Τρίτη 26 Μαΐου 2009
Απαντήσεις Βουρλούμη, Μαρτιγόπουλου στη Βουλή για «Γερμανό» και εθελουσία
Η εξαγορά της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote, δεν έγινε για τα χρηματοοικονομικά οφέλη, αλλά για τα οφέλη που θα φέρει στην Cosmote στην προσπάθεια της τελευταίας να επεκταθεί στα Βαλκάνια, υπογράμμισαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΤΕ και της Cosmote κ.κ. Π.Βουρλούμης και Ευ.Μαρτιγόπουλος, εμφανιζόμενοι ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τα δύο στελέχη δέχθηκαν σωρεία ερωτήσεων, κυρίως εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την αναγκαιότητα της εξαγοράς, αλλά και τις συνθήκες δρομολόγησής της -ενώ, ειδικά ο κ. Βουρλούμης, ελέγχθηκε και για την πορεία της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων
στον ΟΤΕ, την οποία και χαρακτήρισε ως «σωτήρια για την επιχείρηση».
«Η συγκεκριμένη εξαγορά αποτελεί κίνηση προοπτικής, με απώτερο στόχο να αναδειχθεί η Cosmote κυρίαρχος πάροχος υλικού κινητής τηλεφωνίας στην ΝΑ Ευρώπη. Η εξαγορά είναι, όχι μόνον συμφέρουσα, αλλά και επιβεβλημένη» ανέφερε ο κ. Μαρτιγόπουλος. «Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας, δεν διαθέταμε αναγνωρισμένο, εκτεταμένο και ιδιόκτητο δίκτυο πωλήσεων» συνέχισε ο κος Μαρτιγόπουλος.
«Στηριζόμασταν στον ΟΤΕ, σε 24 δικά μας καταστήματα και σε συνεργάτες. Το ιδιόκτητο δίκτυο πωλήσεων ήταν επιτακτική ανάγκη και στην αρχή υπήρχε απόφαση να προχωρήσουμε μόνοι μας με τη μέθοδο του franchising, κάτι όμως, που είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ενέχει κινδύνους: Για τη δημιουργία καταστημάτων, απαιτούνται ισχυρές γνώσεις, εξειδικευμένο δίκτυο στελεχών, πελάτες, όνομα (...) Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το να φτιάξουμε το δικό μας δίκτυο θα απαιτούσε 3-4 χρόνια, μόνον για την Ελλάδα και με μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο».
Αντίστοιχες ήσαν οι εξηγήσεις του κ. Βουρλούμη: «Τα κέρδη από την εξαγορά, είναι τα παράπλευρα. Είχαμε ταλαιπωρηθεί αρκετά - δεν υπήρχε η κουλτούρα στον Όμιλο να πουλά κανείς. Αγοράσαμε τεχνογνωσία, ανθρώπους και όνομα».
Σύμφωνα με τους δύο προσκεκλημένους της Επιτροπής, το συνολικό τίμημα της εξαγοράς, ήταν 1,3 δισ. ευρώ -μια ασύμφορη, έως ύποπτη δαπάνη για την αντιπολίτευση. Όπως σημείωσε η υπεύθυνη Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, «αγοράζετε 350 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και 150 σε Βουλγαρία, Ρουμανία Σκόπια. Δίνετε 2,6 εκ. ευρώ για το κάθε κατάστημα, όταν το κάθε καινούργιο της ΤΙΜ αποτιμάται 80-100 χιλ. ευρώ».
«Η αγορά λέει ότι τα δάνεια της Γερμανός μεγάλωναν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και υπήρχε σπρώξιμο να πουληθεί. Έγιναν άλλες δύο φορές προτάσεις να εξαγορασθεί αλλά απορρίφθηκαν. Είναι γνωστή η σχέση μεταξύ Cosmote και Γερμανού. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο κ.
Μανασής, ανέλαβε μετά στέλεχος στην Γερμανός. Πολλά στελέχη μετακινήθηκαν από τη μία εταιρεία προς την άλλη» ανέφερε η κα Παπανδρέου.
