Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Προσυμβατική ενημέρωση


Γιατί υπάρχουν νόμοι σχετικά με την προσυμβατική ενημέρωση;

- Ο δικαιοδόχος επιλέγει το δίκτυό του σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πληροφοριών προέρχεται γενικά από τον δικαιοπάροχο. Έτσι, είναι απαραίτητο η πληροφόρηση να είναι ακριβής, ειλικρινής και αρκετά ολοκληρωμένη για τον δικαιοδόχο, έτσι ώστε να μπορεί να αποφασίσει έχοντας πλήρη γνώση των δεδομένων.

- Είναι επίσης σημαντικό να προστατευθεί ο δικαιοδόχος από την πιθανή τάση του "να ονειρεύεται" και να αποφασίζει χωρίς την κατοχή όλων των χρήσιμων στοιχείων. Τέλος, πρέπει να αποτραπεί, ακόμα κι αν είναι όλο και περισσότερο σπάνιο, η ύπαρξη κακών δικαιοπάροχων ή άσχημα διατεθειμένων ανθρώπων

που επιδιώκουν την απόφαση του δικαιοδόχου τοποθετημένη σε βάσεις ανακριβείς ή υπερβολικά αισιόδοξες.

- Δεν έχουν ακόμα όλες οι χώρες νόμους σχετικά με την προσυμβατική ενημέρωση αλλά ένας μεγάλος αριθμός από αυτές σχεδιάζει τέτοιο νόμο παίρνοντας ως παράδειγμα τους αμερικάνικους νόμους ή το γαλλικό νόμο της 31ης Δεκεμβρίου 1989 γνωστό και ως "Loi Doubin" από το όνομα του γάλλου Υπουργού Εμπορίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το έγγραφο που ο δικαιοπάροχος πρέπει να δώσει στον δικαιοδόχο προσδιορίζεται από τα αρχικά UFOC. Στη Γαλλία προσδιορίζεται από τα αρχικά DIP.

- Όσο αναφορά την Ελλάδα, η ελληνική νομοθεσία η οποία περιλαμβάνει τον ελληνικό αστικό κώδικα
υποστηρίζει τις αρχές του ευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας για το Franchise.
Η αρχή του ευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας, η οποία θέλει να υπάρχει ένας «κώδικας» με δίκαιες πρακτικές και σωστή χρήση των σχέσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς στο Franchise, μαζί με τον ελληνικό αστικό κώδικα είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τις βάσεις για την ανάπτυξη των συστημάτων
franchise στην Ελλάδα.


• Τομέας εφαρμογής

- Για να αποτρέψουν κάποιους "πονηρούς", οι οποίοι λένε ότι δεν ασχολούνται με τη δικαιόχρηση για να μη σεβαστούν τους νόμους σχετικά την προσυμβατική ενημέρωση που πρέπει να έχει ο υποψήφιος πριν υπογράψει τη σύμβαση δικαιόχρησης, οι χώρες τείνουν να παίρνουν ως αφετηρία το γαλλικό νόμο που ισχύει για το franchise, όπως και για τα άλλα δίκτυα.

- Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα θα πούμε ότι η υποχρέωση των προσυμβατικών ενημερώσεων πρέπει ή θα έπρεπε να ισχύσει απο τη στιγμή που πρόκειται για την εκμετάλλευση μέσα σε δίκτυο με την υποχρέωση μερικής ή ολικής αποκλειστικότητας για την άσκηση της δραστηριότητας που αναφέρεται στη σύμβαση. Η νομολογία τείνει να θεωρήσει ότι όλο και περισσότερα δίκτυα πρέπει να προσαρμοστούν και είναι λογικό εφόσον έτσι πρόκειται να προστατεύσει τον δικαιοδόχο.

- Ενημερωθείτε καλά για τη νομοθεσία της χώρας σας.

http://www.franchisekey.com/