Δευτέρα 19 Απριλίου 2010
Έφοδος Επ. Ανταγωνισμού στην Cosmote!
Σε νέες περιπέτειες βάζει την Cosmote η πολυσυζητήμενη εξαγορά της αλυσίδας Γερμανός, καθώς πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας δέχθηκε έφοδο ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού!
Έχοντας απορροφήσει πλήρως την Γερμανός, η Cosmote… απορρόφησε και τις σοβαρές καταγγελίες καταστηματαρχών του δικτύου της για πλήθος καταχρηστικών πρακτικών εις βάρος τους.
Οι καταγγελίες, έστω και με καθυστέρηση, πέρασαν στο επίκεντρο έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβάλει βαρύτατα πρόστιμα σε δύο πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (DIA και Carrefour) για καταχρηστικές πρακτικές σε δίκτυα franchising, ενώ έχει κρίνει καταχρηστικούς και αρκετούς όρους συνεργασίας που αφορούν τα OTEShops και έχει επιβάλει την ακύρωσή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Cosmote, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας δέχθηκαν προ ημερών έφοδο ελεγκτών της Επιτροπής, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, καθώς ζητήθηκαν όλες οι συμβάσεις που έχει συνάψει η Γερμανός με δικαιοδόχους (franchisees) του δικτύου της, αλλά και πολλά ακόμη στοιχεία που αφορούν τη μεταξύ τους συνεργασία.
Μετά την έφοδο των ελεγκτών, όλα δείχνουν ότι επιταχύνονται θεαματικά οι εξελίξεις, όσον αφορά την έρευνα της Επιτροπής και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η σχετική εισήγηση για να συζητηθεί στην Ολομέλεια, αν δεν υπάρξουν νέες, απαράδεκτες καθυστερήσεις (κατά το… έθιμο που επικρατεί από χρόνια στην Επιτροπή και στοίχισε πρόσφατα την ποινική καταδίκη του τέως προέδρου της, κ. Σπ. Ζησιμόπουλου για παράβαση καθήκοντος).
Έτσι, το πραγματικό συνολικό κόστος της εξαγοράς της Γερμανός υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί επιπρόσθετα, καθώς:
- Η Cosmote θα επωμισθεί το πρόστιμο που θα επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν διαπιστώσει παραβάσεις,
- Τα καταστήματα του δικτύου της Γερμανός είναι πιθανό να κληθούν να λειτουργήσουν με νέους όρους, ευνοϊκότερους για τους ιδιοκτήτες, με συνέπεια να επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα της Cosmote, σε μια περίοδο μάλιστα… θανατηφόρου ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία.
Οι συνέπειες της έρευνας της Επιτροπής, όμως, υπερβαίνουν το στενά οικονομικό ορίζοντα και αγγίζουν την ουσία της ποινικής έρευνας για την εξαγορά της Γερμανός. Όπως έχουν επισημάνει πέντε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με πρώτο υπογράφοντα τον Θανάση Οικονόμου, σε ερώτησή τους προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αν αποδειχθεί ότι ακολουθούνταν παράνομες πρακτικές στο δίκτυο της Γερμανός, αρκετά χρόνια μάλιστα πριν την εξαγορά της από την Cosmote, θα ενισχυθούν οι κατηγορίες περί απιστίας σε βαθμό κακουργήματος της διοίκησης Βουρλούμη.
Και τούτο, διότι είναι προφανές, ότι η διοίκηση του ΟΤΕ και της Cosmote όφειλαν να έχουν προχωρήσει σε εξονυχιστικό νομικό έλεγχο της αλυσίδας Γερμανός, πριν αποφασίσουν να δαπανήσουν 1,5 δις. ευρώ από το κεφάλαιο των μετόχων της Cosmote και του ΟΤΕ. Εξίσου προφανές είναι, ότι αν είχαν έγκαιρα διαπιστωθεί τέτοιες πρακτικές, θα όφειλε η διοίκηση του ΟΤΕ να έχει ζητήσει μείωση του τιμήματος, ή ακόμη και να σταματούσε τις συζητήσεις με τον Πάνο Γερμανό για την εξαγορά.