«Δεν αγοράσαμε μόνον τέσσερις τοίχους. Αγοράσαμε χρόνο» απάντησε ο Ε.Μαρτιγόπουλος. «Πρέπει να ληφθεί υπόψη ο επιχειρησιακός κίνδυνος -τον μειώσαμε στο μηδέν. Το όνομα Γερμανός παραμένει και είναι σημαντικό». Όσο για τον έλεγχο του τιμήματος, αυτός έγινε «σύμφωνα με όλες τις διεθνείς πρακτικές από την εταιρεία JB Morgan -ωστόσο ο κύριος αποτιμητής για το αν η αγορά αυτή ήταν μια εύλογη πράξη, είναι η αγορά. Και η αγορά αντέδρασε θετικά σε απόλυτο βαθμό. Αν εμείς δεν είμαστε πιστευτοί, οι αγορές έχουν βγάλει το πόρισμά τους».
Η κα Παπανδρέου διέκρινε και ίχνη χειραγώγησης της Κεφαλαιαγοράς συνεπεία της εξαγοράς, καθώς, όπως ανέφερε, η πρώτη επαφή μεταξύ Γερμανού και Cosmote, πραγματοποιήθηκε με την μετοχή της Γερμανός να βρίσκεται «πολύ χαμηλά», για να σημειώσει στη συνέχεια, αύξηση άνω του 6%, χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία και ανακοινωθεί. «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μας έχει συνηθίσει να μην παίζει το ρόλο της» σχολίασε.
«Η τιμή της μετοχής της Γερμανός, από την στιγμή που αρχίσαμε τις πρώτες επαφές μέχρι τη στιγμή που κλείσαμε και δώσαμε τα χέρια, ανέβηκε 20% και ο δείκτης του ΧΑ, 17%. Δεν βλέπω καμία μεγάλη απόκλιση» παρατήρησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.
Αντίστοιχες επικρίσεις με εκείνες της αντιπολίτευσης, εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μανόλης, ο οποίος κατηγόρησε τον κο Βουρλούμη, ότι μαζί με τον κο Μανασή, «έκαναν τον ντήλερ του Γερμανού». «Δεν σκεφτήκατε από το 1998 να στήσετε δικά σας μαγαζιά, το 2005 διαπιστώνετε αυτήν την ανάγκη, κάνατε πρόσκληση ενδιαφέροντος, γνωρίζω ότι βρέθηκαν μάλιστα και 1000 ενδιαφερόμενοι για να τους παραχωρήσετε το σήμα και μετά σταματήσατε. Τι έγινε λοιπόν;»
«Γιατί δεν το κάναμε νωρίτερα; Πριν, ήσαν άλλοι και δεν το θέλησαν» απάντησε ο κος Βουρλούμης.
Σε διαφορετικό επίπεδο, η υπεύθυνη Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει την διαδικασία εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ και πως ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, το έχει αποκρύψει από τους μετόχους του.
Ο κος Βουρλούμης παραδέχθηκε την ύπαρξη επιστολής της Κομισιόν, όπου η Επιτροπή σημειώνει ότι «δεν αποκλείεται να έχει υπάρξει κρατική ενίσχυση (...) και αμφιβάλλει εάν η ύπαρξη ενίσχυσης συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Συμπλήρωσε ωστόσο, πως «δεν θεωρούμε τόσο σοβαρό το θέμα για να ενημερώσουμε τους μετόχους».
«Η εθελούσια έξοδος προχωράει κανονικά. 4783 εργαζόμενοι, επέλεξαν να φύγουν και μέχρι την 30η Ιουνίου 2006, είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 3490» διευκρίνισε ο κ. Βουρλούμης. Το μόνο πρόβλημα, είναι οι διαφωνίες του Οργανισμού με το Ταμείο Αρωγής των εργαζομένων, συνεπεία των οποίων «κάποιοι από τους αποχωρήσαντες θα καθυστερήσουν να λάβουν το εφ� άπαξ τους για μερικούς μήνες».
Από http://stocks.pathfinder.gr
KAGEM:(σύμφωνα με την ανάρτηση http://amoirakagem.blogspot.com/2009/05/blog-post_8034.html) Εύλογη αξία ονόματος "Γερμάνος" = 417,3 εκατ ευρω ,κάνετε μια διαίρεση με τον αριθμό των καταστημάτων και βρίσκετε την εύλογη αξία ενός καταστήματος.Προσοχή αφορά μόνο την αύλη αξία