Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μπαίνει «πλαφόν» στα μπλοκ επιταγών


«Πλαφόν» στα φύλλα αλλά και στα ποσά των μπλοκ επιταγών προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία των ακάλυπτων επιταγών, πριν οδηγήσει σε λουκέτα και υγιείς επιχειρήσεις.
Η αγορά εκφράζει φόβους ότι τον Οκτώβριο οι ακάλυπτες επιταγές θα καταγράψουν νέα άνοδο και στην πλειονότητά τους θα προέρχονται από τουριστικές επιχειρήσεις.
Τα «φέσια» στο 8μηνο 2009 ξεπέρασαν τα...2,3 δισ. ευρώ και είναι τριπλάσια σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 που ήταν 825 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει ότι στο σύνολο του έτους οι ακάλυπτες επιταγές θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι φορείς
Την άποψη αυτή συμμερίζονται τόσο ο κ. Κων. Μίχαλος πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο κ. Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του ΒΕΑ, και ο κ. Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ.

Αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά την πορεία των ακάλυπτων επιταγών. Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας αναζητούν τον τρόπο που θα μπει φρένο στη δραματική άνοδο των ακάλυπτων επιταγών, που έχει να κάνει με την πρακτική των μεταχρονολογημένων επιταγών και όπως λένε: είναι απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα ένα πλέγμα παρεμβάσεων για να περιοριστεί το φαινόμενο.

Προτείνουν λοιπόν, μεταξύ των άλλων, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν:

* Στην υιοθέτηση των δίγραμμων επιταγών να υπάρχει πλαφόν στα φύλλα επιταγών αλλά και στο χρηματικό όριο του μπλοκ,
* Και σε ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο σε ό,τι αφορά τη φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάζουν ενδελεχώς τον τζίρο, τα κέρδη και την οικονομική κατάσταση του επιχειρηματία ή του ιδιώτη.

Για το πλαφόν στο πιστωτικό όριο, μία λύση είναι να είναι τυπωμένο συγκεκριμένο ποσό σε κάθε φύλλο επιταγής. Π.χ. μία επιχείρηση μπορεί να έχει με βάση τον τζίρο και τα κέρδη της πιστωτικό όριο για μπλοκ 50.000 ευρώ, που σημαίνει 10 φύλλα Χ 5.000 ευρώ έκαστο.

Εφη Καραγεώργου

Πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=6524872