροπή εξακολουθούν τις ίδιες παραβατικές συμπεριφορές και αποκομίζουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από αυτές τις πρακτικές, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί και να υπερκαλύπτουν το κόστος των προστίμων που θα καταβάλλουν ύστερα από χρόνια, αφού ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες.

Είναι άξιον απορίας η απάντηση του πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όταν ερωτήθηκε πιεστικά γιατί δεν παράγουν αποτελέσματα οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.



Ως παράδειγμα επισημαίνω:



Επικαλούμενος σχετικά πρόσφατη απόφαση επιβολής υψηλότατου προστίμου στην εταιρεία NESTLE, ο κ. Κυριτσάκης ισχυρίσθηκε ότι η απόφαση της Επιτροπής δεν εφαρμόζεται, λόγω της εκκρεμούσης προσφυγής της εταιρείας στο Διοικητικό Εφετείο.



Η πραγματικότητά, όμως, είναι, ότι ουδέποτε εκδόθηκε απόφαση αναστολής της ισχύος της απόφασης για την NESTLE. Αντίθετα, η απόφαση της Επιτροπής είναι ισχυρή και εκτελεστή και έχει εκδοθεί μόνο απόφαση μερικής αναστολής του προστίμου, βάσει της οποίας καταβλήθηκαν ήδη τα 18 εκατ. ευρώ από τα περίπου 30 εκατ. ευρώ των συνολικώς επιβληθέντων προστίμων.



Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι υποχρεωμένη να ελέγξει αν η NESTLE έχει συμμορφωθεί με την απόφαση, σε ό,τι αφορά την απαγόρευση επανάληψης όλων των διαπιστωμένων καταχρηστικών πρακτικών και, εφόσον διαπιστωθεί πλημμελής συμμόρφωση, να επιβάλει τα προβλεπόμενα από την απόφασή της υψηλά ημερήσια πρόστιμα για κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης.



Τονίζεται, επιπλέον, ότι ο κ. Κυριτσάκης επανέλαβε την αστήρικτη
νομικά θεωρία του προκατόχου του, σύμφωνα με την οποία «αφού έχει δοθεί αναστολή και δεν εκτελούνται οι αποφάσεις, ο υπόλογος δεν έχει λόγο να συμμορφωθεί, αφενός, γιατί θα θεωρηθεί ότι συμμορφούμενος, αναγνωρίζει την παράβαση του και αφετέρου, γιατί έχει την ευχέρεια να μη συμμορφώνεται».

Η πραγματικότητα, ασφαλώς, είναι πολύ διαφορετική: τα δικαστήρια κατά κανόνα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της απόφασης για την NESTLE, δεν αναστέλλουν την ισχύ των αποφάσεων της Επιτροπής και συνεπώς αυτές είναι άμεσα εκτελεστές, ενώ στο διατακτικό τους, επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις, προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.


Άλλωστε, αν ίσχυε η νομικά αστήρικτη θεωρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τότε εύλογα δημιουργείται το ερώτημα για πιο λόγο υπάρχει, όταν εκδίδει αποφάσεις που δεν εκτελούνται!


Επειδή εξ όσων κατέθεσε ο κ. Κυριτσάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις, ότι


- Κατά κανόνα οι αποφάσεις της Επιτροπής, παρότι δεν αναστέλλεται η ισχύς τους από τα δικαστήρια, μένουν ανεφάρμοστες,


- Η Επιτροπή δεν επιτελεί ένα εκ των βασικότερων καθηκόντων που ο
νομοθέτης της έχει αναθέσει, δηλαδή την άσκηση ελέγχου εκτέλεσης των
αποφάσεων που η ίδια εκδίδει,


- Οι παραβάτες της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ακόμη και όταν
τιμωρούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, συνεχίζουν ανενόχλητοι από την Επιτροπή τις παραβατικές τους συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται καθεστώς απόλυτης ασυδοσίας στην αγορά,


Ερωτάσθε:

1. Έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και
Ναυτιλίας πλήρης αναφορά, όπως ορίζεται από το ν. 703/77, σχετικά με τους ελέγχους εφαρμογής αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

2. Σε πόσες περιπτώσεις έχει διενεργηθεί αυτεπάγγελτος έλεγχος
εφαρμογής εκτελεστών αποφάσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε τις σχετικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί, κατόπιν αυτεπάγγελτων ελέγχων.

3. Ποιο είναι το ύψος των προστίμων και σε ποιες εταιρείες έχουν αυτά
επιβληθεί, για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με αποφάσεις της Επιτροπής
Ανταγωνισμού;
4. Ποιες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού
διαπιστώθηκε, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, ότι γίνονται σεβαστές από τους παραβάτες και εφαρμόζονται μετά τη δημοσίευσή τους;

5. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το ΥΠΟΙΑΝ, για να προχωρήσουν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι αναγκαίοι έλεγχοι εκτέλεσης στην κραυγαλέα περίπτωση της απόφασης για την NESTLE, στην οποία και ο ίδιος ο κ. Κυριτσάκης αναφέρθηκε διεξοδικά, αναγνωρίζοντας την ευρύτερη σημασία που έχει για τη λειτουργία της αγοράς βασικών καταναλωτικών αγαθών; Με ποιο πρόσχημα η Επιτροπή δικαιολογεί την ανεπίτρεπτη ολιγωρία της στον έλεγχο εκτέλεσης της συγκεκριμένης, ιστορικής απόφασης παρότι έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο του 12μήνου από την έκδοσή της;



Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Πραγματογνωμοσύνη για τον ΓΕΡΜΑΝΟ.....


