Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ζώνη σκανδάλων πολλών «νταν» γύρω από τη Romtelecom


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=38093

Τον Σεπτέμβριο του 1998 ο πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Danubius, ο Dan Fischer, αλώνιζε στον ΟΤΕ που προετοιμαζόταν να εξαγοράσει το 35% της Romtelecom με τίμημα 675 εκατ. δολάρια.

Ηταν ο άνθρωπος που έκανε το πολιτικό lobbying για λογαριασμό του ΟΤΕ και αυτός που συνομιλούσε με τον τότε Ρουμάνο πρόεδρο Εμίλ Κονσταντινέσκου κλείνοντας και τις σχετικές συναντήσεις τής τότε ηγεσίας του οργανισμού. Ηταν διασυνδεδεμένος με υψηλόβαθμα στελέχη της ρουμανικής κυβέρνησης, είχε σύνδεσμο με την τέως Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και συνεργάτη του τον Dan Pazara.

Η Danubius, όπως λένε από τον ΟΤΕ, αμείφθηκε με 7 εκατ. δολάρια μόλις, τον Δεκέμβριο του 2008, ο ΟΤΕ...απέκτησε τον έλεγχο της Romtelecom.

Στο Μονακό

Ο Dan Fischer όμως υποχρεώθηκε να εγκατασταθεί στο Μονακό εξαιτίας φορολογικών προβλημάτων που αντιμετώπισε έπειτα από ελέγχους σε δραστηριότητές του στο Βουκουρέστι, ενώ έκανε δουλειές και με τον παγκοσμίου φήμης τενίστα Ιλια Ναστάζε.

* Οπως πάντως προκύπτει, ο Dan Fischer εξακολούθησε να κινείται στο παρασκήνιο των όσων τεκταίνονταν στη Romtelecom, πλέον με τον ΟΤΕ αφεντικό, με την Intracom να εισβάλλει στις προμήθειες που ακολούθησαν και τη Siemens (παλαιά προμηθεύτρια) να αμύνεται για να μη χάσει ζωτικό χώρο.

Αίφνης δύο εταιρείες του Μονακό, που τις διαχειρίζεται ο Dan Fischer (από το 2000), εμφανίζεται να λαμβάνουν 600.000 μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, 300.000 μάρκα εκάστη.

Πρόκειται για τις Harcourt και Ashby, που παίρνουν τα μυστικά εμβάσματα από τη Siemens σε δύο λογαριασμούς που τηρούν οι εταιρείες τού Dan Fischer στην ίδια τράπεζα (ΑΒΝ AMRO ΒΑΝΚ) στο Μονακό.

* Τα στοιχεία αυτά, που υπήρχαν από το περασμένο καλοκαίρι στη δικογραφία της Siemens και τώρα έφτασαν αναλυτικά, υποχρέωσαν χθες τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό να ανακοινώσει ότι επεκτείνει την έρευνά του στην εξαγορά τής Romtelecom από τον ΟΤΕ και στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων που επακολούθησαν στους εθνικούς προμηθευτές Intracom και Siemens.

Οργιο μιζών

* Ο Dan Fischer είναι πλέον ο αστάθμητος παράγοντας για την αποκάλυψη της ελληνορουμανικής διαπλοκής πίσω από τη Romtelecom, αλλά και του οργίου των μιζών που δόθηκαν από τους προμηθευτές μέσω του συστήματος «συμψηφισμών και εκκαθαρίσεων» που δρούσε από το Μονακό και υλοποιούνταν μέσω των εταιρειών του.

Ο πολυπράγμων Dan Fischer από το 1998 διατηρούσε στενές επαφές και με την Intracom και ειδικότερα με τον τότε αντιπρόεδρό της Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη οργάνωνε και τις δεξιώσεις στην Intracom για την υποδοχή των στελεχών του ΟΤΕ που μετέβαιναν ως επενδυτές στο Βουκουρέστι. (Κάποιοι σήμερα είναι κατηγορούμενοι για δωροδοκία από τη Siemens προς το παρόν.)

Από «Sarris Ρ.»

