Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009
Συνέντευξη Γιώργου Φλωρίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΑΘΗΝΑ 9,84" και στο δημοσιογράφο Γιάννη Λοβέρδο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΑΘΗΝΑ 9,84»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΒΕΡΔΟ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα, κ. Φλωρίδη. Τι κάνετε;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καλή σας ημέρα. Ευχαριστώ. Εσείς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν γνωρίζω πώς τα καταφέραμε έτσι, κ. Φλωρίδη, αλλά πάντως φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή πήρε μια τροπή που δεν την περιμέναμε.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σαφώς όμως, για μας που
μετέχουμε στον κύκλο της πολιτικής αξία έχει να δούμε ποιο ήταν το παράδειγμα που έδωσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις υποθέσεις και από την ώρα που η κυβέρνηση έκανε το παν για να συγκαλυφτούν όλες οι υποθέσεις, όλα τα σκάνδαλα, από κει και πέρα με λύπη βλέπουμε, ότι και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τουλάχιστον θα περιμέναμε σε ένα κράτος ευνομούμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για σταθείτε, όμως, κ. Φλωρίδη. Εντάξει, η υπόθεση του Βατοπεδίου, η υπόθεση των ομολόγων και όλες οι άλλες μπορεί να ήταν υποθέσεις σκανδάλων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η SIEMENS όλοι θεωρούσαν πως είναι το πρωταρχικό σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ανεξάρτητα από το τι είναι, τα σκάνδαλα ξέρετε, δεν έχουν χρώμα. Ένα σκάνδαλο, είναι σκάνδαλο. Αφορά τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και επομένως δεν είναι ούτε μπλε, ούτε γαλάζια, ούτε κόκκινα, ούτε μαύρα.
Λοιπόν, είναι σκάνδαλο και υπ' αυτή την έννοια η υποχρέωση που έχουμε είναι να διερευνηθεί σε κάθε του λεπτομέρεια, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει -ανεξαρτήτως του αν για κάποιους έχουν παραγραφεί ή όχι- την αλήθεια.
Αυτή την πρόταση, θυμόσαστε, την είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου πέρσι τέτοιο καιρό στον κ. Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής η μόνη φράση που ψέλλισε τότε ήταν: ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση μ' αυτό, και βεβαίως το ποιος έχει και τι δεν έχει σχέση ο ελληνικός λαός περίπου το έχει καταλάβει, όμως θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό να είχαμε αν θέλετε τις καλύτερες δυνατές αποδείξεις για το τι έχει συμβεί σ' αυτή την ιστορία.
Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε δημοσιεύματα, έγγραφα, εικασίες, αναλύσεις, εκτιμήσεις εάν αυτό το κόμμα ή εκείνο το κόμμα πήραν χρήματα, εάν αυτός ο πολιτικός ή ο άλλος πήραν χρήματα, αλλά η Βουλή δυστυχώς στερήθηκε του δικαιώματος, με την ευθύνη του κ. Καραμανλή, να αναδείξει την αλήθεια. Αυτό είναι το μείζον για τη χώρα μας και από κει και πέρα βεβαίως όλοι οι υπόλοιποι μάλλον συντάχθηκαν σ' αυτή την άποψη. Λυπάμαι που το λέω αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα όμως υπάρχει ένα μείζον πολιτικό θέμα που αφορά το τηλεγράφημα που εστάλη από την Πρεσβεία μας, από τον Πρεσβευτή μας στην Ουρουγουάη στην Αθήνα. Το τηλεγράφημα αυτό προειδοποιούσε για την απόπειρα του κ. Καραβέλα να αποδράσει στην Ουρουγουάη.
Αυτό εστάλη στις 23 Μαΐου και τελικά έφτασε στα χέρια του αρμόδιου Εισαγγελέα για να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης του κ. Καραβέλα στις 28 Μαΐου, πέντε ημέρες μετά. Και επί πέντε ημέρες ή ολιγώρησαν ή το συγκάλυψαν κυβερνητικοί παράγοντες και κρατικοί λειτουργοί. Αυτό είναι μείζον πολιτικό και νομικό θέμα νομίζω.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Έχει κλείσει η Βουλή, το καταλαβαίνετε; Έχει κλείσει η Βουλή για να παραγραφούν τα σκάνδαλα. Τώρα το ότι κρύψανε ένα τηλεγράφημα, αυτό είναι μια λογική συνέπεια της πολύ σημαντικής απόφασης την οποία πήραν, ότι δεν θέλουν σ' αυτές τις υποθέσεις να υπάρξει φως. Δεν το θέλουν και το διακήρυξαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.