Μικρές λεπτομέρειες των αφανών δραστηριοτήτων του Πάνου Γερμανού ήρθαν στην επιφάνεια κατά τηνδιάρκεια της ακρόασης του Παναγή Βουρλούμη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ στη Βουλή, με αφορμή την συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ.
Τότε, προέκυψε καθυστερημένα (δεν είχε γνωστοποιηθεί αρχικά) ότι η Cosmote εκτός από την εισηγμένη Γερμανός θα εξαγοράσει «άνευ περαιτέρω ανταλλάγματος», όπως ανέφερε στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος και μία μη εδρεύουσα στην Ελλάδα εταιρεία, την «Limalon Co. Limited», δηλαδή off-shore εταιρεία με έδρα στην Κύπρο.
Αυτή η εταιρεία είναι βασικός μέτοχος της «MobileBeeep Τηλεπικοινωνίες Ε.Π.Ε» (πρώην Mobiltrend). Όπως επισημάνθηκε στη Βουλή, η Mobilbeeep είναι εμπορικός συνεργάτης της Γερμανός ΑΒΕΕ με εκτεταμένο δίκτυο εμπορικών αντιπροσώπων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Επειδή η λέξη εμπορικός συνεργάτης είναι γενική, δηλαδή δεν ορίζει εάν είναι προμηθευτής ή πελάτης της Γερμανός, προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά πληροφορικής, ότι η MobileBeeep ήταν προμηθευτής της Γερμανός. Δηλαδή η Γερμανός αγόραζε προϊόντα από την Mobilbeeep.

Αυτές όμως οι εταιρείες, Limalon Co. Limited και MobileBeeep Τηλεπικοινωνίες, φαίνεται πως είχαν ουσιαστική σύνδεση με την εισηγμένη Γερμανός και τον βασικό της μέτοχο, Πάνο Γερμανό, ο οποίος έκανε και τη συμφωνία με την Cosmote.
Ωστόσο δεν αναφέρονται πουθενά στο ετήσιο δελτίο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας Γερμανός ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με την χρηματιστηριακή νομοθεσία.



Γιατί έχουν άμεση επιχειρηματική και έμμεση μετοχική σύνθεση κατά τα γεγονότα. Όμως, η δραστηριότητα αυτή του Πάνου Γερμανού ή και της εταιρείας του αποκρύπτεται. Και αποκρύπτεται γιατί χρησιμοποιεί ως μέτοχο off-shore εταιρεία.
Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία, κάποιος μπορεί να βρει σε δημόσια έγγραφα πως η κυπριακή off-shore είχε και συνεταίρο (δηλαδή συμμέτοχο στην εταιρεία MobileBeeep Τηλεπικοινωνίες). Το όνομά του είναι Αθανάσιος Κετσετσόγλου, επιχειρηματίας, ετών 41.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας, εμφανίζεται μεταξύ και άλλων να εκπροσωπεί και να δεσμεύει με την υπογραφή του την εταιρεία Multirama, εισηγμένη και αυτή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.
Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χρησιμοποιώντας off-shore και διάφορα πρόσωπα που συνδέονται με τις εταιρείες του ομίλου Γερμανός, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός φαίνεται να αποκρύπτει και πολλές άλλες δραστηριότητες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το επενδυτικό κοινό, τους αναλυτές και φυσικά την Cosmote.
Πάντα υπάρχει μία ελληνική εταιρεία στην οποία εμφανίζεται κάποιο άλλο πρόσωπο και συνήθως μέτοχος είναι μια off-shore.
Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η eshop.gr, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα στον χώρο των πωλήσεων ειδών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών μέσω διαδικτύου.
H εταιρεία αυτή ιδρύθηκε από μια παρέα νέων ανθρώπων: τους αδελφούς Σίμο και Κώστα Μαυροειδή και τον Απόστολο Αποστολάκη.
Στην εταιρεία αυτή απέκτησε συμμετοχή ο Πάνος Γερμανός τον Οκτώβριο του 2005. Όχι ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο, αλλά μέσω άλλου νομικού προσώπου για να μη φαίνεται και να αποκρύπτει δραστηριότητες ανταγωνιστικές.
Άρθρα για την εξαγορά της eshop.gr από τον Πάνο Γερμανό, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (11.12.2005) και «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» (17.12.2005), τα οποία δεν διαψεύστηκαν.
Ενας εκ των μετόχων της eshop.gr (εκτός των αφων Μαυροειδή και Αποστολάκη) σύμφωνα με το ΦΕΚ, με ποσοστό τουλάχιστον 35% είναι η εταιρεία MEGACONnet Aνώνυμη Εταιρεία
Εμπορίου και Βιομηχανίας Παραγωγής Συμμετοχών, που ιδρύθηκε το 2005.
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής της εταιρείας είναι ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου, ίδιος άνθρωπος, ο οποίος είναι στη Multirama του Πάνου Γερμανού και στην Mobilbeeep επίσης του Πάνου Γερμανού.
Μέτοχος της MEGACONnet A.Ε. είναι η MEGACON Ltd, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δηλαδή off-shore εταιρεία, για να χάνεται η μετοχική σύνθεση.
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της eshop.gr εμφανίζεται ο Αναστάσιος Θερμός, ο οποίος υπογράφει τους ισολογισμούς της εισηγμένης Γερμανός, με την ιδιότητά του ως Διευθυντή Λογιστηρίου.
Ο ίδιος άνθρωπος (Θερμός) είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Multirama, από τις 23.2.2006, εταιρεία που ανήκει στον Πάνο Γερμανό.
Οι αφανείς δραστηριότητες του Πάνου Γερμανού δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της προηγούμενης Κυριακής της «Κυριακάτικης
Ελευθεροτυπίας» (10/9/2006) ο Πάνος Γερμανός συνδέεται και με την εταιρεία WestNet Distribution A.E. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η εν λόγω εταιρεία συνεργάζεται με την Multirama, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη της, αλλά δεν έχει σχέση μετοχική με την Multirama και τον Πάνο Γερμανό. Το ίδιο δημοσίευμα όμως επισημαίνει τις εξής συμπτώσεις που προκύπτουν από διάφορες εταιρικές πράξεις των εταιρειών WestNet Distribution και Multirama, που έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ:
Ο σημερινός οικονομικός διευθυντής της Multirama, Γιώργος Κολέλης ο οποίος υπογράφει και τον ισολογισμό της είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της WestNet Distribution A.E. Κατέχει μάλιστα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Στο πρώτο μάλιστα διοικητικό συμβούλιο της WestNet Distribution A.E. εμφανίζεται και ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου, κατέχοντας τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Η εταιρεία αυτή έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.000.000 ευρώ. Ποιος είναι μέτοχος στην εταιρεία WestNet Distribution A.E.; Δεν γνωρίζουμε, ίσως όμως είναι off-shore.
Αναζητώντας το ετήσιο δελτίο του έτους 2005 της Multirama δεν αναφέρεται πουθενά αυτή η εταιρεία, καθώς ο Γιώργος Κολέλης δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Multirama, αλλά απλό διευθυντικό στέλεχος.
Εκτός των άλλων διάφορα πρόσωπα, που συνδέονται με τις επιχειρήσεις του Πάνου Γερμανού όπως ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου και η Ελένη Κολοβού (λογίστρια στην Γερμανός και στο eshop.gr σύμφωνα με πληροφορίες) εμφανίζονται στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων εταιρειών. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν συμπτωματικώς το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητα και ιδρύθηκαν το 2006, όταν δηλαδή ήταν σε διαπραγματεύσεις ο Πάνος Γερμανός με την Cosmote για την πώληση της εταιρείας του.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εταιρειών είναι ότι ο βασικός τους μέτοχος είναι off-shore εταιρεία. Γιατί;
Οι εταιρείες αυτές είναι:

