Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Εξεταστική επιτροπή για την COSMOTE - ΓΕΡΜΑΝΟΣ;


Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2009
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στο Ρ/Σ «Κανάλι 1» του Πειραιά και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά για προϋπολογισμό, τράπεζες, διεθνείς αγορές, νομοσχέδιο για δανειολήπτες και εξεταστικές επιτροπές .
Σημεία της συνέντευξης:

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι ισορροπημένος, υπό την έννοια ότι είναι ένας προϋπολογισμός που κατατίθεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από την ώρα που ξεκίνησε η σύνταξή του και η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ήταν πάρα πολύ μικρό.

· Περιλαμβάνει το στίγμα της νέας διακυβέρνησης, το στίγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Είναι συνεπής όσον αφορά τις δεσμεύσεις μας,


κυρίως όσον αφορά την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, για την υγεία, τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας και από εκεί και πέρα είναι αρκετά αυστηρός όσον αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση στον τομέα των δαπανών.

· Ο προϋπολογισμός μας - και ο κάθε προϋπολογισμός και στα επόμενα χρόνια έτσι θα είναι - θα είναι προσανατολισμένος στις βασικές μας επιλογές, που είναι πέρα από το να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα αδιέξοδα της εποχής, να δρομολογήσουμε την πράσινη ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου, την κοινωνική δικαιοσύνη και ταυτόχρονα την εθνική αξιοπρέπε

· Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τη δουλειά της, γιατί είναι ένα θεσμικό όργανο που ο ρόλος του είναι να υπενθυμίζει προς τα κράτη-μέλη ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και ποια είναι η πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να επιτύχουν τους κοινούς μας στόχους. Δεν είναι όμως το όργανο το οποίο θα επιβάλει τα μέτρα και τις πολιτικές εκείνες οι οποίες απαιτούνται για κάθε χώρα. Και αυτό γιατί το μείγμα της πολιτικής το οποίο χρησιμοποιεί το κάθε κράτος και η κάθε κυβέρνηση, ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες της κοινωνίας του κάθε κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διαρθρώσεις των οικονομιών.

· Το κλίμα σταθερά αρχίζει να διαμορφώνεται. Μην ξεχνάμε δε ότι έχει περάσει και μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτά τα ζητήματα και βλέπουμε ότι μέσα σε δύο μήνες γίνεται μία εργώδης προσπάθεια από τον κ. Παπανδρέου με συνεχείς παρουσιάσεις και συνεχείς παρεμβάσεις στα διεθνή φόρα και στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να αλλάξουμε το κλίμα. Όπως επίσης και στα διεθνή ΜΜΕ. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό μέσα σε δύο μήνες τόσες πολλές εμφανίσεις και του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Οικονομίας και άλλων στελεχών οι οποίοι παρουσιάζουν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

· Φυσικά, τα μέτρα μπορεί να είναι δύσκολα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά είναι μέτρα τα οποία συμβάλουν στο να πετύχουμε τους στόχους μας και να βγάλουμε τη χώρα απ’ την κρίση. Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν μία διοίκηση η οποία θα λειτουργεί, μηχανισμούς οι οποίοι θα λειτουργούν. Και ταυτόχρονα γι’ αυτό το λόγο συνδέσαμε την παρέμβασή μας στην οικονομία με τα θέματα τα οποία αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Χρειάζεται μία κοινωνία η οποία να είναι στρατευμένη στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, γιατί και η διαφθορά και η παραοικονομία είναι μεγάλες πληγές για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία. Και όσο αυτές οι πληγές υπάρχουν και χέουν, τόσο το λογαριασμό θα τον πληρώνουν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.

