Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Πρακτικά απο την συνεδρίαση για την siemens


ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα είμαι αρκετά σύντομος.

Ήθελα να σας ρωτήσω κατ’ αρχήν στο πλαίσιο της εξέτασης του κατηγορούμενο Χριστοφοράκου, κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής, με ποιον συνήγορο ήλθε ο κ. Χριστοφοράκος; Θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ήταν στην αρχή ο κ. Γιαννίδης νομίζω.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ.

Ο κ. Βουρλούμης, ο Πρόεδρος του Ο.Τ.Ε., θυμάστε με ποιον συνήγορο προσήλθε;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Κατ’ αρχήν, δεν προσήλθε ο κ. Βουρλούμης.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν κατέθεσε καν ως μάρτυρας;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι. Είχαμε ζητήσει. Είχε έλθει κάποιο διευθυντικό στέλεχος με τη μεσολάβηση του κ. Πασσιά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ήταν απασχολημένος –λέει- ο Βουρλούμης, δεν μπορούσε να έλθει. Κάτι τέτοιο μου έλεγε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Βουρλούμης δηλαδή ουσιαστικά, παρότι εκλήθη, …

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν ήρθε καθόλου.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …αρνήθηκε να έρθει.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Σας λέω ότι προσεφέρετο να βοηθήσει και να μεσολαβήσει για όλες τις καταθέσεις που ενδεχομένως θα παίρναμε από τον Ο.Τ.Ε. ο κ. Πασσιάς και μου έλεγε ότι είναι απασχολημένος, ότι είναι στο εξωτερικό κ.λπ. και τον ρώτησα «ποιος επιτέλους θα έλθει να καταθέσει;»

Είχε έλθει κάποιο διευθυντικό στέλεχος μετά από αυτόν…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας γνωστοποίησε ο Νομικός Σύμβουλος του Ο.Τ.Ε. ότι ο κύριος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Βουρλούμης εδιώκετο για απιστία σε βάρος του Ο.Τ.Ε. και για εμπλοκή του στην υπόθεση «Γερμανός»;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι, δεν με ενημέρωσε, αλλά εγώ το είχα μάθει στην πορεία.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως ξέρετε στην κα. Τουλουπάκη με ποιον συνήγορο πήγε;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο το ότι ο κ. Βουρλούμης στην κα. Τουλουπάκη, την Ανακρίτρια, προσήλθε με τον ίδιο δικηγόρο που προσήλθε ο κ. Χριστοφοράκος;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ε, τώρα, εντάξει. Δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό το πράγμα, το αν είναι τυχαίο ή όχι. Αυτές είναι κρίσεις. Μπορεί να είναι κάτι τυχαίο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς, μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός.

Γνωρίζετε μήπως το ερώτημα που έγινε από την κα. Σιούτη προς την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για τον έλεγχο της Debevoise στη SIEMENS τι τύχη είχε;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γνωρίζετε ποιος πήρε ως εισηγητής από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για να χειριστεί το θέμα της ερώτησης;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν ξέρω καθόλου το θέμα, όχι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι κατά τύχη πάλι –κατά διαβολική τύχη- είναι ο κ. Γιαννίδης.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Συμπτώσεις, διαβολικές ίσως.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γνωρίζετε μήπως κατά σύμπτωση εάν κάποιοι δικηγόροι πήραν από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS, από τον κ. Γεωργίου, εμβάσματα των 50.000 δολαρίων –και αυτά τα συγκεκριμένα ποσά ζητήσατε εσείς προσωπικά να ανοίξουν οι λογαριασμοί- γνωρίζετε αν αυτά ανήκουν σε κάποιους δικηγόρους ή αν προκύπτει από την δικογραφία σε ποιους δικηγόρους είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Υπάρχει μέσα στο ανακριτικό υλικό. Δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. Υπάρχει η απάντηση μέσα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Υπάρχει στο αποδεικτικό υλικό.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει ταυτοποιηθεί δηλαδή το πρόσωπο του δικηγόρου;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Βεβαίως.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορείτε να μας πείτε αν ήταν ο κ. Γιαννίδης;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πώς δεν μπορεί!

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Νομίζω ότι θα το διαβάσετε. Δεν χρειάζεται. Μην με βάζετε…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Είναι μέσα. Προκύπτει άμεσα. Αλλά νομίζω ότι ήταν σαν πληρωμές από πελάτη.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στο σημείο αυτό θεωρώ ότι πλέον η εμπλοκή του δικηγόρου Καθηγητού Γιαννίδη είναι πολύ σοβαρή στην υπόθεση που διερευνούμε.

