Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

H απάντηση της Cosmote για την ποινική διωξη


Για νομικό αδιέξοδο κάνει λόγο η Cosmote σχολιάζοντας την ποινική δίωξη εναντίον της επειδή δεν ικανοποίησε αίτημα αστυνομικής αρχής για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Αναλυτικά, η η εταιρεία σημειώνει ότι το εν λόγω αίτημα δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, βάσει της υφιστάμενης



νομοθεσίας (Ν.2225/1994, Π.Δ. 47/2005 και Ν.3471/2006) η COSMOTE, όπως και όλοι οι υπόλοιποι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, είναι υποχρεωμένη να άρει το απόρρητο των επικοινωνιών μόνο για συγκεκριμένα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία (Εισαγγελική Διάταξη, Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου) που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ρητά ορίζει ότι στην έννοια του απορρήτου εντάσσονται τόσο το περιεχόμενο όσο και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας.

Στην προκειμένη περίπτωση, το αίτημα που υποβλήθηκε στην Cosmote αφορά στα πλημμελήματα της απειλής, εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης, που σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στα αδικήματα που αναγράφει ο νόμος. Επίσης πρόκειται για αίτημα αστυνομικής αρχής που δεν συνοδεύεται από Εισαγγελική Διάταξη ή Βούλευμα.

Πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Σανιδά, (αρ. 9/2009), αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κρίνοντας τις διατάξεις του Π.Δ. 47/2005 ως «ανίσχυρες, αντισυνταγματικές και εκδοθείσες καθ’ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης», χωρίς ωστόσο να παράγει δίκαιο και να δεσμεύει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Μάλιστα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει ζητήσει από την Cosmote να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η Cosmote βρίσκεται μπροστά σε ένα νομικό αδιέξοδο όπου, ό,τι και να κάνει, θα κατηγορηθεί ότι παρανομεί, βρισκόμενη στο μέσο μιας νομικής διαμάχης μεταξύ αρχών και εξουσιών.

Η εταιρεία τηρεί με απόλυτο σεβασμό και αυστηρότητα τη νομοθεσία αναγνωρίζοντας τόσο τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης του απορρήτου και της ασφάλειας της επικοινωνίας όλων των συνδρομητών της, όσο και την υποχρέωσή της να συνεισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή http://citypress-gr.blogspot.com/2009/07/h-cosmote.html