Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009
Αποφασίζεται η τύχη του κ. Μ. Χριστοφοράκου
Του Τασου Tελλογλου
O υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας επικοινώνησε την περασμένη εβδομάδα με τη Βαυαρή ομόλογό του κ. Μπεάτε Μερκ σε μια προσπάθεια να επισπευσθούν οι δικαδικασίες για την έκδοση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου. Δικαστικές πηγές στο Μόναχο αναφέρουν ότι η απόφαση θα ληφθεί «σε λίγες μέρες, πιθανόν στις αρχές της άλλης εβδομάδας» χωρίς να
αποκλείουν, ωστόσο, ένα ερώτημα του δικαστηρίου προς ανώτερα δικαστήρια, ενέργεια που θα καθυστερήσει τη διαδικασία. Αν αυτό γίνει, θα πρόκειται για εξέλιξη που δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε η κ. Μερκ, ούτε κανένας άλλος και η διαδικασία έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου θα «καθυστερήσει για μήνες». Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του εφετείου του Μονάχου θα αφορά και τα δύο εντάλματα.
Πάντως, η Εισαγγελία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «δικαστικό τουρισμό» στη Γερμανία από Ελληνες κατηγορούμενους της υπόθεσης Siemens στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποί της έχουν αρνηθεί, μέχρι χθες, να αποδεχθούν το αίτημα της πλευράς του έτερου φυγόδικου, κ. Χρήστου Καραβέλλα, να ξεκινήσει η εις βάρος του διαδικασία στη Γερμανία. Η Εισαγγελία στο Μόναχο αμφισβητεί ότι ο κ. Καραβέλλας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε γερμανικό εδαφος.
Οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου, κ. Στέφαν Κουρσάβε και Ντάνιελ Πέτερ, φάινεται ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει παραδώσει η ελληνική Εισαγγελία και ζήτησαν από το Εφετείο του Μονάχου να υποβάλει αίτημα για την αποστολή παραγγελλίας του κ. Γιώργου Σανιδά στον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου για την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης για το εγχείρημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Δεκέμβριο του 2006. Σκοπός τους είναι να αποδείξουν σε ό,τι αφορά για το δεύτερο ελληνικό αίτημα σχετικά με την εξαπάτηση του ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με τις δυνατότητες της κοινοπραξίας, υπό τη Saic, να παραδώσει το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν είχε εξετασθεί ως ανωμοτί μάρτυρας καν, και άρα η παραγραφή δεν έχει διακοπεί, όπως υποστηρίζει η Εισαγγελία Εφετών. Πάντως, ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός δεν είχε διαχωρίσει τη δικογραφία του ΟΤΕ από εκείνη του C4I σε κανένα σημείο της, ώστε να μπορεί η πλευρά του κ. Χριστοφοράκου να ισχυριστεί ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_29/07/2009_323850