Ο κ. Γιαννίδης εμφανίζεται τυχαίως ως δικηγόρος του κατηγορούμενο Χριστοφοράκου, εμφανίζεται τυχαίως ως δικηγόρος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Τ.Ε. Βουρλούμη, εμφανίζεται τυχαίως ως πιθανός αποδέκτης εμβασμάτων από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS και συγκεκριμένα του κ. Γεωργίου, χρήματα τα οποία προέρχονται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Εντελώς τυχαίως πιθανολογώ ότι είναι εκείνος που εντελώς τυχαίως πάλι χρεώθηκε την απάντηση εκ μέρους της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων και επειδή μπορεί να βρούμε και άλλα τυχαία συμβάντα ζητώ άμεσα και μετά από την κατάθεση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ο.Τ.Ε. κ. Βουρλούμη να καταθέσει ο δικηγόρος κ. Γιαννίδης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής, υπεύθυνος για την πτυχιακή εργασία δικαστών που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, όπως διορίστηκε από την Κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό.

Κύριε μάρτυς, θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα της ρήτρας κοστολόγησης της Σύμβασης «8002». Από την ερώτηση την οποία ξέρω ότι κάνατε προς τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος πήρατε την απάντηση ότι η ρήτρα της κοστολόγησης ενεργοποιήθηκε;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Νομίζω ότι ήταν αρνητική η απάντηση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ότι δεν ενεργοποιήθηκε.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ότι δεν ενεργοποιήθηκε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, θέλω να δηλώσω προς την Επιτροπή ότι όπως προκύπτει και από τη δικογραφία και από την κατάθεση του Νομικού Συμβούλου του κ. Πασσιά, αλλά και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μπαράτση, ο μάρτυρας που κατέθεσε ανωμοτί, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Τ.Ε. κ. Βουρλούμης διέπραξε το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης ενώπιον της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής.

Ζητώ άμεσα να επιληφθεί ο υπεύθυνος Εισαγγελέας Υπηρεσίας με παραπεμπτικό που σήμερα η Επιτροπή θα στείλει προς την Εισαγγελία. Τα πράγματα πλέον πρέπει να πάρουν έναν δρόμο.

Κύριε μάρτυς, ήθελα να σας ρωτήσω σε σχέση με τον κατηγορούμενο Καραβέλα, αν μπορείτε να μου το πείτε λόγω της ιδιότητός σας ως διενεργών την προκαταρκτική, το εξής:

Υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με πράξεις της δικαιοσύνης που στην πρώτη σελίδα έγραφαν «Παιδομάζωμα» κ.ο.κ. Γνωρίζετε αν μέλη της οικογένειας Καραβέλα και συγκεκριμένα τα παιδιά του κ. Καραβέλα ήταν δικαιούχοι σε ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε με χρήματα από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS για ποσά άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Είναι ανακριτικό υλικό. Έτσι;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ανακριτικό υλικό και αν θέλετε, μπορούμε να σας προστατεύσουμε και να χαρακτηριστεί ως απόρρητο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής –και με τη συμφωνία των μελών της Επιτροπής- και να μη βγει προς τη δημοσιότητα. Όμως, θα μας βοηθήσει αρκετά για τη διενέργεια της έρευνάς μας κατά πόσο δηλαδή η δικαιοσύνη κρατούσε δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι στους κατηγορουμένους.

Κύριε Πρόεδρε, αν συμφωνείτε και αν συμφωνούν και οι συνάδελφοι της Επιτροπής…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να ακούσουμε την απάντηση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά αν θέλει ο κύριος μάρτυς, επειδή έχει ορκιστεί και επειδή δεσμεύεται από τον Κώδικα περί Δικαστών και από την Ποινική Δικονομία, να μας το καταθέσει αυτό όχι όμως με την έννοια ότι το καταθέτει ενόρκως και όχι με την έννοια ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή εναντίον του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει κάποια αντίρρηση από τους συναδέλφους;

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Όχι, καμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, η συγκεκριμένη απάντηση να μη συμπεριληφθεί στα Πρακτικά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η συγκεκριμένη δεν θα περιληφθεί στα προς δημοσίευση Πρακτικά και παράλληλα δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ποτέ εις βάρος του μάρτυρα για το κώλυμα, το οποίο έχει με την ιδιότητά του ως Ανακριτής και διενεργών τη συγκεκριμένη προανακριτική πράξη.