- IMPERA ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. με μέτοχο την εταιρεία Duron Investments.

- Incipit Ηλεκτρονικά και Ψηφιακά Συστήματα Α.Ε. με μέτοχος την εταιρεία Orizousa Limited.

- Nelia Πληροφορική Α.Ε. με μέτοχο την εταιρεία Allexpert Limited.

Κάποια μέλη από την παραπάνω επιχειρηματική παρέα δημιούργησαν και ένα άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα προκειμένου να ανταγωνιστεί την eshop.gr πριν την εξαγοράσουν.

Μέσω μιας εταιρείας, της ALFA SCOTT δημιούργησαν το ηλεκτρονικό κατάστημα με την επωνυμία computer4u.gr.
Ποιος υπογράφει τον ισολογισμό της του έτους 2005; Συμπτωματιώς και πάλι εμφανίζεται με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου. Επίσης στο Δ.Σ. της ίδιας εταιρείας συμμετέχει ο Παναγιώτης Καβάκας, ο οποίος συμμετέχει στις εταιρείες IMPERA A.E., MEGACONnet A.E.
Όταν μάλιστα εξαγόρασε ο Γερμανός το eshop.gr στην ιστοσελίδα του computer4u.gr αναρτήθηκε ένα μήνυμα, το οποίο παραπέμπει τους πελάτες στην εταιρεία eshop.gr. Το μήνυμα λέει τα εξής:

Αγαπητοί μας πελάτες,

Λόγω διαφόρων προβλημάτων είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε επ'αόριστο τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος Computer4u. Η διοίκηση του Computer4u, προσπαθώντας να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης που δείξατε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, ανακοινώνει ότι έχει έρθει σε συμφωνία με το ηλεκτρονικό κατάστημα e-shop.gr για την πλήρη after sales εξυπηρέτηση και υποστήριξη των πελατών του Computer4u. Συνεπώς για οποιoδήποτε ζήτημα σχετικά με προιόντα που αγοράσατε απο το Computer4u μπορείτε να απευθύνεστε για την άμεση εξυπηρέτηση σας στο τηλ. 211-5000-500 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση service@e-shop.gr .

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και προτίμηση που δείξατε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα Computer4u .

Tέλος, ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου "συναντιέται" και με τον νομικό σύμβουλο του Πάνου Γερμανού και της Multirama, τον Γιώργο Ξηρουχάκη σε άλλες εταιρείες, εκτός πληροφορικής.
Η αποκάλυψη της όλης ιστορίας από το «Παρόν», που σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έχει περαιτέρω προεκτάσεις, προκαλεί πολλά ερωτήματα:
Γνώριζαν ή όχι ο Παναγής Βουρλούμης διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και ο Βαγγέλης Μαρτιγόπουλος της Cosmote τις επιχειρηματικές και ευθέως ανταγωνιστικές έμμεσες διασυνδέσεις του Γερμανού;
Τι είδους οικονομικές ή άλλες δοσοληψίες είχαν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και off-shore με τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες Γερμανός ΑΕΒΕ και Multirama;
Από ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα- εκτός του Πάνου Γερμανού - συμφώνησε η Cosmote να αγοράσει μετοχές της εισηγμένης Γερμανός; (ο Πάνος Γερμανός εμφανίζεται επίσημα να κατέχει το 34,9% των μετοχών της Γερμανός και όχι το 42%, που συμφώνησε να αγοράσει από αυτόν η Cosmote);
Πως διακινούνταν τα χρήματα που σχετίζονταν με μετοχικές ανακατατάξεις ή και συνήθεις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των διαφόρων εταιρειών;
Τι ρόλο έπαιζαν και παίζουν όλες αυτές οι εταιρείες;
Λειτουργούσαν ανταγωνιστικά ή συμπληρωματικά των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Γερμανός και Multirama; Γιατί εάν ήταν προμηθευτές των εισηγμένων σε τι τιμές αγόραζαν οι εισηγμένες; Εάν αγόραζαν ακριβά, τότε έβγαζαν κέρδη οι αφανείς εταιρείες. Εάν αγόραζαν φθηνά, κάτω του κόστους, τότε ίσως να εμφάνιζε υψηλή κερδοφορία - πέραν της κανονικής η Γερμανός.
Tί θα κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπροστά στις αποκρύψεις στοιχείων;
Υπάρχει αθέμιτη πρακτική κατά των franchisees της Multirama από την παράλληλη δράση συνδεόμενων και ταυτόχρονα ανταγωνιστικών εταιρειών;

