Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Δύο μυστικά έγγραφα- φωτιά για Γερμανό!


http://www.sofokleous10.gr

Παρότι αρχειοθετήθηκε η ποινική δικογραφία από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση εξαγοράς της αλυσίδας Γερμανός από την Cosmote, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διατηρούν την πίεση προς τον υπουργό Οικονομικών και τη διοίκηση του ΟΤΕ, για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές αυτής της «σκοτεινής» εξαγοράς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση αποτίμησης της αλυσίδας από την JP Morgan, που παραμένει μέχρι σήμερα μυστική.

Πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...(Θ. Οικονόμου, Β. Γιουματζίδης, Π. Δημητρουλόπουλος, Ο. Ρεντάρη και Α. Τόλκας), με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν να κατατεθεί η μυστική έκθεση, με την οποία δικαιολογήθηκε το υψηλό τίμημα εξαγοράς της αλυσίδας Γερμανός το 2006.

Όπως τονίζουν, «παραμένει μέχρι σήμερα μυστικό το περιεχόμενο κρίσιμης έκθεσης αποτίμησης από τον οίκο JP Morgan, βάσει της οποίας κρίθηκε αρχικά από την τότε διοίκηση της Cosmote ως εύλογο το τίμημα της εξαγοράς. Για τη συγκεκριμένη έκθεση αποτίμησης αναφέρεται στον τύπο ότι δεν παραδόθηκε από τον ανακριτή στους πραγματογνώμονες, προκειμένου να ελεγχθεί η αξιοπιστία της, παρότι εκφράζονται σοβαρές υπόνοιες, ότι οι παραδοχές στις οποίες βασίσθηκε ο διεθνής οίκος για την αποτίμηση, οι οποίες είχαν δοθεί από τη διοίκηση της Cosmote, υπήρξαν υπέρ το δέον αισιόδοξες, ώστε να καθοδηγήσουν την αποτίμηση στη δικαιολόγηση του τιμήματος».

Οι βουλευτές αφήνουν σαφώς να εννοηθεί, ότι η JP Morgan είχε κάθε συμφέρον να μεγιστοποιηθεί η αποτίμηση της Γερμανός, αφού η ίδια τράπεζα έλαβε από τον ΟΤΕ και την εντολή να οργανώσει το ομολογιακό δάνειο, με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η εξαγορά. Δηλαδή, η JP Morgan είχε κάθε λόγο να αυξηθεί το τίμημα, ώστε να είναι εξίσου μεγάλο και το δάνειο, με βάση το ύψος του οποίου υπολογιζόταν και η αμοιβή της.

«Για τη συγκεκριμένη έκθεση», τονίζουν οι βουλευτές, «επισημαινόταν στη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβληθεί το 2007 στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι: “Σκόπιμο θα ήταν επίσης να διερευνηθεί, γιατί η έκθεση της J.P. Morgan έχει επιμελώς κρατηθεί μυστική από τη διοίκηση «ΟΤΕ»/«COSMOTE», αν και ζητήθηκε να κατατεθεί στη κοινή συνεδρίαση των 2 Επιτροπών της Βουλής το περασμένο Καλοκαίρι, όπως επίσης, γιατί η ανωτέρω τράπεζα χρησιμοποιήθηκε τόσο ως Οικονομικός Σύμβουλος για τη συναλλαγή και γνωμοδότησε προς το Διοικητικό Συμβούλιο της «COSMOTE» για το εύλογο της όλης συναλλαγής από χρηματοοικονομικής πλευράς και, συγχρόνως, η ίδια τράπεζα είναι και διοργανώτρια του δανείου με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η εξαγορά”».

