Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Πως βουλιάζει ο ΟΤΕ, για να παραδοθεί στους γερμανούς!


Από http://www.sofokleous10.gr
Γκάζι προς τον… γκρεμό πατάει η διοίκηση Βουρλούμη, οδηγώντας τον ΟΤΕ στην ταχύτερη, ίσως, στην ευρωπαϊκή ιστορία απαξίωση βασικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου, επιβεβαιώνοντας ότι είναι άξιος ο μισθός του από την Deutsche Telekom –ως γνωστόν, ο κ. Βουρλούμης παραμένει… πειρατικά στο τιμόνι του ΟΤΕ, παρά τη βούληση του Δημοσίου να αποπεμφθεί, ιδιαίτερα μετά την παραπομπή του σε δίκη, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του Οργανισμού.

Η τιμή της μετοχής του Οργανισμού ήδη έχει υποχωρήσει κάτω από τα 6 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή του χαμηλότερα από το εξευτελιστικό επίπεδο των 3 δις. ευρώ, καθώς οι διοικητικές πρακτικές της ομάδας Βουρλούμη έχουν οδηγήσει σε ένα ιδιότυπο ράλι φυγής των συνδρομητών του, που το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Την ίδια στιγμή, οι νέες υπηρεσίες, στις οποίες ποντάρει ο ΟΤΕ τα… ρέστα του, όπως η συνδρομητική τηλεόραση μέσω διαδικτύου, απαξιώνονται από τις πρωτοφανείς γκάφες της διοίκησης και ο Οργανισμός μοιάζει παγιδευμένος σε μια πορεία διολίσθησης χωρίς τέλος.

Η απαξίωση του Οργανισμού, που είναι τόσο βίαιη, ώστε να μοιάζει ότι γίνεται βάσει σχεδίου, ευνοεί την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Deutsche Telekom για υφαρπαγή της πλειοψηφίας των μετοχών σε εξευτελιστικό τίμημα. Μετά και την απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να μην αναστείλει μερικώς τα δικαιώματα ψήφου των Γερμανών, επειδή απέκτησαν τον έλεγχο χωρίς να υποβάλουν δημόσια προσφορά για τις μετοχές της μειοψηφίας, έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την υποβολή μιας δημόσιας προσφοράς από την Telekom για το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ, σε εξευτελιστική τιμή!

Οι Γερμανοί, όμως, έχουν και εναλλακτική οδό «άλωσης» του ΟΤΕ, χάρη στα ολέθρια σφάλματα της διοίκησης Βουρλούμη: ήδη έχει δοθεί έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων για την άντληση μεγάλης χρηματοδότησης από την Telekom, ώστε να εξυπηρετηθούν τα τεράστια ανοίγματα που δημιούργησε ο υπερβολικός δανεισμός για τη σκανδαλώδη εξαγορά της Γερμανός. Αν αυτή η χρηματοδότηση δοθεί και με δεδομένη τη μεγάλη μείωση των ταμειακών ροών του Οργανισμού, που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στο μέλλον την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δανεισμού, οι Γερμανοί θα μπορούν… ευγενώς να προτείνουν την κεφαλαιοποίηση αυτού του δανείου, ώστε να αποκτήσουν την πλήρη κυριαρχία στη μετοχική σύνθεση με… ψίχουλα.

Σε αντίθεση με όλους τους άλλους βασικούς παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Ευρώπης, που κατάφεραν να παραμείνουν ισχυροί μετά την απελευθέρωση της αγοράς, ο ΟΤΕ εμφανίζει απόλυτη αδυναμία προσαρμογής στις συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και η διοίκησή του έχει καταφέρει να παγιδευτεί σε μια πεισματική αντιπαράθεση με την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), επιμένοντας να αλλάξει το πλαίσιο εποπτείας της αγοράς, ώστε να εξυπηρετεί τις αναχρονιστικές πρακτικές του Οργανισμού.

