Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Το "Survivor" των τηλεπικοινωνιών


Εάν η διετία 2008-2009 ήταν εποχή ξεκαθαρίσματος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με παίκτες όπως η Altec Telecoms, η Lannet και η Teledome, να βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, το 2010 εκτιμάται ότι θα είναι έτος εμπέδωσης της βιωσιμότητας των νέων σχημάτων, που έχουν δημιουργηθεί. Το στοίχημα της επιβίωσης και της εξασφάλισης ικανών μεριδίων στην αγορά καλούνται πλέον να δώσουν οι νέοι ισχυροί πόλοι του κλάδου, ήτοι οι ΟΤΕ-Cosmote, Vodafone-Hol, Wind-Tellas, Forthnet-Nova, η Cyta και το σχήμα των On Telecoms-Vivodi.



Τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα σχήματα έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά εσωτερικά ζητήματα. Παράλληλα, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, που συνθέτει η οικονομική κρίση, η οποία πιέζει ακόμη και τις - θεωρούμενες ως ανελαστικές - δαπάνες για την τηλεφωνία, ο μεταξύ τους διογκούμενος ανταγωνισμός, που απαιτεί συνεχώς νέα σύνθετα «πακέτα» σταθερής - κινητής, το θεσμικό πλαίσιο, που εξαιτίας της φορολόγησης, κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι.

Στην κινητή τηλεφωνία, οι εταιρείες του κλάδου, μετά από ένα δύσκολο 2009, στη διάρκεια του οποίου δοκίμασαν για πρώτη φορά μείωση των εσόδων τους, έχουν προετοιμαστεί για ένα ανάλογο 2010. Αλλά και στη σταθερή τηλεφωνία, η κατάσταση είναι εκρηκτική, αφού ο κάθε πάροχος σηκώνει το γάντι που πέταξε ο προηγούμενος, με το γαϊτανάκι του ανταγωνισμού να κινείται με ιλιγγιώδεις πλέον ταχύτητες.
ο μπαράζ των προσφορών στην αγορά της σταθερής συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το 2010 με τον βασικό άξονα των εμπορικών μαχών να περιστρέφεται γύρω από τα συνδυαστικά «πακέτα» σταθερής και κινητής.

Το ζητούμενο είναι πόσο θα αντέξουν οι επιχειρήσεις του κλάδου το πινγκ πονγκ των διαδοχικών προσφορών, με κανέναν, ωστόσο, από τους ισχυρούς τουλάχιστον παίκτες να μην είναι διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα. Δεν είναι τυχαίο το πρόσφατο σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote κ. Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος τόνισε ότι η εταιρεία αντέχει ένα νέο πόλεμο τιμών, αλλά δεν θα τον επιδιώξει: «Σκοτώνοντας τις τιμές, σκοτώνουμε την εταιρεία» είχε υπογραμμίσει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι εάν η εταιρεία προκληθεί, θα απαντήσει.

Hδη το 2009, πάντως, σημειώθηκαν ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία, όσον αφορά στους εναλλακτικούς παρόχους, με τη Forthnet να διατηρεί την πρωτιά, ακολουθούμενη από την hellas online, η οποία εκτόπισαν οι Wind - Tellas στην τρίτη θέση, με την On Telecoms να διατηρεί την τέταρτη.

Σαφώς και η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο μέγαρο του Αμαρουσίου, αφού τα ανοιχτά μέτωπα του ΟΤΕ θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στον κλάδο. Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, η διάθεση νέου πακέτου ή όχι στην Deutsche Telekom, η επιτακτική ανάγκη για μείωση του κόστους σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και κυρίως το εργασιακό με προεξάρχουσα προτεραιότητα την εθελούσια έξοδο, η εν εξελίξει επένδυση στο VDSL, η εισαγωγή της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι μόνο μερικές από τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετήσει ο ΟΤΕ το 2010.
Στο έτερο μέτωπο, αυτό των Vodafone και hol, οι δύο εταιρείες, έχοντας ολοκληρώσει το μετοχικό κομμάτι της συνεργασίας τους, εστιάζουν στην κοινή εμπορική τους δράση, μέσα από τη διάθεση συνδυαστικών προσφορών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού Internet. Και οι δυο πλευρές προϊδεάζουν πως ό,τι έχει δει μέχρι σήμερα η αγορά είναι «μόνο ένα πρώτο δείγμα των δυνατών εμπορικών συνεργιών», που αναπτύσσονται από τη μεταξύ τους συνεργασία.