Η ερώτηση είναι αν τα παιδιά Καραβέλα, τα οποία κατηγορήθηκε ότι συνελήφθησαν από τη δικαιοσύνη λόγω του ότι ήταν μέλη της οικογενείας και ο πατέρας τους διέφυγε, για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε, είναι ή φέρεται να είναι δικαιούχοι από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS σε ίδρυμα, το οποίο ο πατέρας τους ίδρυσε και αν ήταν ενήλικοι εκείνη την εποχή.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Είναι ανακριτικό υλικό. Δεν θα απαντήσω. Υπάρχουν μέσα οι απαντήσεις στο αποδεικτικό υλικό. Δεν θέλω να πάρω θέση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, σέβομαι τη δήλωση του μάρτυρα. Όμως, θέλω να πω και αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη ότι κατά πληροφορίες η οικογένεια Καραβέλα, τα παιδιά του κ. Καραβέλα φέρονται εμπλεκόμενα στην ίδρυση ιδρύματος εκ μέρους του πατρός τους και ήταν ενήλικοι την περίοδο εκείνη, κατά την οποία η δικαιοσύνη ζήτησε την προφυλάκισή τους.

(DP)

(GK)

Να διερευνηθεί αυτός ο τομέας, διότι είδαμε ότι και από τη μεριά του συνηγόρου του κ. Καραβέλα, του κ. Μαρκουλάκου, είχαμε μία σφοδρή επίθεση και κατά της δικαιοσύνης, αλλά και κατά της πολιτικής τότε ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κύριε μάρτυς, η προτελευταία ερώτηση, που θέλω να σας κάνω, είναι σε σχέση με τις δικογραφίες, οι οποίες είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν για τις υποθέσεις του Ο.Τ.Ε. Αναφέρομαι: Στη δικογραφία της δίωξης Ζορμπά όπου υπήρχε ουσιαστικά η αποδοχή της δωροληψίας εκ μέρους του μέλους του Ο.Τ.Ε., του κ. Ριζά, ο οποίος αθωώθηκε λόγω παραγραφής του αδικήματος, στη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη δίωξη του εισαγγελέα Παπαγγελόπουλου για ερώτηση, την οποία είχα καταθέσει εγώ στη Βουλή και είχε ξεκινήσει προανάκριση με εντολή του Προϊσταμένου του κ. Σακελλάκου σχετικά με τον 709 τροφοδότη λογαριασμό του ιδιοκτήτη της εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΟΜ, του κ. Κόκκαλη και για τα χρήματα, τα οποία είχαν δοθεί από τη SIEMENS –σε άλλο ερώτημα το οποίο συμπεριλήφθη από τη SIEMENS και μιλούσαμε τότε για 6 εκατομμύρια δολάρια- σε πρώην Υπουργό, στον κ. Μαντέλη –του οποίου πλέον άνοιξαν οι λογαριασμοί και γνωρίζουμε ότι υπήρχαν- σε πρώην Δήμαρχο των βορείων προαστίων και στελέχη του Ο.Τ.Ε.

Είχατε δικαίωμα να λάβετε γνώση αυτών των δικογραφιών και να τις συνδυάσετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι, δεν είχα λάβει γνώση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε μάρτυς, σχετικά με τις προδιαγραφές του συστήματος C4I και σε σχέση όχι με το μέρος εκείνο της δικογραφίας, που έλεγε ότι θα δοθούν χρήματα σε τέσσερα Υπουργεία –διότι αυτό το απαντήσατε στους προηγούμενους συναδέλφους- αλλά για το θέμα της κατάθεσης του ποσού των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία του κ. Τρεπεκλή, που νομίζω ότι τον εξετάσατε: Αν εξετάσατε τη πορεία των χρημάτων αυτών και αν εξετάσατε τη πιθανότητα τα χρήματα αυτά να μην ελήφθησαν ως πληρωμή υπηρεσιών, αλλά ως χρήμα πολιτικό, το οποίο εν συνεχεία πιθανώς διενεμήθη από το συγκεκριμένο επιχειρηματία και για τη συγκεκριμένη επιχείρηση προς πολιτικά πρόσωπα, για την ανάληψη της δουλειάς, όπως περιγράφει η δικογραφία της SIEMENS.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Είναι στοιχείο του ανακριτικού υλικού. Υπάρχουν μέσα και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, που είχα κάνει στον κ. Τρεπεκλή και θα δείτε από τις ερωτήσεις και απαντήσεις που ακριβώς στόχευαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν υπάρχει όμως, κύριε μάρτυς, θέμα εμπλοκής πολιτικού προσώπου…

