Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009
Σάλος μετά την αποκάλυψη για νέα εμπλοκή της ΜΑΥΟ
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά μετά τα στοιχεία που έφερε στο φως το «Πρώτο θέμα» για έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται ότι έφυγαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens προς τη Mayo έξι εμβάσματα ύψους 20 εκατ. μάρκων
Θύελλα αντιδράσεων και έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εωρωεκλογές, προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη-βόμβα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που εμπλέκει εμμέσως πλην σαφώς τη ΝΔ με χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων μάρκων από τα περιβόητα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Σάλος μετά την αποκάλυψη για νέα εμπλοκή της ΜΑΥΟ
Την ώρα των απανωτών αποδράσεων από
τη χώρα μας των δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Siemens Ελλάς και βασικών υπόπτων Μιχάλη Χριστοφοράκου (πριν από περίπου δέκα ημέρες) και Χρήστου Καραβέλα (την περασμένη Παρασκευή) και ενώ φουντώνουν τα ερωτηματικά για τα μυστικά που κρύβονται σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων και πολιτικών στην Ελλάδα, χθες το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε την ύπαρξη εγγράφου-φωτιά με το οποίο αποδεικνύεται η στενή σχέση της Siemens με τη λιβεριανή off shore εταιρεία «Μayo Investments Corporation», εταιρεία που στο πρόσφατο παρελθόν λειτουργούσε ως «γρανάζι μεταφοράς χρημάτων» προς το κόμμα της ΝΔ.
Σάλος μετά την αποκάλυψη για νέα εμπλοκή της ΜΑΥΟ
Στα χέρια του ανακριτή
Το συγκεκριμένο έγγραφο, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες της κυριακάτικης εφημερίδας, βρίσκεται στα χέρια του ειδικού ανακριτή που ερευνά την υπόθεση Ν. Ζαγοριανού και αποδεικνύει ότι κατά την πενταετία 1990-1994 διοχετεύτηκαν από τα περιβόητα «μαύρα ταμεία» της Siemens προς τη «Μayo» έξι εμβάσματα συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων μάρκων (περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία «έφτασαν» στη λιβεριανή εταιρεία μέσω της Royal Bank of Scotland.
Το έγγραφο αυτό, το οποίο φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές (οι τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την περίοδο εκείνη έχουν ήδη παραγραφεί), πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προέρχεται από τη δικηγορική εταιρεία «Debevoise & Plimpton LLΡ», η οποία προσελήφθη από τη μητρική Siemens προκειμένου να εξιχνιάσει την υπόθεση των μαύρων ταμείων της εταιρείας, ενώ η ύπαρξη του εγγράφου επιβεβαιώνεται και από δικαστικές πηγές στην Αθήνα.
Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, το όνομα της εταιρείας Mayo τούς δόθηκε από την Αθήνα, προκειμένου -όπως υποστηρίζουν- να διευθετηθούν πληρωμές του κόμματος (ή στελεχών του) το οποίο βρίσκονταν το διάστημα εκείνο στην εξουσία.
Υπεύθυνοι
Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό την επίμαχη περίοδο (1990-1994) υπεύθυνοι της Siemens Ελλάς ήταν ο γενικός διευθυντής Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος συνελήφθη αιφνιδίως από τις ελληνικές Αρχές την περασμένη Παρασκευή, και ο οικονομικός διευθυντής Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος ακολούθησε το... παράδειγμα του Μ. Χριστοφοράκου διαφεύγοντας στο εξωτερικό, αφού πρώτα πρόλαβε να «βγάλει» από τη χώρα 3 εκατομμύρια ευρώ και να αγοράσει μια πολυτελή βίλα στην Ουρουγουάη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» από το Μόναχο, το όνομα της Mayo δόθηκε στους Γερμανούς από τα δύο προαναφερθέντα στελέχη της Siemens Ελλάς, ενώ σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της κυριακάτικης εφημερίδας την τελική εντολή για τη μεταφορά των εμβασμάτων στη λιβεριανή off shore εταιρεία δόθηκε από τον φερόμενο ως αρχιδιαχειριστή των ταμείων της Siemens Γερμανίας Walter Bernsau, ο οποίος ήταν από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens την εποχή εκείνη.