Από την πλευρά της η Forthnet, με τη χείρα βοηθείας της Nova, δηλώνει, από την πλευρά της, έτοιμη να απαντήσει στον ανταγωνισμό με νέες προσφορές για συνδυαστικά πακέτα. Επιθετικά έκανε ποδαρικό στο 2010 η Wind, η οποία εστιάζει την εμπορική της πολιτική σε συνδυαστικά «πακέτα» προσφορών, με σημαντικό asset προς αυτή την κατεύθυνση την κοινή συμπόρευση με την Tellas.

Η «περιπέτεια» της αναδιάρθρωσης έχει πλέον λήξει, με τον βασικό μέτοχο τον Αιγύπτιο κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, να έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση τριετούς πλάνου ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές, εφαρμογή νέων τεχνολογιών αλλά και σημαντική ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας, με στόχο η εταιρεία να εισέλθει σε τροχιά κερδοφορίας το 2011.
Η On Telecoms, μετά από την οριστικοποίηση της απόκτησης του 100% των μετοχών της Vivodi, αναζητεί την καλύτερη δυνατή κεφαλαιοποίηση των συνεργειών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πριν από τις γιορτές, η επιχείρηση ανακοίνωσε την έναρξη εμπορικής λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να επεκτείνει και εκεί το ιδιόκτητο δίκτυό της, καλύπτοντας ήδη πάνω από το 93% του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής της πόλης.

Από την πλευρά της, η Cyta Ελλάδας ξετυλίγει τα πλάνα της πανελλαδικής της επέκτασης, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, επενδύοντας συνολικά - στην κατεύθυνση αυτή - 80 εκατ. ευρώ έως το 2011, έτος κατά το οποίο προσβλέπει και στην επίτευξη θετικού EBITDA. Η θυγατρική του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Κύπρου βάζει τον πήχη για την Ελλάδα στους 100.000 συνδρομητές το 2010, από 50.000 το 2009 - ήδη έχει υπερβεί τις 45.000 και εκκρεμούν επιπλέον 11.000 αιτήσεις - και δηλώνει παρούσα στον νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική αγορά.

Η Cyta Ελλάδας τοποθετεί την ανάπτυξη δικτύου στην αγορά της Αττικής το 2010 και παράλληλα αφήνει ανοιχτή τη δραστηριοποίησή της και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, έχοντας διενεργήσει επαφές προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος το δίδυμο Algonet-Netone αναζητεί τον δικό του επιχειρηματικό βηματισμό, μετά το «ναυάγιο» της κατ' αρχήν συμφωνίας για συγχώνευση με την On Telecoms.

Οι δύο εταιρείες, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο μετοχικών αλλαγών, βρίσκονται πλέον υπό την ίδια στέγη, διατηρώντας μεν έκαστη διακριτή νομική οντότητα. Πλέον εστιάζουν στο «συμμάζεμα» των οικονομικών μεγεθών, αφού μπορεί, σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Δούμουρα, να έχουν μηδενικό δανεισμό, ωστόσο, το στοίχημα είναι πλέον ο ισοσκελισμός του ισολογισμού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010. Περαιτέρω, οι δύο επιχειρήσεις δουλεύουν πάνω στη μεγιστοποίηση των συνεργειών από τη μεταξύ τους ενοποίηση.

Πηγή http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1166628&nt=103