Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

H 5η Οκτωβρίου στις ελληνικές business


Σε ό,τι αφορά το ισχυρό «κόκκινο τζάκι» της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, τον Όμιλο του κ. Πάνου Γερμανού, η 5η Οκτωβρίου φέρνει αρκετούς «πονοκεφάλους», αν επιβεβαιωθεί και από τις κάλπες η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ. Η προεκλογική περίοδος βρήκε τις δικαστικές αρχές στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας διερεύνησης της εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote και εκκρεμεί μόνο η έκδοση βουλεύματος, με το οποίο θα αρχειοθετείται ο φάκελος, ή θα οδηγούνται στο ακροατήριο οι κατηγορούμενοι.

Η σαφής δέσμευση του κ. Παπανδρέου ότι καμία σκοτεινή υπόθεση δεν θα αφεθεί χωρίς διερεύνηση, αλλά και η οξύτατη κριτική που έχει ασκήσει στη συμφωνία εξαγοράς, μόνο θετικές εξελίξεις για τον κ. Γερμανό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προοιωνίζονται…


Οι «δύσκολες σχέσεις» με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο ρόλος της Λούκας Κατσέλη και το επιχειρηματικό τοπίο της επόμενης ημέρας – Προσδοκίες και φόβοι «γαλάζιων», «πράσινων» και… «κόκκινων» ισχυρών της αγοράς – Οι σχέσεις με τους «παλιούς» και τα σχέδια για ανάδειξη νέων «παικτών», με «όχημα» την «πράσινη ανάπτυξη»

Για τη διαμόρφωση των

ισορροπιών στο δίπολο κυβέρνησης-ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων προετοιμάζονται ήδη τα «γαλάζια», «πράσινα» και… «κόκκινα» τζάκια της ελληνικής οικονομίας, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα του Γιώργου Παπανδρέου και τοποθετηθούν κατάλληλα ενόψει της νέας περιόδου διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Τα «τζάκια» της χώρας, που ελέγχουν την οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό και διατηρούν στενούς δεσμούς με το δημόσιο τομέα, τα έργα και τις κρατικές προμήθειες, βρίσκονται αντιμέτωπα με μια νέα πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν σοβαροί παρατηρητές του επιχειρηματικού γίγνεσθαι: ο κ. Παπανδρέου έχει εξαπολύσει επανειλημμένες δημόσιες επιθέσεις σε «εξωθεσμικά κέντρα» και «οικονομικά συμφέροντα», τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στο έργο του.

«Τα εξωθεσμικά κέντρα έχουν όση εξουσία είναι διατεθειμένος κανείς να τους παραχωρήσει. Δεν χρωστάω σε κανέναν, εγώ λογοδοτώ μόνον στους πολίτες», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα επιτρέψουμε στα ισχυρά συμφέροντα να μπορούν να εξαγοράζουν πολιτικούς, δικαστές, αστυνομικούς, ή media. Θα πρέπει βεβαίως η κάθε επιχείρηση να έχει το ρόλο της, ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει τη δουλειά του, αλλά θα πρέπει να σέβεται επιτέλους τους δημοκρατικούς κανόνες της χώρας», ανέφερε σε ομιλία του.

Επιπλέον, οι τελευταίες τοποθετήσεις του δείχνουν ότι είναι αποφασισμένος να κρατήσει αποστάσεις από το τραπεζικό σύστημα και να επιβάλει «νέους κανόνες παιχνιδιού», χωρίς να θεωρεί «θέσφατο» τις άριστες σχέσεις που είχε διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη. «Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και απ' την άλλη, να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή του, μετά τη λήξη των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη.

Άλλωστε, η πολιτική σκέψη του κ. Παπανδρέου είναι κοινό μυστικό, ότι έχει επηρεασθεί σημαντικά από τις θέσεις του νομπελίστα, αλλά «αιρετικού», οικονομολόγου Τζόζεφ Στίνγκλιτς, με τον οποίο συνεργάζεται στενά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο κ. Στίνγκλιτς ήταν από τους πρώτους που άσκησαν οξεία κριτική στη λειτουργία και τη διάρθρωση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά και στις πολιτικές που εφαρμόζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών (η λεγόμενη «συναίνεση της Ουάσιγκτον»).

Όλα αυτά, επισημαίνουν παρατηρητές του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, θα είχαν ίσως μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον, αν ο κ. Παπανδρέου δεν είχε δώσει δείγματα γραφής που συνάδουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Είναι χαρακτηριστική, η τήρηση αποστάσεων ακόμη και από ισχυρά παραδοσιακά συγκροτήματα του κεντροαριστερού χώρου, ακόμη και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στα οποία η πλευρά του κ. Παπανδρέου χρεώνει μεθοδεύσεις εναντίον του μετά την εκλογική ήττα του 2007.