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Θέμα εμπλοκής πολιτικού προσώπου συγκεκριμένο, όχι, βεβαίως, δεν απαντήθηκε. Θα το είχαμε στείλει…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το εκατομμύριο, το οποίο ομολόγησε ο κ. Τσουκάτος ότι εισέπραξε για λογαριασμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ –όπως ο ίδιος λέει, το ΠΑ.ΣΟ.Κ το αρνείται- δεν είναι στοιχείο πολιτικό που θα έπρεπε να έχει έλθει αμελλητί στη Βουλή;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Κατ’ αρχήν, μιλάμε για πράξη –αν θεωρηθεί ότι πιστεύουμε τον κ. Τσουκάτο, γιατί άλλα έλεγε ο κ. Τσουκάτος και άλλα έλεγαν τα μέλη-…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει ομολογήσει όμως, ο κ. Τσουκάτος.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Έχει ομολογήσει ότι τα πήρα για να τα δώσω –λέει- …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε πολιτικό κόμμα.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Πότε έγινε αυτό όμως, θυμάστε; Νομίζω χρονικά δεν υπήρχε θέμα, γιατί είχε εξαλειφθεί το αξιόποινο. Δηλαδή, δεν μπορούσε να σταλεί τώρα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν –αν θυμάμαι καλά- πριν το τέλος της δικής σας προκαταρκτικής, η δημόσια ομολογία του.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Η δημόσια ομολογία. Αλλά η πράξη ήταν πολύ παρελθόντων ετών. Δηλαδή, αν είχε πάρει τα λεφτά κ.λπ., ήταν πολύ παλιά. Δηλαδή, είχαν περάσει οι σύνοδοι της Βουλής και δεν υπήρχε θέμα να σταλεί. Είχε εξαλειφθεί το αξιόποινο. Ακόμα και να θεωρούσαμε, δηλαδή, ότι το πήραν κάποια πολιτικά πρόσωπα ή χρηματίστηκε ένα κόμμα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, όμως, ασχέτως της παραγραφής, το αδίκημα το οποίο αναφέρεται σε πολιτικό πρόσωπο, κατά το Σύνταγμα αμελλητί…

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Σε ποιο πολιτικό πρόσωπο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον κ. Τσουκάτο. Ο κ. Τσουκάτος ήταν Βουλευτής…

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ο κ. Τσουκάτος…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Τσουκάτος ήταν διευθυντής του γραφείου….

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν ήταν Υπουργός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν ήταν Βουλευτής, νομίζω, τότε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …και Βουλευτής Επικρατείας εν συνεχεία.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Στη συνέχεια, όχι τότε, όμως, που τελέστηκε η πράξη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατά τη διάρκεια που φέρεται ότι τελέσθηκε η πράξη…

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν το θυμάμαι καλά, αν ήταν Βουλευτής τότε. Νομίζω ότι δεν ήταν…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, εδώ –για να μιλήσουμε ανοιχτά- το θέμα Τσουκάτου δεν θεωρείται ότι ήταν θέμα εμπλοκής πολιτικού προσώπου ακόμα και όταν ο ίδιος κατέθεσε ότι παρέλαβε τα χρήματα αυτά για λογαριασμό κόμματος.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Χρηματοδότηση κόμματος θεωρείται, δηλαδή, που έγινε τότε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, είναι εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Δεν είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ακόμα και να το βάλουμε στο σημείο που το τοποθετείτε εσείς τώρα ήταν εμπλοκή πολιτικών προσώπων…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατά την έννοια του νόμου, κύριε μάρτυς.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Κατ’ αρχήν, στη χρηματοδότηση κόμματος παίρνουμε το χρόνο τελέσεως. Έχει εξαλειφθεί τα αξιόποινο; Όταν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο η άποψη είναι ότι ουσιαστικά αρχειοθετείται μια τέτοια υπόθεση. Δεν έρχεται καν στη Βουλή. Επιστημονική άποψη…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα σας θυμίσω ότι για την ίδια υπόθεση υπήρχε η οδηγία του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Λινού και μάλιστα υπήρχε και παραπομπή σε πειθαρχικό ενός αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου γιατί, παρότι υπήρχε θέμα εμπλοκής πολιτικού προσώπου, δεν έστειλε το φάκελο στη Βουλή…

