Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

O γόρδιος δεσμός της υπόθεσης ΓΕΡΜΑΝΟΣ!


Με μια «διαρροή» των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν δύο πραγματογνώμονες για την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από τον όμιλο του ΟΤΕ, φαίνεται να αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να τεθεί στο αρχείο της Δικαιοσύνης μια υπόθεση που καταγγέλθηκε ως μέγα σκάνδαλο από το σημερινό κυβερνών κόμμα, με πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι πραγματογνώμονες-ορκωτοί ελεγκτές, σύμφωνα με τη «διαρροή», φέρονται να καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το τίμημα των 1,5 δις. ευρώ για την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ δεν ήταν υπερβολικό και να διαπιστώνουν ότι ο ΟΤΕ αποκόμισε σπουδαία οφέλη από την ένταξη της εμπορικής εταιρείας στον όμιλό του.



Οι πραγματογνώμονες-ορκωτοί ελεγκτές, σύμφωνα με τη «διαρροή», φέρονται να καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το τίμημα των 1,5 δις. ευρώ για την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ δεν ήταν υπερβολικό και να διαπιστώνουν ότι ο ΟΤΕ αποκόμισε σπουδαία οφέλη από την ένταξη της εμπορικής εταιρείας στον όμιλό του.

Ουσιαστικά, δηλαδή, και στο βαθμό που ευσταθούν οι σχετικές «διαρροές», οι πραγματογνώμονες ταυτίζονται πλήρως με την επιχειρηματολογία που έχουν αναπτύξει ως τώρα ο Π. Βουρλούμης, ο Ευ. Μαρτιγόπουλος και ο Π. Γερμανός, οι οποίοι τώρα θα κληθούν σε απολογία από τον ανακριτή και, ακολούθως, ελπίζουν ότι το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει να στείλει την υπόθεση στο αρχείο και όχι στο ακροατήριο.

Το «S» προχωρά σήμερα σε μια αποκάλυψη, που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την αμεροληψία τουλάχιστον ενός εκ των δύο ελεγκτών, στους οποίους ανατέθηκε η πραγματογνωμοσύνη:

- Σε μία από τις δύο εταιρείες ορκωτών ελεγκτών, που κλήθηκε να διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη, την FRS Global, είναι εταίρος ο κ. Αστέριος Κουφός, στον οποίο δόθηκε προσωπικά η σχετική εντολή του ανακριτή.

- Όμως, ο κ. Κουφός, πριν μετάσχει στην ίδρυση, τα τελευταία χρόνια, της FRS Global συνεργαζόταν επί σειρά ετών με την εταιρεία BKR Πρότυπος Ελεγκτική. Το «S» παρουσιάζει σήμερα ισολογισμό εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας, (MINERVA ΧΡΗΣΗ:2000) που είχε ελέγξει προ δεκαετίας η BKR και φέρει τις υπογραφές του κ. Κουφού και του γνωστού ορκωτού Π. Δαμηλάκου, συνδικαλιστικού στελέχους της Ν.Δ. επί σειρά ετών στο χώρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ελεγκτή των ισολογισμών της εταιρείας Γραμμή Α.Ε., στα χρόνια που προηγήθηκαν του σκανδάλου Κοσκωτά.

- Η BKR, πριν απορροφηθεί από την ελεγκτική εταιρεία BDO Πρότυπος Ελεγκτική, είχε την ευθύνη επ’ αμοιβή του ελέγχου των ισολογισμών της ΓΕΡΜΑΝΟΣ επί σειρά πολλών ετών. Μάλιστα, η BDO έχει γνωστοποιήσει δια του Τύπου, ότι αρνήθηκε να αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη της ΓΕΡΜΑΝΟΣ λόγω προφανούς ασυμβίβαστου, επειδή η εταιρεία, πρώτα ως BKR και στη συνέχεια ως BDO, «είχε επιλεγεί συνεχώς από τη χρήση 1994» από την ΓΕΡΜΑΝΟΣ για τον έλεγχο των ισολογισμών της.

- Ο κ. Αστέριος Κουφός, όπως αποδεικνύεται πλέον πέραν πάσης αμφισβήτησης, συνεργαζόταν με την BKR, σε περιόδους όπου η εταιρεία είχε λάβει αμοιβές για τον έλεγχο των ισολογισμών της ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Όμως, δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται το ασυμβίβαστο, όπως το αντιλήφθηκε το διοικητικό συμβούλιο της BDO και αποφάσισε να παραιτηθεί από την πραγματογνωμοσύνη. Τελικά, ο κ. Κουφός ολοκλήρωσε τη μία από τις δύο μελέτες, στις οποίες είναι πιθανό πλέον να στηριχθεί η απαλλαγή των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αμφιβολίες για την αμεροληψία μίας εκ των δύο εταιρειών που διενήργησαν πραγματογνωμοσύνη για την ΓΕΡΜΑΝΟΣ εξέφρασαν στη Βουλή, με ερώτησή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Οικονόμου, Δριβελέγκας, Κουκουλόπουλος, Τσώνης, Τιμοσίδης, Δημητρουλόπουλος, Κεγκέρογλου, Τόλκας, Θεοδωρίδης). Στην ερώτηση αυτή δεν έχουν απαντήσει ακόμη οι δύο υπουργοί (αυτό αναμένεται τις επόμενες ημέρες), αλλά πρόλαβε ο κ. Π. Δαμηλάκος να «απαντήσει» με αγωγή, με την οποία διεκδικεί υπέρογκη αποζημίωση από τους βουλευτές!

Σε επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «σοβαρό κρούσμα επιχειρούμενης φίμωσης του ελεύθερου πολιτικού λόγου στη Βουλή, στρέβλωσης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και παρεμπόδισης της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου για μείζονα θέματα, τα οποία άπτονται της διαφάνειας στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου και της διερεύνησης σκανδάλων, που τραυματίζουν το δημόσιο βίο».

Στην ίδια επιστολή οι βουλευτές τονίζουν: «Προφανές είναι ότι ένας ελεγκτής, ο οποίος μετείχε σε εταιρεία ορκωτών και έλαβε κατά το παρελθόν αμοιβές από την ΓΕΡΜΑΝΟΣ, είναι αδιανόητο σήμερα να αναλαμβάνει τον ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο του πραγματογνώμονα της ίδιας εταιρείας σε ποινική υπόθεση».

Σαφές είναι, λοιπόν, ότι οι αμφιβολίες για τη διαδικασία πραγματογνωμοσύνης που ακολουθήθηκε είναι ιδιαίτερα σοβαρές και έχουν τεθεί ενώπιον της Βουλής πριν ακόμη «διαρρεύσουν» στον Τύπο τα περί απαλλακτικών πορισμάτων από τους δύο πραγματογνώμονες. Το «μπαλάκι» τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της Δικαιοσύνης, που καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό της δύσκολης αυτής έρευνας, με διαδικασίες υπεράνω πάσης αμφισβήτησης…

απο sofokleous10