Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009
Στο μικροσκόπιο συμφωνίες για ΟΤΕ - Ολυμπιακή
Σε επανεξέταση των συμφωνιών ιδιωτικοποίησης Ολυμπιακής - ΟΤΕ, με στόχο τη διασφάλιση του εθνικού και του δημοσίου συμφέροντος, αποκάλυψε ότι θα προχωρήσει ο Γ. Παπανδρέου αν κερδίσει τις εκλογές, σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι «όλα είναι στον αέρα» σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία, αν δεν σεβαστεί τα σύνορα, την κυριαρχία , τα νησιά και τους κανόνες της ΕΕ. «(Οι Τούρκοι) γνωρίζουν ότι είμαι φίλος και ότι εργάστηκα σκληρά για τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ξέρουν, όμως, ότι βρίσκομαι εδώ και για να προστατεύσω τα δικαιώματά μας», ξεκαθάρισε ο
κ. Παπανδρέου, εν όψει της αξιολόγησης της τουρκικής υποψηφιότητας τον Δεκέμβριο.
«Θέλουμε να αναθερμάνουμε τη χαμένη δυναμική, αλλά ταυτόχρονα και να αξιολογήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ανέκυψαν στις διμερείς σχέσεις», συμπλήρωσε εμφατικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Θα μπορούσαμε να επανακτήσουμε ένα μέρος της Ολυμπιακής, αλλά πρώτα πρέπει να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις», τόνισε, εξάλλου, σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για μεικτό ιδιοκτησιακό σχήμα Δημοσίου - ιδιωτών και ο σημερινός ιδιοκτήτης ανταποκρίθηκε θετικά. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την πλήρη αεροπορική κάλυψη της Ελλάδας αλλά και τον ανταγωνισμό των εταιρειών».
Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ξεκάθαρα επαναδιαπραγμάτευση με την Deutsche Telekom, ώστε να διασφαλιστούν τα καίρια στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
«Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν έχουν κάτι τέτοιο ως πρώτη προτεραιότητα. Πρέπει να συζητήσουμε με την Deutsche Telekom για τον νέο ρόλο και να επανεξετάσουμε τη σχέση μας προς την καλύτερη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος», υπογράμμισε.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι θα επαναδιαπραγματευτεί ένα τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με την ΕΕ. Υποσχέθηκε νοικοκυρεμένη διαχείριση ώστε να μην επιβαρύνει την Ελλάδα με υψηλότερο δημόσιο χρέος και εξήγγειλε διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι στις τράπεζες, προκειμένου να στηριχτούν τα φτωχά και μεσαία στρώματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Γ. Παπαδάτος
www.ethnos.gr