Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο Γερμανός, η Δικαιοσύνη και τα μυστήρια…



http://www.sofokleous10.gr

Για τους τακτικούς αναγνώστες του “S10” δεν αποτέλεσε έκπληξη η αρχειοθέτηση της ποινικής δικογραφίας για την υπόθεση εξαγοράς της αλυσίδας Γερμανός από την Cosmote, με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών που μέτρησαν, ερεύνησαν και διαπίστωσαν ότι ουδέν μεμπτό υπάρχει για τη διαδικασία της εξαγοράς και το αστρονομικό τίμημα του 1,5 δις. ευρώ. Ακόμη και μετά την κατάληξη της υπόθεσης στο αρχείο, όμως, παραμένουν ανεξιχνίαστα αρκετά… μυστήρια.

Το πρώτο μυστήριο «αγγίζει» τον υπουργό Οικονομικών...Γ. Παπακωνσταντίνου. Από τον Μάρτιο του 2010, ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει, με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, πιθανές συγκρούσεις συμφέροντος τουλάχιστον της μίας από τις δύο εταιρείες που ανέλαβαν με εντολή του ανακριτή την κρίσιμη πραγματογνωμοσύνη, η οποία είχε καθοριστική βαρύτητα στην απόφαση για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές τόνιζαν ότι στη μία από τις δύο εταιρείες ορκωτών, την FRS Global, ο ένας εκ των δύο βασικών εταίρων είναι ο ορκωτός ελεγκτής κ. Αστέριος Ι. Κουφός. Ο κ. Κουφός εργάσθηκε επί σειρά ετών μέχρι και το 2007 στην εταιρεία BKR, η οποία για χρόνια ελάμβανε αμοιβές από την Γερμανός για τον έλεγχο των ισολογισμών της.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευθεί τότε, ότι θα ελέγχονταν αυτές οι καταγγελίες από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) και το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), με δική του εντολή. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν αυτός ο έλεγχος έγινε, ποια ήταν τα συμπεράσματα και αν εστάλη το πόρισμα στον ανακριτή για να εκτιμηθεί και, ενδεχομένως, να ανατεθεί η εντολή σε άλλη εταιρεία ορκωτών, όπως άλλωστε είχε γίνει και σε προγενέστερα στάδια της δικαστικής διερεύνησης, όταν διαπιστώθηκαν ανάλογες συγκρούσεις συμφέροντος ορκωτών που είχαν λάβει εντολή για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η FRS Global διατήρησε την εντολή της και παρέδωσε πόρισμα στον ανακριτή.

Το δεύτερο μυστήριο της υπόθεσης σχετίζεται με την έκθεση αποτίμησης της Γερμανός από την JP Morgan για λογαριασμό της Cosmote, βάσει της οποίας κρίθηκε εύλογο το τίμημα της εξαγοράς:

n Παρότι εξαρχής αυτή η έκθεση είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού σε αυτή βρίσκεται το κλειδί της υπόθεσης, ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα από τον όμιλο του ΟΤΕ και παραμένει μέχρι σήμερα μυστική.

n Μέχρι σήμερα ελάχιστα είναι τα πρόσωπα που γνωρίζουν σε ποιες παραδοχές βασίσθηκε αυτή η αποτίμηση από την JP Morgan, παρότι έντονες είναι οι φήμες στους κύκλους του ΟΤΕ, ότι για να φθάσει η JP Morgan να χαρακτηρίσει ως εύλογο το τίμημα της εξαγοράς είχε βασισθεί σε εντελώς ανεδαφικές υποθέσεις για την εξέλιξη των μεγεθών της αγοράς, των μεριδίων της Cosmote, των οικονομικών μεγεθών της Γερμανός κ.α.

n Πρέπει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι και ο ανακριτής, ενώ θα αναμενόταν να παραδώσει αυτή την έκθεση στους πραγματογνώμονες, για να αξιολογηθεί αν βασίσθηκε σε ρεαλιστικές υποθέσεις, ή υπήρξαν «λαθροχειρίες», δεν το έπραξε. Έτσι, δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο σοβαρή ήταν αυτή η αποτίμηση του διεθνούς οίκου, με την οποία «νομιμοποιήθηκε» το τίμημα εξαγοράς, ή αν αντίθετα αυτή βασίσθηκε σε εξωπραγματικές παραδοχές που είχαν δοθεί στους αναλυτές από τη διοίκηση του ΟΤΕ.

n Η ανάθεση της αποτίμησης στην JP Morgan έχει και ένα πρόσθετο «προβληματικό» στοιχείο: η ίδια τράπεζα ήταν, μαζί με τη Citibank, η εντεταλμένη από τον όμιλο του ΟΤΕ για το συντονισμό της έκδοσης του ομολογιακού δανείου 1,6 δις. ευρώ, με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η εξαγορά. Αυτή η σύγκρουση συμφέροντος δημιουργεί αρκετές «σκιές» στην αμεροληψία του διεθνούς οίκου, αφού όσο μεγαλύτερο ήταν το τίμημα της εξαγοράς, τόσο μεγαλύτερα θα ήταν τα κέρδη της JP Morgan από το δάνειο για τη χρηματοδότησή της. Αυτός είναι ένας σοβαρός πρόσθετος λόγος που θα επέβαλε να «ξεσκονίσει» η Δικαιοσύνη τη μυστηριώδη μέχρι σήμερα έκθεση αποτίμησης, με τη βοήθεια ασφαλώς εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι αμφιβολίες για την ποιότητα της έκθεσης αποτίμησης παραμένουν μέχρι σήμερα.