Κυριακή 11 Απριλίου 2010
Δικαστικό συγχωροχάρτι για τα παιχνίδια στη μετοχή «Γερμανός»
Των ΑΡ. ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ - ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ - ΜΙΧ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ Αποδομείται μεθοδικά και με σύμμαχο το χρόνο το βαρύ κατηγορητήριο που σκιάζει την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote. Χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη «κρατικοποίηση» δικτύου λιανικών πωλήσεων και ως πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο ολκής, για το οποίο έχει προαναγγελθεί και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Οι έρευνες για το τίμημα εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από την Cosmote καρκινοβατούν εδώ και 4 χρόνια, ενώ επιφυλάξεις για το αδιάβλητο στις πραγματογνωμοσύνες έχουν εκφραστεί ακόμη και στη Βουλή.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την εξαγορά της Γερμανός με τίμημα τα 1,3 δισ. ευρώ και μόλις προ ημερών διέρρευσε ότι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που είχε ζητήσει ο 20ός ανακριτής θεωρεί εύλογο το ποσό της συμφωνίας και την Cosmote ωφελημένη.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε κλονίζεται η θεμελίωση της κατηγορίας της απιστίας που έχει απαγγελθεί κατά της διοίκησης της Cosmote με ηθικό αυτουργό τον Πάνο Γερμανό. Την ιδιαίτερης σημασίας πραγματογνωμοσύνη διεξήγαγαν δύο μικρές ελεγκτικές εταιρείες. Οι μεγάλες το απέφυγαν, γιατί είχαν επαγγελματικές σχέσεις είτε με τον όμιλο ΟΤΕ είτε με εταιρείες συμφερόντων Γερμανού.
*Η μία, η FRS Global, συνεστήθη μόλις το 2007, δηλαδή ένα χρόνο μετά την εξαγορά της Γερμανός. Η χάρη της έφτασε ώς το Κοινοβούλιο, με ερώτηση που κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αδιάβλητο της πραγματογνωμοσύνης. Ο επικεφαλής της FRS, Αστέριος Κουφός, πριν από την ίδρυση της εταιρείας αυτής, διετέλεσε ελεγκτής της BKR Πρότυπος Ελεγκτική, που μετεξελίχθηκε σε BDO στη συνέχεια. Η τελευταία το περασμένο καλοκαίρι παραιτήθηκε από πραγματογνώμων, δηλώνοντας ότι ήταν ελεγκτής της Γερμανός από το 1994!
*Η δεύτερη, η ΝΕΧΙΑ, παρά το ότι λειτουργεί από το 1999, πραγματοποιεί τζίρο λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα και με τις υπόνοιες που έχουν εγερθεί, το super deal της Γερμανός δικαστικά κρέμεται από μια ήδη γκρίζα πραγματογνωμοσύνη.
Βραχυκυκλωμένο όμως είναι και έτερο σκέλος του κατηγορητηρίου, που αφορά τη χειραγώγηση της μετοχής της Γερμανός και της χρήσης εσωτερικής πληροφόρησης κατά το διάστημα που προηγήθηκε της συμφωνίας. Η κατηγορία αυτή αποδίδεται σε επτά συγγενείς και συνεργάτες του Π. Γερμανού, ενώ στον ίδιο η ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή.
Ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) απέδωσε τον ορισμό της πράξης της χειραγώγησης στον Π. Γερμανό, το Διοικητικό Εφετείο στο οποίο προσέφυγε ο επιχειρηματίας κατέρριψε το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί, επικαλούμενο είκοσι έξι δημοσιεύματα του τύπου για την εταιρεία!
Συντονισμένες κινήσεις
Η «Κ.Ε.» σήμερα αποκαλύπτει το πόρισμα της Ε.Κ. (7/3/2008) για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας Γερμανός που έλαβε χώρα κατά το κρίσιμο διάστημα της διαπραγμάτευσης με την Cosmote (Δεκέμβριος 2005-Μάιος 2006), μέσω EFG Eurobank ΑΧΕΠΕΥ, καθώς και το «σφουγγάρι» του Διοικητικού Εφετείου στο πρόστιμο (27/3/2009).
Ιδού τι βρήκε η Ε.Κ.:
1 Επειτα από έλεγχο μαγνητοφωνημένων εντολών που διενεργήθηκε στην EFG Eurobank, προέκυψε ότι συγκεκριμένα πρόσωπα συνδεόμενα με τον Π. Γερμανό (συγγενείς, υπάλληλοι της εταιρείας, φίλοι) επηρέαζαν τεχνητά την τιμή κλεισίματος της μετοχής με τη βοήθεια των αντικριστών της χρηματιστηριακής εταιρείας.
2 Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, διευρενήθηκαν οι σημαντικότερες αναλήψεις και καταθέσεις στην Eurobank χρηματιστηριακή. Διαπιστώθηκε ότι χρήματα από τους προσωπικούς λογαριασμούς του Πάνου Γερμανού έφευγαν και πήγαιναν στους κωδικούς των παρενθέτων προσώπων για να παίξουν το χαρτί. Οταν υπήρχαν πωλήσεις μετοχών, τα ποσά της ρευστοποίησης κατέληγαν και αυτά σε λογαριασμούς του επιχειρηματία.
Ενδεικτικά αναφέρεται: Στις 22/12/2005 έγινε μεταφορά 1.000.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό της EFG Eurobank σε τραπεζικό λογαριασμό του Σταύρου Μάρρα (γαμπρού του Π. Γερμανού).
Από την κίνηση του λογαριασμού αυτού διαπιστώθηκε ότι το ίδιο ποσό μεταφέρθηκε την επόμενη μέρα σε λογαριασμό του Π. Γερμανού.
3 Διαπίστωσε ότι το συντονισμό για το πόσες μετοχές θα αγοραστούν κάθε φορά και σε ποιον κωδικό είχαν ο Κ. Καραφωτάκης, διευθυντής επενδυτικών σχέσεων και εταιρικής επικοινωνίας, και ο Ι. Κότσιρας, υπάλληλος της Γερμανός. Οπως γράφει το πόρισμα, «οι εντολείς που έδιναν τις εντολές για αγορές των συνδεόμενων προσώπων παρέμεναν σε ανοιχτή επικοινωνία με την EFG Eurobank σε αρκετές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας κλεισίματος, γιατί σκοπός τους δεν ήταν να αγοράσουν μετοχές (όπως θα έκανε ένας καλόπιστος επενδυτής) αλλά είχαν σκοπό να συγκρατήσουν την τιμή της μετοχής και να τη διαμορφώσουν τεχνητά σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από τιμή που είχε πριν το κλείσιμο».
4 Σε δεκαπέντε συνεδριάσεις «τα μέλη της περίτεχνης ομάδας» πραγματοποίησαν το 100% των συναλλαγών που διαμόρφωσαν την τιμή κλεισίματος.
5 Η Ε.Κ. ζήτησε τη συνδρομή των μελών της CESR (Ενωση Ευρωπαϊκών Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς) καθώς επρόκειτο για παρθενική της απόφαση σε σχέση με τον νέο νόμο. Ολα τα μέλη υποστήριξαν ότι συνιστά χειραγώγηση κάθε πράξη τεχνητής διαμόρφωσης της τιμής κλεισίματος.
Διαμόρφωση της τιμής
6 Ο Π. Γερμανός κατά την ακρόασή του υποστήριξε στην Ε.Κ. ότι δεν συμμετείχε σε χειραγώγηση και ότι διευκόλυνε χρηματικά συγγενείς και φίλους μέσω των λογαριασμών που διατηρούσε στη Eurobank. Επίσης ισχυρίστηκε ότι οι ελεύθερες εντολές αγοράς (που έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων) αποτελούν αναγνωρισμένη και θεμιτή πρακτική που επιτρέπεται κατά τη διαδικασία κλεισίματος, επικαλούμενος παλαιότερη απόφαση της Ε.Κ.
7 Στην EFG Eurobank ΑΧΕΠΕΥ καταλογίστηκε ότι κατά την ευαίσθητη περίοδο διαμόρφωσης της τιμής κλεισίματος οι συναλλαγές των συνδεόμενων με τη Γερμανός προσώπων, με τη βοήθεια των αντικριστών της, επηρέασαν κατ' επανάληψη την τιμή κλεισίματος της μετοχής. Επίσης δεν ειδοποίησε την Ε.Κ. ως ώφειλε, ενώ υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες ότι οι συναλλαγές αυτές θα μπορούσαν να συνιστούν κατάχρηση της αγοράς. Σε αντιφάσεις έπεσαν οι αντικριστές της κατά την ακρόασή τους, ως προς τον εντολέα με το όνομα Κώστας, που όμως θυμήθηκαν ότι τηλεφωνούσε από τη Γερμανός. Τέλος, η Ε.Κ. αποδίδει στη χρηματιστηριακή έλλειψη συνεργασίας, μη παροχή στοιχείων και απόκρυψη της ταυτότητας εντολέα.
8 Η Ε.Κ., μειοψηφούντων των Σπ. Καπράλου, Χ. Γκόρτσου και Ν. Τραυλού, επέβαλε πρόστιμο 200.000 στον Π. Γερμανό, 80.000 ευρώ στη Eurobank ΑΧΕΠΕΥ και σε άλλη συνεδρίαση καταλόγισε πρόστιμα στους λοιπούς εμπλεκόμενους.
Το δικαστήριο τα βλέπει όλα, υιοθετεί όμως επιχειρήματα της Γερμανός
Ακύρωση προστίμου
Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας στις 27 Μαρτίου 2009 δέχτηκε μόνο τα επιχειρήματα που προέβαλε ο προσφεύγων Π. Γερμανός και ακύρωσε το εις βάρος του πρόστιμο. Η Θέμις απεδείχθη τυφλή ως προς τα ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είδε ότι «η χειραγώγηση που οργάνωσε και χρηματοδότησε ο κ. Γερμανός δεν είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής της μετοχής, αλλά την τεχνητή τιμή κλεισίματος σε ανώτερο επίπεδο από αυτό στο οποίο θα διαμορφωνόταν αν τα παρένθετα πρόσωπα δεν προέβαιναν σε αγορές μετοχών κατά το κλείσιμο».
Παρακάμπτει την ουσία της χειραγώγησης, που δεν αφορά την άνοδο της τιμής της μετοχής της Γερμανός, αλλά την παραβατική τακτική κατά το κλείσιμο. Το δικαστήριο, αποτελούμενο από τους Λαμπρινή Παπαδήμα, Σταύρο Αναστασόπουλο, Ειρήνη Τσαλατσάνη, δέχτηκε ότι η αύξηση της τιμής της μετοχής και η εμπορευσιμότητά της «υπήρξε αποτέλεσμα των καλών επιχειρηματικών νέων και των θετικών αναλύσεων ελληνικών και ξένων οίκων, που είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ πριν ανακοινωθεί η εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote».
Εφόσον η απόφαση αυτή τελεσιδικήσει, ανοίγει ο δρόμος στους insiders (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μεγαλομετόχους, γενικούς διευθυντές κ.ά.) να οργανώνουν χειραγωγήσεις τύπου Γερμανός. Χρειάζονται μερικούς έμπιστους, μία τραπεζική χρηματιστηριακή εταιρεία και μια ντάνα υμνολόγια στον τύπο.
*ΥΓ.: Στις 31/12/2009, ο Πάνος Γερμανός πούλησε το 10% που διατηρούσε στην εταιρεία και εισέπραξε άλλα 168,5 εκατ. ευρώ από την Cosmote, βάσει της συμφωνίας του 2006.