Σάββατο 23 Μαΐου 2009
Φραγή σε 13,5 εκατ. καρτοκινητά
Απενεργοποίηση εξπρές με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΟΛΙΤΗΣ
Τέλος από τον Ιούλιο για 13.500.000 ανώνυμα καρτοκινητά τηλέφωνα που υπάρχουν στη χώρα μας. Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη αλλαγή του συστήματος της κινητής τηλεφωνίας με δύο στόχους: Ο πρώτος- όπως υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη- είναι να περιοριστεί η μεγάλη εγκληματικότητα, και ο δεύτερος να προστατευθούν οι πολίτες από εκβιασμούς, απειλές και κακόβουλες φάρσες.
Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σ΄ αυτήν την απόφαση μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν τα ίχνη μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, τους απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου, καθώς και άλλους κοινούς εγκληματίες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν καρτοκινητά στις συνεννοήσεις τους. Παράλληλα, πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για εκβιασμούς απλών πολιτών οι οποίοι δέχονται απειλητικά μηνύματα από αγνώστους.
Με εντολή του Πρωθυπουργού ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρ. Στυλιανίδης πήγε στις Βρυξέλλες και μίλησε με τους αρμοδίους στην Κομισιόν ενώ επικοινώνησε και με τους συναδέλφους του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι και τον πληροφόρησαν για τον τρόπο που κινούνται οι ίδιοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο και πρόκειται να έρθει στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής αμέσως μετά τις εκλογές, αλλάζει τις συνήθειες εκατομμυρίων πολιτών που αγοράζουν από το περίπτερο την κάρ τα SΙΜ χωρίς να δώσουν οποιοδήποτε προσωπικό τους στοιχείο. Οι νέοι όροι. Στο εξής η κάρτα θα είναι μια και μοναδική και θα πωλείται μαζί με το κινητό μετά την επίδειξη ταυτότητας. Οι χρήστες εάν δεν επιθυμούν να έχουν μόνιμη σύνδεση με συμβόλαιο θα μπορούν να αγοράζουν χρόνο ομιλίας των 5, 10 ή 20 ευρώ αφού όμως έχουν αγοράσει την κάρτα από τα σημεία πώλησης και έχουν δώσει τα πλήρη στοιχεία τους. Η κάθε κάρτα θα έχει έναν κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Τα στοιχεία του προσώπου θα υπάρχουν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και οι διωκτικές αρχές με εισαγγελική απόφαση θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σ΄ αυτά. Με τον τρόπο αυτόν οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι σύντομα θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην εξιχνίαση εγκλημάτων.
Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν αντιρρήσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων οι οποίες θα διατυπωθούν έντονα κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ίσως να μην καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο από το θερινό τμήμα και να αναγκαστεί να το αφήσει για την Ολομέλεια του φθινοπώρου. Τα κυβερνητι- κά στελέχη ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος θα είναι σαφής και ξεκάθαρος και απόλυτα προσαρμοσμένος με το καθεστώς που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Όχι μόνο δεν θα παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, αντίθετα οι πολίτες θα προστατεύονται ώστε να μην πέφτουν θύματα κακοποιών και εκβιαστών που διαταράσσουν την οικογενειακή γαλήνη τους», λέει πηγή του υπουργείου Μεταφορών. Πάντως αυτήν την ώρα υπάρχουν 13.500.000 καρτοκινητά από τα οποία ενεργά σε μόνιμη βάση είναι τα 7.000.000. Μετά την ψήφιση του νόμου θα υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής και μετά οι συνδέσεις των ανώνυμων καρτοκινητών θα διακοπούν. Όσοι χρησιμοποιούν καρτοκινητό θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.
Ένα από τα επιχειρήματα όσων διαφωνούν μ΄ αυτήν τη ρύθμιση είναι ότι το πρόβλημα της ασφάλειας δεν θα λυθεί ριζικά, καθώς θα πωλούνται στη μαύρη αγορά κάρτες που έρχονται από κάποιες χώρες του εξωτερικού στις οποίες πωλούνται ελεύθερα όπως συμβαίνει και σήμερα στην Ελλάδα. «Εάν κάποιος θέλει να διαπράξει εγκληματική πράξη θα πάρει κάρτα από χώρα του εξωτερικού και θα κάνει τη δουλειά του», λέει στέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και προσθέτει ότι οι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά- και είναι πολλοίείναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται κάρτες μόνο από τη μαύρη αγορά. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα προσκρούσει και στη μεγάλη αντίδραση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καθώς είναι αναγκασμένες να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του και να αναδιατάξουν τα δίκτυα πώλησης. «Σήμερα οι κάρτες πωλούνται στα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα. Στο εξής θα πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο πώλησης από τις εταιρείες», λέει στέλεχος της αγοράς και προσθέτει: «Το κόστος γι΄ αυτήν την αλλαγή θα είναι μεγάλο και οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να το πληρώσουν. Φανταστείτε τι θα συμβεί το διάστημα της προσαρμογής που θα προσέλθουν εκατομμύρια κάτοχοι καρτοκινητών στα σημεία πώλησης για να δώσουν τα στοιχεία τους και να νομιμοποιήσουν τον αριθμό που κατέχουν σήμερα».
Πηγή http://digital.tanea.gr/