Από http://www.paron.gr/v3/article_print.php?id=10012&colid=&catid=27&dt=2006-09-17%200:0:0







κειμενο

Διαβάστε περισσότερα

Δύο πρόσωπα κλειδιά,


Δύο πρόσωπα κλειδιά, αν και είναι ήδη «καμένα», θα καθίσουν στο σκαμνί για την υπόθεση «SIEMENS». Ο Τάσος Μαντέλης για αποδοχή μίζας και διακίνηση μαύρου χρήματος και ο Παναγής Βουρλούμης, πρόεδρος του ΟΤΕ, για απιστία όσον αφορά υποθέσεις συμβάσεων με την γερμανική εταιρεία. Πρόκειται για τους δύο πρώτους πυροκροτητές, οι οποίοι προϊδεάζουν για τις επερχόμενες δικαστικές βόμβες.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης και ο διευθυντής τεχνικού δικτύου του οργανισμού, Γιώργος Ιωαννίδης. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών κατηγορούνται για απιστία από κοινού, για τις υπερτιμολογημένες συμβάσεις του ΟΤΕ την περίοδο 2003-2007.


Οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί μεταξύ του ΟΤΕ και διαφόρων εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες η Intracom, η Siemens και η ANKO για τη συντήρηση των δικτύων του ΟΤΕ, με μεγαλύτερο τίμημα απ’ αυτό που είχε καταλήξει η διεύθυνση διαχείρισης και συντήρησης δικτύων της εταιρείας.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος τους.

Για την υπόθεση, πριν από περίπου δύο χρόνια είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ την έρευνα είχε διενεργήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Τουλουπάκη.

Ύποπτος φυγής ο Μαντέλης

Με άλλο βούλευμα, τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών, ουσιαστικά στέλνουν τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη, Τάσο Μαντέλη, στο Κακουργιοδικείο, αφού διαπιστώνουν ότι «απαίτησε τον Σεπτέμβριο του 1997 από τη Siemens χρηματικό ποσό, ως δώρο».

Αν και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, θεωρούν ότι εξακολουθεί να ισχύει το αδίκημα της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος. Αυτό επειδή ο κ. Μαντέλης διοχέτευε τα χρήματα σε νόμιμες δραστηριότητες, όπως τα δίδακτρα των παιδιών του, σε χρόνο που δεν ήταν υπουργός.

Με το σκεπτικό αυτό, οι εφέτες επικύρωσαν την απαγόρευση εξόδου από την χώρα που του είχε επιβληθεί, επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφού η «εργασία του στο εξωτερικό είναι απροσδιόριστη, ως και σχεδόν απροσδιόριστες είναι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας», όπου λέει ότι εργάζεται, ενώ κρίνουν ότι όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση που συντάραξε και συνταράσσει την κοινωνικο-πολιτική ζωή της χώρας, έχουν τάσεις διαφυγής από την Δικαιοσύνη».

apo zougla.gr



Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Δίωξη κατά του προέδρου του ΟΤΕ


http://www.nooz.gr

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης και ένα ακόμη στέλεχος του Οργανισμού, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Το βούλευμα (αριθμός 1693/2010) παραπέμπει τον κ. Βουρλούμη καθώς και τον διευθυντή Τεχνικού Δικτύου του ΟΤΕ Γιώργο Ιωαννίδη, για την κατηγορία της απιστίας από κοινού...
που αφορά υπερτιμολογημένες συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Οργανισμός το διάστημα 2003-2007.

Απάντηση ΟΤΕ

Τη βεβαιότητα ότι θα αποδειχθεί το "έωλο της κατηγορίας, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στο πρωτόδικο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι "τα στελέχη του τα οποία έλαβαν την σχετική απόφαση ενήργησαν αποκλειστικά προς το συμφέρον της Εταιρίας, διαχειριζόμενοι με τον καλύτερο τρόπο μία κατάσταση την οποία παρέλαβαν".

Στην ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ καταλήγει ότι ο Οργανσιμός "μελετά το βούλευμα προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, όντας πεπεισμένος ότι θα αποδειχθεί το έωλο της κατηγορίας".






Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Σπυρο θα σου βαλω πιπερι


τι εκανε ο κλεφτης στον αλλο κλεφτη



Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Επίσημο: Ο ΟΤΕ σε κρίση ρευστότητας!


www.sofokleous10.gr

Πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «S10» για την κρίση ρευστότητας, στην οποία οδήγησε τον ΟΤΕ η διοίκηση Βουρλούμη, κυρίως με την υπερτιμημένη εξαγορά της Γερμανός, δύο χθεσινές ανακοινώσεις της ίδιας της διοίκησης του Οργανισμού ήλθαν να το επιβεβαιώσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο!

Αιφνιδίως -και κατά τρόπο που θα...

ενέπιπτε ακόμη και στις διατάξεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας περί παραπλανητικών ανακοινώσεων…- η διοίκηση Βουρλούμη ενημέρωσε χθες το επενδυτικό κοινό, ότι «πετσοκόβεται» κατά 62% το μέρισμα των μετόχων του. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι μεταθέτει το 2011 την πληρωμή στην εφορία της έκτακτης εισφοράς επί των κερδών της χρήσης 2009.

Όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο στον φορολογούμενο πολίτη που επί δεκαετίες τροφοδοτεί τη μεγέθυνση της περιουσίας του Οργανισμού, ο ΟΤΕ βρίσκεται σήμερα, με καταστροφικούς χειρισμούς της διοίκησης Βουρλούμη, σε αδυναμία να ανταποκριθεί ακόμη και σε βασικές του υποχρεώσεις, όπως η καταβολή του ΗΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ μερίσματος για την προηγούμενη χρήση, ή οι υποχρεώσεις του στην εφορία.

Τη μεγαλύτερη ζημιά από τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΟΤΕ έχει, χωρίς αμφιβολία, το ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος του Οργανισμού, αλλά και σε ό,τι αφορά την είσπραξη πολύτιμων, αυτή την περίοδο, δημοσίων εσόδων:

- Από την περικοπή του μερίσματος σε 0,19 ευρώ (έναντι των 0,50 ευρώ ανά μετοχή που είχαν ανακοινωθεί μόλις στις 25 Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2009), το Δημόσιο υπολογίζεται ότι χάνει ως μέτοχος του ΟΤΕ γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται τυχόν απώλειες κρατικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν μετοχές του ΟΤΕ στα χαρτοφυλάκιά τους.

- Τεράστιες είναι οι απώλειες του Δημοσίου και από την κατακόρυφη μείωση της κεφαλαιοποίησης του ΟΤΕ, μετά την ανακοίνωση των αναπάντεχων κακών νέων για το μέρισμα. Η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 11% στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ και οι λογιστικές απώλειες δημόσιας περιουσίας μόνο σε μια συνεδρίαση ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ.

- Με την ανακοίνωση για τη μετάθεση της πληρωμής της έκτακτης εισφοράς 96,4 εκατ. ευρώ το 2011, παρότι θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα του 2010 (τυπική ένδειξη και αυτή της στενότητας ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ) το Δημόσιο βλέπει μια από τις κατ’ εξοχήν κερδοφόρες εταιρείες της χώρας να λέει «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω… φέτος!» μια έκτακτη εισφορά που όλες οι άλλες κερδοφόρες εταιρείες πληρώνουν αγόγγυστα μέσα στο 2010 –καλό θα ήταν να εξηγηθεί και στους άλλους φορολογούμενους πολίτες, πάντως, πώς ακριβώς ο ΟΤΕ πετυχαίνει αυτή την ιδιότυπη εξαίρεση σε ό,τι αφορά το χρόνο πληρωμής της υποχρέωσής του.

- Επιπλέον, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι αμφισβητεί και το… ύψος της έκτακτης εισφοράς και «διερευνά την πιθανότητα (μετά την πληρωμή του ανωτέρω ποσού) να ζητήσει να της επιστραφεί ποσό 30,1 εκατ. ευρώ περίπου από την ανωτέρω εισφορά, το οποίο έχει υπολογιστεί επί εσόδων από μερίσματα και προέρχεται από κέρδη θυγατρικών της για τη χρήση 2008, στα οποία έχει ήδη επιβληθεί έκτακτη εισφορά με βάση τις διατάξεις του Ν. 3808/2009».

Μέσα σε ένα 24ωρο, λοιπόν, ο ΟΤΕ κατάφερε ποικιλοτρόπως να επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο, ενώ δεν έχει περάσει καιρός από την εποχή, που ο Οργανισμός ήταν ένα από τα «χρυσωρυχεία» του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με υψηλές καταβολές μερισμάτων και φόρων. Δυστυχώς, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου απουσίαζε χθες στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup και δεν είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τον Π. Βουρλούμη για τις επιτυχίες αυτές…

Η ξαφνική μετατροπή του κερδοφόρου Οργανισμού σε μπαταχτσή των μετόχων του και του Δημοσίου είναι πλέον προφανές ότι οφείλεται σε κρίση ρευστότητας, στην οποία ευσχήμως αναφέρθηκε και η διοίκηση Βουρλούμη στις χθεσινές ανακοινώσεις, σημειώνοντας ότι «στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειες εξοικονόμησης χρηματορροών, επικαλούμενο την αλλαγή στις συνθήκες, «ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που εισήχθησαν σε συνέχεια των προβλημάτων χρηματοδότησης της χώρας, καθώς και της επακόλουθης αβεβαιότητας σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις».

Η οδυνηρή πραγματικότητα για τον ΟΤΕ, βέβαια, είναι ότι λίγη σχέση έχουν τα μέτρα λιτότητας, τα προβλήματα χρηματοδότησης της χώρας και η μακροοικονομική αβεβαιότητα με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα ο Οργανισμός. Στην πραγματικότητα, ο ΟΤΕ αδυνατεί να αναχρηματοδοτήσει δάνεια, που σε εποχές αλόγιστης σπατάλης από τη διοίκηση Βουρλούμη χρησιμοποιήθηκαν για την πανάκριβη εξαγορά της Γερμανός. Αν είχε ακολουθήσει συνετές πολιτικές επέκτασης δραστηριοτήτων και διαχείρισης της περιουσίας και των υποχρεώσεών του, ο ΟΤΕ δεν θα γινόταν σήμερα «επαίτης» στη μητρική Deutsche Telekom για να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη του…

Τι έγραφε το “S10” την 1η Ιουνίου

Σε αναλυτικό δημοσίευμά του από την 1η Ιουνίου, το “S” είχε αναφερθεί διεξοδικά στην κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ και, δυστυχώς, λίγες ημέρες αργότερα επιβεβαιωθήκαμε πλήρως. Το δημοσίευμα αυτό παρατίθεται, για να γίνει αντιληπτό με σαφήνεια, ότι ο ΟΤΕ δεν θα αντιμετώπιζε τα σημερινά οξύτατα προβλήματα, αν ήταν συνετή η διαχείριση που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια:

Βαριά στρατηγικά σφάλματα της διοίκησης Βουρλούμη πληρώνει σήμερα ο ΟΤΕ με μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας, που δημιουργείται μεν από τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες, αλλά σίγουρα δεν θα είχε τις ίδιες παρενέργειες για τον Οργανισμό, αν επί ημερών Βουρλούμη δεν αντιμετωπιζόταν η ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ σαν μια… «χρυσή κάρτα» για απεριόριστες αγορές.