· Οι αγορές είναι αγορές, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Και επιπλέον οι αγορές προσδοκούν τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Είναι δανειστές οι αγορές, δεν είναι γενικώς ένα πεδίο οικονομικών συναλλαγών. Είναι δανειστές και οι δανειστές πάντοτε ενδιαφέρονται για να κρατήσουν την κατάσταση του δανειζόμενου σε χαμηλά επίπεδα. Θυμηθείτε τι συνέβαινε παλιά. Ο κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει τι σημαίνει τοκογλύφος για μια μικρή επιχείρηση. Ο τοκογλύφος τι κάνει; Προσπαθεί να κρατήσει την επιχείρηση σε κατάσταση που να μην μπορεί να αναπτυχθεί, γιατί αν αναπτυχθεί δε θα τον χρειάζεται. Κάπως έτσι όπως λειτουργεί στην οικονομία μικρής κλίμακας ο τοκογλύφος, οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, για το πώς θα αυξήσουν το επιτόκιο του δανεισμού τους.

· Υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας. Γιατί σας υπενθυμίζω ότι αυτοί οι οίκοι είναι οι ίδιοι οίκοι οι οποίοι επιβεβαίωναν και επένδυαν στην αξιοπιστία εκείνων των τραπεζών, οι οποίες οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και έκαναν τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους. Μη ξεχνιόμαστε γι’ αυτό.

· Υπάρχουν θέματα που αφορούν τον έλεγχο της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει θέμα το οποίο αφορά τη λειτουργία των μηχανισμών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνεχώς αυξάνεται η απαίτηση των πολιτών, των λαών, των πολιτικών, όλων εκείνων οι οποίοι έχουν από κοινού την ευθύνη για την εξέλιξη της κοινωνίας, για την ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών και των μηχανισμών ρύθμισης και των αγορών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Γιατί ο κ. Παπανδρέου όταν αναφέρεται σε αυτά ή όποιος άλλος αναφέρεται σε τέτοιου είδους θέματα, θεωρείται αιρετικός ή θεωρείται αναχρονιστής ή οτιδήποτε άλλο;

· Εμείς πρέπει να προστατέψουμε τα συμφέροντα των δανειοληπτών. Κάθε Έλληνας πολίτης, κάθε Έλληνας επιχειρηματίας και κυρίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, γνωρίζουν ότι η αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες δεν είναι πολύ φιλική. Και επιπλέον, υπάρχει κερδοσκοπία από τις τράπεζες. Κερδοσκοπία κυρίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον δανείζουν προς τους πολίτες. Η διαφορά του επιτοκίου με το οποίο δανείζονται οι ίδιες οι τράπεζες από τη διεθνή τραπεζική αγορά και του επιτοκίου με το οποίο δανείζουν στην Ελλάδα, είναι μεγάλη. Γι’ αυτό το λόγο όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί προς την κοινωνία.

· Η δέσμευση του κ. Παπανδρέου και όλων μας, είναι δεδομένη και πολύ συγκεκριμένη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον πολιτικό κόσμο όμηρο των σκανδάλων του παρελθόντος. Δεν πρόκειται να τον αφήσουμε εγκλωβισμένο και καθηλωμένο από το βάρος του παρελθόντος και κυρίως ενός παρελθόντος το οποίο είναι γεμάτο από φήμες και γεγονότα, από παραβατικές συμπεριφορές, που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη Βουλή.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:



Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Ήρθε η ώρα να καλημερίσουμε τον πρώτο μας καλεσμένο, που δεν είναι άλλος από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Χρήστο Παπουτσή. Καλή σας ημέρα.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλημέρα σας κα Κεχαγιά. Τι κάνετε;

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Προσπαθούμε. Εσείς τι κάνετε; Αυτό είναι το ζητούμενο κ. Παπουτσή.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και εμείς αγωνιζόμαστε πέρα απ’ την προσπάθεια.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Χθες ξεκίνησε και η συζήτηση του προϋπολογισμού. Πραγματικά είναι ένας προϋπολογισμός που αντιμετωπίζει τα προβλήματα; Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι ισορροπημένος, υπό την έννοια ότι είναι ένας προϋπολογισμός που είναι σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από την ώρα που ξεκίνησε η σύνταξη του προϋπολογισμού και η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ήταν πάρα πολύ μικρό.

