Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
Με απώλειες μεριδίων και εσόδων έκλεισε το 2009 για τον ΟΤΕ
Περαιτέρω μείωση του μεριδίου αγοράς ως συνέπεια του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται αναμένεται ότι θα ανακοινώσει για το 2009 ο ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα την ερχόμενη Πέμπτη. Αναλυτές, αλλά και στελέχη του Οργανισμού προϊδεάζουν για οικονομικά αποτελέσματα μειωμένα, ενώ παράλληλα δύσκολα φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση για μείωση του κόστους λειτουργίας στη μητρική εταιρεία.
Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται....
τι θα πράξει η κυβέρνηση σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον ΟΤΕ. Εγκλωβισμένη στις προεκλογικές δεσμεύσεις της, δύσκολα μπορεί να ακολουθήσει την υφιστάμενη συμφωνία μετόχων που υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Από την πλευρά της Deutsche Telekom τηρείται στάση αναμονής, με ταυτόχρονη καλλιέργεια της διάθεσής της να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της στον ελληνικό Οργανισμό (σήμερα 30%). Η πρωτοβουλία αφήνεται στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε το προβλέπει ρητά η συμφωνία μετόχων. Οπως δήλωσε πρόσφατα στο πλαίσιο του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη ο επικεφαλής του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, Γκ. Κέρχοφ, «είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ».
Η τιμή πώλησης
Η ελληνική κυβέρνηση βάσει της συμφωνίας με τη γερμανική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να της πουλήσει επιπλέον ποσοστό 10% του ΟΤΕ με προκαθορισμένη τιμή και συγκεκριμένα: εάν η πώληση γίνει μέχρι το τέλος του 2010, θα υπάρξει premium 20% σε σχέση με τη μέση τιμή της μετοχής τις τελευταίες 20 ημέρες πριν από την αναγγελία πώλησης. Εάν πώληση πραγματοποιηθεί το 2011, το premium που προβλέπεται είναι 15% επί της μέσης τιμής των τελευταίων είκοσι ημερών πριν από την αναγγελία.
Στην παρούσα φάση πάντως, ακόμα και αν ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, δεν είναι συμφέρουσα μια τέτοια πώληση, αφού η τιμή ανά μετοχή που θα πετύχει το ελληνικό δημόσιο θα είναι χαμηλότερη ακόμα και από το ήμισυ αυτής που έγινε η πώληση του αρχικού ποσοστού στην Deutsche Telekom (27,5 ευρώ).
Οσο για την πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση η γερμανική εταιρεία να αγοράσει μετοχές του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο προϋποθέτει αλλαγή της συμφωνίας μετόχων. Οπότε σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν συνολικά την συμφωνία μετόχων.
Μέχρι τον Απρίλιο
Εκτιμάται ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης θα ξεκαθαρίσουν μέχρι ή κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία προγραμματίζεται για το τέλος του Απριλίου. Στη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα αλλάξει και η διοίκηση του ΟΤΕ, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια σχετική ασφαλής πληροφορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την υφιστάμενη συμφωνία, το δημόσιο μειώνει τον έλεγχό του στον ΟΤΕ, αν το ποσοστό του πέσει κάτω από το 15% (σήμερα αμέσως ή εμμέσως ελέγχει το 20%). Βεβαίως, όπως επισημαίνουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο έλεγχος του Δημοσίου είναι κάτι το σχετικό, όταν το καθημερινό management ασκεί η γερμανική εταιρεία.
Τα μεγέθη
Στο πεδίο του μεριδίου αγοράς του ΟΤΕ ύστερα από 10 χρόνια τυπικής και τρία ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών τα στοιχεία είναι τα εξής:
- Το 2009 έκλεισε με περίπου 970.000 απελευθερωμένες γραμμές (LLU). Για το 2010 η πρόβλεψη είναι ότι οι απώλειες προς τον ανταγωνισμό θα συνεχιστούν, αλλά με ηπιότερο ρυθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση για την τρέχουσα χρήση είναι πως ο ανταγωνισμός θα αποσπάσει ακόμα περί τις 270.000 τηλεφωνικές γραμμές έναντι 298.000 πέρσι και 362.000 το 2008. Ο αριθμός των LLU στο τέλος του 2010 θα διαμορφωθεί σε 1.240.000. Με βάση τα στοιχεία του ΟΤΕ στο τρίτο τρίμηνο του 2008 εξυπηρετούσε 5,491 εκατ. τηλεφωνικές γραμμές, ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος 5,095 εκατ.
- Ο ΟΤΕ καταγράφει απώλειες εσόδων απ' όλες τις υπηρεσίες τηλεφωνίας. Οι μοναδικές που καταγράφουν άνοδο εσόδων είναι το Internet (ADSL συνδέσεις) και η φυσική συνεγκατάσταση - τοπικός βρόχος, δηλαδή οι υπηρεσίες που προσφέρει στους υπόλοιπους παρόχους. Πτωτική πορεία ακολουθούν τα έσοδα από το πάγιο μηνιαίο τέλος, την αστική, υπεραστική και διεθνή τηλεφωνία, αλλά και την κινητή που πριν από το 2009 αποτελούσε την υπηρεσία που του έδιδε άνοδο εσόδων σε επίπεδο ομίλου.
