Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ως πότε θα συνεχιζόταν η ανακύκλωση;


http://www.telecomnews.gr

Την ώρα που ο ΟΤΕ πληρώνει ακριβά τις… ακριβές επεκτατικές κινήσεις του παρελθόντος, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει χωρίς τη βοήθεια της Deutsche Telekom τις δανειακές του υποχρεώσεις, στο χρυσοπληρωμένο δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας Γερμανός ακούγονται ήχοι λουκέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Telecomnews», τρία καταστήματα που είχαν αναπτυχθεί με franchise στην Αττική έχουν κατεβάσει ρολά τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως ανέφεραν καταστηματάρχες του δικτύου της αλυσίδας στο ...“Telecomnews”, πρόκειται για ένα σπάνιο ως τώρα φαινόμενο στο δίκτυο της αλυσίδας. Ως τώρα, ακόμη και όταν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος έφθανε σε οικονομικό αδιέξοδο το κατάστημα συνέχιζε τη λειτουργία του, καθώς υπήρχε ενδιαφέρον από άλλους για το franchise, ή το κατάστημα περιερχόταν στον έλεγχο της μητρικής αλυσίδας. Αυτή τη φορά, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις καταστήματα έκλεισαν και μάλιστα σε μια εποχή θεωρητικά αυξημένης εποχικά ζήτησης, την οποία τα περισσότερα καταστήματα του λιανεμπορίου περίμεναν για να «βγάλουν σπασμένα» των προηγούμενων μηνών.
Σύμφωνα με μια ερμηνεία των δυσμενών αυτών εξελίξεων για την εμπορική αλυσίδα που κόστισε στον όμιλο του ΟΤΕ 1,5 δις. ευρώ και ουκ ολίγους τόκους για τα δάνεια με τα οποία αποπληρώθηκε η εξαγορά, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη ένα «ξεκαθάρισμα» του δικτύου καταστημάτων, όχι μόνο λόγω της κρίσης. Μετά το 2006, οπότε εξαγοράσθηκε η Γερμανός από την Cosmote και έχασε τις συνεργασίες της με τα άλλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, για να μην εμφανισθεί μια μεγάλη πτώση του τζίρου επελέγη μια τακτική δυναμικής επέκτασης του franchise, παρότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν οδήγησε σε ορθολογική διάρθρωση του δικτύου. Για παράδειγμα, ένα από τα καταστήματα που έκλεισαν τον Δεκέμβριο είχε ανοίξει στην ίδια περιοχή, όπου λειτουργούσε ήδη άλλο κατάστημα της αλυσίδας, σε αρκετά κοντινή απόσταση.
Πέρα από αυτή τη διαδικασία εκκαθάρισης, όμως, τα καταστήματα του δικτύου βρίσκονται από καιρό σε δεινή θέση, παρότι η μητρική Cosmote κερδίζει συνεχώς μερίδια σε μια αγορά με εμφανείς τάσεις συρρίκνωσης εν μέσω της κρίσης. Καταστηματάρχες έχουν στο παρελθόν καταγγείλει τους όρους συνεργασίας με τη μητρική εταιρεία, φθάνοντας ακόμη και στα ποινικά δικαστήρια ή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στα χρόνια λειτουργίας του δικτύου υπό τον κεντρικό έλεγχο της Cosmote, εκδηλώνεται «υπόγεια» δυσφορία για τα πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία λειτουργούν τα καταστήματα. Η κρίση και η «σφιχτή» πιστωτική πολιτική των τραπεζών οδηγούν πλέον τα περισσότερα καταστήματα σε οριακή κατάσταση και, όπως αναφέρουν αρκετοί ιδιοκτήτες, αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σύντομα όλο και περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν ή θα αλλάξουν χέρια.
Παρότι η διοίκηση του ΟΤΕ επιχειρεί συνεχώς να παρουσιάσει την πραγματικότητα μετά την εξαγορά με τρόπο που να δικαιολογεί το αστρονομικό της τίμημα, η Γερμανός δεν αποδίδει σύμφωνα με το τεράστιο κεφάλαιο που έχει επενδυθεί. Το 2008 τα κέρδη προ φόρων δεν ξεπέρασαν τα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 μειώθηκαν σε 5,4 εκατ. ευρώ, με μεγάλη μείωση του τζίρου, από τα 765,7 στα 677,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό, που υπογράφεται με επιφύλαξη από τους ορκωτούς ελεγκτές. Για ένα γίγαντα του λιανεμπορίου, που απασχολούσε το 2009 συνολικά κεφάλαια (ίδια και από δανεισμό) άνω των 400 εκατ. ευρώ, ασφαλώς αυτές οι επιδόσεις μόνο ως πενιχρές μπορούν να χαρακτηρισθούν.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του “Telecomnews”, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξακολουθεί να εξετάζει με ρυθμούς… χελώνας τον ογκώδη φάκελο που έχει σχηματισθεί από τις καταγγελίες franchisees για καταχρηστικές πρακτικές της μητρικής αλυσίδας. Είναι πιθανό δε να κληρωθεί το προσεχές διάστημα εισηγητής, ώστε επιτέλους να συνταχθεί εισήγηση που θα εξετασθεί από την Επιτροπή, για να κριθεί αν θα επιβληθούν κυρώσεις για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Αν κρίνει κανείς, πάντως, από τη γενική ατιμωρησία που έχει καλύψει τα ουκ ολίγα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς στην «αυλή» του ομίλου του ΟΤΕ, αλλά και από τη γενική αναποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δύσκολα θα μπορούσαν να περιμένουν οι καταγγέλλοντες ότι σε αυτή την περίπτωση το μαχαίρι της έρευνας θα φθάσει στο κόκκαλο…