Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Διευρύνεται ο κύκλος των διαγραφών από το Χ.Α.


Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σε χρονιά διαγραφών εταιρειών από το Χρηματιστήριο εξελίσσεται το 2009, με τρεις επιχειρήσεις να βρίσκονται ήδη εκτός αγοράς και να ακολουθούν άλλες τρεις, με τελευταία προσθήκη, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, την εταιρεία πληροφορικής SingularLogic.

Σε μια περίοδο που η πλειονότητα των χρηματιστηριακών αγορών κινούνται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, το φαινόμενο του delisting διεθνώς έχει λάβει μεγάλη έκταση. Και στην ελληνική αγορά, πληθαίνουν οι βασικοί μέτοχοι που, είτε διότι


εκτιμούν πως η παραμονή στην αγορά δεν εξυπηρετεί τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό, είτε διότι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία των χαμηλών αποτιμήσεων στο ταμπλό, αποφασίζουν να καταθέσουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των εταιρειών τους και εν συνεχεία τη διαγραφή τους από το Χ.Α.

Παράλληλα, οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι που ακολουθούν μια πάγια πολιτική να διατηρούν εισηγμένη μόνο την μητρική εταιρεία και να κάνουν delist όλες τις θυγατρικές τους, εντείνουν το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η δημόσια πρόταση της Iberdrola για τον Ρόκα, όσο αυτή της Delhaize για το Βασιλόπουλο, ενώ στο παρελθόν υπήρξε η διαγραφή της Vodafone, του Παπαστράτου, της Interamerican, του Κωτσόβολου, του Γερμανού, της Cosmote και του Παυλίδη.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, από το 2004 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 37 διαγραφές εταιρειών λόγω συγχωνεύσεων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξαν διαγραφές 16 εταιρειών λόγω δημόσιας πρότασης και διαγραφές άλλων 42 εταιρειών που στην πλειονότητά τους αφορούσαν εταιρείες οι οποίες βρίσκονταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης πάνω από 6 μήνες.

Ήδη φέτος, τρεις εταιρείες -η Πειραιώς Leasing, η Ρόκας και η Γρηγόρης- πήραν την... άγουσα για τα αποδυτήρια του Χ.Α., ενώ έπονται και άλλες: η Imako, η AB Βασιλόπουλος και η Singular Logic που χθες ανακοίνωσε πως θα υποβληθεί δημόσια πρόταση έπειτα από τη μεταβίβαση των ποσοστών των βασικών μετόχων σε εταιρεία ειδικού σκοπού.

Σε περίπτωση που προκύψει και νέα δημόσια πρόταση –κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό– και υπό την αίρεση ότι ο σχεδιασμός για το delisting των εταιρειών θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, τότε το 2009 θα σημειωθεί ρεκόρ διαγραφής εταιρειών σε μια χρονιά.

Πέρυσι μόνο, την πόρτα της εξόδου του Χ.Α. έπειτα από κατάθεση δημόσιας πρότασης, είδαν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ συνολικά έξι εταιρείες, η Ελαΐς, η Unisystems, η Νεοχημική, η Everest, η Cosmote και η Εθνική Ασφαλειών. Αντίστοιχα το 2007, πέντε ήταν οι εταιρείες που αποχώρησαν, η Notos Com, η Alpha Leasing, η Φοίνιξ-Metrolife, η Regency και ο Γερμανός.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, πως την τριετία 2004 – 2006, διάστημα που το Χ.Α. βρισκόταν σε διαρκή ανοδική πορεία, μόνο για δύο εταιρείες –την Παπαστράτος και την Κωτσόβολος, αμφότερες θυγατρικές πολυεθνικών– κατατέθηκαν δημόσιες προτάσεις, στο peak της αγοράς, το 2007, παρ΄ όλα αυτά, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα.

nikos.chrissikopoulos@capital.gr

http://www.capital.gr/News.asp?id=786601