Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
Με ευρεία συναίνεση, καθώς υπερψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση, εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη «ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα».
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», σχετικά με τη...
γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, βάσει της οποίας οι διατάξεις του μπορεί να προκαλέσουν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη τόνισε: «Η ΕΚΤ γνωμοδοτεί. Η ελληνική Βουλή νομοθετεί προς το δημόσιο συμφέρον».
Μάλιστα η υπουργός υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία της να αποσταλεί το νομοσχέδιο στην ΕΚΤ, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εταίρος της κυβέρνησης, όπως και κάθε κυβέρνησης που είναι στην ευρωζώνη».
Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκαν και οι τροπολογίες που αφορούν στην επαναφορά της λίστας φαρμάκων, στη μετάθεση κατά έναν χρόνο της διάταξης του «Νόμου Πετραλιά» που επιμηκύνει τον χρόνο συνταξιοδότησης των γυναικών από το Δημόσιο καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζομένους στον ΟΛΠ.
Την πλήρη στήριξη των μικρομεσαίων εμπόρων απέσπασε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης σε δήλωσή του τονίζει χαρακτηριστικά ότι «σωστά πράττει και δεν υποκύπτει στις πιέσεις των τραπεζών, ούτε στην κριτική της ΕΚΤ, και επιμένει στη διεύρυνση του βασικού πλαισίου εφαρμογής του νομοσχεδίου».
Παράλληλα επισημαίνει ότι «το νομοσχέδιο παρέχει το δικαίωμα, με την αμνηστία που επιχειρεί, να απελευθερώσει από τη μαύρη λίστα του 'Τειρεσία' περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι, με την αποπληρωμή του χρέους τους, επανακτούν τη δυνατότητα να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα και εκτιμάται ότι πάνω από 600 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την αγορά μέσα στο επόμενο τρίμηνο».
Γενικότερα για το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου είναι αναγκαίες για την τόνωση της ρευστότητας, άμεσα απαραίτητες για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και αποτελούν ανάσα ζωής και διέξοδο σωτηρίας για το ελληνικό εμπόριο».
Και από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι «το ελληνικό εμπόριο είναι βέβαιο ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τη ρευστότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια και την κερδοφορία ώστε να αυξήσουν την πιστωτική τους επέκταση στην αγορά, στο άμεσο μέλλον, με φθηνότερο δανεισμό».
Newsroom ΔΟΛ