Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Απλά Νομικά : Η Διαταγή Πληρωμής


Τι είναι η Διαταγή Πληρωμής;

Διαταγή Πληρωμής είναι, κοντολογίς, ένα έγγραφο, με το οποίο σας διατάσσει ο Δικαστής να πληρώσετε σε αυτόν που του χρωστάτε το οφειλόμενο ποσό συν τόκους και άλλα έξοδα.

Δηλαδή θα γίνει Δικαστήριο; Πότε;

Όχι η διαταγή πληρωμής σας διατάσσει να πληρώσετε, χωρίς να γίνει Δικαστήριο. Με μόνη τη διαταγή πληρωμής ο επισπεύδων δανειστής ( αυτός που ύστερα από αίτησή του εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής ), μπορεί να προβεί σε κατάσχεση περιουσιακών σας στοιχείων.



Που φαίνεται πόσο πρέπει να πληρώσω;

Στην τελευταία σελίδα από το πακετάκι που σας επιδόθηκε, υπάρχει η επονομαζόμενη «επιταγή προς πληρωμή» ή «επιταγή προς εκτέλεση». Συνήθως αρχίζει με την κλισέ φράση «Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα στον.....». Ακολουθεί ανάλυση του κεφαλαίου, των τόκων και των επιμέρους κονδυλίων που πρέπει να πληρώσετε και εν συνεχεία αναφέρεται το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί.

Μα καλά, πως γίνεται εγώ να χρωστάω 100 και εδώ να ζητάνε να πληρώσω 200; Απάτη!

Θα θέλατε πολύ να είναι απάτη, όμως δυστυχώς για εσάς δεν είναι, κατά 99,9%. Το κεφάλαιο που αρχικά οφείλατε αναφέρεται πρώτο στην επιταγή. Σε αυτό όμως έχουν προστεθεί τόκοι, από τότε που έπρεπε να το πληρώσετε και δεν το κάνατε, έχουν προστεθεί έξοδα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής, έξοδα για την επίδοσή της και άλλα τέλη. Ο δικηγόρος που συνέταξε την επιταγή ( το τελευταίο αυτό φύλλο που σας λέει πόσα να πληρώσετε ) νόμιμα έχει συμπεριλάβει σε αυτήν όλα τα επιμέρους κονδύλια και γι αυτό ενώ το κεφάλαιο που χρωστούσατε ήταν αρχικά 100, με τόκους και έξοδα έχει πάει 200.

Πότε πρέπει να τα πληρώσω;

Καλό για εσάς θα είναι να τα πληρώσετε άμεσα, δηλαδή εντός τριών εργασίμων ημερών από τότε που ο Επιμελητής σας επέδωσε τη διαταγή πληρωμής.

Αν δεν θέλω να τα πληρώσω;

Τότε, ύστερα από τρεις εργάσιμες ημέρες από τότε που θα σας επιδώσει ο επιμελητής τη διαταγή πληρωμής, έχει δυνατότητα ο δανειστής ( αυτός που του χρωστάτε ), να προβεί σε κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας σας.

Τι είναι κατάσχεση;

Κατάσχεση είναι η δέσμευση των περιουσιακών σας στοιχείων με σκοπό να εκτεθούν αυτά σε πλειστηριασμό, ώστε να ικανοποιηθεί ο δανειστής από το πλειστηρίασμα. Για περισσότερα για την κατάσχεση δείτε το αντίστοιχο άρθρο.

Τι είναι κινητή και ακίνητη περιουσία;

Κινητή περιουσία είναι οτιδήποτε «μετακινείται», έπιπλα, πίνακες, αυτοκίνητα, μηχανήματα κλπ. Ακίνητη περιουσία είναι τα σπίτια και τα χωράφια.

Δυστυχώς δεν έχω να πληρώσω άμεσα. Τι μπορώ να κάνω;

Επικοινωνήστε αμέσως με το δικηγόρο που συνέταξε την επιταγή ( το τελευταίο φύλλο που γράφει πόσα θα πληρώσετε ). Υπάρχει η σφραγίδα του σίγουρα στο τελευταίο αυτό φύλλο, με τα πλήρη στοιχεία του. Εκδηλώστε του την πρόθεσή σας να πληρώσετε και σίγουρα θα βρεθεί ένας τρόπος να διακανονίσετε την οφειλή σας, ώστε να μην έχετε πρόβλημα.

