Σάββατο 25 Ιουλίου 2009
Οι πραγματογνώμονες είχαν επαγγελματική σχέση με ΟΤΕ, Γερμανό!
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Στο κενό βρίσκεται πλέον η πραγματογνωμοσύνη, την οποία είχε διατάξει ο 20ός τακτικός ανακριτής της υπόθεσης εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote, τον Μάιο του 2006, Απόστολος Ζαβιτσάνος, με απόφασή του της 23ης Ιουνίου 2009.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, παραιτήθηκαν και οι δύο ορισθείσες από τον ανακριτή ελεγκτικές εταιρείες (BDO Πρότυπος Ελληνική Ελεγκτική Α.Ε. και Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές ΑΕΟΕ), επικαλούμενες ....
κώλυμα και ασυμβίβαστα μεταξύ των επαγγελματικών δεσμεύσεών τους και του ρόλου του πραγματογνώμονα. Ο 2οός ανακριτής Α. Ζαβιτσάνος είχε ζητήσει από τις εταιρείες να αποφανθούν εντός τριμήνου από τον ορισμό τους για το αν είναι εύλογο ή όχι το τίμημα του 1,3 δισ. ευρώ που η Cosmote κατέβαλε για την εξαγορά της «Γερμανός». Κι αυτό γιατί πασχίζει με αδιάσειστα στοιχεία να θεμελιώσει την κατηγορία της απιστίας (είναι ένα από τα πέντε κακουργήματα για τα οποία διώκονται κατά περίσταση 18 συνολικά πρόσωπα, με τις υπόλοιπες κατηγορίες να αφορούν χειραγώγηση της αγοράς, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ηθική αυτουργία στις δύο πρώτες πράξεις).
Οπως όμως φαίνεται... κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Οι πραγματογνώμονες αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τον όρο της αμεροληψίας, καθώς είχαν και έχουν επαγγελματική σχέση και με τη «Γερμανός» και με τον όμιλο του ΟΤΕ και με εταιρείες συμφερόντων του Π. Γερμανού (σήμερα).
Υπέγραψε ισολογισμούς
Η μία ελεγκτική εταιρεία έχει υπογράψει ισολογισμούς της «Γερμανός», ακόμα και την επίμαχη χρονιά της μεταβίβασής της στην Cosmote, ενώ η άλλη έχει ορισθεί ως ελεγκτής σε θυγατρικές του ΟΤΕ. Βέβαια, ο ανακριτής τις επέλεξε προφανώς από τη σχετική λίστα πραγματογνωμόνων, έτσι όπως αυτή εμφανίζει τις εταιρείες του κλάδου, βάσει της κατάταξής τους. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι εταιρείες δήλωσαν κώλυμα ύστερα από ένα 15ήμερο τουλάχιστον (αυτό ισχύει για τη μία από τις δύο) και δεν αντέδρασαν άμεσα, αν και γνώριζαν τα ασυμβίβαστα. Αγνωστο παραμένει αν οι ορισθέντες πραγματογνώμονες είχαν ορκιστεί, όπως προβλέπει ο νόμος, και αν είχαν λάβει γνώση των στοιχείων της δικογραφίας, πριν παραιτηθούν.
Πάντως, μία εκ των εταιρείων, στα μέσα Ιουλίου ανακάλυψε, ύστερα από σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ότι είχε και έχει σχέση με τη «Γερμανός» ή με εταιρείες του πρώην βασικού μετόχου της, και παραιτήθηκε εγγράφως.
Μετά ταύτα η υπόθεση έχει μείνει χωρίς πραγματογνώμονες και αναμένεται ο ορισμός νέων για τη διεξαγωγή της λογιστικής-οικονομοτεχνικής έρευνας περί του τιμήματος εξαγοράς. Πάντως, γνώστες της αγοράς, με αφορμή αυτό το γεγονός επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλιστούν αδέσμευτοι πραγματογνώμονες, δεδομένου ότι η αγορά μας είναι πεπερασμένη και οι ορκωτοί λογιστές έχουν επαγγελματική εμπλοκή με πελάτες ιδιώτες και κυρίως με εταιρείες του Δημοσίου.
Παρωχημένο σύστημα
Δικαστικοί λειτουργοί που ρωτήθηκαν υποστηρίζουν ότι το σύστημα για τις πραγματογνωμοσύνες που ακολουθείται είναι απολύτως παρωχημένο, επισημαίνουν ότι μεγάλες υποθέσεις έχουν «αδειαστεί» εξαιτίας ακατάλληλων «ειδικών», ή και διαβλητών προσώπων που εκ του παρασκηνίου έχουν ταυτιστεί με εταιρείες ή πρόσωπα ερευνώμενα. Στην περίπτωση πάντως της «Γερμανός» κρίνουν ότι δεν αρκούν πραγματογνώμονες από το χώρο των ελεγκτικών εταιρειών, καθώς το ζήτημα της εύλογης αποτίμησης δεν μπορεί να λάβει μόνο υπόψη του λογιστικές παραμέτρους, δίχως σ' αυτές να προστεθούν τα δεδομένα της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, οι αξίες των εταιρειών retail στην Ευρώπη, ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης, αλλά και το σενάριο του κόστους της αυτοτελούς ανάπτυξης δικτύου από την Cosmote.
Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι η εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote, είναι η ακριβότερη που έγινε επί ημερών της Ν.Δ. Χαρακτηρίστηκε ιδιότυπη κρατικοποίηση, ενός δικτύου που λογικά έφθινε, εξαιτίας της ανάπτυξης ιδιόκτητων αλυσίδων από Vodafone και ΤΙΜ, αλλά και λόγω της υπερώριμης αγοράς κινητής τηλεφωνίας. ΟΤΕ και Cosmote προέβαλαν ως επιχείρημα «προσδοκίες συνεργειών» και «ωφέλειες στο cash flow» για να δικαιολογήσουν το τίμημα-σκάνδαλο. Αυτό ισοδυναμεί με το τριπλάσιο των πωλήσεων της «Γερμανός» κατά το 2005, με το 54πλάσιο των κερδών του κλάδου που απέκτησε η Cosmote και με το 22πλάσιο του EBITDA (δηλαδή των κερδών, προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων).
Την προηγούμενη Κυριακή (19/7) η εφημερίδα «Παρόν» είχε εντοπίσει σε δημοσίευμά της το κραυγαλέο ασυμβίβαστο του ενός από τους δύο πραγματογνώμονες της υπόθεσης, ο οποίος είχε παραιτηθεί λίγες μέρες νωρίτερα, πιθανόν εξαιτίας και δημοσιογραφικών ερωτήσεων περί ασυμβίβαστου.
Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=66907