Την περίοδο 2000-2001 ο κ. Bernsau παραιτήθηκε και τον διαδέχτηκαν δύο στενοί συνεργάτες του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δεν διώκεται από τη γερμανική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τυχόν αδικήματά του έχουν παραγραφεί.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΦΤΑΙΕΙ ΛΕΕΙ (ΠΑΛΙ) Η ΝΔ
Προβοκάτσια, υποστηρίζει ο Κ. Μητσοτάκης
Το μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ», επιστρατεύουν και πάλι τα στελέχη της Ρηγίλλης αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, προκείμενου να αντικρούσουν τις αποκαλύψεις («Πρώτο Θέμα») για τη διασύνδεση της γνωστής από το παρελθόν εταιρείας Mayo με τη Siemens, αλλά και για να καλύψουν την ολέθρια ολιγωρία του κυβερνητικού μηχανισμού που οδήγησε στην απόδραση και δεύτερου κατηγορουμένου για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens.
O πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε γραπτή του δήλωση, χαρακτήρισε «άθλια και βλακώδη προβοκάτσια» τη σύνδεση της Mayo (και άρα της ΝΔ) με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και επανέλαβε το επιχείρημα ότι η ΝΔ δεν πήρε ποτέ χρήματα από τη γερμανική εταιρεία, καθώς τότε (την περίοδο 1990-1993) η Siemens ήταν εταίρος της Intracom, με την οποία η κυβέρνησή του συγκρούστηκε.
«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν διοχετεύτηκε ούτε ένα μάρκο από τη Siemens μέσω της Mayo στα ταμεία της ΝΔ και γενικότερα η ΝΔ ουδεμία ενίσχυση πήρε από τη Siemens», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι οι σχέσεις της ΝΔ με τη Siemens ήταν κακές.
Η κυβέρνησή μας ανετράπη πρόωρα, διότι αρνήθηκε να εγκρίνει σύμβαση του ΟΤΕ, η οποία ενδιέφερε κατά το ήμισυ τη Siemens και την Intracom. Δεν μπορώ να αποδείξω ότι η Siemens συνέργησε στην ανατροπή της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαιο όμως είναι ότι ωφελήθηκε από την ανατροπή μας εξίσου με την Intracom του κ. Κόκκαλη, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να εγκρίνει την προμήθεια αμέσως μετά τις εκλογές του 1993 και μάλιστα με βελτιωμένους όρους».
Παρέμβαση στο όλο θέμα έκανε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης , ο οποίος κατά τη συνήθη πρακτική του επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για το μείζον αυτό σκάνδαλο στο ΠΑΣΟΚ.
Για την απόδραση και δεύτερου κατηγορουμένου, του κ. Χρ. Καραβέλα, περιορίστηκε να μιλήσει για «οργανωμένο σχέδιο». «Απ ό,τι φαίνεται αυτοί ήταν οργανωμένοι και έκαναν αυτές τις κινήσεις που έκαναν. Εκείνο το οποίο έχω να πω με κατηγορηματικό τρόπο -το είπε ορθά κοφτά ο Κ. Καραμανλής- είναι ότι η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα ταμεία της Siemens. Αλλοι έχουν σχέση με τα ταμεία της Siemens».
Απάντηση - πρό(σ)κληση από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στον επίτιμο
Αμεση απάντηση έδωσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη περί «άθλιας και βλακώδους προβοκάτσιας» σχετικά με τη χθεσινή αποκάλυψη-βόμβα της εφημερίδας για την ύπαρξη εγγράφου, που αναφέρεται σε έξι διαδοχικά εμβάσματα αξίας 20 εκατομμυρίων μάρκων, που εστάλησαν από τη Siemens Γερμανίας στην off shore εταιρεία Mayo.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το "Πρώτο Θέμα" επιμένει απολύτως και κατηγορηματικά στις συγκεκριμένες πληροφορίες που δημοσιεύει για τα εμβάσματα της Siemens προς τη Mayo (συμφερόντων της ΝΔ) την περίοδο πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».
Και συνεχίζει: «Εάν ο κ. Μητσοτάκης λέει αλήθεια, ας ζητήσει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, είτε τις αρχές της Γερμανίας, να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν δημόσια την πληροφορία για τα εμβάσματα της Siemens προς τη Μayo».