Μα εγώ αυτό το ποσό που γράφει η Διαταγή Πληρωμής δεν το οφείλω.

Εάν πράγματι πιστεύετε ότι δεν οφείλετε το ποσό που αναγράφει η Διαταγή Πληρωμής, ο νόμος σας δίνει το δικαίωμα να ασκήσετε «Ανακοπή κατά της Διαταγής Πληρωμής» και να την ακυρώσετε. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να πάτε σε δικηγόρο, συντάσσεται δικόγραφο το οποίο επιδίδεται σε αυτόν που έχει εκδώσει σε βάρος σας τη διαταγή πληρωμής και γίνεται δικαστήριο, στο οποίο πρέπει να αποδείξετε ότι δεν χρωστάτε το ποσό που σας ζητούν να πληρώσετε με τη Διαταγή Πληρωμής. Για περισσότερα σχετικά με την ανακοπή κατά της Διαταγής Πληρωμής, σας παραπέμπω στο σχετικό άρθρο. Προσοχή: Για να προστατευθείτε, ώστε να μην γίνει κατάσχεση στην περιουσία σας, πρέπει να ασκήσετε και αίτηση αναστολής κατά της διαταγής πληρωμής με αίτημα προσωρινής διαταγής. Μόνο η άσκηση ανακοπής δεν σας προστατεύει, καθώς ο δανειστής ( αυτός που με αίτησή του εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής ) μπορεί παρά την άσκηση ανακοπής να προβεί σε κατάσχεση.

Ο ΜΥΘΟΣ: Δεν μπορούν να με κάνουν τίποτα. Δεν έχω τίποτα στο όνομά μου.

Η κλισέ απάντηση του επαγγελματία οφειλέτη. Ακούστε λοιπόν για να μαθαίνετε: Καλό είναι να μην παίζετε με τα νεύρα και την υπομονή του δανειστή σας και του δικηγόρου του. Δεν είναι λίγες οι φορές που κινητά πράγματα της οικίας του οφειλέτη κατέβηκαν στο πεζοδρόμιο και φορτώθηκαν σε φορτηγό προκειμένου να εκπλειστηριαστούν, προστά στα έκθαμβα μάτια της οικογένειάς του και της γειτονιάς, που νόμιζε ότι μετακόμιζαν... Της κατάστασης αυτής έχω καταστεί μάρτυρας ουκ ολίγες φορές και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη για κανένα...

Επιπλέον, οι διαταγές πληρωμής καταχωρούνται στη μαύρη λίστα του Τειρεσία. Για το τι είναι ο Τειρεσίας αναφερθείτε στο σχετικό άρθρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν επιθυμείτε να πάρετε κάποιο δάνειο από μία τράπεζα, ή κάποια πιστωτική κάρτα, δεν θα μπορέσετε, διότι η τράπεζα θα θεωρήσει, βλέποντας τη δυσμενή καταχώρηση στη λίστα του Τειρεσία, ότι είστε «κακοπληρωτής» και θα σας αρνηθεί την έκδοση του δανείου.

Για πόσο καιρό θα μπορεί να γίνει κατάσχεση στην περιουσία μου με βάση τη διαταγή πληρωμής που εκδόθηκε σε βάρος μου;

Η διαταγή πληρωμής, εφόσον τελεσιδικήσει, μπορεί να εκτελεστεί για 20 χρόνια από τότε που εκδόθηκε.

Πράγματι οφείλω το ποσό. Τι να κάνω;

Τηλεφωνήστε στο δικηγόρο που συνέταξε την επιταγή ( το τελευταίο φύλλο που γράφει αναλυτικά το ποσό που πρέπει να πληρώσετε ). Αν δεν έχετε όλο το ποσό ζητήστε του ένα διακανονισμό, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να δεχθεί και ενδεχομένως ( αν φανείτε συνεργάσιμοι ) να σας κόψει και ένα μέρος των τόκων ή ακόμα και του κεφαλαίου. Αλλιώς διατρέχετε κίνδυνο να σας κατασχέσουν τα περιουσιακά σας στοιχεία & να μπείτε στη μαύρη λίστα του Τειρεσία.

Πηγή http://www.nomikosodigos.info