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Παρόλο που είχε παραγραφεί;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρόλο που είχε παραγραφεί.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Εντάξει, υπήρχε αυτή η άποψη, αλλά απ’ ό,τι θυμάστε την εποχή που εγώ ερευνούσα όλες αυτές τις υποθέσεις και αυτή που ήταν τώρα, ο κ. Σανιδάς δεν είχε την ίδια άποψη…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σανιδάς δεν είχε την ίδια άποψη.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι. Δηλαδή, θεωρούσε αφού έχει παραγραφεί θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο. Δηλαδή, δεν μπορεί να στέλνουμε στη Βουλή υποθέσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω ερεύνης και θα πάει στο αρχείο. Με αυτή την έννοια…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει να γραφεί στα Πρακτικά η διάταξη του Συντάγματος, η οποία ισχύει για το σύνολο των πολιτικών προσώπων που πιθανώς κατηγορούνται, που λέει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της παραγραφής αδικήματος, έχει δικαίωμα ο ίδιος να ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής να δικαστεί, προκειμένου να αθωωθεί ή να καταδικαστεί, για να μπορέσει να μην μείνει με το στίγμα στην ιστορία.

Και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να το τονίσουμε ιδιαίτερα και έχει άμεση σχέση με τη νομική ερμηνεία του να μην θεωρείται ότι είναι υποχρεωτικό η δικαιοσύνη να στείλει φάκελο στη Βουλή για εμπλοκή πιθανή πολιτικού προσώπου, γιατί το ίδιο που συμβαίνει για τον κ. Τσουκάτο, συμβαίνει τουλάχιστον και για την υπόθεση του Υπουργού Μαντέλη, διότι και αυτή η πράξη κατά το ελληνικό δίκαιο φέρεται παραγεγραμμένη.

Δεν δίνεται όμως, πρώτον, η δυνατότητα, εάν εκείνοι το επιθυμούν, να απολογηθούν και να δοθούν λευκοί στην κοινωνία και δεύτερον –που το θέτω ως ερώτημα στον κύριο μάρτυρα με την έννοια του νομικού επιστήμονα και όχι με την έννοια της γνώσης του αντικειμένου- βάσει της διεθνούς Σύμβασης για το ξέπλυμα χρήματος και τη διακίνηση χρήματος το αδίκημα της διακίνησης μαύρου χρήματος, με τη συνθήκη του ΟΟΣΑ, που έχει υπογράψει η Ελλάδα, με τη συνθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται κακούργημα που δεν παραγράφεται. Βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος οι διεθνείς Συνθήκες υπερισχύουν του εσωτερικού δικαίου.

Άρα, μπορεί να υπάρξει νομική ερμηνεία ότι ακόμα και αν υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, υπάρχει θέμα εάν ή όχι έχουν παραγραφεί τέτοια αδικήματα. Ποια είναι η άποψή σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Πιο πριν, είχα στείλει τα πυροβόλα «Σουζάνα» στη Βουλή. Τελειωμένη υπόθεση. Η άποψη η δική μου ήταν ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή όχι αξιόποινο, ότι θα πρέπει να έρχεται στη Βουλή. Τα έστειλα. Τι έγιναν αυτά; «Τα έφαγε η μαρμάγκα», συγνώμη για τη φράση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας απαντήσω τι γίνανε.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν έγινε τίποτα πάντως. Ούτε ο ίδιος ζήτησε αυτό, που είπατε πριν –να εξεταστεί και να αθωωθεί- αλλά δεν άκουσα και τίποτα περισσότερο να γίνει. Λοιπόν, βλέποντας εγώ αυτή την πρακτική που ακολουθείται από εδώ και βλέποντας και την άλλη άποψη που υποστήριζε ότι τελικά, όταν εξαλείφεται το αξιόποινο, καλό είναι να την βάζουμε στο αρχείο γιατί και στη Βουλή και στο αρχείο πάει, έμεινα και εγώ σε αυτή την άποψη. Πλέον λέω: Δώρο άδωρον να το στείλω στη Βουλή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, έχετε δίκιο και γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός πιστεύει …

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δηλαδή, εγώ απογοητεύτηκα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε δίκιο και έχει απογοητευθεί και το σύνολο του ελληνικού λαού, γιατί ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι οι εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές γίνονται προκειμένου οι Βουλευτές να καλύπτουμε κάποιες παρανομίες των συναδέλφων τους.

Όλο το κείμενο εδώ