Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

«Κόντρες» κορυφής για το μέλλον του ΟΤΕ


Τα μετεκλογικά σενάρια για το μέλλον της συμφωνίας του Δημοσίου με την Deutsche Telecom κυριαρχούν μεταξύ των στελεχών του ΟΤΕ, αλλά και σε ολόκληρη την τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Ο Οργανισμός ενώ βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για την ανάπτυξη των βασικών του υποδομών μπαίνει ξανά στην πολιτική ατζέντα των υποψήφιων να σχηματίσουν κυβέρνηση κομμάτων και μάλιστα σε …καλή θέση.
Η διαφορά από άλλες εποχές έγκειται ακριβώς στο ότι υπάρχει και εφαρμόζεται η συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία, με το ποσοστό του Δημοσίου να έχει περιοριστεί στο 20%.

Στην περίπτωση όπου σχηματίσει κυβέρνηση......



ξανά η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει στο να μεταβιβάσει ακόμα ένα 10% του Οργανισμού στην D.T.

Η συμφωνία προβλέπει για την τιμή αυτού του πακέτου ένα premium 15% με 20% στη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα (μέση τιμή στις τελευταίες 20 μέρες από την ενεργοποίηση της option) και το δικαίωμα αυτό το έχει το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2011.

Σημειώνεται σχετικά ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει ισομερώς στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, διορίζοντας τον πρόεδρο. Το δικαίωμα αυτό το διατηρεί όσο κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 15% του Οργανισμού.

Αν μειωθεί περαιτέρω και για όσο χρονικό διάστημα το Δημόσιο κατέχει τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου, θα διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Στην περίπτωση που κυβέρνηση σχηματίσει το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη πολλά τα προς διευκρίνιση σημεία της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με τη συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία.

Πρόσφατα το αρμόδιο για την οικονομία στέλεχος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κα. Λ. Κατσέλη, δήλωσε ότι «έχουμε πει ότι ως κυβέρνηση θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό, πολιτικό και οικονομικό μέσο, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει το δημόσιο έλεγχο στον ΟΤΕ».

Εκτιμάται ότι άμεσα, πολύ πιθανόν στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, θα αναφερθεί αναλυτικότερα στο θέμα. Γεγονός είναι ότι οι διευκρινίσεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Αναφορικά με τη σημερινή ανώτατη διοίκηση του Οργανισμού και συγκεκριμένα τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Π. Βουρλούμη το μέλλον και στις δύο περιπτώσεις είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο.

Θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει και αυτό είναι κάτι που και ο ίδιος φαίνεται να επιθυμεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία ο αντικαταστάτης του, ο οποίος θα επιλεγεί από τους Γερμανούς, θα πρέπει να ομιλεί την ελληνική γλώσσα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για τον ίδιο τον ΟΤΕ, οι εκλογές μαζί με τα σενάρια που τις συνοδεύουν ενέχουν το κόστος των καθυστερήσεων σε κρίσιμες αποφάσεις. Μια από αυτές είναι η επιλογή του τρόπου που θα γίνει δυνατή η αύξηση των ταχυτήτων σύνδεσης στο internet.

Το μάνατζμεντ, στο οποίο βεβαίως κυριαρχεί η D.T., έχει την άποψη ότι δεν είναι αναγκαίο σε αυτή τη φάση η οπτική ίνα να φθάσει μέχρι τα νοικοκυριά.

Θεωρεί δε το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η σημερινή κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει έως τα σπίτια υποεκτιμημένο. Το όλο θέμα όμως έχει ως συνέπεια καθυστερήσεις στις αποφάσεις του Οργανισμού για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του.

Μόλις πρόσφατα η διοίκηση του ΟΤΕ δήλωσε και δημόσια πως ξεκινά να τοποθετήσει οπτικές ίνες μέχρι τα καφάο, μια κίνηση που θα διπλασιάσει τις σημερινές ταχύτητες και θεωρείται από τη διοίκηση του Οργανισμού αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια.

Όπως σχολιάζεται σχετικά, παρότι ο ΟΤΕ δεν θεωρείται πλέον δημόσια επιχείρηση, συνεχίζει όμως να επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στις οποίες, μπορεί ακόμα για άλλη μια φορά και να πρωταγωνιστήσει.

Επίσης, η θέση του στην αγορά έχει αλλάξει. Ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες λειτουργεί. Εντός του διοικητικού μεγάρου εδώ και καιρό χτυπούν αρκετά «καμπανάκια» όσον αφορά το μερίδιό του στην ευρυζωνικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας σχεδόν το 80% των νέων συνδέσεων γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο (ADSL) που πραγματοποιήθηκαν ημερησίως στο πρώτο εξάμηνο (1871 σε απόλυτους αριθμούς) αφορά σε συνδέσεις απελευθερωμένων γραμμών, δηλαδή γραμμών που παύουν να εξυπηρετούνται από τον ΟΤΕ όσον αφορά τον τελικό χρήστη.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/11/1713562.htm