Βάζουμε λουκέτο στη Βουλή με τη λήξη, δηλαδή τελειώνει και η Σύνοδος, άρα παραγράφονται οι υποθέσεις για τους πολιτικούς και επομένως έρχονται τώρα και οι άλλοι που πιθανόν να εμπλέκονται με τους πολιτικούς, όπως ακούμε και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι τώρα πια να ακούμε και να υποθέτουμε το κάθε τι, αφού δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να το διερευνήσουμε μέσα στη Βουλή, ότι σου λέει αφού οι πολιτικοί τη γλιτώσανε, εμείς τι θα καθίσουμε, να πάμε φυλακή;
Φαντάζομαι λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι οποίοι βαρύνονται μ' αυτά τα σοβαρά κακουργήματα, σκέφτονται έτσι, όμως το μήνυμα εδόθη από την κυβέρνηση, ότι κύριοι, οι πολιτικοί θα τη γλιτώσουν, τώρα κοιτάξτε κι εσείς να τη γλιτώσατε από κάτω. Αυτό δεν είναι το μήνυμα;
Λυπάμαι που τα λέω αυτά, αλλά η εικόνα της χώρας μας είναι πάρα πολύ άσχημη και στο επίπεδο αυτό. Δεν είναι ότι έχουμε εκτροχιαστεί οικονομικά, κοινωνικά. Έχουμε εκτροχιαστεί κυρίως θεσμικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Επειδή τώρα ο κόσμος βλέπει ότι η Δικαιοσύνη εν πάση περιπτώσει ολιγωρεί, ότι η Δικαιοσύνη στην πραγματικότητα κάνει αυτό που έκανε η κυβέρνηση, με την έννοια δηλαδή ότι εφόσον η κυβέρνηση παραγράφει τα αδικήματα για τους πολιτικούς, σου λέει: ας κάνω τα στραβά μάτια και για τους άλλους.
Ξέρετε, όλες αυτές οι σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας. Είναι πολύ δυσάρεστες σκέψεις, πολύ δυσάρεστες σκέψεις, αλλά αυτές συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας η οποία έχει υποχωρήσει πάρα πολύ σε όλα τα μέτωπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Λυπάμαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ βλέπω, και εδώ θεωρώ πως το θέμα της SIEMENS είναι πάρα πολύ μεγάλο θέμα διότι είναι ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα, υπαρκτό, δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι σκανδαλολογία, είναι υπαρκτό σκάνδαλο, υπάρχουν αποδείξεις από πολλές πλευρές και φοβάμαι πάρα πολύ ότι θα είναι η μοναδική χώρα η Ελλάδα στην οποία δεν θα καταλήξουμε σε συμπέρασμα γι' αυτή την υπόθεση.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν είναι ούτε το μοναδικό ούτε το μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου. Και η υπόθεση της COSMOTE ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι τεράστια και η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι τεράστια και η υπόθεση της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική είναι πολύ μεγάλη και η υπόθεση των ομολόγων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Λοιπόν, τα σκάνδαλα αυτά είναι τεραστίων διαστάσεων.
Βλέπουμε ότι το αγγλικό πολιτικό σύστημα τρίζει συθέμελα για υποθέσεις που αφορούσαν μερικούς Βουλευτές για 4 χιλιάρικα, 5, 10, το πολύ 40.000 ευρώ και εδώ μιλάμε για δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων, για την καλύτερη δημόσια περιουσία. Μιλάμε για μίζες στα ομόλογα που είναι 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ, για την COSMOTE ΓΕΡΜΑΝΟΣ, μια εταιρεία η οποία κόστιζε 300 εκατομμύρια το πολύ, αγοράστηκε 1 δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια, ενώ η COSMOTE μπορούσε με δικά της χρήματα, όπως είχε ξεκινήσει τότε, να κάνει 500 καταστήματα με 70 εκατομμύρια.
Λοιπόν, όλα αυτά αφέθηκαν έξω από την έρευνα της Βουλής για τα πολιτικά πρόσωπα και επαναλαμβάνω, έγινε αυτό επειδή ο κ. Καραμανλής επέλεξε να τα συγκαλύψει απολύτως και κορυφαία πράξη του ήταν το κλείσιμο της Βουλής. Άρα δεν είναι μόνο η SIEMENS.