Επομένως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο για να δώσουμε ένα στίγμα, το στίγμα κυρίως της δικής μας πολιτικής. Και ταυτόχρονα όλη αυτή την περίοδο, σχεδόν καθημερινώς, σε κάθε Υπουργείο, εμφανίζονται κάποιοι οι οποίοι ζητούν τα χρωστούμενα, υπό την έννοια ότι υπάρχουν πολλά χρέη, τα οποία δημιουργούν μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για τη δημοσιονομική διαχείριση.

Παρόλα αυτά όμως, αυτός ο προϋπολογισμός είναι ισορροπημένος. Περιλαμβάνει το στίγμα της νέας διακυβέρνησης, το στίγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Είναι συνεπής όσον αφορά τις δεσμεύσεις μας, κυρίως όσον αφορά την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, για την υγεία, τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας και από εκεί και πέρα είναι αρκετά αυστηρός όσον αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση στον τομέα των δαπανών.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Θα μπορούσε να είναι και πιο αυστηρός ίσως;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Φυσικά και θα μπορούσε. Καταρχάς θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο αυστηρός και περισσότερο πιο δίκαιος, αλλά αυτό χρειαζόταν χρόνο, χρειαζόταν πολύ προσπάθεια όσον αφορά την προετοιμασία των μηχανισμών του κράτους. Αλλά ούτως ή άλλως μπροστά μας έχουμε το χρόνο, έχουμε τη δυνατότητα της άσκησης της πολιτικής μας μέσα απ’ τις νέες δομές που θέλουμε να δημιουργήσουμε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.

Ούτως ή άλλως και τα έσοδα και οι δαπάνες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν. Και τα έσοδα να αυξηθούν και οι δαπάνες να μειωθούν, με έναν τρόπο ορθολογικό, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαιο.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Όταν λέτε ότι θα μπορούσε να είναι πιο δίκαιος ο προϋπολογισμός, υποθέτω ότι αναφέρεστε πιο δίκαιος απέναντι στους ασθενέστερους.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εννοώ ότι πρέπει να είναι πιο δίκαιος απέναντι στην κοινωνία. Ούτως ή άλλως ο προϋπολογισμός μας και η δική μας οικονομική πολιτική την οποία αντικατοπτρίζει ο προϋπολογισμός και ο κάθε προϋπολογισμός και στα επόμενα χρόνια έτσι θα είναι, θα είναι προσανατολισμένες στις βασικές μας επιλογές, που είναι πέρα από το να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα αδιέξοδα της εποχής, να δρομολογήσουμε την πράσινη ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου, την κοινωνική δικαιοσύνη και ταυτόχρονα την εθνική αξιοπρέπεια.

Γιατί μία χώρα η οποία μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και να υπάρχει αξιοπιστία στις σχέσεις της με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, και δεν αναφέρομαι μόνο στις οικονομικές σχέσεις, αναφέρομαι και στις πολιτικές σχέσεις, είναι μία χώρα που έχει εθνική αξιοπρέπεια. Διαφορετικά αυτός ο παράγων, αυτό το στοιχείο εκλείπει.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Παπουτσή, ωστόσο βλέπουμε ότι παρά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα στο Ζάππειο και οι διεθνείς οίκοι αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, εξακολουθούν να μας πιέζουν. Για ποιο λόγο δεν αποδέχονται τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Θεωρούν ότι είμαστε λίγο στα λόγια του αέρα;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πρώτα απ’ όλα κανείς δεν αλλάζει τα συμπεράσματά του μόνο με τις εξαγγελίες.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Σωστό. Αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει και μια καλή θέληση;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πάντα υπάρχει καλή θέληση. Αλλά εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τη δουλειά της, γιατί είναι ένα θεσμικό όργανο που ο ρόλος του είναι να υπενθυμίζει προς τα κράτη-μέλη ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και ποια είναι η πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να επιτύχουν τους κοινούς μας στόχους.