Με άλλα λόγια, αντί η διοίκηση του ΟΤΕ να συνεργάζεται με την ΕΕΤΤ για να προσφέρει στην αγορά πακέτα υπηρεσιών που θα είναι ελκυστικά στο κοινό, χωρίς να υποκρύπτουν προσπάθεια «γονατίσματος» του ανταγωνισμού με πρακτικές κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, βρίσκεται σε συνεχή τριβή με τους επόπτες, οι οποίοι υποχρεώνονται να μπλοκάρουν πολλά από τα προτεινόμενα πακέτα υπηρεσιών και τελικά να στοχοποιούνται από τη διοίκηση Βουρλούμη ως δήθεν υπεύθυνοι για τη συνεχή φυγή συνδρομητών!

Αυτή η αδιέξοδη αντιπαράθεση, πρωτοφανούς έντασης στα ευρωπαϊκά χρονικά των τηλεπικοινωνιών, αντανακλά τις αναχρονιστικές εμπορικές πρακτικές, που επιμένει να εφαρμόζει ο κ. Βουρλούμης. Ένα σαφές δείγμα των αντιλήψεων που εξακολουθούν να επικρατούν στον ΟΤΕ είχε δοθεί πέρυσι, όταν ο Οργανισμός επιχείρησε να σύρει στα δικαστήρια εναλλακτικούς παρόχους, επειδή διαφήμιζαν ότι προσφέρουν πακέτα χωρίς πάγιες χρεώσεις, δυσφημίζοντας δήθεν τις εμπορικές πρακτικές του ΟΤΕ.

Η πεισματική εμμονή του κ. Βουρλούμη σε αυτή τη στείρα αντιπαράθεση, που δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στον ΟΤΕ να παρουσιάσει ελκυστικά πακέτα υπηρεσιών, οδηγεί σε συνθήκες κρίσης σε πρωτοφανή έξοδο συνδρομητών: είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τα οποία το α’ εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν πάνω από 44% (!) οι «ελεύθερες» τηλεφωνικές συνδέσεις, δηλαδή οι γραμμές που καλύπτονται από τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ. Μέσα σε ένα εξάμηνο, ο κ. Βουρλούμης «κατάφερε» να στείλει στον ανταγωνισμό σχεδόν 380.000 συνδέσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των απελευθερωμένων γραμμών πάνω από τα 1,237 εκατ.!

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια Βουρλούμη (που είχε και τεράστιο οικονομικό κόστος για τον ΟΤΕ…) να χρησιμοποιήσει τη διαδικτυακή συνδρομητική τηλεόραση σαν ισχυρό «όπλο» κατά του ανταγωνισμού κατέληξε σε ανεπανάληπτο φιάσκο, για το οποίο ουδείς στον ΟΤΕ αισθάνθηκε την υποχρέωση να υποβάλει παραίτηση.

Στην πρόσφατη μεγάλη πρεμιέρα αθλητικών μεταδόσεων του Conn-x TV, οι οποίες είχαν προσελκύσει αρκετούς νέους συνδρομητές στο δίκτυο, οι φίλοι του ποδοσφαίρου έμειναν να κοιτούν μαύρες οθόνες, αντί για την ποδοσφαιρική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μακάμπι! Έτσι, αντί να γίνουν οι ακριβοπληρωμένες μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων ο μεγάλος «κράχτης» για τη νέα υπηρεσία του ΟΤΕ, κατέληξαν να διώχνουν συνδρομητές, τους οποίους ο Οργανισμός υποχρεώθηκε να αποζημιώσει με δωρεάν συνδέσεις για αρκετούς μήνες.

Κάπως έτσι, ο ΟΤΕ βρίσκεται να δίνει τη δύσκολη «μάχη» με τον ανταγωνισμό χωρίς ελκυστικά πακέτα υπηρεσιών φωνής και ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ καταφέρνει να μετατρέπει ακόμη και τις νέες υπηρεσίες, που αποτελούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όλων των βασικών παρόχων στις απελευθερωμένες αγορές της Ευρώπης, σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τη διοίκησή του! Ακόμη και αν κάποιος πάσχιζε να επινοήσει μια καλή συνταγή επιχειρηματικής αυτοκτονίας του ΟΤΕ, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να σκεφθεί κάτι καλύτερο (ορθότερα: χειρότερο) από τη συνταγή Βουρλούμη…