Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009
Αρχές του 2010 ο διαγωνισμός για οπτικές ίνες
Του Δημήτρη Μαλλά
Στις αρχές του 2010 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διαγωνιστική διαδικασία από την οποία θα προκύψουν τα επιχειρηματικά σχήματα που θα αναλάβουν την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη δημιουργία ενός....
τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει σε 2 εκατ. νοικοκυριά σε 52 πόλεις της χώρας.
Ο στόχος είναι πλέον το έργο, το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοπορία και θα βελτιώσει σημαντικά τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας, να έχει ολοκληρωθεί το 2017, αν και εκτιμάται ότι κάποια τμήματά του θα είναι έτοιμα από το 2012.
Χθες, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι το σχετικό σχέδιο νόμου είναι πλέον έτοιμο και πρόκειται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκ των προτέρων ζητήματα που άπτονται του ρυθμιστικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό αλλά και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη διαγωνιστική διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, χωρίζεται σε τρία υποέργα με βάση γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, τα οποία θα υλοποιηθούν με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τον Σεπτέμβριο ο νόμος
Ο στόχος είναι ο σχετικός νόμος να έχει ψηφισθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και στο τέλος του 2009 να είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπρασίας των τριών διαγωνισμών, οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Εκτιμάται ότι από τη στιγμή που θα βρεθούν τα σχήματα, το σύνολο του έργου θα παραδοθεί εντός επτά ετών, ενώ η συμμετοχή του Δημοσίου στο κόστος θα είναι 100 εκατομμύρια το χρόνο, δηλαδή 700 εκατομμύρια συνολικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις να φτάνουν το 1,4 δισ. ευρώ.
Ερωτήματα για ΟΤΕ
Ερώτημα αποτελεί η συμμετοχή ή όχι του ΟΤΕ στη διαγωνιστική διαδικασία. Η διοίκηση του Οργανισμού έχει μεν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής, από την άλλη πλευρά έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για ορισμένα σημεία του συγκεκριμένου έργου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθούν αρκετές διευκρινήσεις.
Επιπλέον, προωθεί πλέον τη δημιουργία δικτύου που βασίζεται σε μία άλλη τεχνολογία, το VDSL, που επίσης, προσφέρει αυξημένες ταχύτητες, αλλά όχι αντίστοιχες με εκείνες των οπτικών ινών. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως τελικώς ο ΟΤΕ θα συμμετάσχει σε κάποιο από τα σχήματα που θα αναλάβει την υλοποίηση ενός από τα τρία υποέργα.
Γενικότερα, η υλοποίηση του εν λόγω έργου έχει παρουσιάσει μία καθυστέρηση, καθώς, σύμφωνα με τα πρώτα χρονοδιαγράμματα, η διαγωνιστική διαδικασία θα έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί.
Πρωτιά
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός πανεθνικού δικτύου ινών. Η μόνη άλλη αντίστοιχη περίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή της Αυστραλίας, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε τις προθέσεις της πριν από μερικές εβδομάδες. Στην Αυστραλία, ο στόχος είναι η υλοποίηση του εκεί έργου να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Γρήγορο internet και HD τηλεόραση
Αυτή τη στιγμή, μία σύνδεση οπτικών ινών προσφέρει ταχύτητες της τάξεως των 100 Mbps, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα φθάσουμε το 1 Gbps (1024 Mbps)
Η υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών έχει ως στόχο να αυξήσει την ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο αλλά και σε προηγμένες υπηρεσίες (π.χ. τηλεϊατρική, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, τηλεδιάσκεψη). Αυτή τη στιγμή, μία σύνδεση οπτικών ινών προσφέρει ταχύτητες της τάξεως των 100 Mbps, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα φθάσουμε το 1 Gbps (1024 Mbps), ταχύτητα η οποία θεωρείται ότι προσφέρει τη δυνατότητα για την παροχή εντυπωσιακών -για τα σημερινά δεδομένα- υπηρεσιών. Σημειωτέον πως οι υπάρχουσες γραμμές ADSL φθάνουν μέχρι τα 24 Mbps με την ταχύτητα αυτή να είναι θεωρητική.
Στόχος του υπουργείου είναι οι οπτικές ίνες να επιτρέψουν την παροχή της δυνατότητας σε νοικοκυριά όλης της χώρας να έχουν εξαιρετικά γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο αλλά και μία σειρά από ψηφιακές εφαρμογές.
Οι ζώνες
Προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον και για τα τρία υποέργα, η Ελλάδα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες: H πρώτη περιλαμβάνει τη μισή Αττική και την νότιο Ελλάδα, η δεύτερη την υπόλοιπη Αττική και την κεντρική Ελλάδα και η τρίτη την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της βορείου Ελλάδας.
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ε. Στυλιανίδης αναφέρθηκε χθες σε 52 πόλεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το αν θα υπάρξουν κάποιοι νομοί όπου δεν θα φθάσει οι οπτικές ίνες. Εκτιμάται, πάντως, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον και ανάλογα με τη ζήτηση να υπάρξουν και επεκτάσεις.
Επιπλέον, επειδή σε ορισμένες περιοχές της χώρας, λόγω μορφολογίας του εδάφους είναι πρακτικά αδύνατη η υλοποίηση δικτύου οπτικών ινών, αναμένεται να αξιοποιηθούν ασύρματες τεχνολογίες, όπως είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς (LTE), το WiFi και το WiMax.
Πηγή http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=13581182