Σάββατο 19 Ιουνίου 2010
Το φιάσκο …και ο υπόδικος του ΟΤΕ
Ένα φιάσκο τεραστίων πολιτικών διαστάσεων για την κυβέρνηση κινδυνεύει να χρεωθεί προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν καταφέρει στην επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, στις 28 Ιουνίου, να συμφωνήσει επιτέλους με την Deutsche Telekom για την απομάκρυνση του υπόδικου Π. Βουρλούμη από το κορυφαίο πόστο του ΟΤΕ, αλλά, κυρίως, για το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.
Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός για την αποτυχία του κ. Παπακωνσταντίνου να οδηγήσει από τη χθεσινή γενική συνέλευση τον κ. Βουρλούμη εκτός διοίκησης, παρότι ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο ότι υπήρχε εισαγγελική πρόταση παραπομπής του σε δίκη με τη βαρύτατη κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, με την πρόκληση ζημιάς 54 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό, μέσω των υπερτιμολογημένων συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης με την Siemens και την Intracom.
«Το υπουργείο Οικονομικών γνώριζε εδώ και έξι μήνες ότι ήταν θέμα χρόνου η παραπομπή του κ. Βουρλούμη σε δίκη, όπως και έγινε με την πρόσφατη απόφαση του δικαστικού συμβουλίου. Είναι αδιανόητο, ότι δεν κατάφεραν σε αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν να συμφωνήσουν με τους Γερμανούς στο πρόσωπο του αντικαταστάτη του κ. Βουρλούμη, ώστε να μη φθάνουμε στον σημερινό τραγέλαφο, να παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της χώρας ένας υπόδικος», τονίζει στο “S” στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια των δικαστικών ερευνών για το σκάνδαλο των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, «η κυβέρνηση έχει φθάσει σήμερα στο σημείο, εξαιτίας των ατυχών χειρισμών του υπουργείου Οικονομικών, να διατηρεί στον ΟΤΕ το μοναδικό στέλεχος του Οργανισμού που έχει παραπεμφθεί σε δίκη για συμβάσεις με την Siemens».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η κυβέρνηση κινδυνεύει, αν δεν απομακρυνθεί τελικά στη συνέλευση της 28ης Ιουνίου ο κ. Βουρλούμης, να δει τη γελοιοποίηση της προσπάθειας πολλών μηνών να φωτισθεί το σκάνδαλο Siemens και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι: «Πώς θα πεισθεί ο πολίτης για τις προθέσεις μας, όταν βλέπει να παραμένει επικεφαλής στον ΟΤΕ το ίδιο πρόσωπο που κατηγορείται ότι προκάλεσε τεράστια ζημιά στον Οργανισμό, από συμβάσεις με την Siemens»;
Ο υπουργός Οικονομικών, που γνωρίζει καλά τα θέματα του ΟΤΕ από πρώτο χέρι, αφού διετέλεσε μέλος του δ.σ. του Οργανισμού στα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σημίτη, λίγο πριν οριστικοποιηθούν, από την κυβέρνηση Καραμανλή, οι επίμαχες «φουσκωμένες» συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, είναι προσωπικά έκθετος, αφού δεν κατάφερε, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στον ΟΤΕ, να συμφωνήσει με τους Γερμανούς στις αναγκαίες αλλαγές μελών του διοικητικού συμβουλίου, ώστε αυτές να επικυρωθούν από τη χθεσινή γενική συνέλευση.
Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες, ότι «η Κυβέρνηση διατηρεί την υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή και θα συζητήσει με τη νέα Διοίκηση του ΟΤΕ, που θα προκύψει μετά από τη Γενική Συνέλευση το μέλλον της επιχείρησης αυτής». Άφηνε με τον τρόπο αυτό να διαφανεί, ότι στη χθεσινή γενική συνέλευση θα γινόταν πραγματικότητα η αντικατάσταση Βουρλούμη. Βέβαια, σε άλλο σημείο των ίδιων δηλώσεών του, είχε τονίσει, ότι «θα γίνει η Γενική Συνέλευση και είναι προφανές ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή διοίκησης, είτε στη Γενική Συνέλευση είτε αμέσως μετά. Το έχουμε πει πολύ καθαρά». Με αυτή την απάντηση, άφηνε να εννοηθεί, ότι ενδεχομένως η αντικατάσταση Βουρλούμη να γινόταν μετά τη χθεσινή συνέλευση.
Γεγονός είναι, ότι έξι μήνες μετά το «καμπανάκι» για την επικείμενη παραπομπή του κ. Βουρλούμη σε δίκη, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν κατόρθωσε να προετοιμάσει τη διαδοχή του και κινδυνεύει να χρεωθεί προσωπικά την αποτυχία στους χειρισμούς για την απομάκρυνση Βουρλούμη, αν δεν καταλήξει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία για το πρόσωπο του διαδόχου. Πολύ περισσότερο, όταν είναι γνωστό ότι εκκρεμεί και δεύτερη απόφαση της Δικαιοσύνης, για το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Βουρλούμης και για το σκάνδαλο της εξαγοράς της Γερμανός.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από τη διαδικασία αποτίμησης της αξίας της Γερμανός από δύο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ελεγκτικών εταιρειών, δεν κατέστη δυνατό να «νομιμοποιηθεί» το υπερφυσικό τίμημα της εξαγοράς και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο δεύτερης παραπομπής Βουρλούμη με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Αν αυτό συμβεί, όσο ο κ. Βουρλούμης θα βρίσκεται στο τιμόνι του ΟΤΕ, η χώρα μας, που κατέχει επάξια τα πιο θλιβερά ρεκόρ διαφθοράς στον πολιτισμένο κόσμο, θα έχει πετύχει άλλο ένα: να διαχειρίζεται τις τύχες μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, ένα πρόσωπο που πρόκειται να δικασθεί για δύο περιπτώσεις κακουργηματικής απιστίας εις βάρος της εταιρείας αυτής!
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή γενική συνέλευση έδωσε την άδεια στη διοίκηση του ΟΤΕ να λάβει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις μέχρι του ποσού των 3 δις. ευρώ από την Deutsche Telekom, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την πρωτοφανή κρίση ρευστότητας, στην οποία οδήγησε με τους χειρισμούς της τον Οργανισμό η διοίκηση Βουρλούμη. Προφανές είναι, ότι αν ο ΟΤΕ, που έχει σήμερα εξευτελιστική κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 2,9 δις. ευρώ, χάρη στην «αποτελεσματική διοίκηση Βουρλούμη», λάβει δάνεια 3 δις ευρώ από τους Γερμανούς, θα έχει συντελεστεί με τον τρόπο αυτό αθόρυβα η πλήρης εκχώρηση του Οργανισμού στην Telekom, ό,τι και αν αποφασίσει τελικά το Δημόσιο να κάνει με το 20% των μετοχών που διατηρεί. Θα είναι και αυτή άλλη μια επιτυχία εθνικής εμβέλειας από την «αποτελεσματική διοίκηση Βουρλούμη»…