Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών


της Τέτη Ηγουμενίδη -
Ένα νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί στις τηλεπικοινωνίες με τη στρατηγική συνεργασία των Vodafone - Ηellas online και την «παράταση ζωής» που έχει επιτευχθεί για τον όμιλο Wind - Tellas ωστόσο η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως η ενοποίηση, το αποκαλούμενο consolidation των εταιρειών, δεν έχει ακόμα φθάσει στο τέλος του.
«Ευάλωτες» σε νέες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, χωρίς να αποκλείεται να είναι οι ίδιες και πρωταγωνιστές, είναι πρωτίστως οι εταιρείες On Telecoms και Forthnet, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο κινούνται οι Cyta και Algonet - Net One.
Τα σενάρια μιλούν για πιθανή νέα....



συνάντηση των Forthnet και Wind - Tellas. Μια άλλη προσέγγιση θέτει ως καταλύτη μια τέτοιας συνάντησης την On Telecoms η οποία κινείται δραστήρια στο στίβο της ενοποίησης. Το 2009 η On Telecoms ολοκλήρωσε την εξαγορά - συγχώνευση με τη Vivodi αποτέλεσμα της οποίας είναι η παρουσία της πλέον και στη Θεσσαλονίκη.

Η πελατειακή βάση της On θα μπορούσε να μεγαλώσει με τους περίπου 8.000 συνδρομητές της Net One οι οποίοι είναι προς πώληση, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως υπάρχουν συζητήσεις και με άλλες πλευρές. Η Cyta έχει σημειώσει σημαντική αύξηση της συνδρομητικής της βάσης τους τελευταίους μήνες και δείχνει διάθεση να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Τα στελέχη της σε πρόσφατη ενημέρωση του Τύπου άφησαν ανοιχτό το πώς αυτό θα επιτευχθεί τονίζοντας όμως ότι στην παρούσα φάση η εταιρεία αναπτύσσεται εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από τη μητρική εταιρεία και την τραπεζική αγορά.

Στην πορεία προς μια νέα φάση ενοποίησης ως κρίσιμα θέματα μεταξύ άλλων θεωρούνται:

- Η ρευστότητα των εταιρειών για την υλοποίηση των επενδύσεών τους μιας που οι τηλεπικοινωνίες απαιτούν συνεχώς νέες επενδύσεις. Με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στη Forthnet, ενώ η Wind μπαίνει ξανά στη «μάχη» του ανταγωνισμού «ελαφρύτερη» κατά 1,4 δισ. ευρώ. Οι δανειακές της υποχρεώσεις μειώθηκαν από τα 3,2 δισ. ευρώ στο 1,8 δισ. ευρώ και κατ' αντιστοιχία μειώθηκε και η ετήσια καταβολή των τόκων κατά 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ μπήκαν στο ταμείο της προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά της ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του 3ετους πλάνου ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους της. Όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς τo στοίχημα που έχε βάλει η Wind για την επιβίωσή της δεν είναι καθόλου εύκολο, οπότε παραμένει ο αδύναμος παίχτης μέχρι νεοτέρας.

- Η οικονομική κρίση, ο ανταγωνισμός αλλά και η φυσιολογική πορεία των τιμολογίων που για τις τηλεπικοινωνίες παραδοσιακά είναι πτωτική πιέζουν τα έσοδα των εταιρειών, ακόμα και της κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της Credit Suisse για τον ευρωπαϊκό κλάδο κινητής τηλεφωνίας η ελληνική αγορά είναι αυτή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών το 2009. Οι τρεις ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας βάσει των εκτιμήσεων της Credit Suisse, σημείωσαν μείωση στα έσοδα από υπηρεσίες σε ετήσια βάση κατά 12,3% το γ' τρίμηνο του 2009, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για το β' και α' τρίμηνο ήταν -9,6% και -9,5%. Αντίστοιχα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν -3% το γ' τρίμηνο, -1,9% το β' τρίμηνο και -1% το α' τρίμηνο. Η Ελλάδα είναι η μόνη που παρουσιάζει τόσο μεγάλη μείωση των εσόδων από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι παράγοντες που οδηγούν σε πτώση των εσόδων στην Ευρώπη είναι η μείωση των τελών τερματισμού και περιαγωγής καθώς και ο ανταγωνισμός που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές και χρεώσεις.

Για την Ελλάδα, ένας επιπλέον παράγοντας που επιδρά αρνητικά είναι η υψηλή φορολογία στους λογαριασμούς της κινητής, η οποία μέσα στο 2009 αυξήθηκε υπέρμετρα με αποτέλεσμα να έχει φθάσει πλέον στο 36% κατά μέσο όρο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Η επίπτωση της αύξησης της φορολογίας στα έσοδα των εταιρειών εκτιμάται ότι φανεί κυρίως το 2010. Πτωτική πορεία ακολουθούν όμως και τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας αποτέλεσμα κυρίως του ανταγωνισμού και της ανάγκης των εναλλακτικών φορέων να προσελκύσουν περισσότερους συνδρομητές.

- Η τάση για ενοποίηση αφορά και τις υπηρεσίες και έτσι με ενδιαφέρον αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα της στρατηγικής συνεργασίας των Vodafone - hellas online. Αν η εικόνα είναι θετική και οι συνδρομητές στραφούν πολύ περισσότερο προς τη λογική του ενός παρόχου για όλες τις υπηρεσίες, τότε θα ενισχυθεί η πορεία του consolidation.

Οι Forthnet, On Telecoms δεν διαθέτουν την υπηρεσία της κινητής και οι συμφωνίες για να γίνουν εικονικοί πάροχοι με τα σημερινά δεδομένα δείχνουν μάλλον ακατόρθωτες.

Στο όλο σκηνικό ο ΟΤΕ αποτελεί επίσης ένα καταλύτη στο βαθμό που θα γίνει δυνατό να λειτουργήσει απρόσκοπτα, ώστε να απαντά έστω και με καθυστέρηση στις κινήσεις του ανταγωνισμού. Μπορεί ο Οργανισμός να μην επιτρέπεται από το θεσμικό πλαίσιο να πουλά φθηνότερα από τους ανταγωνιστές του όμως αν βελτιωθούν οι συνθήκες στη ρύθμιση που υφίσταται και δεν υποστεί αναταράξεις εξαιτίας κινήσεων της νέας κυβέρνησης δύναται και αυτός από την πλευρά του να ασκήσει πίεση για την περαιτέρω ενοποίηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Το όπλο του φυσικά θα είναι η Cosmote η οποία κατέχει περίπου το 45% της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: naftemporiki.gr