Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Με εντολή Γιώργου η εξεταστική για Γερμανό!


Μεγάλο ειδικό πολιτικό βάρος αποκτά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός από τον ΟΤΕ έναντι του αστρονομικού τιμήματος των 1,3 δις. ευρώ, καθώς έγκυρες πληροφορίες του “S” αναφέρουν ότι με προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού οδηγείται τελικά το θέμα στη Βουλή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι...



η πέμπτη κατά σειρά απόφαση του ΠΑΣΟΚ για κοινοβουλευτική διερεύνηση μιας υπόθεσης που είχε χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο από το κόμμα ήταν αποτέλεσμα δύσκολης κυοφορίας και τελικά η πλάστιγγα υπέρ της πρότασης για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής έγειρε οριστικά, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου έριξε το δικό του πολιτικό βάρος υπέρ της.

Η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, την ώρα που αναμένεται η έκβαση και της ποινικής διερεύνησης του θέματος (τον Μάρτιο αναμένεται να κριθεί αν θα παραπεμφθεί η υπόθεση στο ακροατήριο) δίνει νέα διάσταση στην έρευνα, καθώς με τη σύσταση της επιτροπής αναμένεται να εκτεθούν στη βάσανο των βουλευτών κρίσιμα έγγραφα της δικογραφίας, που ως τώρα καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας.

Για παράδειγμα, στη Βουλή θα φθάσει η έκθεση αποτίμησης της Γερμανός από τον οίκο Credit Suisse, που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί το αστρονομικό τίμημα της συναλλαγής, ώστε να εξετασθεί με βάση ποια στοιχεία και υποθέσεις εργασίας «άναψε πράσινο» για το τίμημα. Το ίδιο ισχύει και για το διαβόητο πλέον φάκελο της έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να επιβάλει βαριά πρόστιμα για πράξεις χειραγώγησης της μετοχής της Γερμανός, τα οποία στη συνέχεια ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο για τυπικούς λόγους.

Η έρευνα των βουλευτών αναμένεται να επεκταθεί τόσο στις πιθανές ευθύνες της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που διερεύνησε με απελπιστική καθυστέρηση την υπόθεση, ενώ εκτιμάται ότι θα «φωτίσει» και το ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομίας, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, παρότι οι όποιες ποινικές ευθύνες του έχουν παραγραφεί, μετά το κλείσιμο της Βουλής τον περασμένο Μάιο.

Άλλωστε, στην επιτροπή θα κληθεί να καταθέσει ο κ. Π. Βουρλούμης, που μιλώντας στη Βουλή είχε αποκαλύψει ότι ο κ. Αλογοσκούφης είχε ενημερωθεί αρκετούς μήνες πριν την επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς για τα σχέδια του ΟΤΕ. Αναμένεται να κληθεί, επίσης, ο τέως βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μανώλης, που είχε καταθέσει και στον ανακριτή και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αναφερθεί εκτενώς στο ρόλο του κ. Αλογοσκούφη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρόταση για την εξεταστική παραμένει ασαφές πώς θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς, καθώς αναμενόταν ότι αυτές τις ημέρες θα μεταβιβαζόταν στον ΟΤΕ το τελευταίο πακέτο μετοχών (10%) της Γερμανός, που δεν είχε αποκτήσει, με τίμημα 170 εκατ. ευρώ. Με τη διπλή εκκρεμότητα ενώπιον της Βουλής και του ανακριτή, είναι άγνωστο αν θα προχωρήσει η διοίκηση Βουρλούμη στην ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στην πρότασή τους, οι 127 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι «από την όλη μεθόδευση της εξαγοράς της εταιρίας Γερμανός, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, προκύπτουν προφανείς ευθύνες και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες, όμως ανεξάρτητα από την πορεία των δικαστικών ερευνών πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όσους ενέχονται,» τονίζεται στο αίτημα των βουλευτών».

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για:

«α. Προνομιακές πληροφορίες για την εξαγορά της εταιρείας Γερμανός, που επέτρεπαν τη συναγωγή συμπερασμάτων και εκτιμήσεων σχετικά με επιπτώσεις στην τιμή των μετοχών των εταιρειών Γερμανός, ΟΤΕ και Cosmote.

β. Ενημέρωση (και άρα γνώση) της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τον Ιανουάριο του 2006, από τον τότε πρόεδρο του ΔΣ του ΟΤΕ και της Cosmote.

γ. Τεχνητή διαμόρφωση της τιμής της μετοχής της εταιρείας Γερμανός με σκοπό την κερδοσκοπία.

δ. Ασυνήθιστο όγκο συναλλαγών μετοχών της εταιρείας Γερμανός, σε περιόδους κατά τις οποίες η πρόθεση εξαγοράς από την Cosmote δεν είχε ανακοινωθεί.

ε. Αδικαιολόγητη αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρείας Γερμανός από τα τέλη Νοεμβρίου του 2005 έως τον Μάιο του 2006 κατά 39% περίπου και αγορά τελικώς των μετοχών σε αυτήν την υψηλή τιμή που διαμορφώθηκε.

στ. Απουσία ελέγχων στις ως άνω συναλλαγές από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

ζ. Παράλειψη της Cosmote να αναπτύξει δικό της δίκτυο καταστημάτων και εξαγορά του δικτύου της εταιρείας Γερμανός σε τίμημα πολλαπλάσιο του ευλόγου».

Πηγή http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2009-12-22-23-57-20-2009122218147/