Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Αλλαγές στα μερίδια της κινητής


Μεγάλωσαν οι διαφορές στα μερίδια αγοράς με βάση τους συνδρομητές μεταξύ των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας το 2009 σε σχέση με το 2008, ωστόσο το κρίσιμο τεστ, τουλάχιστον αναφορικά με το δείκτη αυτόν, αναμένεται να εξελιχθεί φέτος, όταν οι εταιρείες θα αναγκαστούν, λόγω της ταυτοποίησης των καρτοκινητών, να σταματήσουν να δηλώνουν ανενεργές συνδέσεις.
Σημαντικές είναι οι διαφορές και στα μερίδια, με βάση τα....


έσοδα από τις υπηρεσίες, ένας δείκτης με βαρύνουσα σημασία, ο οποίος όμως καταγράφεται ως προσέγγιση, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν ανακοινώνουν όλες οι εταιρείες αναλυτικά τα αποτελέσματά τους.

Οι αποστάσεις μεταξύ των Cosmote Vodafone και Wind γίνονται αντιληπτές από το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU), το οποίο, το 2009, διαμορφώθηκε σε 18,7 ευρώ, 14,4 ευρώ και 13,4 ευρώ αντίστοιχα.

Τα μερίδια του 2009

Με βάση τους συνδρομητές που ανακοινώνουν οι εταιρείες, τα μερίδια αγοράς το 2009 ήταν για την Cosmote 44,4% (έναντι 39,4% το 2008), για την Vodafone 31,6% (έναντι 33%) και τη Wind 24% (έναντι 27,6%). Κατά προσέγγιση τα μερίδια αγοράς, όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες στην προηγούμενη χρήση, ήταν για την Cosmote 45,1% (έναντι 38,8% το 2007), τη Vodafone 31,9% (έναντι 36,2%) και τη Wind 23% (έναντι 25%).

Το 2010 και εφόσον δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση του νόμου για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών, ο αριθμός των συνδέσεων αναμένεται να έρθει σε ένα πιο λογικό επίπεδο, μιας και σήμερα η Ελλάδα με πληθυσμό 11 εκατ. περίπου εμφανίζεται να έχει, στα τέλη του 2009, συνολικά 20,699 εκατ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

Η Cosmote

Για την τρέχουσα χρήση, εκτιμάται επίσης ότι πιθανώς θα παρατηρηθεί και μια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Cosmote.

Η θυγατρική του ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα δεν έχει ακολουθήσει πιστά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τις προσφορές που έχουν γίνει από τους ανταγωνιστές της στην καρτοκινητή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σκοπεύει να αφήσει τις άλλες δύο εταιρείες να της αποσπάσουν μερίδιο αγοράς.

Ενας άλλος λόγος που ενδεχόμενα «φρενάρει» τη θυγατρική του ΟΤΕ είναι ότι, αν το μερίδιό της ξεπεράσει ένα όριο, θα υποχρεωθεί σε ρύθμιση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ .

Καμιά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν θα ήθελε να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, μιας και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσφορά της θα περνά πρώτα από το «μικροσκόπιο» της Επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστικό το πώς απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Μ. Τσαμάζ, κατά την πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, με αφορμή τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ: «Τα περιθώρια EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) είναι προτεραιότητα για την εταιρεία φέτος», σημείωσε ο επικεφαλής της πρώτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν θα αφήσει τον ανταγωνισμό να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αγορά.

Ο ίδιος προχώρησε μάλιστα και σε ένα σχόλιο για την τιμολογιακή πολιτική της Vodafone, κάτι που δεν συνηθίζεται σε επίσημες ενημερώσεις: «Θεωρούμε ότι η Vodafone είναι μάλλον σε δύσκολη θέση και οι κινήσεις της θα έχουν συνέπειες στην καθαρή κερδοφορία της».

Η πολιτική της Vodafone, πάντως, σε επίπεδο αύξησης συνδρομητών, απέδωσε. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά τρίμηνα, το τελευταίο της προηγούμενης χρήσης, η Vodafone πρόσθεσε περισσότερους νέους πελάτες από την Cosmote. Ειδικότερα, το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2009, η Vodafone προσέθεσε 301.000 νέες συνδέσεις στο δίκτυό της, έναντι 154.000 της Cosmote και 18.000 της Wind.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Cosmote συνολικά το 2009, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ (σε μια αγορά 3,8 δισ. ευρώ περίπου για το 2009). Οι απώλειες της Cosmote ήταν περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη μείωση εσόδων της τάξεως του 12% στην κινητή τηλεφωνία αναμένεται και για φέτος, συνεπεία και πάλι της μείωσης των τελών τερματισμού, του ανταγωνισμού, αλλά και της οικονομικής κρίσης.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1788280