Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Σκαμνί για τον ανακριτή της Ζίμενς


Την παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του έδωσε χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε με αφορμή τη μήνυση του πρώην γενικού διευθυντή του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη κατά του κ. Ζαγοριανού. Στον κ. Κανελλόπουλο ωστόσο είχε διαβιβαστεί και το πόρισμα του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ιω. Παπανικολάου με τις πειθαρχικές ευθύνες του ανακριτή, όπου ο τότε προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων ζητούσε να...



ερευνηθεί και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών.
Χειραγώγηση
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανικολάου αναφερόταν και στην κατηγορία της χειραγώγησης του 4ου ειδικού ανακριτή από ανωτέρους του- εισαγγελικούς λειτουργούς κυρίως- κατονομάζοντας μάλιστα και τα πρόσωπα, τα οποία κατά την εκτίμησή του είχαν υπαγορεύσει στον κ. Ζαγοριανό τις ενέργειες, που εκ των υστέρων τον έφεραν στη δυσχερή αυτή θέση.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι δικαστικοί λειτουργοί που θεωρούν άδικη την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών μόνο εις βάρος του ανακριτή και όχι και εναντίον των εμπνευστών της ανακριτικής τακτικής, η οποία εξέθεσε εν πολλοίς την Ελληνική Δικαιοσύνη διεθνώς με τη φυγή Χριστοφοράκου και την απόρριψη- από τα γερμανικά δικαστήρια- των ενταλμάτων που εξέδωσε ο κ. Ζαγοριανός για τη σύλληψή του.
Το αδίκημα εξάλλου της κατάχρησης εξουσίας στηρίζεται στο γεγονός ότι ο ανακριτής παρέλειψε να συμπεριλάβει στα δύο πρώτα εντάλματα κατά του Μιχ. Χριστοφοράκου πράξεις που αντιστοιχούν στην περίοδο 2004-2007, οπότε υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια του C4Ι. Αποτέλεσμα της παράλειψής του ήταν να δικαστεί ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens για τις συγκεκριμένες πράξεις από τη γερμανική Δικαιοσύνη και να αποστερηθεί η Ελλάδα από την παραπομπή του για το σκέλος αυτό της υπόθεσης, αν και εφόσον εμφανιστεί ποτέ ενώπιόν της.
Άρνηση
Όσον αφορά την παράβαση καθήκοντος, πρόκειται για την άρνηση του κ. Ζαγοριανού να χορηγήσει αντίγραφα του συνόλου της δικογραφίας στους κατηγορουμένους για την υπόθεση, τακτική που, ως γνωστόν, κρίθηκε παράνομη από τα δικαστικά συμβούλια όπου προσέφυγαν οι θιγέντες.
Αγωγή κακοδικίας
Ο εκ των κατηγορουμένων Γ. Σκαρπέλης άλλωστε, εκτός των μηνύσεων που υπέβαλε κατά του κ. Ζαγοριανού για τον χειρισμό της υπόθεσης, έχει καταθέσει εναντίον του και αγωγή κακοδικίας διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, αλλά και για τον περιορισμό της προσωπικής του ελευθερίας.
Στην αγωγή του ο κ. Σκαρπέλης υπογραμμίζει ειδικότερα την άρνηση του ανακριτή να του χορηγήσει αντίγραφο της δικογραφίας παρά το αντίθετο βούλευμα, καθώς και το γεγονός ότι διέταξε την προφυλάκισή του, αλλά και την εκ νέου σύλληψή του μόλις πέρασε την πόρτα εξόδου των φυλακών χάρη στο δικαστικό βούλευμα που ακύρωσε την πρώτη απολογία του.
Για τους λόγους αυτούς αποδίδει στον ανακριτή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
«Αίολες οι κατηγορίες εναντίον μου»
ΑΠΟ ΤΟ περιβάλλον του κ. Ζαγοριανού έγινε γνωστό ότι ο ίδιος χαρακτηρίζει αίολες τις ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Κανελλόπουλου, για τις οποίες θα κληθεί να απολογηθεί σε εφέτη ανακριτή που θα οριστεί από την Ολομέλεια Εφετών Αθηνών.
Την Ολομέλεια θα συγκαλέσει εντός των ημερών ο πρόεδρος της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου Γ. Γιαννούλης, στον οποίο διαβίβασε ήδη σχετικό έγγραφο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Φ. Μακρής.
Ακόμη, αναμένεται να διαβιβαστεί προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη για την επιβολή της προσωρινής αργίας στον κ. Ζαγοριανό έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκρισης και εκδοθεί βούλευμα για την παραπομπή ή μη του κατηγορουμένου σε δίκη.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν.
Κανελλόπουλος, εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του ανακριτή Ν. Ζαγοριανούμεταξύ άλλων- οι κ.κ. Ρ. Κεδίκογλου και Γ. Σανιδάς, οι οποίοι πιθανότατα θα καταθέσουν και ενώπιον του εφέτη ανακριτή.