Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η διαπλοκή ΟΤΕ-Siemens και ο έκθετος κ. Βουρλούμης


http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/---siemens------2010091927622/

Επιβεβαίωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το «αμαρτωλό» έμβασμα των Γερμανών στην OTE International, ενώ η διοίκηση του ΟΤΕ έκανε πως δεν ήξερε! – Όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στον Οργανισμό καταγγέλλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της D. Telekom

Έκθετος μένει άλλη μια φορά ο κ. Π. Βουρλούμης, καθώς ...η διοίκηση του ΟΤΕ ποιούσε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες την νήσσαν για το «αμαρτωλό» έμβασμα 1,1 εκατ. δολ. στην OTE International, ζητώντας από όποιον έχει σχετικά στοιχεία να τα προσκομίσει και απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με αγωγές τους δημοσιογράφους που αναφέρθηκαν σε αυτό το «σκοτεινό» θέμα. Όμως, την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εμβάσματος, αφήνοντας και πάλι την εντύπωση, ότι η διοίκηση Βουρλούμη επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο μόνο στη συγκάλυψη ύποπτων υποθέσεων του παρελθόντος.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Σεπτεμβρίου, με αφορμή δημοσιεύματα για το ύποπτο έμβασμα του 2001, η διοίκηση Βουρλούμη εξέδωσε μια ανακοίνωση, όπου σημειώνει τα εξής: «καλούμε οποιονδήποτε έχει στοιχεία να τα προσκομίσει, επιφυλασσόμενοι κατά τα λοιπά των δικαιωμάτων μας» («κωδικοποιημένη» προαναγγελία αγωγών κατά των δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με το θέμα….).

Πριν περάσει μια εβδομάδα από αυτή την ανακοίνωση… αδιάφορου σφυρίγματος για το έμβασμα, όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε, την Πέμπτη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens το πόρισμά της από τον έλεγχο πλήθους κινήσεων ύποπτων λογαριασμών. Η έκθεση επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εμβάσματος, αφήνοντας στη διοίκηση του ΟΤΕ πλέον ένα σημαντικό αναπάντητο ερώτημα: θα έχει το θάρρος ο κ. Βουρλούμης να ανοίξει βιβλία και λογαριασμούς της OTE International, να εντοπίσει πού πήγαν αυτά τα χρήματα και για ποιο σκοπό διακινήθηκαν και να ενημερώσει σχετικά την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και τις εισαγγελικές αρχές;

Πάντως, η έκθεση της ΤτΕ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την ύπαρξη του εμβάσματος: όπως σημειώνεται στην έκθεση, η υπεράκτια εταιρεία Harcourt Industries LTD, με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους και πραγματικό δικαιούχο τον Γερμανό υπήκοο με εθνικότητα ρουμανική Dan Fischer, λάμβανε μεγάλα ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και στις 20/9/2001 έστειλε με τραπεζικό έμβασμα 1.1 εκατ. δολ. στην υπεράκτια θυγατρική του ΟΤΕ. Σημειώνεται, ότι η ύπαρξη του εμβάσματος είναι γνωστή στην Εξεταστική Επιτροπή από καιρό: ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής, Π. Καμμένος, έχει αναφέρει ότι στο έμβασμα είχε αναφερθεί με έγγραφό της η Εισαγγελία του Μονακό, που είχε διενεργήσει ελέγχους σε εταιρείες των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, παρότι στο θέμα έγιναν εκτενείς αναφορές στα δημοσιεύματα του χθεσινού Τύπου, απέφυγε να εκδώσει ανακοίνωση για να σχολιάσει την επιβεβαίωση των πληροφοριών για το «αμαρτωλό» έμβασμα, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά στην αγορά και στους πολιτικούς παρατηρητές των εξελίξεων. Θα περίμενε κανείς, ότι έστω και για τυπικούς λόγους, η διοίκηση του Οργανισμού θα αποδεχόταν πλέον δημόσια την ύπαρξη του εμβάσματος και θα δεσμευόταν να διερευνήσει αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, όπως θα έπραττε οποιαδήποτε εισηγμένη εταιρεία, πολύ περισσότερο μια εταιρεία με μετοχή εισηγμένη από χρόνια και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, θεωρητικά ο κ. Βουρλούμης έχει λαμπρό πεδίο διερεύνησης στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού αφορά περίοδο των προκατόχων του στον ΟΤΕ, που, επίσης θεωρητικά, θα είχε τη δυνατότητα να την «ξεσκονίσει» άφοβα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο περίεργη την αδράνεια της σημερινής διοίκησης του ΟΤΕ στη διερεύνηση των πραγματικών παραληπτών του εμβάσματος, ενισχύοντας την εντύπωση, ότι η «ομερτά» στον ΟΤΕ ξεπερνά τα όρια διοικήσεων και κυβερνήσεων και είναι διαχρονική και πολιτικά «άχρωμη».

