Κυριακή 12 Ιουλίου 2009
Tραβούν το φορολογικό χαλί στις επιχειρήσεις
Του Μ. Χριστοδούλου
Την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων έως και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μελετά η κυβέρνηση. Τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 25% και το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να τον ανεβάσει στο 30%.
Από την αύξηση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη θα εξοικονομηθούν πολύτιμα έσοδα που θα
επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη δεύτερη φάση μείωσης του ελλείμματος. Δηλαδή κάτω από το όριο του 3,7% του ΑΕΠ, που υπολογίζει ότι θα διαμορφωθεί φέτος.
Το πακέτο μέτρων του Οκτωβρίου θα συμπληρωθεί με το νέο πάγωμα μισθών που προωθείται στο Δημόσιο από το 2010, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης (σπίτια, εξοχικά αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, οικιακό προσωπικό κ.λπ.) και τη δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «κούκος αηδόνι» στοιχίζουν σήμερα στα κρατικά ταμεία οι 900 περίπου φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν περισσότεροι από 5,5 εκατ. φορολογούμενοι.
Το συνολικό ύψος των φοροαπαλλαγών φτάνει σήμερα τα 5,6 δισ. ευρώ ή το 6,5% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος (86 δισ. ευρώ). Από τις επιχειρήσεις, αυτές που θα κληθούν πρώτες να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του προϋπολογισμού θα είναι οι τράπεζες. Τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 25% που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερος έως και δέκα μονάδες.
Οι τράπεζες που εντάχθηκαν σε επενδυτικούς νόμους ή αξιοποίησαν τα κίνητρα των συγχωνεύσεων, που «έτρεχαν» επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη, απήλαυσαν γενναίες φοροαπαλλαγές τα τελευταία χρόνια. Η πρόταση που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του Γιάννη Παπαθανασίου, προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τραπεζών στο 30%. Ανάλογη εισήγηση έχει κατατεθεί και για τις ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ) και τις ΕΠΕ, οι οποίες από το 2007 και μετά έχουν μικρότερη συμμετοχή στα έσοδα που λαμβάνει ο προϋπολογισμός από τον φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Το 2005, η κυβέρνηση άκουσε τις εκτιμήσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη που βρισκόταν τότε στο πηδάλιο του Υπουργείου Οικονομίας. Ότι δηλαδή οι φόροι στις επιχειρήσεις θα πρέπει να μειωθούν δραστικά για να καταφέρει η χώρα να διατηρήσει το βηματισμό της ανάπτυξης.
Προϋπολογισμός
Το σύνθημα «Ανάπτυξη παντού, ανάπτυξη για όλους» που είχε κάνει σημαία η κυβέρνηση το 2004, πέντε χρόνια μετά άρχισε να ξεθωριάζει. Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα ελλείμματα που συσσώρευσε για κάθε έτος από το 2005 και μετά ο κρατικός προϋπολογισμός, αναγκάζει την κυβέρνηση να τραβήξει το «χαλί» των φοροελαφρύνσεων που έστρωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης στις επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Γιάννης Παπαθανασίου ανταποκρίνεται στις εισηγήσεις των συμβούλων του ν’ αλλάξει η κλίμακα φορολόγησης των τραπεζικών κερδών. Την ίδια γνώμη έχει και ο συνεργάτης του υπουργού Αντώνης Μπέζας, ο οποίος έχει πλέον διαπιστώσει ότι η συγκομιδή των προβλεπόμενων εσόδων δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο...
Οι φόροι αποτελούν την μόνη διέξοδο για τον «τσάρο» της πλατείας Συντάγματος, που και ο ίδιος αναρωτιέται πώς θα προσγειωθεί το έλλειμμα στην περιοχή του 3,7% με μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης. Υπέρ της αύξησης των φόρων σε επιχειρήσεις και τράπεζες τάσσεται και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τα μέλη του οποίου όμως διαφωνούν με τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το πακέτο των 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα «θεραπεύσει» κατά 0,8% του ΑΕΠ το έλλειμμα, είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Διαμηνύουν στον Γιάννη Παπαθανασίου ότι δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα της υστέρησης των δημοσίων εσόδων, ενώ η αύξηση που επήλθε στην τιμή των καυσίμων επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά και συρρικνώνει περαιτέρω τα λαϊκά εισοδήματα.
Αντ’ αυτών των μέτρων το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει να αυξηθεί η φορολογία σε επιχειρήσεις και τράπεζες, που την τελευταία τριετία τόνωσαν την κερδοφορία τους μέσα από τους αγωγούς που άνοιξε το φορολογικό σύστημα. Κατά τον ίδιο φορέα, τα κέρδη που δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο της Εφορίας αλλά αντιθέτως τα καρπώθηκαν οι επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 5,1 δισ. ευρώ.
Τα «θύματα»
Στον αντίποδα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, καταναλωτές, συνέχισαν όλα αυτά τα χρόνια να συμβάλλουν στον περιορισμό του ελλείμματος. Πώς;
Διά της «πεπατημένης»: της αύξησης των φόρων ή της επιβολής νέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί μείωσης της φορολογίας, μισθωτοί και συνταξιούχοι, κυρίως με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, είδαν τον φορολογικό τους λογαριασμό να φουσκώνει τα τελευταία χρόνια. Ενώ το 2004 πλήρωσαν το 50% των φόρων εισοδήματος, το 2007 το ποσοστό αυτό «σκαρφάλωσε» στο 55%.
Η συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση προήλθε ως εξής:
-Το 2005 η κυβέρνηση κατάργησε την έκπτωση φόρου με αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και αντί να τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα, την έκανε επαχθέστερη, αλλάζοντας τα κλιμάκια. Με τον τρόπο αυτό αύξησε το φορολογικό βάρος σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
-Η επιδρομή συνεχίστηκε το 2006 με τη διατήρηση της ίδιας φορολογικής κλίμακας.
-Το 2007 το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αύξησε στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο και να μείωσε τους συντελεστές, αλλά η κλίμακα δεν τιμαριθμοποιήθηκε. Έτσι σημαντικό μέρος της αύξησης του εισοδήματος κατέληξε στο ταμείο της Εφορίας.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα φορολογικά βάρη από την κλίμακα που επιβάρυναν όλα αυτά τα χρόνια τους υπόχρεους. Στην πενταετία που μας πέρασε η κυβέρνηση φρόντισε να «πειράξει» μία σειρά από συντελεστές και φόρους, πλήττοντας έτσι όλους τους καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτό το διάστημα αύξησε τους συντελεστές ΦΠA, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, τη φορολογία στα τσιγάρα, το τέλος κινητής τηλεφωνίας, τα τέλη κυκλοφορίας κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο συζητά:
Να επαναφέρει τον συντελεστή φορολόγησης των ΑΕ, ΕΠΕ στο 30% από το 25% που έχει πέσει σήμερα (σ.σ. σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλώνει και στο 15%, λόγω των συγχωνεύσεων και του αναπτυξιακού νόμου).
Για ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20%, στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν αύξηση στο 25% ή στο 30%.
Να αυξήσει την προκαταβολή του φόρου για τις επιχειρήσεις. Έχει αυξηθεί από πέρυσι στο 80% από 65% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ και άλλα νομικά πρόσωπα, αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιοδήποτε τύπο εταιρείας και δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων. Ενώ περιορίζεται στο 50% για τα αποκτώμενα εισοδήματα εταιρειών κατά τα πρώτα τρία χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. Για τις τράπεζες είναι στο 100%.
Πηγή http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=74758