* Στις 21 Σεπτεμβρίου 2000 η εταιρεία τού Dan Fischer έλαβε 250.000 ευρώ στον λογαριασμό της στην ΑΒΝ 11.00.165. Στην αιτιολογία αναφέρεται ότι τα χρήματα αυτά εμβάστηκαν από Sarris Ρ. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έμβασμα που έγινε από τη δικηγορική εταιρεία του κ. Πολάκη Σαρρή, στενού συνεργάτη του εκλιπόντος προέδρου της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλου και μεγαλοδικηγόρου με διακεκριμένη δραστηριότητα στη δημιουργία και τη διαχείριση υπεράκτιων εταιρειών για λογαριασμό και επώνυμων Ελλήνων επιχειρηματιών. Ενας από τους μεγαλοπελάτες του κ. Σαρρή είναι και ο πρόεδρος της Intracom, Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος στο γραφείο του πρώτου επί χρόνια διατηρεί πολλές εταιρείες προσωπικές ή και συναρτώμενες με διεθνείς δραστηριότητές του, όπως αυτή με την πολυθρύλητη Olympic Lottery της Ρωσίας. Η «Ε» αναζήτησε τον κ. Σαρρή ζητώντας του να διευκρινίσει για λογαριασμό ποιου πελάτη του εκτέλεσε το επίμαχο έμβασμα της 21ης Σεπτεμβρίου 2000 και για ποια δραστηριότητα, δίχως να υπάρχει απάντηση μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο κ. Σαρρής επιφυλάχθηκε στον συντάκτη της «Ε» Μακάριο Δρουσιώτη να δώσει εμπεριστατωμένη απάντηση τη Δευτέρα, αφού ελέγξει τα στοιχεία.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2000, δηλαδή την περίοδο που η Siemens και το γραφείο Π. Σαρρή έστελναν τα επίμαχα εμβάσματα στον Dan Fischer, Intracom και Siemens είχαν εξασφαλίσει συμβόλαια από τη Romtelecom άνω των 400 δισ. δρχ. Το μοντέλο των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ είχε εξαχθεί στο Βουκουρέστι υπέρ των εθνικών προμηθευτών, η παλαιά προμηθεύτρια της Romtelecom, η Alcatel, είχε περιθωριοποιηθεί, οι ελληνικές εταιρείες καλωδίων είχαν εξασφαλίσει προμήθειες - μαμούθ (κάποιες ακατάλληλες) που έφταναν για όλα τα Βαλκάνια και οι «μικροί» έπαιρναν ψίχουλα για να μη φωνάζουν. Αντάμα και οι Ρουμάνοι κατασκευαστές-προμηθευτές πλασάρονταν στα έργα της Romtelecom, εν μέσω σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων για να υπάρχει ισορροπία.

Σε υπηρεσία

Αυτό το ανεπανάληπτο πάρτι δισεκατομμυρίων, με τον ΟΤΕ και κάποιους από τους ανθρώπους του να βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, έφερε τη Romtelecom σε δυσμενή θέση, ενώ για πολλά χρόνια μαράζωσε η δραστηριότητα της κινητής τηλεφωνίας (Cosmorom). Παρά ταύτα ο προμηθευτής της Σ. Κόκκαλης, αποζημιώθηκε πλήρως για σύμβαση που δεν εκτελέστηκε, καθώς ο ΟΤΕ αναγνώρισε δική του υπαιτιότητα και απέφυγε την ένδικη λύση.

* Εντύπωση όμως προκαλεί και άλλη μια τραπεζική κίνηση της Harcourt του Dan Fischer, που μαρτυρά το διαχρονικό αλισβερίσι του με τους προμηθευτές τής Romtelecom (Siemens και Intracom) αλλά και με τον ΟΤΕ. Η εταιρεία αυτή του Μονακό εμφανίζεται να έχει αποστείλει έμβασμα 1,1 εκατ. δολαρίων στις 20/9/2001 με αιτιολογία «Mandate From ΟΤΕ International».

Η ΟΤΕ International είναι η υπεράκτια εταιρεία που σύστησε ο ΟΤΕ στην Κύπρο και η οποία κρατούσε το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της Romtelecom μακριά από τα φώτα του ελέγχου. Είχε συσταθεί στο νομικό γραφείο του κ. Ανδρέα Νεοκλέους και το διοικητικό της συμβούλιο απαρτιζόταν από τους: Γ. Σκαρπέλη, Β. Μαγκλάρα, Α. Καλογερόπουλο, Π. Καργάδο και Ιορδάνη Αϊβάζη.

Ξεσάλωμα

Την περίοδο αυτής της παράξενης πληρωμής με αιτιολογία ΟΤΕ International, η υπεράκτια του ΟΤΕ αποφάσισε στις 21 Σεπτεμβρίου 2001 τη λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου 34 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Romtelecom και της Cosmorom, που στο μεταξύ είχαν ξεσαλώσει με τις αναθέσεις. Κατά σύμπτωση το εν λόγω δάνειο (είχε κρατηθεί και μυστικό) είχε ληφθεί από την ΑΒΝ AMRO Bank (ίδια με αυτήν του Dan Fischer), συνάμα και σύμβουλο -τότε- του ΟΤΕ για τη διεκδίκηση της άδειας κινητής τηλεφωνίας στα Σκόπια.

Πάντως, δίχως να έχουν ελεγχθεί επίσημα τα βιβλία τής ΟΤΕ International για το υποτιθέμενο έμβασμα του Μονακό, γνώστες των συναλλαγών της υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει εισροή 1,1 εκατ. δολαρίων. Κάτι που μάλλον δείχνει μεγαλύτερο παρασκήνιο μεταξύ Κύπρου, Αθήνας, Βουκουρεστίου και Μονακό.

* Τον Δεκέμβριο του 2000 ωστόσο, η Ρουμανική Γερουσία υπό το βάρος καταγγελιών για μίζες ύψους 30 δισ. δρχ. σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους από τον ΟΤΕ κατά την εξαγορά τής Romtelecom, ξεκίνησε έρευνα υπό τον τότε πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε. Μάλιστα απειλήθηκε και αναστροφή της πώλησης της Romtelecom, καθώς η συμφωνία με τον ΟΤΕ κρίθηκε βλαπτική για το Ρουμανικό Δημόσιο εξαιτίας της παραχώρησης και της επικαρπίας τού 16% των μετοχών (πέραν του 35%), μέσω της οποίας η Αθήνα απέκτησε τον έλεγχο της πλειοψηφίας. *