Οι σπατάλες του «νοικοκύρη» κ. Βουρλούμη

Ο φαινομενικά ανήσυχος για τα λειτουργικά κόστη του ΟΤΕ, «νοικοκύρης» στα οικονομικά του Οργανισμού, κ. Βουρλούμης βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με σοβαρές αιτιάσεις της ΟΜΕ – ΟΤΕ για όργιο σπατάλης επί των ημερών του, η οποία είναι απολύτως αντιφατική με τις πιέσεις που ασκεί ο κ. Βουρλούμης στην κυβέρνηση για νέο «νοικοκύρεμα» του Οργανισμού με πρόσθετη απομάκρυνση προσωπικού.

Με επιστολή τους στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutshe Telekom, Ρενέ Ομπερμαν, με την οποία ζητούν συνάντηση με τους δύο εκπροσώπους των βασικών μετόχων του ΟΤΕ, οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν σπατάλες, ενώ καταλογίζουν στη διοίκηση επιλογές, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της για μείωση του λειτουργικού κόστους. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για ρήξη και εργασιακή αναταραχή υπογραμμίζοντας πως η διοίκηση ουσιαστικά αρνείται την παροχή στοιχείων και τον διάλογο για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η ΟΜΕ - ΟΤΕ κατηγορεί τη διοίκηση Βουρλούμη για:

n Αύξηση των θέσεων ευθύνης, σημειώνοντας ότι το 2004 ο Οργανισμός είχε 1.200 επιδοτούμενες θέσεις ευθύνης και τις έφτασε στις 2.250, αυξάνοντας τα επιδόματα και τις παροχές: «Παρέλαβε τότε 12 Γενικές Διευθύνσεις και μηδενικό αριθμό βοηθών γεν. δ/ντών και σήμερα έχει 17 Γενικές Δ/νσεις με πλήθος Βοηθούς Γεν. Δ/ντων, ενώ οι αποδοχές τους έχουν υπερδιπλασιαστεί συνοδευόμενες από bonus, ακριβά αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες κ.ά.», καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές.

n Αύξηση του κόστους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, το οποίο υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά και προσλήψεις νέων εργαζομένων: «Η διοίκηση, ενώ την περίοδο 2005-2008 αποχώρησαν από τον Οργανισμό (κυρίως λόγω της εθελουσίας εξόδου) 6.700 εργαζόμενοι του ΟΤΕ, προχώρησε σε πρόσληψη 3.400 περίπου νέων εργαζομένων. Μάλιστα η αναλογία νεοπροσληφθέντων προς αποχωρήσαντες ήταν διαρκώς αυξανόμενη (2005: 1%, 2006: 39%, 2007: 100%, 2008: 300%)».

n Πρόσληψη «άγνωστου αριθμού συμβούλων και στελεχών της αγοράς με τεράστιες αμοιβές», αλλά και επαναπροσλήψεις συνταξιούχων πρώην εργαζομένων του ΟΤΕ «με μεγάλες ετήσιες αποδοχές».

n Δανεισμό προσωπικού στον ΟΤΕ από δύο θυγατρικές εταιρείες, την OTEPlus και την Hellascom, ενώ ταυτόχρονα ο Οργανισμός «εκχωρεί έργο της εταιρείας σε εργολάβους»!