Δεν είναι όμως το όργανο το οποίο θα επιβάλει τα μέτρα και τις πολιτικές εκείνες οι οποίες απαιτούνται για κάθε χώρα και αυτό γιατί το μείγμα της πολιτικής το οποίο χρησιμοποιεί το κάθε κράτος και η κάθε κυβέρνηση, ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες της κοινωνίας του κάθε κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διαρθρώσεις των οικονομιών.

Δεν είναι το ίδιο παντού. Δεν ισχύει η ίδια συνταγή παντού. Αλλά απ’ την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποχρέωση να υπενθυμίζει τους κοινούς μας στόχους και τις κοινές μας δεσμεύσεις στα πλαίσια των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της κοινής πορείας των λαών της Ευρώπης.

Και αξιολογεί τα αποτελέσματα, δεν αξιολογεί απλώς τις ανακοινώσεις. Βεβαίως διαμορφώνεται κλίμα, βεβαίως εκφράζονται οι αρμόδιοι και κυρίως οι Επίτροποι για το εάν οι δηλώσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό έγινε όμως και έγινε όχι μόνο απ’ τους Επιτρόπους, έγινε και από τους Πρωθυπουργούς των κρατών-μελών και από την κα Μέρκελ και από τον κ. Θαπατέρο και απ’ όλους τους ηγέτες, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας ο Γιώργος Παπανδρέου τους παρουσίασε τις δικές μας κατευθύνσεις και τις δικές μας δεσμεύσεις.

Και έτσι το κλίμα σταθερά αρχίζει να διαμορφώνεται. Μην ξεχνάμε δε ότι έχει περάσει και μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτά τα ζητήματα και βλέπουμε ότι μέσα σε δύο μήνες γίνεται μία εργώδης προσπάθεια από τον κ. Παπανδρέου με συνεχείς παρουσιάσεις και συνεχείς παρεμβάσεις στα διεθνή φόρα και στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να αλλάξουμε το κλίμα.

Όπως επίσης και στα διεθνή ΜΜΕ. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό μέσα σε δύο μήνες τόσες πολλές εμφανίσεις και του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Οικονομίας και άλλων στελεχών οι οποίοι παρουσιάζουν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά πέρα απ’ τις προθέσεις, πέρα απ’ τις δεσμεύσεις, πέρα από τον προσανατολισμό, εγώ επιμένω, τα στοιχεία της πραγματικής αξιολόγησης θα βγουν όταν έρθουν τα αποτελέσματα.

Και ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά στους επόμενους μήνες, όταν θα αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη οι επιπτώσεις των πολιτικών μας επιλογών στην ίδια την οικονομία και στην αγορά.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Κατά την κρίση σας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα στο Ζάππειο είναι επαρκή; Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, φυσικά, είναι μέτρα τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά είναι μέτρα τα οποία συμβάλουν στο να πετύχουμε τους στόχους μας και να βγάλουμε τη χώρα απ’ την κρίση. Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν μία διοίκηση η οποία θα λειτουργεί, μηχανισμούς οι οποίοι θα λειτουργούν.

Και ταυτόχρονα γι’ αυτό το λόγο συνδέσαμε την παρέμβασή μας στην οικονομία με τα θέματα τα οποία αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Χρειάζεται μία κοινωνία η οποία να είναι στρατευμένη στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, γιατί και η διαφθορά και η παραοικονομία είναι μεγάλες πληγές για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία. Και όσο αυτές οι πληγές υπάρχουν και χέουν, τόσο το λογαριασμό θα τον πληρώνουν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Ο κοσμάκης δηλαδή. Κύριε Παπουτσή, σχεδόν στο σύνολο του Κυριακάτικου Τύπου υπάρχουν ρεπορτάζ που διαπιστώνουν ότι υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης δύο γραμμές, δύο σχολές και ξέρω ότι θα αντιδράσετε σε αυτό. Δεν μπορεί όμως όλα αυτά να είναι φαντασία του Τύπου και των δημοσιογράφων. Εσείς τι πιστεύετε; Γιατί σας έχουν κατατάξει και εσάς σε μία απ’ αυτές τις σχολές, ότι είστε της πιο ήπιας προσαρμογής.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εγώ ξέρω ότι υπάρχει η κατεύθυνση την οποία εκφράζει ο Πρωθυπουργός, αυτή την οποία εκφράζει η κυβέρνηση, αυτή την οποία εκφράζει το Κίνημα με τους αρμοδίους και τους υπεύθυνους ανθρώπους του. Εκείνοι οι οποίοι δηλαδή έχουν τους αντίστοιχους ρόλους, είτε είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί, είτε είναι οι αρμόδιοι στο Κίνημα και στην Κ.Ο.

