Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Bαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες


Σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αν και δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών, εξακολουθεί να κυριαρχεί σε πολλά πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο....


πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε πολιτική παρέμβαση, εκτός ημερήσιας διάταξης, για να εξηγήσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και να εκφράσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε αυτά τα προβλήματα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική περίπτωση από την Ιρλανδία και το Ντουμπάι και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπιστεί και με διαφορετικό τρόπο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει αντιστροφή του αρνητικού κλίματος με ταξίδια-αστραπή στην Ευρώπη και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, με οικονομικούς κύκλους, αλλά και θεσμικούς επενδυτές.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που συναντήθηκε με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε πάντως ότι κανείς δεν έθεσε θέμα χρεοκοπίας. «Κανένας δεν μας είπε για ενδεχόμενη κατάρρευση ή χρεοκοπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα είναι χαρακτηριστικά του κλίματος.

Οι Financial Times με τίτλο Το τίμημα της ύβρεως γίνεται αναφορά στις φήμες για την υπερχρεωμένη Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την περίπτωση του Ντουμπάι, και σημειώνεται «τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε απόσταση μόλις μιας υποβάθμισης από την κατάσταση όπου δεν θα είναι αποδεκτά ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ, όταν επιστρέψει στα συνήθη κριτήρια αξιολόγησης».

Η γαλλική Liberation κυκλοφόρησε με πρώτο θέμα την ελληνική οικονομία και τίτλο Και εάν η Ελλάδα κατέληγε σε πτώχευση; Η γερμανική Die Welt το πρώτο θέμα έχει τίτλο Οργή για την Ελλάδα. Η Ελλάδα προκαλεί ανησυχίες στην Ευρωζώνη. Δεύτερο θέμα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde με τίτλο Το χρέος της Ελλάδας προκαλεί κύμα ανησυχίας στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών, υπήρξε μπαράζ καθησυχαστικών δηλώσεων, οι οποίες όμως παράλληλα συνέκλιναν στην ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων.

Στην «κοινή ευθύνη» της ΕΕ έναντι των όσων συμβαίνουν σε ένα κράτος-μέλος -κατά συνέπεια και στην Ελλάδα- αναφέρθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. H καγκελάριος συνέστησε ψυχραιμία, αναφορικά με τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ζητούσα να μην μεγαλοποιείται το θέμα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε «πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πάρει τα μέτρα για το συμφέρον της και για το συμφέρον της Ευρωζώνης και έχουμε τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι πρόβλημα, αλλά είναι βασικά εθνικό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέτρα». «Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Έχουμε δημοσιονομικά προβλήματα και στα 27 κράτη-μέλη» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ερωτηθείς για την Ελλάδα, τόνισε ότι «δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα και γενναία μέτρα στο άμεσα μέλλον».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν και «απέκλεισε τελείως» την χρεοκοπία στην Ελλάδα δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση «θα λάβει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού».

«Στηρίζουμε την δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να διανύσει τον δρόμο αυτό μόνη της», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιλμπε. «Έχουν δικαίωμα στην αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη πλευρά, κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες των πράξεών της», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν θα προκαλέσουν διάσπαση της Ευρωζώνης, είπε την Πέμπτη ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Λουξεμβούργιος κεντρικός τραπεζίτης Ιβ Μερς, ο οποίος είπε ότι «η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την υποβάθμιση της αξιολόγηση της Ελλάδας είναι επίσης ένα σημάδι ανησυχίας». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και ότι θα εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα.

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, η οποία είναι εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Newsroom ΔΟΛ