Στο τέλος του 2008 το μερίδιο του Οργανισμού στις ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν 53%, για το τέλος του 2009 εκτιμάται ότι έχει διαμορφωθεί κάτω από το 50%. Στη σταθερή τηλεφωνία και για το σύνολο των υπηρεσιών φωνής το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ στο τέλος του 2008 ήταν 70%, σήμερα εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα.
Το κόστος
Την ίδια στιγμή οι δυνατότητες περιορισμού του κόστους λειτουργίας της μητρικής εταιρείας είναι περιορισμένες. Η σημερινή διοίκηση έχει καταστήσει σαφές ότι η μόνη δραστική λύση είναι η απόλυση του προσωπικού που δεν είναι αναγκαίο. Κάτι τέτοιο όμως χρειάζεται ή τη σύμφωνη γνώμη της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να τη δώσει, ή απόφαση της κυβέρνησης και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μια ανάλογη απόφαση της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα προέλθει μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διαπραγμάτευσης και αλλαγής της συμφωνίας μετόχων και πάντως δύσκολα μπορεί τώρα να εξελιχθεί ένα τέτοιο σενάριο, εξαιτίας του γενικότερα εξαιρετικά επιβαρυμένου κλίματος και στην απασχόληση.
Απόπειρα μείωσης του κόστους προσωπικού γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν οι προτάσεις της διοίκησης για μείωση επιδομάτων και υπερωριών είναι ικανές από άποψη τεκμηρίωσης ώστε να πειστεί η ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Οι εκτιμήσεις
Η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός όπως στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας και της RomTelecom επηρεάζουν το σύνολο του ομίλου ΟΤΕ. Εκτιμάται ότι το 2009 για πρώτη φορά ο όμιλος της Cosmote θα παρουσιάσει αρνητικό πρόσημο στις οικονομικές επιδόσεις του, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα ολόκληρου του ομίλου και ιδιαίτερα τα κέρδη.
Την ίδια στιγμή σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της RomTelecom, ο ανταγωνισμός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αναγκάζοντας τη θυγατρική του ΟΤΕ να αντιμετωπίζει ακόμα και τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προετοιμάζει απολύσεις 600 εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με 6 ευρώ μηνιαίως ο βασικός ανταγωνιστής της Romtelecomη, η RCS/RDS, προσφέρει απεριόριστη σταθερή τηλεφωνία, δωρεάν 700 λεπτά κλήσεων προς κινητά και σύνδεση στο Internet στα 50 Mbps.
Οι άλλοι πάροχοι
Forthnet [FORr.AT] Σχετικά άρθρα και Ηellas online, αμφότερες εισηγμένες, πρόκειται να παρουσιάσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και οι δύο εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών τους, συνέπεια της μεγάλης αύξησης της συνδρομητικής τους βάσης, και λειτουργική κερδοφορία, αλλά ζημιές ως τελικό αποτέλεσμα.
Η Forthnet, χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, συνεχίζει την πορεία της, δίνοντας έμφαση στις υπηρεσίες που συνδυάζουν τη σταθερή τηλεφωνία, τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και τη συνδρομητική τηλεόραση Nova. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού της προγράμματος.
Η Ηellas online έχει μεγάλες υποχρεώσεις, ωστόσο η συνεργασία της με τη Vodafone της προσδίδει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, κυρίως στον τομέα των εταιρικών πελατών. Παρουσιάζει ενδιαφέρον εάν θα καταφέρει και φέτος να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της ανάπτυξής της, χωρίς την τονωτική ένεση κεφαλαίων επιπλέον των εσόδων της.
Με ενδιαφέρον όμως αναμένονται και τα αποτελέσματα της Wind, η οποία, αν και μη εισηγμένη, το χρέος της σε ομολογιακά δάνεια την υποχρεώνει να δημοσιεύει αναλυτικά αποτελέσματα. Κατά το 2009 αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες και εκτιμάται ότι όλα τα μεγέθη της κινήθηκαν πτωτικά. Στάσιμος σε ανάπτυξη τουλάχιστον όσον αφορά στη συνδρομητική του βάση ήταν και ο τομέας της σταθερής τηλεφωνίας της, δηλαδή η Tellas
Οσον αφορά στη Vodafone, δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, ωστόσο με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η μητρική εταιρεία φαίνεται ότι η πορεία των κερδών της είναι καθοδική, όπως και των εσόδων της. Καλύτερη εικόνα υπάρχει όταν κλείνει το οικονομικό της έτος (τέλος Μαρτίου), οπότε δημοσιεύει ισολογισμό και η Vodafone Ελλάδος.
ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ
Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1780574