Μέσα στην καθημερινή «βροχή» υποβαθμίσεων πιστοληπτικών αξιολογήσεων, που έπληξαν από το Δημόσιο μέχρι τις τράπεζες, πέρασε απαρατήρητη η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμολογίας του ΟΤΕ από την Standard & Poors, από το ΒΒΒ στο ΒΒΒ-. Θα ήταν μια ασήμαντη υποβάθμιση, μέσα σε όλες τις άλλες, αν δεν συνοδευόταν από μια σημαντική σημείωση, που δείχνει πόσο «στριμωγμένος» θα είναι ο ΟΤΕ τη διετία 2010-2011.

Ανέφερε η S&P, ειδικότερα, ότι διατηρεί σταθερό το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ και αυτό αντανακλά την προσδοκία του οίκου, ότι η Deutsche Telekom θα προσφέρει στήριξη ρευστότητας στον Οργανισμό, αν χρειασθεί, για την αναχρηματοδότηση χρεών, ύψους 2,1 δις. ευρώ, τα οποία ωριμάζουν μέσα στο 2011.

Με μια λιγότερο «κομψή» διατύπωση, θα αποκαλυπτόταν σαφέστερα η πραγματική εικόνα: ο ΟΤΕ, αν δεν είχε σήμερα τις πιστωτικές γραμμές της Deutsche Telekom στη διάθεσή του (σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων) θα ήταν στην τρέχουσα, δύσκολη διετία, εκτεθειμένος ακόμη και στον κίνδυνο μιας σοβαρής κρίσης ρευστότητας, πράγμα πρωτοφανές στην ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, με διεθνή εμβέλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου, ο ΟΤΕ έχει σήμερα μακροπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις 5,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δις. ευρώ λήγουν μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις,

n Τον Φεβρουάριο του 2010, ομόλογα (…) ονομαστικής αξίας 1,5 δις. ευρώ, με ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2011 και υπόλοιπο την 31η Μαρτίου 1,497 δις. ευρώ, ανακατανεμήθηκαν στο βραχυπρόθεσμο μέρος των μακροπρόθεσμων δανείων. Ο ΟΤΕ εξετάζει ήδη πιθανούς τρόπους αναχρηματοδότησης του συγκεκριμένου δανείου, συμπεριλαμβανομένης αλλά όχι περιοριζόμενης σε αυτό, της λήψης δανείου από την Deutsche Telekom AG.

Πίσω από αυτή τη σημείωση, αλλά και όσα επακολούθησαν μέχρι σήμερα, φαίνεται καθαρά, ότι ο ΟΤΕ δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα: όπως το Δημόσιο και οι ελληνικές τράπεζες, ο Οργανισμός είναι μπλοκαρισμένος από τη διεθνή αγορά και δεν μπόρεσε να βρει μέσω του Λονδίνου δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσει αυτό το σκέλος του δανείου που θα έληγε τον Φεβρουάριο. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να βρει ένα ποσό της τάξεως των 1,5 δις. ευρώ από τις «στεγνές» ελληνικές τράπεζες, γι’ αυτό και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα ζητήσει η διοίκηση στην προσεχή γενική συνέλευση την άδεια των μετόχων για να λάβει δανεισμό από την Deutsche Telekom.

Προφανές είναι, ότι σε συνθήκες πιστωτικού αποκλεισμού, που δεν πρόκειται να αλλάξουν γρήγορα (ακόμη και το Δημόσιο, μόνο στα… όνειρα του υπουργού Οικονομικών θα βρει πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό πριν το τέλος του 2011…) και ενώ η άμεση ρευστότητα του Οργανισμού δεν ξεπερνά σήμερα τα 900 εκατ. ευρώ, με τις λήξεις να φθάνουν το 1,5 δις. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011, ο ΟΤΕ θα αναγκασθεί να προσφύγει σαν άλλος ένας επαίτης από την Ελλάδα στα βαθιά γερμανικά «σεντούκια».

Είναι ενδιαφέρον, όμως, το ύψος του ποσού των λήξεων που έχουν «στριμώξει» σήμερα τον ΟΤΕ, 1,5 δις. ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς κόστισε (χωρίς τους τόκους…) η πολυδιαφημισμένη, πλην όμως χαμηλής αποδοτικότητας, εξαγορά της Γερμανός!

Η διοίκηση Βουρλούμη υπερέβη το 2006 τα εσκαμμένα και σήμερα ο Οργανισμός πληρώνει βαρύ τίμημα: για πρώτη φορά, ο ΟΤΕ βγήκε «έξω από τα νερά του» και, ενώ ως τότε προχωρούσε σε εξαγορές άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, εξαγόρασε μια εμπορική εταιρεία, την Γερμανός, ακριβώς τη στιγμή που έπνεε τα λοίσθια το επιχειρηματικό της μοντέλο, αυτό του «σούπερ μάρκετ» κινητής τηλεφωνίας/τεχνολογίας, καθώς οι Vodafone και Wind είχαν «απεξαρτηθεί» από το εμπορικό του δίκτυο, δημιουργώντας τα δικά τους.