Και αυτό εκφράζεται δια των δημοσίων λόγων τους. Εάν το ρεπορτάζ των εφημερίδων αναφέρεται σε κάποιες πηγές οι οποίες δε θέλουν να έρθουν στο φως της δημοσιότητας, αυτό είναι θέμα εγκυρότητας των ίδιων των ΜΜΕ. Πάντως εγώ δεν προτίθεμαι να μπαίνω στη συζήτηση για να διαψεύδω πηγές οι οποίες δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη των λόγων τους και των πληροφοριών τους.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Κάποιοι τις αναλαμβάνουν πάντως. Εν πάση περιπτώσει.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ποιοι δηλαδή; Για πέστε μου κάποιον.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Υπάρχουν ρεπορτάζ που επικαλούνται δηλώσεις που έγιναν για παράδειγμα στο άτυπο Υπουργικό ή δημόσιες δηλώσεις Υπουργών.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν υπάρχει καμιά δημόσια δήλωση Υπουργών. Ευχαρίστως να σχολιάσω τις δημόσιες δηλώσεις.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Να έρθω τότε στη συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας την περασμένη Κυριακή στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής, που έλεγε ότι αν δώσεις το ένα χέρι, θα σου κόψουν και το άλλο. Αυτό δεν είναι σε ευθεία αντίθεση με αυτά που λέει ο Υπουργός Οικονομικών;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δε θυμάμαι πού ακριβώς αναφέρεται, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοια αντίθετη. Νομίζω ότι πάντως αν θυμάμαι καλά αναφερόταν κυρίως στη λογική και στην αντίδραση των αγορών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων.

Εάν πάντως είναι ακριβές αυτό που λέτε, να σας πω ότι μάλλον δίκαιο έχει, υπό την έννοια ότι οι αγορές είναι αγορές, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Και επιπλέον οι αγορές προσδοκούν τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Είναι δανειστές οι αγορές, δεν είναι γενικώς ένα πεδίο οικονομικών συναλλαγών. Είναι δανειστές και οι δανειστές πάντοτε ενδιαφέρονται για να κρατήσουν την κατάσταση του δανειζόμενου σε χαμηλά επίπεδα.

Θυμηθείτε τι συνέβαινε παλιά. Ο κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει τι σημαίνει τοκογλύφος για μια μικρή επιχείρηση. Ο τοκογλύφος τι κάνει; Προσπαθεί να κρατήσει την επιχείρηση σε κατάσταση που να μην μπορεί να αναπτυχθεί, γιατί αν αναπτυχθεί δε θα τον χρειάζεται.

Κάπως έτσι όπως λειτουργεί στην οικονομία μικρής κλίμακας ο τοκογλύφος, οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, για το πώς θα αυξήσουν το επιτόκιο του δανεισμού τους.

Αλλά υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας. Γιατί σας υπενθυμίζω ότι αυτοί οι οίκοι είναι οι ίδιοι οίκοι οι οποίοι επιβεβαίωναν και επένδυαν στην αξιοπιστία εκείνων των τραπεζών, οι οποίες οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και έκαναν τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους. Μη ξεχνιόμαστε γι’ αυτό.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Άρα, παίζονται κάποια περίεργα παιχνίδια μου λέτε τώρα.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και μην ξεχνάτε επίσης και κάτι άλλο. Ότι ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν τις χώρες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αναφερόμενοι στην υπόθεση της Ελλάδος.