«Γρίφος» οι επόμενες κινήσεις



Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει καταστήσει σαφές αν θα διατηρήσει και μετά τις εκλογές τις ιστορικά στενές σχέσεις του κόμματός του με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους του τραπεζικού τομέα, των κατασκευών, της ενέργειας, ή της υψηλής τεχνολογίας. Στη δεκαετία του ’80, θυμούνται οι παλαιότεροι παράγοντες της επιχειρηματικής κοινότητας, ο κ. Παπανδρέου είχε πρωτοστατήσει στην πολιτική της δημιουργίας «νέων τζακιών», αλλά δεν είχε διστάσει να πρωτοστατήσει και στην αποκάλυψη των παράνομων μεθοδεύσεων Κοσκωτά, παρότι επρόκειτο για ένα από τα «νέα τζάκια» που είχαν αναδειχθεί εκείνη την περίοδο.

«Πλησιάζουμε στις εκλογές, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν ισχυρά “προσύμφωνα” με επιλεγμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά τις 5 Οκτωβρίου και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τα επόμενα βήματα του κ. Παπανδρέου», τονίζει τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η επιμονή του κ. Παπανδρέου στο μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» ενδέχεται να οδηγήσει σε ανάδειξη νέων επιχειρηματικών δυνάμεων, αλλά και να επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις σε παραδοσιακούς «παίκτες», που δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ίσως το γεγονός αυτό έχει ωθήσει πολλούς επιχειρηματίες μεγάλης εμβέλειας, ακόμη και θεωρούμενους ως στενά συνδεδεμένους με τη συντηρητική παράταξη, να επιχειρούν ανοίγματα στο «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ, με όλο και μεγαλύτερη ένταση, όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Σε πρόσφατη συγκέντρωση της Λούκας Κατσέλη, με προσκεκλημένους παράγοντες της οικονομίας, προκάλεσε αίσθηση η εμφάνιση αρκετών επιχειρηματιών με «καθαρή» συντηρητική πολιτική ταυτότητα, που όμως έδειξαν μεγάλη διάθεση ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας με την «τσαρίνα» του οικονομικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σ. Κόκκαλης, που κατά παράδοση θεωρείται υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη, έκανε την εμφάνισή του στο ακροατήριο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στην ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η υποδοχή του ήταν μάλλον ψυχρή και η αποκατάσταση των σχέσεων φαίνεται δύσκολη, ιδιαίτερα μετά την έξοδο του πρώην Πρωθυπουργού από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και την «καρατόμηση» των περισσότερων στενών του συνεργατών, ενόψει των εκλογών.

Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι παράγοντες της τραπεζικής και επιχειρηματικής «πιάτσας» το πρώτο δείγμα γραφής του κ. Παπανδρέου που θα αξιολογηθεί με μεγάλη προσοχή και θα αντανακλά τις προθέσεις του θα αφορά την επιλογή του νέου «τσάρου» της Οικονομίας.

Αρκετά τραπεζικά και επιχειρηματικά «τζάκια» είναι γνωστό ότι δεν επιθυμούν την τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομίας της κυρίας Κατσέλη και δεν είναι καθόλου τυχαία η μάλλον δυσμενής μεταχείρισή της από ισχυρά συγκροτήματα Τύπου και ΜΜΕ. Οι θέσεις της κυρίας Κατσέλη για τις αποκρατικοποιήσεις και το τραπεζικό σύστημα έχουν κατ’ εξοχήν ενοχλήσει αρκετούς παράγοντες της αγοράς, που έσπευδαν μέχρι πρόσφατα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να της χρεώνουν κρατικισμό και εμμονή σε ξεπερασμένες ιδέες. Όμως, στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα 100 ημερών που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη, είχε την προσωπική «σφραγίδα» της κυρίας Κατσέλη.

Αν ο κ. Παπανδρέου επιλέξει τελικά την Λούκα Κατσέλη, για το κρίσιμο πόστο της Πλατείας Συντάγματος, αυτό θα ερμηνευθεί ως μια επίδειξη αποφασιστικότητας για την εφαρμογή της δικής του πολιτικής, χωρίς διαθέσεις συμβιβασμού, αλλά και ως προσωπική πολιτική επιλογή… «γείωσης» των επιθυμιών ορισμένων «τζακιών» με μεγάλη επιρροή.



Οι συσχετισμοί κατά τομέα



Στον τραπεζικό τομέα, εντυπώσεις είχε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες η διοργάνωση επιχειρηματικού δείπνου προς τιμήν του κ. Παπανδρέου, στο σπίτι του κ. Νίκου Καραμούζη.

Αρκετοί τραπεζίτες είχαν ενοχληθεί από αυτή την κίνηση, την οποία ερμήνευσαν ως ένδειξη «προτίμησης» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πλευρά του ομίλου Λάτση. Τέτοιες «προτιμήσεις», αν υπάρχουν, είναι προφανές ότι θα είχαν αυξημένο βάρος ενόψει της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος που αναμένεται μετά τις εκλογές και λόγω της κρίσης, καθώς κάθε τραπεζίτης του ιδιωτικού τομέα πασχίζει αυτή την περίοδο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να «περάσει» στον κ. Παπανδρέου και το στενό περιβάλλον του τις δικές του προτάσεις για «γάμους» και εξαγορές.

Όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επιλογή του κ. Καραμούζη για τη διοργάνωση αυτού του δείπνου δεν θα πρέπει να οδηγεί σε πολλά συμπεράσματα για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Καραμούζης χαίρει προσωπικής εκτίμησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, και θεωρείται ικανό τραπεζικό στέλεχος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει «προτίμηση» στα τραπεζικά συμφέροντα της οικογένειας Λάτση.

Άλλωστε, οι θέσεις του κ. Παπανδρέου, υπέρ της διαμόρφωσης ενός ισχυρού τραπεζικού «πυλώνα» υπό δημόσιο έλεγχο, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η Εθνική, συνάδουν απόλυτα με τη «σκληρή γραμμή» που έχει χαράξει η Λούκα Κατσέλη έναντι των τραπεζιτών και δεν έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη θέρμη από τους ισχυρούς τραπεζικούς παράγοντες της χώρας.

Άλλωστε, κάποια πρώτα δείγματα γραφής του κ. Παπανδρέου σε έναν άλλο τομέα με ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα της οικογένειας Λάτση προκάλεσαν έντονο προβληματισμό. Με τη δημόσια τοποθέτηση του, υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Παπανδρέου προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους ομίλους Λάτση και Κοπελούζου, που θα έχουν καίρια συμμετοχή στο έργο.

Όπως εξηγούν κύκλοι που γνωρίζουν τον προβληματισμό του κ. Παπανδρέου για το θέμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει να «τορπιλίσει» τη συμφωνία, αλλά να αναδιαμορφώσει τους όρους της, που χαρακτηρίζονται αποικιοκρατικοί, καθώς η ρωσική πλευρά εξασφαλίζει πρωτοφανή προνόμια («κατοχής» ελληνικού εδάφους, φορολογικά, απόλυτου ελέγχου της ροής του πετρελαίου κ.α.), χωρίς να αναλαμβάνει ανάλογες δεσμεύσεις, για τα έσοδα του Δημοσίου, τη συνεχή τροφοδοσία με πετρέλαιο, την προστασία του περιβάλλοντος, κ.α.

Στον τομέα των κατασκευών, η διαμόρφωση των νέων συσχετισμών αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του κλάδου, Όμιλος Μπόμπολα, έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του τα τελευταία χρόνια και πλέον πρωταγωνιστεί σε όλα τα έργα, από τα μικρότερα δημόσια, μέχρι τα μεγαλύτερα αυτοχρηματοδοτούμενα. Με δεδομένη τη γνωστή καχυποψία της πλευράς Παπανδρέου, που τροφοδοτήθηκε από τη στάση των μέσων της επιρροής Μπόμπολα κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαμάχης του 2007, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου στον τομέα αυτό.

Στην αγορά των καυσίμων, οι τελευταίες εξαγορές της BP από τα ΕΛΠΕ και της Shell από την Motor Oil, στην τελική ευθεία για τις εκλογές, έχουν ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα για την επόμενη κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι θα επιμείνει στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και έχει στείλει το μήνυμά του, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης «Για το θέμα της ακρίβειας, εμείς έχουμε καταθέσει κατά καιρούς μέτρα, τα οποία πήρε τελικά η κυβέρνηση ως ημίμετρα, χωρίς να αντιμετωπίσει το θέμα της κερδοσκοπίας. Είναι από τα θέματα που είτε λόγω καρτέλ, είτε λόγω ολιγοπωλίου, εμείς θα αντιμετωπίσουμε, για να έχουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του κ. Παπανδρέου με τον «μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο» της χώρας, την Marfin Investment Group, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Α. Βγενόπουλος θα έχει εύκολο έργο στην αποκατάσταση των σχέσεών του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου δεν ξεχνά ότι παραμένει εκκρεμής η αγωγή που έχει υποβάλει εναντίον του ο κ. Βγενόπουλος, την οποία δεν έχει αποσύρει, αναγνωρίζοντας δημόσια και εμπράκτως το σφάλμα του. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αρκετά επιφυλακτικός στο μοντέλο του επιχειρηματία-επιθετικού deal maker, που υιοθετεί ο κ. Βγενόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το ισχυρό «κόκκινο τζάκι» της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, τον Όμιλο του κ. Πάνου Γερμανού, η 5η Οκτωβρίου φέρνει αρκετούς «πονοκεφάλους», αν επιβεβαιωθεί και από τις κάλπες η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ. Η προεκλογική περίοδος βρήκε τις δικαστικές αρχές στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας διερεύνησης της εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote και εκκρεμεί μόνο η έκδοση βουλεύματος, με το οποίο θα αρχειοθετείται ο φάκελος, ή θα οδηγούνται στο ακροατήριο οι κατηγορούμενοι.

Η σαφής δέσμευση του κ. Παπανδρέου ότι καμία σκοτεινή υπόθεση δεν θα αφεθεί χωρίς διερεύνηση, αλλά και η οξύτατη κριτική που έχει ασκήσει στη συμφωνία εξαγοράς, μόνο θετικές εξελίξεις για τον κ. Γερμανό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προοιωνίζονται…

http://www.sofokleous10.gr/