Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009
Σε αδιέξοδο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας...
Στο σκαμνί επειδή
αρνούνται να παρανομήσουν και να δώσουν στοιχεία για τις επικοινωνίες συνδρομητών τους. Επιστολή στην κυβέρνηση να λύσει το γόρδιο δεσμό. Γιατί δεν παράγει δίκαιο η γνωμοδότηση Σανιδά. Η Αρχή Προστασίας Απορρήτου κρούει των κώδωνα υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών
Από τον Πέτρο Μυλωνά
.
Παίρνει μεγάλες διαστάσεις το θέμα με την ποινική δίωξη κατά της Cosmote επειδή αρνείται να παραβιάσει το νόμο και να δώσει στοιχεία για επικοινωνίες μέσω κινητού τηλεφώνου μόνο και μόνο με βάση τη γνωστή Γνωμοδότηση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.
Η πρώτη παρενέργεια είναι ότι οδηγεί σε αδιέξοδο όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας η απαίτηση αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών να αίρουν το απόρρητο των εξωτερικών στοιχείων της επικοινωνίας χωρίς την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, επικαλούμενες γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, ο οποίος έκρινε ως ανίσχυρες και αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ΠΔ 47/2006 αναφορικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Για το λόγο αυτό οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ήδη με επιστολή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών Επικοινωνιών ζήτησαν την άμεση διευθέτηση και επίλυση του θέματος ώστε να μην κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενες και διωκόμενες λόγω των διαφορετικών απόψεων των αρμόδιων Αρχών και εξουσιών.
Η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.2225/1994 και το Π.Δ. 47/2005) προβλέπει ότι...
οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υποχρεούνται να άρουν το απόρρητο των επικοινωνιών των συνδρομητών τους μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, ο οποίος προσδιορίζει με ακρίβεια και ποια στοιχεία της επικοινωνίας εντάσσονται στην έννοια του απορρήτου.
Ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε για σειρά ετών από όλες τις αρχές και τους παρόχους, ενώ η εφαρμογή του εποπτεύεται και διασφαλίζεται και από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
Η πρόσφατη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά (αρ. Γνωμοδότησης 9/2009), αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου κρίνοντας τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος ως ανίσχυρες αντισυνταγματικές και εκδοθείσες καθ’ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Η γνωμοδότηση όμως δεν παράγει δίκαιο και δεν δεσμεύει τους παρόχους...
Την ίδια στιγμή αντίθετη παραμένει η Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η οποία έχει ζητήσει επίσημα από τους παρόχους να τηρήσουν την κείμενη νομοθεσία διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις για τις εταιρίες.
Παρά ταύτα τις τελευταίες ημέρες αστυνομική αρχή επικαλούμενη την ως άνω γνωμοδότηση ζήτησε την άρση του απορρήτου για τα αδικήματα των άρθρων 333, 361 και 363 Π.Κ. (απειλή, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση), χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Επιπλέον το αίτημα συνοδεύτηκε και από απειλή εισαγγελικής αρχής για δίωξη, απείθεια και υπόθαλψη εγκληματία σε περίπτωση μη εκτέλεσης του αιτήματος της αστυνομικής αρχής!
Ήδη η απειλή αυτή πραγματοποιήθηκε σε βάρος δύο τουλάχιστον εταιριών.
Σε αυτό το περιβάλλον και τις διχογνωμίες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχοντας αποδείξει έμπρακτα -όπως τονίζουν τα στελέχη τους- την τήρηση του συντάγματος και των νόμων μετά και την ενημέρωση των αρμοδίων υπουργών αναμένουν την οριστικοποίηση του θέματος, ώστε να μην διώκονται είτε εκτελέσουν είτε δεν εκτελέσουν αιτήματα άρσης του απορρήτου.
Είναι προφανές με βάση όλα αυτά ότι οι εταιρείες δεν πρόκειται να παρανομήσουν και να δώσουν στοιχεία που απαγορεύεται να δοθούν. Ο λόγος ανήκει στα Δικαστήρια και την κυβέρνηση - κατά κύριο λόγο όμως στους πολίτες.
Το θέμα αρχίζει να παίρνει διαστάσεις...
Πηγή http://press-gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_7312.html