Δηλαδή η SIEMENS, ακούμε, ξέρετε, ότι πιθανές προμήθειες σε διάφορους, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών, μπορεί να είναι 40, 50, 60, 70 εκατομμύρια, αλλά με συγχωρείτε, όταν μια εταιρεία κοστίζει 300 εκατομμύρια ή 250 και την αγοράζεις 1 δις 300, εκεί τι έχεις να πεις; Τι έχουμε να πούμε εκεί; Αυτή ήταν η ιστορία της ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
Όταν χρησιμοποιείς ένα μοναστήρι ως «βαποράκι» για να περάσεις ακίνητη περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς να τηρήσεις τους νόμους τους κράτους για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που σημαίνει ότι όταν θέλει να πουλήσει το κράτος ένα ακίνητο...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φταίνε οι Υπουργοί όμως εκεί.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Θα πρέπει κάποιος να εμφανιστεί και να βάλει πολλά λεφτά. Ε, λοιπόν, όλα αυτά τι είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φταίνε οι Υπουργοί εκεί μας είπε ο πρωθυπουργός. Απλώς δεν επέδειξαν ίσως τη δέουσα επιμέλεια.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εκεί ο πρωθυπουργός θέλει να μας πει ότι οι υπάλληλοι από μόνοι τους, κάποια ωραία πρωία ξυπνήσανε σε διάφορα Υπουργεία, ζήτησαν τις γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων, τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων Επιτροπών και οι Υπουργοί ενώ ασχολούνταν με τις σοβαρές υποθέσεις της χώρας, δεν έδωσαν σημασία στο ότι από κάτω τους έφευγε μέσα από τα χέρια τεράστια δημόσια περιουσία, τη διαχείριση της οποίας είχαν αναλάβει αυτοί λόγω της θέσης τους.
Λοιπόν, αυτό θέλει ο κ. Καραμανλής να πει και νομίζει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους ή αφελείς. Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας πρωθυπουργός μπορεί να προσβάλλει τόσο πολύ τη νοημοσύνη του λαού, του οποίου είναι πρωθυπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δηλαδή να μας λέει ότι αυτά τα δισεκατομμύρια των εκτάσεων, τα φιλέτα της χώρας μας περάσανε σε ένα μοναστήρι επειδή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μόνοι τους, προσέξτε, μόνοι τους προκάλεσαν κινήσεις, γνωμοδοτήσεις, Συμβούλια, παρασυμβούλια, συντονίστηκαν Υπουργεία για να γίνουν όλα αυτά.
Και έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας και δεν ξεσηκώνονται και οι πέτρες -και οι πέτρες- και να του πουν: κάτσε βρε παιδί μου, σε ποιους μιλάς; Είναι δυνατόν πρωθυπουργός να προσβάλλει τόσο πολύ το λαό του, τη νοημοσύνη ενός λαού και να σου λέει ότι ξέρεις, αυτά ήταν ζήτημα ότι κάπου μας ξέφυγε η εποπτεία; Μα τι λες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε πάντως κ. Φλωρίδη όμως όπως και να 'ναι το θέμα θα κριθεί την Κυριακή. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν έχετε δίκιο εσείς ή όχι, θα φανεί την Κυριακή τι νομίζει ο κόσμος. Σε έξι ημέρες από τώρα ο κόσμος θα ψηφίσει.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σωστά. Έχουμε εκλογές εθνικού επιπέδου και προφανώς αναμένουμε όλοι, να καταγραφεί εν πάση περιπτώσει η στάση του κόσμου απέναντι στα ζητήματα αυτά, όχι μόνο σ' αυτά. Υπάρχει και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας το οποίο προκαλεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα, χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες άλλοι που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Επιχειρήσεις που κλείνουν. Μια χώρα σε μεγάλη δυσκολία και έχω την εντύπωση ότι οι δυσκολίες έρχονται ακόμα. Υπάρχει το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών.
Λοιπόν, αυτά συνιστούν μια κατάσταση καθόλου μα καθόλου ικανοποιητική, θα έλεγα πάρα πολύ δύσκολη. Είναι λογικό να περιμένουμε ότι ο ελληνικός λαός θα εκφράσει την άποψή του γι' αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Θα το δούμε, κοντός ψαλμός αλληλούια νομίζω.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σωστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ, κ. Φλωρίδη. Καλή σας ημέρα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ.
http://www.pasok.gr