Αναφέρομαι δηλαδή στην επιστολή της Goldman Sachs προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία στην πραγματικότητα έθετε θέμα για τον τρόπο και τα παιχνίδια που παίζονται από άλλους χρηματοπιστωτικούς οίκους εις βάρος της χώρας μας. Αυτό όμως δεν είναι πηγή η οποία δημιουργεί ένα κλίμα κινδύνου εντός της Ελλάδος, είναι επίσημες τοποθετήσεις μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων με κύρος.

Γι’ αυτό και ο κ. Παπανδρέου επανειλημμένα έχει αναφερθεί στα παιχνίδια κερδοσκοπίας. Και θέλω να σας πω ότι δεν είναι ο μόνος ηγέτης. Εδώ στην Ελλάδα ίσως ακούμε μόνο τον κ. Παπανδρέου.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Και ο Θαπατέρο είχε πει κάτι.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως. Είναι πολλοί οι ηγέτες. Και ο Ομπάμα όταν είχε ξεκινήσει η κρίση σας θυμίζω ότι είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις και με πολύ δριμύ τρόπο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η πολιτική ηγεσία αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να επανακτήσει ένα μέρος της εξουσίας όσον αφορά τα οικονομικά πράγματα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων, είχε φανεί ότι χάνεται.

Υπάρχουν θέματα που αφορούν τον έλεγχο της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει θέμα το οποίο αφορά τη λειτουργία των μηχανισμών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνεχώς αυξάνεται η απαίτηση των πολιτών, των λαών, των πολιτικών, όλων εκείνων οι οποίοι έχουν από κοινού την ευθύνη για την εξέλιξη της κοινωνίας, για την ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών και των μηχανισμών ρύθμισης και των αγορών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος.

Γιατί ο κ. Παπανδρέου όταν αναφέρεται σε αυτά ή όποιος άλλος αναφέρεται σε τέτοιου είδους θέματα, θεωρείται αιρετικός ή θεωρείται αναχρονιστής ή οτιδήποτε άλλο; Για να πάρετε και μία απάντηση επί των σχολίων της επικαιρότητας.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Εύλογο το ερώτημα. Οι τραπεζίτες όμως γιατί τα έχουν βάλει με την κα Κατσέλη;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γιατί και οι τραπεζίτες κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί οι τραπεζίτες είναι τραπεζίτες και διότι οι τραπεζίτες ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της θέσης της τράπεζάς τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επειδή ακριβώς θέλει να πιέσει την κατάσταση και να αρχίσει και εκείνη τους δικούς της ελέγχους και να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που λειτουργούν δηλαδή στις χώρες της ΟΝΕ, βάζει αυστηρότερους όρους. Οι ελληνικές τράπεζες και αυτές πρέπει να μπουν σε μια περίοδο προσαρμογής.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Μήπως δεν έγινε καλή προετοιμασία σε σχέση με τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, σε σχέση με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες που δεν εξοφλούν τα χρέη τους;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δε νομίζω ότι δεν έγινε καλή προετοιμασία, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεστε είναι η τρίτη φορά που έρχεται στη Βουλή. Και τις δύο προηγούμενες φορές έχει έρθει ως πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της αντιπολίτευσης.

Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε ευρύτατος διάλογος με τις τράπεζες και με όλο τον κόσμο και με τις οργανώσεις των καταναλωτών. Επιπλέον μου κάνει εντύπωση γιατί ήρθε στο φως της δημοσιότητας η αντίδραση ενός εκπροσώπου της Τράπεζας και δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οι έντονες αντιδράσεις για τη δική του τοποθέτηση όλων των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και των επαγγελματιών.