Τότε επέλεξε ο κ. Βουρλούμης να προχωρήσει στην εξαγορά της Γερμανός, με ένα τίμημα που ακόμη ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη ως εξωφρενικά υψηλό, το οποίο μάλιστα ο ΟΤΕ κλήθηκε να εξοφλήσει με δανεισμό. Τέσσερα χρόνια μετά, η Γερμανός δεν έχει αποδώσει ούτε καν κέρδη που να καλύπτουν τους τόκους αυτού του δανείου και μόνο όσοι γοητεύονται από νοηματικές ακροβασίες μπορεί να πεισθούν από τα επιχειρήματα της διοίκησης του Οργανισμού για τα οφέλη που (δήθεν) είχε από την εξαγορά.

Στην πραγματικότητα, τα κέρδη που άντλησε ο Οργανισμός από το εμπορικό δίκτυο της Γερμανός ήταν αμελητέα σε σχέση με το τεράστιο κόστος της εξαγοράς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποδεικνύεται ότι σήμερα δεν θα έμπαινε στις ίδιες περιπέτειες με την εξυπηρέτηση του δανεισμού του, αν είχε αποφύγει το «βαρίδι» των 1,5 δις. ευρώ, αλλά δαπανούσε ένα λογικό ποσό για την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου καταστημάτων, όπως ακριβώς είχε σχεδιασθεί εξαρχής, πριν δηλαδή επινοηθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο της εξαγοράς της Γερμανός.

Με απλά λόγια, σήμερα ο ΟΤΕ και μαζί του η ελληνική κυβέρνηση δεν θα βρίσκονταν στην ιδιότυπη «ομηρία» των Γερμανών της Deutsche Telekom, που λειτουργούν για τον ΟΤΕ ως δανειστές εσχάτης καταφυγής, αν η διοίκηση Βουρλούμη δεν σπαταλούσε ένα τεράστιο ποσό δανεικών για μια εξαγορά αμφίβολης σκοπιμότητας. Αν ο κ. Βουρλούμης έδειχνε τη στοιχειώδη ευθιξία ενός μάνατζερ που σέβεται τον εαυτό του και τους μετόχους, ήδη θα είχε παραιτηθεί…



Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Στον Παπακωνσταντίνου στέλνει τους καναλάρχες ο Βουρλούμης


Αύριο οι εκπρόσωποι όλων των καναλιών θα πάνε στον Παπακωνσταντίνου για να εκφράσουν την έντονη αντίδρασή τους για την επιπλέον 25% έκπτωση που ζητάνε οι ΟΤΕ – COSMOTE και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ για τη διαφήμισή τους. Οι καναλάρχες υποστηρίζουν ότι αυτό είναι άλλη μια πίεση εκ μέρους του κράτους που χρησιμοποιώντας το δίδυμο Βουρλούμη-Τσαμάζ θα οδηγήσει εκατοντάδες δημοσιογράφους στην ανεργία.
www.greekmoney.gr


Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Αντικατάσταση Βουρλούμη στον ΟΤΕ


Την αντικατάσταση του Προέδρου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη κατά τη Γενιοκή Συνέλευση του ΟΤΕ ή αμέσως μετά ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.
apo troktiko



Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Τσαμάζ (COSMOTE)



Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Τσαμάζ (COSMOTE). Αλήθεια, ποια ήταν τα θέματα της συζήτησης;;;
Το 10% εξαγοράς του Γερμανού;
Ο ΟΤΕ International;
Η...Αλβανία;
Άραγε... έπονται σημαντικές εξελίξεις;
Άλλωστε στον Όμιλο, πολλά περίεργα συμβαίνουν τελευταία!
Έτσι και αλλιώς προέχουν τα 1,3 δισ. ρευστότητας..
Αναρτήθηκε από troktiko στις 4:51 μ.μ.


Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΕ: Στα πρόθυρα κρίσης ρευστότητας!


Βαριά στρατηγικά σφάλματα της διοίκησης Βουρλούμη πληρώνει σήμερα ο ΟΤΕ με μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας, που δημιουργείται μεν από τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες, αλλά σίγουρα δεν θα είχε τις ίδιες παρενέργειες για τον Οργανισμό, αν επί ημερών Βουρλούμη δεν αντιμετωπιζόταν η ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ σαν μια… «χρυσή κάρτα» για απεριόριστες αγορές.

Μέσα στην καθημερινή «βροχή» υποβαθμίσεων πιστοληπτικών αξιολογήσεων, που έπληξαν από το Δημόσιο μέχρι τις τράπεζες, πέρασε απαρατήρητη η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμολογίας του ΟΤΕ από την Standard & Poors, από το ΒΒΒ στο ΒΒΒ-. Θα ήταν μια ασήμαντη υποβάθμιση, μέσα σε όλες τις άλλες, αν δεν συνοδευόταν από μια σημαντική σημείωση, που δείχνει πόσο «στριμωγμένος» θα είναι ο ΟΤΕ τη διετία 2010-2011.

Ανέφερε η S&P, ειδικότερα, ότι διατηρεί σταθερό το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ και αυτό αντανακλά την προσδοκία του οίκου, ότι η Deutsche Telekom θα προσφέρει στήριξη ρευστότητας στον Οργανισμό, αν χρειασθεί, για την αναχρηματοδότηση χρεών, ύψους 2,1 δις. ευρώ, τα οποία ωριμάζουν μέσα στο 2011.

