Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΟΤΕ: «Κενό ελέγχου» εν αναμονή των επιλογών του Δημοσίου


Να προχωρήσει άμεσα η επιλογή των πέντε μελών που δικαιούται να έχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα το ελληνικό Δημόσιο, με βάση τις επιλογές της νέας κυβέρνησης, ζήτησε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Π. Βουρλούμης. Οπως είπε...



ο ρόλος αυτών των στελεχών είναι, κυρίως, να ελέγχουν το πώς τηρείται η συμφωνία που έχει συναφθεί με την Deutsche Telekom
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Π. Βουρλούμης.

Ωστόσο, γενικότερα αυτό που φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε χθες η ανώτατη διοίκηση του Οργανισμού, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, είναι πως, καθώς καθυστερεί η αλλαγή των πέντε αυτών μελών, ο ΟΤΕ δυσκολεύεται να λάβει ορισμένες αποφάσεις. Με άλλα λόγια, αυτό που διαπιστώνεται είναι η απουσία προσανατολισμού, με αποτέλεσμα πολλά από τα σχέδιά του να βρίσκονται στον αέρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολυσυζητημένη νέα μείωση προσωπικού με κίνητρα αλλά με βάση τη λογική ποιοι είναι οι εργαζόμενοι που δεν είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον κ. Βουρλούμη, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα ένα σχετικό σχέδιο και η προσπάθεια επικεντρώνεται στη μείωση του κόστους με άλλους τρόπους.

«Αν με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν δύσκολο ένα τέτοιο σχέδιο, με την παρούσα γίνεται ακόμα δυσκολότερο», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι, με βάση τα σχετικά στοιχεία, το κόστος προσωπικού στον ΟΤΕ βρίσκεται στο 33% των εσόδων του, όταν ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 17%, ενώ στην Cosmote είναι στο 9%.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, μεταξύ άλλων, είπε:

-Ο ΟΤΕ δεν θα σχεδιάζει να συμμετάσχει σε έναν πιθανό διαγωνισμό για την απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού στην Telecom Serbia, στην οποία σήμερα έχει το 20%. Δεν υπάρχει γενικότερα η τάση για περαιτέρω γεωγραφική επέκτασή του. Θα αντιμετώπιζε ωστόσο θετικά το ενδεχόμενο να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της σερβικής εταιρείας και ένας τρίτος. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ εκτίμησε ότι το λογικό θα ήταν σε έναν τέτοιο διαγωνισμό να συμμετάσχει η Deutsche Telekom. Ο ΟΤΕ, αυτή τη στιγμή, δεν έχει και την απαραίτητη ρευστότητα για μια τέτοιου μεγέθους εξαγορά, μιας που, μεταξύ άλλων, πρόσφατα μείωσε το δανεισμό του κατά 600 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας ομολογιακό δάνειο. Για το 2010, ο ΟΤΕ πάντως δεν έχει ανάγκη να προχωρήσει σε κάποιο νέο δάνειο. Σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση που έχει επιβληθεί στις κερδοφόρες επιχειρήσεις ελέχθη ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα τι θα πληρώσει ο Οργανισμός, ο οποίος έχει λάβει υπόψη του το χειρότερο σενάριο.

-Τα χρέη από τους εναλλακτικούς φορείς έχουν διαμορφωθεί στα 95 εκατ. ευρώ και είναι πιθανό ένα μεγάλο μέρος τους να μην εισπραχθεί ποτέ, γιατί αφορά εταιρείες που έχουν πτωχεύσει. Ο ΟΤΕ έχει προβλέψεις για 76 εκατ. ευρώ, που είναι συνολικά τα πρόστιμα τα οποία του έχει επιβάλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ και για τα οποία όμως έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, οπότε προσδοκά ότι θα μειωθούν. Το Δημόσιο, επίσης, χρωστά στον ΟΤΕ 35 εκατ. ευρώ από τηλεφωνικούς λογαριασμούς σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχει ρύθμιση να καταβληθούν σε βάθος χρόνου και η συμφωνία είναι οι τρέχουσες οφειλές να εξοφλούνται στην ώρα τους.

-Οι σχέσεις με την ΕΕΤΤ, εκτίμησε η διοίκηση του ΟΤΕ, μπορεί να γίνουν καλύτερες, καθώς η νέα ολομέλεια δείχνει να γνωρίζει καλύτερα το επιχειρηματικό τηλεπικοινωνιακό γίγνεσθαι. Ωστόσο, και πάλι διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην έγκριση των νέων υπηρεσιών του Οργανισμού.

-Ο Οργανισμός προχωρά το σχέδιό του για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών, που θα φθάνει μέχρι τα καφάο του στις γειτονιές και για το λόγο αυτόν έχει επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση, από την οποία εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί. Απαιτούνται άδειες για το σκάψιμο και δεν δίνονται εύκολα. Η διοίκηση του ΟΤΕ εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αντίθετη για το έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών, που θα φθάνει μέχρι τα νοικοκυριά.

-Το 2010, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη χρονιά και στις τηλεπικοινωνίες. Ο ΟΤΕ, όπως ελέχθη, αν ακολουθήσει τη στρατηγική που έχει χαραχθεί, θα συνεχίσει να είναι μια υγιής επιχείρηση, ενώ η προοπτική είναι να έρθει ακόμα πιο κοντά με τη θυγατρική του, την Cosmote.

-Το μερίδιο του Οργανισμού στην ευρυζωνικότητα έχει διαμορφωθεί στο 50%. Ο ανταγωνισμός έχει καταστεί εντονότερος από τις συμμαχίες τύπου Vodafone - Hellas online.

Αναφορικά, τέλος, με την αγωγή που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ κατά της ΠΑΣΚΕ για τα όσα έχει περιλάβει στις ανακοινώσεις για τους μισθούς ανωτάτων στελεχών, ο κ. Βουρλούμης είπε ότι έγινε, γιατί παραβιάζεται η νομιμότητα.

Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1755502