Γιατί έγινε συζήτηση στη Βουλή, με την παρουσία όλων των εκπροσώπων, των επιμελητηρίων, του εμπορικού κόσμου, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα. Και των καταναλωτών φυσικά, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στις δικές του θέσεις.

Όμως πέρα απ’ αυτό, εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι εμείς πρέπει να προστατέψουμε τα συμφέροντα των δανειοληπτών. Κάθε Έλληνας πολίτης, κάθε Έλληνας επιχειρηματίας και κυρίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, γνωρίζουν ότι η αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες δεν είναι πολύ φιλική. Και επιπλέον, υπάρχει κερδοσκοπία από τις τράπεζες. Κερδοσκοπία κυρίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον δανείζουν προς τους πολίτες.

Η διαφορά του επιτοκίου με το οποίο δανείζονται οι ίδιες οι τράπεζες από τη διεθνή τραπεζική αγορά και του επιτοκίου με το οποίο δανείζουν στην Ελλάδα, είναι μεγάλη. Γι’ αυτό το λόγο όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί προς την κοινωνία.

Αυτό είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνω, δεν είναι κάτι ελληνικό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μία παγκόσμια τάση, αφορά όλες τις χώρες, αφορά όλες τις πολιτικές ηγεσίες και αυτό το μήνυμα στέλνουμε προς όλες τις τράπεζες, σε όλο τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ελληνικές τράπεζες αντιδρούν και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξαιρεθούν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχω την αίσθηση ότι και για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο περιμένει ο κόσμος με πολύ μεγάλη αγωνία υπάρχει λύση. Καλή θέληση χρειάζεται να υπάρχει. Και η λύση είναι να πάρουμε τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν υποχρεωνόμαστε για κάτι τέτοιο, αλλά με δική μας πρωτοβουλία ας πάρουμε τη γνώμη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Θα γίνει κάτι τέτοιο;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Νομίζω ότι η κα Κατσέλη αυτό ακριβώς είπε και νομίζω ότι είναι μια έξυπνη κίνηση, είναι μια πάρα πολύ καλή κίνηση προκειμένου να έχουμε και τη γνώμη εκείνων. Εάν χρειαστεί οτιδήποτε, όλα αυτά θα διορθωθούν. Αλλά η κατεύθυνσή μας παραμένει η ίδια, τα συμφέροντα των δανειοληπτών πρέπει να προστατευτούν.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, αλλά απ’ την άλλη πλευρά πρέπει και εκείνοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης, όπου χρειάζεται και η μεγαλύτερη ευελιξία του τραπεζικού συστήματος, χρειάζεται να αναλάβουν και εκείνοι περισσότερο ρίσκο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας στην αγορά η οποία πράγματι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Και κάτι τελευταίο. Υπάρχει περίπτωση να δούμε πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την COSMOTE - ΓΕΡΜΑΝΟΣ;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τίποτα δεν έχει αποκλειστεί.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Αμέσως μετά τις γιορτές ή πριν τις γιορτές;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όλα είναι ανοιχτά.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Ή ετοιμάζετε ήδη κάτι προς κατάθεση;

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όλα είναι ανοιχτά κα Κεχαγιά.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Περιμένουμε με ενδιαφέρον κ. Παπουτσή.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η δέσμευση του κ. Παπανδρέου και όλων μας, είναι δεδομένη και πολύ συγκεκριμένη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον πολιτικό κόσμο όμηρο των σκανδάλων του παρελθόντος. Δεν πρόκειται να τον αφήσουμε εγκλωβισμένο και καθηλωμένο από το βάρος του παρελθόντος και κυρίως ενός παρελθόντος το οποίο είναι γεμάτο από φήμες και γεγονότα, από παραβατικές συμπεριφορές, που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη Βουλή.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Είστε σαφής. Κύριε Παπουτσή θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρέμβασή σας.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να είστε καλά.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Καλή σας ημέρα και καλό κουράγιο, γιατί έχετε δύσκολες μέρες μπροστά στη Βουλή με τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Ευχαριστώ.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γεια σας.

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8254842