Με μια λιγότερο «κομψή» διατύπωση, θα αποκαλυπτόταν σαφέστερα η πραγματική εικόνα: ο ΟΤΕ, αν δεν είχε σήμερα τις πιστωτικές γραμμές της Deutsche Telekom στη διάθεσή του (σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων) θα ήταν στην τρέχουσα, δύσκολη διετία, εκτεθειμένος ακόμη και στον κίνδυνο μιας σοβαρής κρίσης ρευστότητας, πράγμα πρωτοφανές στην ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, με διεθνή εμβέλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου, ο ΟΤΕ έχει σήμερα μακροπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις 5,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δις. ευρώ λήγουν μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις,

n Τον Φεβρουάριο του 2010, ομόλογα (…) ονομαστικής αξίας 1,5 δις. ευρώ, με ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2011 και υπόλοιπο την 31η Μαρτίου 1,497 δις. ευρώ, ανακατανεμήθηκαν στο βραχυπρόθεσμο μέρος των μακροπρόθεσμων δανείων. Ο ΟΤΕ εξετάζει ήδη πιθανούς τρόπους αναχρηματοδότησης του συγκεκριμένου δανείου, συμπεριλαμβανομένης αλλά όχι περιοριζόμενης σε αυτό, της λήψης δανείου από την Deutsche Telekom AG.

Πίσω από αυτή τη σημείωση, αλλά και όσα επακολούθησαν μέχρι σήμερα, φαίνεται καθαρά, ότι ο ΟΤΕ δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα: όπως το Δημόσιο και οι ελληνικές τράπεζες, ο Οργανισμός είναι μπλοκαρισμένος από τη διεθνή αγορά και δεν μπόρεσε να βρει μέσω του Λονδίνου δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσει αυτό το σκέλος του δανείου που θα έληγε τον Φεβρουάριο. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να βρει ένα ποσό της τάξεως των 1,5 δις. ευρώ από τις «στεγνές» ελληνικές τράπεζες, γι’ αυτό και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα ζητήσει η διοίκηση στην προσεχή γενική συνέλευση την άδεια των μετόχων για να λάβει δανεισμό από την Deutsche Telekom.

Προφανές είναι, ότι σε συνθήκες πιστωτικού αποκλεισμού, που δεν πρόκειται να αλλάξουν γρήγορα (ακόμη και το Δημόσιο, μόνο στα… όνειρα του υπουργού Οικονομικών θα βρει πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό πριν το τέλος του 2011…) και ενώ η άμεση ρευστότητα του Οργανισμού δεν ξεπερνά σήμερα τα 900 εκατ. ευρώ, με τις λήξεις να φθάνουν το 1,5 δις. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011, ο ΟΤΕ θα αναγκασθεί να προσφύγει σαν άλλος ένας επαίτης από την Ελλάδα στα βαθιά γερμανικά «σεντούκια».

Είναι ενδιαφέρον, όμως, το ύψος του ποσού των λήξεων που έχουν «στριμώξει» σήμερα τον ΟΤΕ, 1,5 δις. ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς κόστισε (χωρίς τους τόκους…) η πολυδιαφημισμένη, πλην όμως χαμηλής αποδοτικότητας, εξαγορά της Γερμανός!

Η διοίκηση Βουρλούμη υπερέβη το 2006 τα εσκαμμένα και σήμερα ο Οργανισμός πληρώνει βαρύ τίμημα: για πρώτη φορά, ο ΟΤΕ βγήκε «έξω από τα νερά του» και, ενώ ως τότε προχωρούσε σε εξαγορές άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, εξαγόρασε μια εμπορική εταιρεία, την Γερμανός, ακριβώς τη στιγμή που έπνεε τα λοίσθια το επιχειρηματικό της μοντέλο, αυτό του «σούπερ μάρκετ» κινητής τηλεφωνίας/τεχνολογίας, καθώς οι Vodafone και Wind είχαν «απεξαρτηθεί» από το εμπορικό του δίκτυο, δημιουργώντας τα δικά τους.

Τότε επέλεξε ο κ. Βουρλούμης να προχωρήσει στην εξαγορά της Γερμανός, με ένα τίμημα που ακόμη ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη ως εξωφρενικά υψηλό, το οποίο μάλιστα ο ΟΤΕ κλήθηκε να εξοφλήσει με δανεισμό. Τέσσερα χρόνια μετά, η Γερμανός δεν έχει αποδώσει ούτε καν κέρδη που να καλύπτουν τους τόκους αυτού του δανείου και μόνο όσοι γοητεύονται από νοηματικές ακροβασίες μπορεί να πεισθούν από τα επιχειρήματα της διοίκησης του Οργανισμού για τα οφέλη που (δήθεν) είχε από την εξαγορά.

Στην πραγματικότητα, τα κέρδη που άντλησε ο Οργανισμός από το εμπορικό δίκτυο της Γερμανός ήταν αμελητέα σε σχέση με το τεράστιο κόστος της εξαγοράς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποδεικνύεται ότι σήμερα δεν θα έμπαινε στις ίδιες περιπέτειες με την εξυπηρέτηση του δανεισμού του, αν είχε αποφύγει το «βαρίδι» των 1,5 δις. ευρώ, αλλά δαπανούσε ένα λογικό ποσό για την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου καταστημάτων, όπως ακριβώς είχε σχεδιασθεί εξαρχής, πριν δηλαδή επινοηθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο της εξαγοράς της Γερμανός.

Με απλά λόγια, σήμερα ο ΟΤΕ και μαζί του η ελληνική κυβέρνηση δεν θα βρίσκονταν στην ιδιότυπη «ομηρία» των Γερμανών της Deutsche Telekom, που λειτουργούν για τον ΟΤΕ ως δανειστές εσχάτης καταφυγής, αν η διοίκηση Βουρλούμη δεν σπαταλούσε ένα τεράστιο ποσό δανεικών για μια εξαγορά αμφίβολης σκοπιμότητας.













Διαβάστε περισσότερα