Τετάρτη 27 Μαΐου 2009
Κινούμενη άμμος οι τηλεπικοινωνίες
Του Σταμάτη Ζαχαρού
Εταιρείες με προβλήματα, χρέη που τρομοκρατούν και τους πιο ψύχραιμους επενδυτές, θεσμικά προβλήματα που χρονίζουν, ισορροπίες που κινούνται επί ξυρού ακμής σε συνδυασμό με «ιπτάμενα» χρηματιστηριακά κέρδη συνθέτουν το ομιχλώδες τοπίο της ελληνικής αγοράς σταθερής τηλεφωνίας. Οι απόψεις των περισσότερων παραγόντων της αγοράς συγκλίνουν σε ένα και μόνο σημείο. Ο κύκλος συγχώνευσης της αγοράς που ξεκίνησε περίπου ενάμιση χρόνο πριν δεν έχει κλείσει και οι περαιτέρω αλλαγές θεωρούνται δεδομένες.
Ο καταλύτης για την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά είναι φυσικά τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν ακόμη και οι ισχυρές εταιρείες του κλάδου. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι απειλείται η βιωσιμότητά τους.
Απλώς με την ισχύουσα κατάσταση λείπει το μεγάλο «μέγεθος» που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί «στα ίσα» τον ΟΤΕ, που με την παρουσία των Γερμανών δείχνει να επιχειρεί μια πιο ανταγωνιστική προσέγγιση στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί το IPTV (τηλεόραση μέσω διαδικτύου) να μην έχει γίνει ακόμη αυτό που ονομάζουμε killer application, αλλά η εξαγορά της Nova από τη Forthnet, «βάζει» ενδεχομένως στο παιχνίδι και επενδυτές που ενδιαφέρονται για το τηλεοπτικό προϊόν.
Μια τέτοια αντίστοιχη προσέγγιση μπορεί να κάνει κανείς αναφορικά με το ενδιαφέρον του Private Equity Fund Apax, το οποίο είχε συμμετάσχει και στο διαγωνισμό για την πώληση της συνδρομητικής τηλεόρασης και τώρα έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη Forthnet. Η Apax έγινε γνωστή όταν απέκτησε από κοινού με την TPG την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind αλλά συνεχίζει να κοιτάζει ευκαιρίες επενδύσεων και στην Ελλάδα.
Έντονο ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ένα ακόμη fund με την επωνυμία Permira Advisers LLP και έδρα το Λονδίνο. Στην εταιρεία εργάζεται ως investment executive ένας Έλληνας ονόματι Μιχάλης Ζέκκος, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει senior vice president της JP Morgan στο Λονδίνο. Η εταιρεία εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητική στην Ελληνική αγορά και στο παρελθόν ακούγεται ότι υπήρξε ενδιαφέρον και για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
Τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια έχουν φθάσει σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της εταιρείας και επίσης κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές ώστε να τους επιτραπεί στη συνέχεια να διενεργήσουν due diligence και να καταλήξουν ενδεχομένως σε δεσμευτικές προσφορές. Ενδιαφέρον υπήρξε και από άλλες πλευρές, αυστηρά και μόνο όμως στα πλαίσια της διερεύνησης και χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Το κόστος άλλωστε για την εξαγορά της μεγαλύτερης εναλλακτικής εταιρείας τηλεφωνίας και στην Ελλάδα, ενδέχεται να περιορίζει την όρεξη μερικών.
Η περίπτωση της hellas online είναι διαφορετική. Η εταιρεία δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη δυναμική αυτή τη στιγμή στην αγορά και γράφει πελάτες με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η ενδεχόμενη συνεργασία με τη Vodafone, θα μπορούσε να προσδώσει στην hol μεγαλύτερο κύρος και δυνατότητα να ανταγωνιστεί πακέτα quadruple play που ο ΟΤΕ έχει στη φαρέτρα του. Οι συζητήσεις με τη Vodafone βρίσκονται ακόμη σε στάδιο που όλα είναι ανοιχτά και οποιαδήποτε κατάληξη, ακόμη και η πιο απρόβλεπτη είναι πιθανή. Άλλωστε οι δύο εταιρείες είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο τα αναμενόμενα τότε αποτελέσματα.
Η περίπτωση των μικρότερων εταιρειών του χώρου είναι επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πρόθεση για συνεργασία ασφαλώς και υπάρχει, δεδομένου ότι το μικρότερο μέγεθός τους τις καθιστά πιο ευάλωτες απέναντι στον ανταγωνισμό. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι ότι υπάρχει ο κοινός τόπος μεταξύ των εμπλεκομένων αλλά και η σύγκλιση των απόψεών τους στο... επίμαχο θέμα, η χρηματοδότηση του οποίου δεν είναι πάντα εύκολη δουλειά.
Από την άλλη πλευρά η Tellas εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την «τύχη» της Wind. Μέχρι τώρα η εταιρεία είχε να λύσει διάφορα εσωτερικά προβλήματα αλλά πλέον εμφανίζεται διατεθειμένη να διεκδικήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε τους τελευταίους μήνες. Η Tellas είναι η λιγότερο εμπλεκόμενη προς το παρόν στη φημολογία περί εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της Wind. Ωστόσο αν η αγορά ωριμάσει ακόμη περισσότερο και δημιουργηθούν ισχυρότεροι πόλοι δεν αποκλείεται να ενδιαφερθεί για το ανακάτεμα της τράπουλας.
Στελέχη που γνωρίζουν καλά την αγορά εκτιμούν ότι ουσιαστικό ρόλο στη δρομολόγηση των εξελίξεων θα παίξει η δυνατότητα όλων των παικτών να χρηματοδοτήσουν τις συνεχιζόμενες επενδύσεις τους αλλά και την ισότιμη συμμετοχή τους στο κομμάτι της προβολής, που τόσο λόγω ΟΤΕ όσο και κινητής τηλεφωνίας έχει βρεθεί σε πολύ υψηλά standards.
Επίσης ουσιαστικό ρόλο θα παίξει και η θέληση των εταιρειών που βρίσκονται εκτός αγοράς να επενδύσουν στη σταθερή τηλεφωνία όπως η Vodafone αλλά και επενδυτικά funds. Τέλος η δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας πελατών που θα μπορεί να καταστήσει την εκάστοτε εταιρεία ισότιμο συνομιλητή του ΟΤΕ, με δεδομένο ότι η αγορά είναι ακόμη κατακερματισμένη, ίσως χρειαστεί να περάσει μέσα από έναν δύσβατο δρόμο συμφωνιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Πηγή http://www.capital.gr