Σημειώνεται, ότι οι δύο καταγγελίες που έχουν φθάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τα τέλη του 2009 αφορούν πρακτικές της Γερμανός, οι οποίες παραβιάζουν, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, τα βασικά άρθρα της εγχώριας και κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού (διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν.703/77 καθώς και τα άρθρα 81 και 82 της Συνθήκης ΕΚ).
Μεταξύ άλλων τονίζεται, ότι με τις επίδικες συμβάσεις καθίσταται φανερή η επιβολή των τελικών τιμών λιανικής στους δικαιοδόχους, καθώς επιβάλλεται συγκεκριμένο περιθώριο μικτού κέρδους, το οποίο μάλιστα διαφοροποιείται εκ μέρους της Γερμανός στους δικαιοδόχους, ανάλογα με το κατάστημα που οι τελευταίοι λειτουργούσαν. Η αδιαμφισβήτητη επιβολή τελικών τιμών καταναλωτή τεκμαίρεται και από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της καταγγελλόμενης προς το δίκτυο, βάσει σχετικών εγγράφων που προσκομίζονται, ενώ από άλλα έγγραφα αποδεικνύεται το χαμηλό ποσοστό προμήθειας (6%) χρόνου ομιλίας (airtime), τη στιγμή που το δίκτυο COSMOTE του ιδίου ομίλου εφαρμόζει μεγαλύτερο ποσοστό προμήθειας για τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η επιβολή μικρών έως ανύπαρκτων περιθωρίων κέρδους καθιστά απαγορευτική την παροχή εκπτώσεων εκ μέρους των δικαιοδόχων από δική τους πρωτοβουλία και έχει σαν αποτέλεσμα την ευθυγράμμιση των τελικών τιμών με τις «ενδεικτικές» τιμές που στην πραγματικότητα επιβάλλει η Γερμανός. Είναι γεγονός, τονίζουν εξάλλου, ότι τα περιθώρια κέρδους των καταστημάτων του δικτύου της καταγγελλόμενης είναι πλέον τόσο ασήμαντα ώστε πολλά εξ αυτών να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Ως καταχρηστικοί χαρακτηρίζονται από τους καταγγέλλοντες και πολλοί όροι που αφορούν τη χρηματοπιστωτική λειτουργία των συμβάσεων. Για παράδειγμα, ο δικαιοδόχος υπογράφει ειδική σύμβαση με συγκεκριμένη τράπεζα, με εγγυητή την Γερμανός, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα μεταβάλλει κατά την κρίση της οποτεδήποτε το επιτόκιο της πιστώσεως και μπορεί να την αναστείλει, περιορίσει για οποιονδήποτε λόγο και οποτεδήποτε ακόμη και πριν γίνει χρήση αυτής. Η λειτουργία του πλαφόν έχει εκφυλιστεί εντός του δικτύου σε μηχανισμό ελέγχου και επιβολής επαχθών όρων στους δικαιοδόχους.
Η Γερμανός, κατά τις καταγγελίες, επιβάλλει πλήθος μονομερών και καταχρηστικών όρων στους δικαιοδόχους, παρότι απολάμβανε και απολαμβάνει δεσπόζουσας θέσης σε μία σειρά από αγορές. Στο «δια ταύτα», οι καταγγέλλοντες ζητούν από την Επιτροπή την απαγόρευση και παύση των παραβάσεων, την αναγνώριση της αυτοδίκαιης ακυρότητας των συμβάσεων δικαιόχρησης του δικτύου της καταγγελλόμενης, την επιβολή των προβλεπομένων εκ του νόμου κυρώσεων κατά της καταγγελλόμενης (πρόστιμα), την ενημέρωση του εισαγγελέα και των Αρχών Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τις αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες και σημειώνουν επιπλέον, ότι στην περίπτωση που η Γερμανός έχει απορροφηθεί από την Cosmote η καταγγελία τους στρέφεται και κατά της θυγατρικής του ΟΤΕ.