Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Δ. Κυριτσάκης: 20 ερωτήσεις, 20 παραμύθια!
http://www.stopcartel.info
Τα καρτέλ εξακολουθούν να λεηλατούν ανενόχλητα το καλάθι της νοικοκυράς, ενώ ακόμη και το ΔΝΤ αποδίδει την έξαρση του πληθωρισμού σε συνθήκες ύφεσης στην ανεξέλεγκτη δράση τους. Κι όμως, ο κ. Δ. Κυριτσάκης, ο πρόεδρος που κατάφερε να βυθίσει ακόμη βαθύτερα την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ανυπαρξία, απαντά σε 20 ερωτήσεις μεγάλης εφημερίδας με 20 όμορφα παραμύθια, πιστεύοντας ίσως, ότι σε αυτή την αποικία του ΔΝΤ οι ιθαγενείς μπορούν να πλανηθούν με πολύχρωμες χάντρες και καθρεφτάκια
(διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4604408).
Δυστυχώς για τον κ. Κυριτσάκη, όχι μόνο δεν μπορεί να παραπλανήσει οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη, αλλά το «έργο» του περνά απαρατήρητο ακόμη και από τα υπερεθνικά αφεντικά αυτής της αποικίας. Το ΔΝΤ, στην τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αφιέρωσε μερικές... γραμμές στη ληστρική λειτουργία των ελληνικών καρτέλ και μονοπωλίων, για να εξηγήσει το παγκόσμιο φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού σε μια οικονομία σε βαθιά ύφεση:
«Η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αναθεωρείται ανοδικά (..) Το πέρασμα μεγάλου ποσοστού των αυξήσεων έμμεσων φόρων στις τελικές τιμές είναι ενδεικτικό της έλλειψης ανταγωνισμού και της επικράτησης ολιγοπωλιακών δομών στις αγορές», επισημαίνει το ΔΝΤ, χωρίς να μνημονεύει κάπου τη μεγάλη εκστρατεία κατά των καρτέλ και των μονοπωλίων, που μόνο ο κ. Κυριτσάκης φαίνεται να πιστεύει ότι έχει αρχίσει.
Κατά τα λοιπά, τα 20 παραμύθια Κυριτσάκη στα «Νέα» δεν αντέχουν σε σοβαρή εξέταση:
Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «αστήρικτες μηνύσεις και καταγγελίες, που δυστυχώς δεν λείπουν», ξεχνώντας, βέβαια, ότι πρόσφατα ο προκάτοχός του, Σπ. Ζησιμόπουλος, από μια τέτοια «αστήρικτη μήνυση» του μακαρίτη αγωνιστή Γ. Δρίτσα, έγινε ο πρώτος πρόεδρος Αρχής, που καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης για την προστασία που παρείχε επί χρόνια στο μονοπώλιο της Nestle.
«Μεγαλύτερα πρόστιμα, καλύτερα αποτελέσματα»; ερωτάται το κ. Κυριτσάκης, για να απαντήσει: «Από μόνα τους, όχι. Οι αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση επανάληψης αντιανταγωνιστικών πρακτικών αποτελούν δραστικότερο μέτρο». Κι όμως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ελάχιστες περιπτώσεις, μετρημένες στα δάκτυλα ενός χεριού, έλεγξε αν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της και επέβαλε πρόστιμα στους κατά συρροή παραβάτες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεις που τιμωρήθηκαν για δεύτερη ή τρίτη φορά (Nestle, Vivartia) «έπεσαν στα μαλακά». Επιπλέον, η Επιτροπή, παρότι πάλι ο μακαρίτης Γ. Δρίτσας της υπέδειξε την πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει να υπολογίζονται τα πρόστιμα των θυγατρικών με βάση τους τζίρους των μητρικών τους ομίλων, εξακολουθεί να αρνείται να επιβάλει σοβαρά πρόστιμα στις θυγατρικές των πολυεθνικών, με βάση τους τεράστιους τζίρους τους σε διεθνές επίπεδο, αφήνοντας δισεκατομμύρια εσόδων για το Δημόσιο να χάνονται και τις πολυεθνικές να περιγελούν ανενόχλητες την κυβέρνηση και τους καταναλωτές.
