Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Τρεις μήνες πίσω η ανάκριση για την εξαγορά της «Γερμανός»


«Κενό γράμμα» ήταν μέχρι προχθές η ανακριτική εντολή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την υπόθεση της εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote.
Από τις 23 του περασμένου Ιούνη, που δόθηκε η σχετική εντολή από τον ανακριτή του 20ού τακτικού τμήματος, έχουν μέχρι τώρα παραιτηθεί προβάλλοντας κώλυμα τρεις από τις ορισθείσες εταιρείες και μόλις προχθές ορκίστηκαν τελικά οι πραγματογνώμονες δύο άλλων εταιρειών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση, η διερεύνηση της οποίας ξεκίνησε σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης το καλοκαίρι του 2007, πήγε τρεις μήνες πίσω.

Τι γίνεται από δω και πέρα;

Σύμφωνα με την ανακριτική διάταξη, οι εταιρείες ορκωτών λογιστών-ελεγκτών οφείλουν να αποφανθούν με

αιτιολογημένη έκθεση πραγματογνωμοσύνης, την οποία πρέπει να έχουν καταθέσει εντός τριμήνου από τον ορισμό τους, για το αν είναι εύλογο ή όχι το τίμημα του 1,3 δισ. ευρώ που η Cosmote κατέβαλε για την εξαγορά τής «Γερμανός». Κι αυτό προκειμένου να καταστεί δυνατή με αδιάσειστα στοιχεία η θεμελίωση της κατηγορίας της απιστίας που είναι ένα από τα πέντε κακουργήματα για τα οποία διώκονται κατά περίσταση 18 συνολικά πρόσωπα, με τις υπόλοιπες κατηγορίες να αφορούν χειραγώγηση της αγοράς, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ηθική αυτουργία στις δύο πρώτες πράξεις.

Μετά την υποβολή της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης η ανάκριση θα εισέλθει στο τελικό στάδιο αποστολής κλήσεων σε απολογία. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι επικεφαλής των διοικήσεων του ΟΤΕ και της θυγατρικής του Cosmote, Παν. Βουρλούμης και Ευάγγ. Μαρτιγόπουλος, και τα μέλη του Δ.Σ. της Cosmote για το αδίκημα της «απιστίας». Για ηθική αυτουργία στην απιστία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) κατηγορείται ο βασικός μέτοχος της «Γερμανός», Π. Γερμανός, στον οποίο η αντεισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου, που παρήγγειλε την άσκηση των διώξεων, χρεώνει και ηθική αυτουργία σε χειραγώγηση μετοχών, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί του αδικήματος φέρονται άλλοι εμπλεκόμενοι από τη «Γερμανός» και τη χρηματιστηριακή Eurobank ΑΧΕΠΕΥ.

Οι παραιτήσεις

Μέχρι και χθες πάντως δεν κατέστη δυνατό να διακριβωθεί ποιο ακριβώς ήταν το «κώλυμα» της τρίτης εταιρείας που δεν δέχτηκε διορισμό, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει τότε η «Ε» οι δύο εταιρείες (BDO Πρότυπος Ελληνική Ελεγκτική Α.Ε. και Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές ΑΕΟΕ), οι οποίες ορίστηκαν πρώτες από τον ανακριτή, παραιτήθηκαν, αρκετές ημέρες αργότερα, καθώς οι πραγματογνώμονες δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τον όρο της αμεροληψίας, αφού είχαν και έχουν επαγγελματική σχέση και με τη «Γερμανός» και με τον όμιλο του ΟΤΕ και με εταιρείες συμφερόντων του Π. Γερμανού (σήμερα).

Πάντως για την περίπτωση της «Γερμανός» δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν αρκούν πραγματογνώμονες από τον χώρο των ελεγκτικών εταιρειών, καθώς το ζήτημα της εύλογης αποτίμησης δεν μπορεί να λάβει υπόψη του μόνο λογιστικές παραμέτρους, δίχως σ' αυτές να προστεθούν τα δεδομένα της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, οι αξίες των εταιρειών retail στην Ευρώπη, ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης, αλλά και το σενάριο του κόστους της αυτοτελούς ανάπτυξης δικτύου από την Cosmote.
www.enet.gr