Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010
ΟΤΕ: Πρόταση Βουρλούμη για άρση μονιμότητας
Την άρση της μονιμότητας στον ΟΤΕ επαναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης τονίζοντας ότι αποτελεί μοναδική λύση για να παραμείνει ο Οργανισμός ανταγωνιστικός.
Σε άρθρο στον Τύπο του Σαββατοκύριακου ο κ. Βουρλούμης τονίζει ότι «η μόνη εναλλακτική λύση για μια επιχείρηση που ανταγωνίζεται στην ελεύθερη αγορά είναι η...
κατάργηση της μονιμότητας» ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΤΕ η μέθοδος της εθελουσίας εξόδου σωστά έχει χαρακτηριστεί ως κοινωνικά προκλητική και μάλιστα «διπλά προκλητική όταν φορτώνεται το κόστος στον προϋπολογισμό και τα Ταμεία, πράγματα που δεν ίσχυσαν ποτέ για τον ΟΤΕ».
Ο κ. Βουρλούμης στο άρθρο του υποστηρίζει ότι ο ΟΤΕ είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε νέα μείωση του προσωπικού του λόγω του υψηλότατου κόστους που έχει για την επιχείρηση.
Η λύση ωστόσο της εθελουσίας εξόδου ουσιαστικά «απογυμνώνει» τον Οργανισμό καταρχήν από τα ικανά στελέχη, όπως υποστηρίζει. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΟΤΕ είχε ζητήσει και από την προηγούμενη κυβέρνηση να άρει τη μονιμότητα των υπαλλήλων του, κάτι που ωστόσο δεν υλοποιήθηκε μια και απαιτεί τόσο την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων ώστε να γίνει νέος κανονισμός προσωπικού (οι οποίοι αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο) όσο και νομοθετική ρύθμιση.
Αν όντως η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγή της νομοθεσίας, τότε θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για όλες τις ΔΕΚΟ, ώστε να μειώσουν κατά βούληση το προσωπικό τους.
Δικαστικές διαμάχες
Εν τω μεταξύ σε δικαστικές διαμάχες επιδίδονται ΟΤΕ και εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, με στόχο να αποφύγουν την πληρωμή προστίμων και διεκδικήσεων από τρίτους που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών αλλά και χρέη που αμφισβητούνται μεταξύ των εταιρειών έχουν καταλήξει στα δικαστήρια και απαιτείται χρόνος αλλά και... χρήμα ώστε οι αποφάσεις αυτές να τελεσιδικήσουν.
Μόνο οι τρεις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου (ΟΤΕ, HOL, Forthnet) έχουν μερικές δεκάδες εκκρεμείς αστικές υποθέσεις που αναμένεται να συζητηθούν από τους επόμενες μήνες μέχρι και σε μερικά χρόνια. Την ίδια στιγμή στα 95 εκατ. ευρώ φτάνουν τα χρέη των εναλλακτικών παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τον ΟΤΕ.
Το ποσό αυτό σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ παραμένει παγωμένο, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα χρέη ανήκουν σε χρεοκοπημένους παρόχους.
Τόσο τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον ΟΤΕ από την Επιτροπή όσο και η πολιτική της ΕΕΤΤ προκαλούν συνεχείς αντιδράσεις από τη διοίκηση του Οργανισμού. Ο κ. Βουρλούμης υποστήριξε πρόσφατα ότι η ΕΕΤΤ έχει βάλει «βαρίδια στον ΟΤΕ και ότι αυτό είναι άδικο και αντιπαραγωγικό». Εκτίμησε δε ότι τα πρόστιμα ύψους 76 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλει η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ, μειώνονται κατόπιν δικαστικών προσφυγών του ΟΤΕ.
Μειώσεις τιμών στις κλήσεις από σταθερό
Μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 16,8% στο λογαριασμό του σταθερού τηλεφώνου προσφέρει ο ΟΤΕ στους συνδρομητές του. Ο Οργανισμός προσφέρει νέες μειωμένες τιμές - σε ποσοστό μέχρι 16,5% για τα νοικοκυριά και μέχρι 16,8% για τις επιχειρήσεις - για κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο προς εθνικά κινητά όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Οι προσφορές αφορούν τα «Πακέτα Χρόνου προς Κινητά», που δίνουν κάθε μήνα από 30 ως 500 λεπτά χρόνο ομιλίας από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ προς τα κινητά, για κλήσεις εντός Ελλάδας.
Οι νέες μηνιαίες τιμές του ΟΤΕ προς κινητά για τα νοικοκυριά είναι:
Για 30 λεπτά ομιλίας 3,10 ευρώ από 3,60 (-13,89%).
Για 60 λεπτά ομιλίας 5,80 ευρώ από 6,80 (-14,71%) και για
120, 240 και 480 λεπτά ομιλίας οι νέες τιμές είναι: 11,50 από 13,50 ευρώ (-14,81%), 22,00 από 26,30 (-16,35%) και 42,50 από 50,90 (-16,50), αντίστοιχα.
Οι νέες μηνιαίες τιμές προς κινητά για τις επιχειρήσεις είναι:
Για 100 λεπτά χρόνο ομιλίας 9,49 ευρώ από 11,25 (-15,64%).
Για 200 λεπτά ομιλίας 18,59 από 22,10 ευρώ (-15,88%) και
Για 500 λεπτά 43,99 από 52,90 ευρώ (-16,84%).
Πηγή http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=111098