Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Πάλι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε...


Το ταμείον είναι μείον 17,8 δισ. ευρώ

Μαύρη τρύπα ρεκόρ στον προϋπολογισμό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης

Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον το έλλειμμα του Δημοσίου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να καταφεύγει σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (έσοδα μείον έξοδα χωρίς να περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα) έφθασε τον Ιούνιο στο ύψος-ρεκόρ των 17,88 δισ. ευρώ ή

στο 7,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό το τεράστιο μέγεθος της μαύρης τρύπας στα δημόσια οικονομικά, πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2008 το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου διαμορφωνόταν στο 3,3% του ΑΕΠ. Επίσης, με βάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης, το ταμειακό έλλειμμα στο σύνολο του 2009 θα διαμορφωνόταν μόλις στα 14,2 δισ. ευρώ αλλά έχει πλέον ξεπεράσει αυτόν τον στόχο από το πρώτο εξάμηνο κατά 3,6 δισ. ευρώ.

Η έκρηξη του ταμειακού ελλείμματος του Δημοσίου είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εσόδων του προϋπολογισμού και της εκτός ελέγχου αύξησης των δημοσίων δαπανών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008, ενώ το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει ρυθμό αύξησης 14,7%. Όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους «έτρεξαν», σύμφωνα με πληροφορίες, με ρυθμό άνω του 20%, ενώ το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει ρυθμό αύξησης 9,8%. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις οδηγούν στη λήψη νέων μέτρων τον Οκτώβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2010. Εκτός από το δημοσιονομικό μέτωπο, τα νέα δεν είναι ευχάριστα ούτε από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα από το μέτωπο της απασχόλησης. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ο αριθμός των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα έφθασε τον Ιούνιο τις 83.596 παρουσιάζοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2008 οι καταγγελίες σύμβασης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είχαν μειωθεί κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4528986&ct=3