Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Βγαίνει από το αρχείο η έρευνα για Γερμανό;


http://www.sofokleous10.gr

Με μια ερώτηση-βόμβα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν «ολική επαναφορά» της δικαστικής έρευνας για την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote, επικαλούμενοι νεότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι από το χρόνο της εξαγοράς μέχρι το τέλος του 2010 ο ΟΤΕ έχει υποχρεωθεί να «σβήσει» από την περιουσία του 227 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του υψηλού...τιμήματος εξαγοράς της εμπορικής αλυσίδας.

Λίγους μήνες μετά την αρχειοθέτηση της ποινικής δικογραφίας και την απαλλαγή του Π. Βουρλούμη, του Ευ. Μαρτιγόπουλου και του Π. Γερμανού από βαριές κατηγορίες απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και ηθικής αυτουργίας στο ίδιο αδίκημα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου, Α. Τόλκας, Β. Γιουματζίδης και Π. Δημητρουλόπουλος, προσεγγίζουν το θέμα υπό το φως των νεότερων στοιχείων, που αποκαλύπτονται από τις ίδιες τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του ΟΤΕ για τη χρήση 2010.

Επισημαίνουν, ειδικότερα, ότι ο ΟΤΕ εξαγόρασε το 2006 την Γερμανός με τίμημα που ξεπερνούσε κατά 682,5 εκατ. ευρώ τη λογιστική της αξία. Όπως αναφέρει η σημείωση 7 των οικονομικών καταστάσεων για το 2010, αυτό ήταν και το ποσό του «αέρα» που αναγνώρισε ο ΟΤΕ κατά το χρόνο της εξαγοράς, («άυλη αξία περιουσιακών στοιχείων»).

Αυτή η «άυλη αξία», σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του ΟΤΕ, αντιπροσώπευε κατά το χρόνο της εξαγοράς την αξία της εταιρικής επωνυμίας (brand name) «Γερμανός», την αξία των συμβάσεων franchise με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της Γερμανός, τα περισσότερα των οποίων δεν είναι καν ιδιόκτητα, την αξία του πελατολογίου της αλυσίδας και του λογισμικού της.

Όμως, αυτή η τεράστια «άυλη» αξία που έμενε καταχωρημένη στο ενεργητικό του ΟΤΕ άνοιξε το δρόμο για μεγάλες απώλειες τα επόμενα χρόνια, καθώς, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες, όταν έχουν προχωρήσει σε εξαγορές σε τιμές μεγαλύτερες από τη λογιστική αξία των εταιρειών-στόχων, κάθε χρόνο να ελέγχουν αν η αξία του «αέρα» που πλήρωσαν είναι δικαιολογημένη, αποτιμώντας τα «άυλα» περιουσιακά στοιχεία.

Έτσι, μέχρι το τέλος του 2010, ο ΟΤΕ είχε υποχρεωθεί να αναπροσαρμόσει την αξία του «αέρα», από τα 682,5 εκατ. ευρώ στα 455,5, διαγράφοντας από την περιουσία του 227 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο της αρχικής… αποτίμησης του «αέρα», σημειώνουν οι βουλευτές.

«Προφανές είναι από τα παραπάνω», προσθέτουν, «ότι εάν οι τότε διοικήσεις του ΟΤΕ και της θυγατρικής του εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, είχαν προχωρήσει στην εξαγορά της αλυσίδας Γερμανός με τίμημα ίσο ή χαμηλότερο της λογιστικής αξίας δεν θα ετίθετο σήμερα θέμα μείωσης της περιουσίας του Οργανισμού κατά το κολοσσιαίο ποσό των 227 εκατ. ευρώ».

Καταλήγοντας, ερωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη: «Προτίθεστε ως υπουργός Δικαιοσύνης να παραπέμψετε τα νεότερα στοιχεία που εκτίθενται στην παρούσα, έχουν παρουσιασθεί δια του Τύπου και περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του ΟΤΕ για τη χρήση 2010, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ανασυρθεί από το αρχείο η δικογραφία της “υπόθεσης Γερμανός”, ώστε να συνεχισθεί η έρευνα υπό το φως των νέων στοιχείων»;