Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Λοβέρδος: Φέρτε άλλα 100 εκατ. κ. Βουρλούμη


Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ διεκδικεί το ΙΚΑ για την εθελουσία από το 2005 και μετά.
Το σχετικό ποσό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι θα στείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο του ΟΤΕ και πρωτεργάτη της πρόωρης συνταξιοδότησης έως και 6.500 υπαλλήλων από το 2005 και μετά, Παναγή Βουρλούμη. Αυτή η... απαλλαγή του οργανισμού από τους υψηλόμισθους υπαλλήλους διευκόλυνε την πώληση του ΟΤΕ.
Αν ο ΟΤΕ, ο οποίος...



βρίσκεται υπό το μάνατζμεντ των Γερμανών της Deutsche Telekom, προσέλθει σε διάλογο με τη διοίκηση του ΙΚΑ για τη διευθέτηση-αποπληρωμή του επιπλέον ποσού «έχει καλώς, διαφορετικά η κυβέρνηση έχει και τη νομοθετική ευχέρεια στη Βουλή», ανέφερε πηγή του υπουργείου Εργασίας θέλοντας να μεγιστοποιήσει τις πιέσεις προς την πλευρά του ΟΤΕ προκειμένου να συμμορφωθεί με τα νέα οικονομικά δεδομένα (ευρήματα).

Να σημειωθεί ότι για τις 5.500 αρχικές εθελουσίες (2005-6) το κόστος συνταξιοδότησης το υπολόγισε ο ίδιος ο... ΟΤΕ (Βουρλούμης) περιορίζοντάς το στα 600 εκατ., εκ των οποίων ο προϋπολογισμός θα πλήρωνε το 4% των μετοχών (ως μέτοχος το Δημόσιο) ή 200 εκατ. σε σημερινές τιμές.

Κατά πάγια τακτική τα μελλοντικά ελλείμματα (κόστος συνταξιοδότησης) υπολογίζονται με αναλογιστική μελέτη και σε καμία περίπτωση δεν εκπονήθηκαν τέτοιες ούτε στην περίπτωση του ΟΤΕ ούτε κατά την υπαγωγή των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στην ασφάλιση του ΙΚΑ. (Σημ. η σχετική έννοια των αναλογιστικών μελετών είχε διαγραφεί την περίοδο Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου.)

Μετά τον ΟΤΕ ο υπουργός Εργασίας έχει επεκταθεί και προς την πλευρά των τραπεζών, από τις οποίες ζητεί συμπληρωματικά ποσά για την ανάληψη της συνταξιοδότησης των τραπεζοϋπαλλήλων. Ηδη μια τράπεζα (Alpha) προσφέρθηκε να καταβάλει εφάπαξ το ποσό που της αναλογεί εντός του 2010, ενώ ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να συγκεντρώσει έως και 60 εκατ. από τη διαδικασία επαναπροσέγγισης των ποσών που αναλογούν στις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως του αισθήματος δικαιοσύνης που ικανοποιείται με την ανάληψη του συνολικού κόστους πρόωρης συνταξιοδότησης από τις επιχειρήσεις (και όχι από τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα όπως είχε αποφασιστεί με τη μεταφορά του ασφαλισμένων στο ΙΚΑ), η κίνηση Λοβέρδου αντικατοπτρίζει τα ταμειακά αδιέξοδα του Ασφαλιστικού. Ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί με κάθε μέσο να καλύψει ένα ποσό έως 2 δισ. ευρώ που απουσιάζει από τον φετινό προϋπολογισμό των Ταμείων προκειμένου να καταβληθύν κανονικά οι συντάξεις.

«Ο ΟΤΕ να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του μέχρι ευρώ στο ΙΚΑ», ζητεί ο Δ. Στρατούλης (ΣΥΝ).

Ελλείμματα στον ΟΑΕΔ

Ως προς τον ΟΑΕΔ ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι θα καταβληθούν κανονικά τα επιδόματα στους ανέργους, αλλά επέμεινε ότι «επί πέντε χρόνια μια αλόγιστη διαχείριση έφερε τον ΟΑΕΔ στη χειρότερη ταμειακή κατάσταση της μεταπολίτευσης».

«Ελλειψη συνεννόησης και συντονισμού» στην κυβέρνηση βλέπει ο «σκιώδης» υπουργός Εργασίας της Ν.Δ. Ι. Βρούτσης. *

Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=120604