Καλεί, δε, τον κ. Μητσοτάκη -αν μπορεί- να διαβεβαιώσει ότι η Mayo δεν πήρε χρήματα από τη Siemens, αλλά και να αναγνώσει προσεκτικά τη δήλωση του γραμματέα της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη, η οποία κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος και αναφέρει ότι «δεν θα μπω στο κομμάτι που αναφέρεται σε δικαστικά ζητήματα. Απ ό,τι φαίνεται αυτοί ήταν οργανωμένοι και έκαναν αυτές τις κινήσεις που έκαναν. Πάντως η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα ταμεία της Siemens».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το "Πρώτο Θέμα" θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις για να τελειώνει επιτέλους το επί 15 έτη συνεχιζόμενο "κρυφτούλι" με τη Mayo, τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, όπως θυμόμαστε και από την κατάθεση του 1 εκατομμυρίου δολαρίων από τον εκδότη Α. Αλαφούζο προς τη Μayo».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
Δεν υπάρχει έγγραφο με διαβεβαίωσε ο Γ. Σανιδάς
Να διαψεύσει δημοσίευμα για έγγραφα της δικογραφίας της Siemens σχετικά με εμβάσματα 20 εκατ. μάρκων από τη γερμανική εταιρεία στη ΝΔ μέσω της γνωστής offshore εταιρείας Mayo προσπάθησε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης, επικαλούμενο ανώνυμες δικαστικές πηγές!
Ωστόσο το βράδυ, υπό την πίεση δυσμενών σχολίων για τις ανώνυμες πηγές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας επικαλέστηκε συνομιλία του με τον εισαγγελέα ΑΠ Γ. Σανιδά, που τον διαβεβαίωσε ότι «δεν υφίσταται τέτοιο έγγραφο στη δικογραφία της υπόθεσης της Siemens».
Σε μια πρωτοφανή επίδειξη κυβερνητικής αυθαιρεσίας, που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει «ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» μεταξύ Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας, αφού η τελευταία μπορεί να γνωρίζει στοιχεία της δικογραφίας (αν και αγνοούν πολλοί από τους εμπλεκομένους το πλήρες περιεχόμενό της), το υπουργείο Δικαιοσύνης διοχέτευσε χθες στα ΜΜΕ την πληροφορία ότι δικαστικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η γερμανική Δικαιοσύνη έστειλε στοιχεία και έγγραφα στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό που βεβαιώνουν τη σχετική συναλλαγή μέσω της Mayo το διάστημα 1990-94, ενώ ο Χ. Καραβέλας, που διέφυγε, εμφανίζεται ως διαχειριστής του ταμείου της.
Από το περιβάλλον του ανακριτή εξάλλου διαψεύστηκε η ύπαρξη τέτοιων στοιχείων, καθώς φέρεται να είπε πως όποιοι έχουν τέτοια έγγραφα περιμένει να του τα προσκομίσουν.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης στη διάψευσή του, που έγινε προφορικά, επικαλέστηκε δικαστικές πηγές, τις οποίες δεν κατονόμασε.
Εκτεθειμένη
Ωστόσο η εντελώς ασυνήθιστη αυτή ενέργεια, που εκθέτει την κυβέρνηση για την «ανοικτή γραμμή» της με τη Δικαιοσύνη, δείχνει και τον πανικό της να αποφύγει το αυξανόμενο πολιτικό κόστος για την υπόθεση Siemens.
O Ν. Δένδιας υποστήριξε χθες βράδυ ότι είχε θεσμικό καθήκον να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον εισαγγελέα ΑΠ για να ρωτήσει εάν έχουν πράξει τα νόμιμα για το δημοσίευμα που αναφέρεται σε ροή χρημάτων στο ταμείο της ΝΔ την περίοδο 1990-94.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο εισαγγελέας ΑΠ απάντησε στον Ν. Δένδια ότι ουδέν απαιτείται να πράξει, διότι τέτοιο έγγραφο δεν υφίσταται στη δικογραφία.
Νομικοί κύκλοι υποστήριζαν πάντως ότι αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία δεν είναι πλέον ποινικά αξιοποιήσιμα, γιατί φέτος (με τη συμπλήρωση 15ετίας χωρίς να έχει ασκηθεί σχετική δίωξη) έχει επέλθει παραγραφή. Αλλες πηγές ανέφεραν πάντως ότι σημαντικά στοιχεία πλουσιότερα της υπάρχουσας δικογραφίας διαθέτει η αμερικανική δικηγορική εταιρεία «Debevoise & Plimpton LLΡ», που για λογαριασμό της Siemens έκανε βαθύτατες έρευνες για την υπόθεση.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Από http://www.ethnos.gr