Η ερώτηση καταλήγει με το αίτημα να κατατεθεί στη Βουλή η μυστική έκθεση: «Στο πλαίσιο της επιδίωξης της διαφάνειας για μια υπόθεση που έχει απασχολήσει επί τετραετία το δημόσιο βίο της χώρας και την Δικαιοσύνη, για μια έκθεση στην οποία βασίσθηκε μια επιχειρηματική πρωτοβουλία μεγάλου οικονομικού αντικειμένου, με σοβαρή επίπτωση στον όμιλο του ΟΤΕ και τους μετόχους του, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Δημόσιο, καλείστε όπως καταθέσετε το πλήρες κείμενο της πραγματογνωμοσύνης που διενήργησε το 2006 ο οίκος JP Morgan κατόπιν εντολής της Cosmote», τονίζουν οι βουλευτές.

Σε άλλη ερώτησή τους, για άλλη «σκοτεινή» πτυχή της υπόθεσης, οι ίδιοι βουλευτές επιδιώκουν να «φωτίσουν» το ρόλο που έπαιξε ένας εκ των δύο πραγματογνωμόνων, που κλήθηκαν από τον αρμόδιο ανακριτή να κρίνουν αν ήταν εύλογο το τίμημα εξαγοράς της Γερμανός.

Υπενθυμίζουν στον υπουργό Οικονομικών, ότι «το θέμα αυτό έχει απασχολήσει στο παρελθόν τη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σε ερώτηση βουλευτών που είχε κατατεθεί στις 3 Μαρτίου 2010 προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης (αριθμός πρωτ.: 6977/3.3.2010) επισημαινόταν μεταξύ άλλων, ότι σε δημοσιεύματα του Τύπου “αναφέρθηκε ότι ο ένας εκ των δύο ελεγκτών που ορκίσθηκαν ενώπιον του ανακριτή είχε κατά το παρελθόν εργασθεί στην εταιρεία (BKR Πρότυπος Ελεγκτική) που από το 1994 είχε ελέγξει, λαμβάνοντας αμοιβές, ισολογισμούς της Γερμανός”».

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος», σημειώνουν οι βουλευτές, «η οποία, εφόσον επαληθευόταν, θα ήταν εύλογα αναμενόμενο να οδηγούσε στην παραίτηση της συγκεκριμένης εταιρείας ορκωτών ελεγκτών από τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης».

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως υπενθυμίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στην ερώτηση της 3ης Μαρτίου είχε ενημερώσει, ότι «έχει ζητηθεί η διερεύνηση της σχετικής υπόθεσης από την αρμόδια εποπτική αρχή (ΕΛΤΕ) (…) και αναμένουμε τα αποτελέσματά της, τα οποία θα σας γνωστοποιηθούν».

Με βάση αυτό, οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να τους πληροφορήσει αν πράγματι διενεργήθηκε έλεγχος, ποια ήταν τα αποτελέσματα και αν διαπιστώθηκε αν πράγματι εταίρος της μίας εκ των δύο ελεγκτικών εταιρειών συνεργαζόταν στο παρελθόν επί σειρά ετών με άλλη ελεγκτική εταιρεία, η οποία έλεγχε τους ισολογισμούς της Γερμανός επ’ αμοιβή; Ζητούν, επίσης, να πληροφορηθούν αν ενημερώθηκε ο αρμόδιος ανακριτής για τον έλεγχο της ΕΛΤΕ και αν έλαβε γνώση του περιεχομένου του σχετικού πορίσματος, ενώ καλούν τον υπουργό να καταθέσει το πλήρες κείμενο του πορίσματος.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών και η κατάθεση στη Βουλή των δύο «καυτών» μυστικών εγγράφων, που ενδέχεται να «φωτίσουν» από άλλη οπτική γωνία την υπόθεση της εξαγοράς. Πάντως, πληροφορίες του “S10” αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, υπό τον κ. Μ. Τσαμάζ, δεν είναι διατεθειμένη να αποκαλύψει ούτε τώρα την έκθεση της JP Morgan και θα αναζητήσει τρόπο να παρακάμψει τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί μια σαφή ένδειξη, ότι οι υποψίες για «μαγειρέματα» στην έκθεση δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα…