Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Από ομόλογα μέχρι Χρηματιστήριο...


Το ΠΑΣΟΚ, όπως είχε προαναγγείλει, κατέθεσε χθες αίτημα για σύσταση τεσσάρων εξεταστικών επιτροπών για τα σκάνδαλα των ομολόγων, της Siemens, του Χρηματιστηρίου και του Βατοπεδίου. Η τελευταία αυτή κατατέθηκε αργά χθες το μεσημέρι κι ενώ αρχικώς είχε ανεπισήμως προαναγγελθεί ότι η κατάθεσή της επείκειτο για την ερχόμενη εβδομάδα.



Πάντως, όλες οι προτάσεις υποβάλλονται νωρίτερα του αναμενομένου και μάλλον βοήθησε σ' αυτό το κλίμα συναίνεσης που επετεύχθη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου έγινε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά κατά την προαναφερόμενη συνάντηση. Γι' αυτό και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις προτάσεις αυτές, με ερωτηματικό μόνο για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Προς το παρόν τουλάχιστον η κυβερνώσα παράταξη δεν κατέθεσε προτάσεις για τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των Πακιστανών.

Οι τρεις προτάσεις φέρουν τις υπογραφές 128 κυβερνητικών βουλευτών, ενώ όπως συνηθίζεται δεν υπογράφουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος και η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη. Οι υπογραφές για την υπόθεση του Βατοπεδίου συγκεντρώνονταν έως αργά χθες το απόγευμα.

Σ' ό,τι αφορά την υπόθεση των ομολόγων καταγράφεται «ως οργανωμένο σχέδιο, ως ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων». Σημειώνεται εξάλλου ότι «η έκδοση των σχετικών ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της Ν.Δ. και η αγορά τους από τα ασφαλιστικά ταμεία έγιναν με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και μέχρι να καταλήξουν στα Ταμεία ακολούθησαν ειδικές διαδρομές με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και εποπτικές αρχές».

Για το σκάνδαλο της Siemens, οι υπογράφοντες επιρρίπτουν ευθύνες στη Ν.Δ. για τη συγκάλυψη της υπόθεσης διότι, όπως υποστηρίζουν, «δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση από τους λειτουργούς που επελήφθησαν της υπόθεσης, γεγονός που εγείρει υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Σχετικά με το Χρηματιστήριο η χρονική περίοδος που καλείται να εξετάσει η επιτροπή είναι η δεκαετία 1998-2008 που περιλαμβάνει και την εξαγορά της «Γερμανός» από την COSMOTE. Στην επιχειρηματολογία τους, οι βουλευτές σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «εξαιτίας ακραίων συμπεριφορών και πρακτικών που επέδειξαν και μεταχειρίστηκαν επαγγελματίες της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, πολλοί μικροεπενδυτές υπέστησαν οικονομικές ζημιές από την άνοδο και την πτώση των τιμών μετοχών που αγόρασαν υπό το κράτος της ευφορίας ή του πανικού, που δημιουργήθηκε και τροφοδοτήθηκε καταλλήλως από τους κερδοσκόπους».

Σε ό,τι αφορά το Βατοπέδι, για το οποίο υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δεν έγινε ποτέ, αφού η τότε κυβερνώσα παράταξη της Ν.Δ. επέλεξε την αποχή, δύο φορές, στην πρόταση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν διερευνήθηκαν σημαντικές πτυχές του σκανδάλου που συναρτώνται με διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών με άγνωστους παραλήπτες, με ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές και επενδυτικές δραστηριότητες της μονής και συνδεδεμένων με αυτή φυσικών και νομικών προσώπων, με περίεργους δανεισμούς. Πέραν αυτών, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν μερίμνησε για την επιστροφή των ακινήτων της μονής στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά μεθόδευσε και συμβιβασμό, με βάση πρόταση της μονής. Εξ αυτών επιβεβαιώνεται η αναμφισβήτητη εμπλοκή στο σκάνδαλο της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η συζήτηση και των τεσσάρων προτάσεων αναμένεται να γίνει από την Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και οι επιτροπές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πάντως ότι και στις τέσσερις υποθέσεις έχουν παραγραφεί οι ποινικές ευθύνες και θα αναζητηθούν μόνον οι τυχόν πολιτικές. *

Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=113568