Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Οι 3 στις 4 επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας


Σημαντική μείωση της ζήτησης και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις, η θέση των οποίων αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Η έρευνα, που καλύπτει το δεύτερο τετράμηνο του 2009, είχε ως βασικό στόχο να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι....



μικρές επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, και, ειδικότερα την κατάσταση της αγοράς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την απασχόληση στις μικρές επιχειρήσεις και τις προοπτικές της.

Χαμηλή ζήτηση

Το πλέον κρίσιμο συμπέρασμα ήταν ότι αν και 9 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν ή ακόμα και μείωσαν τις τιμές στις οποίες προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, η ζήτηση για αυτά έχει σημειώσει σημαντική κάμψη όπως δήλωσε το 72% των επιχειρήσεων του δείγματος.

Στη μεταποίηση, μάλιστα, το ποσοστό ανέρχεται σε 81,7% των επιχειρήσεων. Αυτό είναι αδιάψευστο σημάδι της ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως επισήμανε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, προσθέτοντας πως μία ακόμη απόδειξη της ύφεσης είναι το ότι οι 3 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας (84% στη μεταποίηση).

Η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει σε αύξηση του όγκου των επιταγών, του ορίου μεταχρονολόγησής τους και των ακάλυπτων επιταγών (200% περίπου το πρώτο 7μηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008).

Μείωση παραγγελιών

Σύμφωνα με την έρευνα, οι προοπτικές εμφανίζονται εξίσου δυσοίωνες, καθώς οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις (47,5%) εκτιμούν ότι θα μειώσουν τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους το επόμενο εξάμηνο (το 35,4% εκτιμούν ότι θα παραμείνουν σταθερές).

Ακόμη, οι επιχειρηματίες θεωρούν σε ποσοστό 59,4% ότι τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ή διαρρέεται ότι θα ληφθούν, θα επηρεάσουν αρνητικά την, ήδη, βεβαρημένη κατάσταση, ενώ οι 3 στους 4 εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ήδη θεσμοθετημένη ρύθμιση για έλεγχο των φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων από ιδιωτικές εταιρείες (κίνδυνος τα φορολογικά στοιχεία να αποτελέσουν «εμπορεύσιμο είδος»!).

Ως κύρια αιτία, εξάλλου, για την όλη κατάσταση, προβάλλεται η λεγόμενη «κρατική ακρίβεια» (τιμολόγια ΔΕΚΟ κλπ), που συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να προέρχεται από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα (46,3% των ερωτηθέντων) και των δημοτικών τελών (22,7% των ερωτηθέντων). Το όφελος από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μικρές επιχειρήσεις ισοσκελίστηκε από τη μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους τα τελευταία έτη.

Χαμένες θέσεις εργασίας

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, όπως τονίσθηκε αρμοδίως, κατά το πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται ότι χάθηκαν 85.250 θέσεις εργασίας! Η κατάσταση φαίνεται, δε, να επιδεινώνεται. Ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το 20,1% των επιχειρήσεων προχώρησε σε μείωση του προσωπικού και 4,6% σε αύξηση, για τους επόμενους έξι μήνες το 20,8% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού ενώ μόνο το 3,2% θα αυξήσει το προσωπικό του.

Χαρακτηριστικό, επίσης, της επιδείνωσης είναι ότι το 69,6% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν το προσωπικό σταθερό, ενώ σύμφωνα με την αντίστοιχη έρευνα του Μαΐου το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 78,5% (μεγαλύτερο το πρόβλημα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις με προσωπικό 6 άτομα και πάνω). Αυτό συνεπάγεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, 90.000 έως 100.000 θέσεις απασχόλησης θα βρεθούν σε κατάσταση επισφάλειας, σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο όπου κάθε επιχείρηση απολύει μόνο έναν εργαζόμενο.

«Το στοιχείο αυτό, εκτός από την πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας, έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι σηματοδοτεί και το τελευταίο σκαλοπάτι των μικρών επιχειρήσεων πριν από το οριστικό τους κλείσιμο», υπογραμμίζεται στην έρευνα.

Αντικίνητρα προσλήψεων

Καταγράφεται επίσης στην έρευνα πως εξακολουθούν να διατηρούνται και τα αντικίνητρα για τις προσλήψεις νέου προσωπικού στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ καθυστερούν τα κίνητρα για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Ειδικότερα, οι 7 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν, εκτός των άλλων (οικονομική κρίση), ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος) αποτελεί το βασικότερο αντικίνητρο για την πρόσληψη προσωπικού, ενώ μόνο 1 στις 8 επιχειρήσεις θεωρεί ως αντικίνητρο το ύψος του μισθού.

Στην έρευνα διαπιστώνεται, συναφώς, πως ο ΟΑΕΔ ως μηχανισμός σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας εξακολουθεί να παραμένει περιθωριοποιημένος, αφού μόνο το 12,9% των επιχειρήσεων προσφεύγει στις υπηρεσίες του για αναζήτηση προσωπικού. Ως προς το ασφαλιστικό, τέλος, οι 3 στις 4 επιχειρήσεις κρίνουν ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ είναι υψηλό, ενώ οι μισές περίπου επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών και να συνδεθεί με το εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/27/1706643.htm