Σε άλλη ερώτηση, για τις καθυστερήσεις στο έργο της Επιτροπής, ο κ. Κυριτσάκης επικαλείται και πάλι τη δήθεν ανεπαρκή στελέχωσή της για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Το STOPCARTEL του υπενθυμίζει απλώς, ότι σε απόλυτους αριθμούς η ελληνική Επιτροπή έχει στελέχωση που συναγωνίζεται αυτή της αντίστοιχης γαλλικής αντιμονοπωλιακής αρχής, η οποία ελέγχει μια πολλαπλάσια σε μέγεθος αγορά. Το παραμύθι της ανεπαρκούς στελέχωσης πρέπει επιτέλους να σταματήσει, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που συζητούνται πλέον απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Οι καθυστερήσεις είναι προϊόν ανεπάρκειας, αλλά και συνειδητής απόφασης για την κάλυψη της ανεξέλεγκτης δράσης καρτέλ και μονοπωλίων δια της απραξίας, όπως αποδείχθηκε περίτρανα με την υπόθεση Δρίτσα/Nestle.
Οι ισχυρισμοί Κυριτσάκη περί ελέγχων κατά προτεραιότητα σε «υποθέσεις που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, «έχουν σημαντική δομική επίδραση στην αγορά» και «αφορούν κυρίως το καλάθι της νοικοκυράς» δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε σοβαρή κριτική. Τα καρτέλ και τα μονοπώλια της καθημερινότητας (στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα δομικά υλικά, στις τραπεζικές συναλλαγές) δρουν ανενόχλητα επί των ημερών Κυριτσάκη. Στους 14 μήνες στο πόστο του, ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει εκδώσει αποφάσεις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Η έκρηξη του πληθωρισμού σε περίοδο ύφεσης απλώς πιστοποιεί πέραν πάσης αμφισβήτησης την ανύπαρκτη παρεμβατικότητα της Επιτροπής στην αγορά.
Το καλύτερο σύντομο ανέκδοτο της συνέντευξης Κυριτσάκη, που σίγουρα θα προκάλεσε θυμηδία στα γραφεία της Ένωσης Τραπεζών, είναι βεβαίως η αναφορά του στην εν εξελίξει έρευνα της Επιτροπής για το τραπεζικό καρτέλ, για την οποία δεν αναφέρει περισσότερα, προκειμένου να διατηρήσει η Επιτροπή το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού! Το STOPCARTEL θυμίζει απλώς στον κ. Κυριτσάκη, ότι η εν λόγω έρευνα έχει εξαγγελθεί από τον Σπ. Ζησιμόπουλο στη Βουλή εδώ και τέσσερα χρόνια (!), χωρίς να τολμήσουν οι «Ράμπο» της Επιτροπής επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της Ένωσης Τραπεζών, όπως είχε γίνει από την Κομισιόν όταν εξάρθρωσε το αυστριακό τραπεζικό καρτέλ και χωρίς οποιοδήποτε άλλο ορατό αποτέλεσμα. Ύστερα από τέσσερα χρόνια απραξίας με συνεχείς προαναγγελίες και διαρροές στον Τύπο, που αποδεικνύονται κενές περιεχόμενου, το «πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού» υπάρχει μόνο στα όνειρα του κ. Κυριτσάκη.
Κατόπιν τούτων, το STOPCARTEL εύχεται στον κ. Κυριτσάκη να συνεχίσει μακάρια τον Μεγάλο Ύπνο του στο τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Καλό θα ήταν, όμως, να συνεχίσει να δοξάζεται κρυπτόμενος, αντί να καταποντίζεται εμφανιζόμενος.
Καλή σας νύχτα, κύριε Πρόεδρε.
Υ.Γ. Ο Σήφης Βαλυράκης ζήτησε πρόσφατα από τον κ. Κυριτσάκη να ερευνήσει παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Siemens, που έχει αποδειχθεί ότι πλήρωσε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για να κερδίζει τεράστιους διαγωνισμούς του Δημοσίου και μεγάλων ΔΕΚΟ. Ζήτησε, επίσης, να επιβληθούν πρόστιμα με βάση τον τεράστιο τζίρο της μητρικής Siemens, έχοντας προφανώς υπόψη του τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ο κ. Κυριτσάκης βολικά (για τα καρτέλ) αγνοεί.Αν επιβληθούν αυτά τα τεράστια πρόστιμα, το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα χρειασθεί γερμανικά δάνεια για να «βγει το μνημόνιο». Στο κάλεσμα αυτό υπήρξε μια πρώτη ανταπόκριση..όπως έγινε με τις χαλυβουργίες πρίν δυόμισυ χρόνια..Η συνέχεια έχει τη μεγάλη σημασία.Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, εντιμότατε κύριε Πρόεδρε!