Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Μ. Τσαμάζ: "Αναποτελεσματική" η ταυτοποίηση των κινητών


Δεν φτάνει που η διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοσυνδέσεων γίνεται με "ρυθμό χελώνας", έρχεται να προστεθεί και νέος "πονοκέφαλος", όχι τόσο για ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και για τις αρχές.
"Έχουμε ήδη ενημερωθεί για εισαγωγές καρτοκινητών συνδέσεων από το εξωτερικό, από χώρες όπου δεν ισχύει το μέτρο της ονομαστικοποίησης των κινητών" ανέφερε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, μιλώντας σε...


εκδήλωση της ΟΚΕ, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες είχαν εξαρχής γνωστοποιήσει ότι το εν λόγω μέτρο δεν θα είναι αποτελεσματικό για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Ήδη στην παρα-αγορά κυκλοφορούν SIM κάρτες με ενεργοποιημένη την σύνδεση καρτοκινητής τηλεφωνίας, όπως και την περιαγωγή (roaming) και «φορτωμένες» με χρόνο ομιλίας, με τιμή... διάθεσης 30-40 ευρώ. Η προέλευσή τους από Λετονία και άλλες ανατολικές χώρες όπου δεν εφαρμόζεται η ταυτοποίηση των καρτοκινητών.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαμάζ η εισαγωγή αυτών των συνδέσεων δεν είναι παράνομη, αλλά για τις εταιρείες αυτός ο συνδρομητής είναι «αγνώστου ταυτότητας», αφού εμφανίζεται στα ελληνικά δίκτυα ως περιαγωγή. «Εμείς δεν μπορούμε να κόψουμε το roaming σε αυτές τις συνδέσεις, αλλά ούτε και ξέρουμε ποιος είναι ο κάτοχος της εν λόγω κάρτας», σημείωσε σχετικά.

Επίσης, υπάρχει ελληνική εταιρεία που διαθέτει νόμιμα ειδικές προπληρωμένες κάρτες SIM για κλήσεις roaming, η οποία προμηθεύει τον κάτοχο με έναν νέο αριθμό κλήσης (0037χχχχχχχχχ) ο οποίος έχει κάλυψη σε 145 χώρες. Η κάρτα λειτουργεί σε οποιαδήποτε συσκευή κινητού που δεν είναι «κλειδωμένη» από τον πάροχο.

Αυτά τα «παραθυράκια» είχαν εξαρχής επισημανθεί από τις εταιρείες, ενώ οι εκπρόσωποί τους σπεύδουν ήδη να τονίσουν ότι τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν όσο θα πλησιάζουμε στην τουριστική περίοδο. Και αυτό γιατί μπορεί στα ελληνικά καρτοκινητά που δεν θα πιστοποιηθούν μέχρι τις 30 Ιουλίου 2010, να διακοπεί η σύνδεση, ωστόσο στα ξένα δεν μπορεί να διακοπεί το roaming.

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τις εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, είναι αυτό των πλαστών εγγράφων, καθώς οι υπάλληλοι στα καταστήματα των εταιρειών κινητής δεν μπορούν να ελέγξουν αν τα πιστοποιητικά που προσκομίζουν οι συνδρομητές είναι γνήσια ή πλαστά.

Με εμπόδια η διαδικασία

Επισήμως στις 7 Νοεμβρίου ξεκίνησε η... ονοματοδοσία των καρτοσυνδέσεων και σχεδόν 3 μήνες μετά εκτιμάται ότι τα ταυτοποιημένα δεν ξεπερνούν το 1 εκατ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών, σε ημερήσια βάση περί τους 5.000 συνδρομητές πηγαίνουν στα καταστήματα για να δηλώσουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους, κυρίως δε, όσοι παίρνουν καινούργια σύνδεση. Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου περίπου 400.000 κάρτες είχαν ταυτοποιηθεί, ενώ στη συνέχεια και λόγω εορτών φαίνεται πως ο ρυθμός έπεσε ακόμη περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις περίπου 13,5 εκατ. συνδέσεις καρτοκινητών, ενεργές είναι οι 7,5 εκατ., οπότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών, η όλη διαδικασία (αναβάθμιση συστημάτων, διαχείριση εγγράφων, αποστολή ενημερωτικών SMS κλπ) θα τους κοστίσει πάνω από 18,7 εκατ. ευρώ. Το κόστος που αναλογεί για κάθε μία ταυτοποίηση ανέρχεται σε περίπου 2,5 ευρώ, ενώ το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη καρτοκινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται στα περίπου 7 - 8 ευρώ.

Από την άλλη βέβαια, αποτελεί και ευκαιρία να πείσουν όλους αυτούς τους πελάτες να γυρίσουν σε σύνδεση με συμβόλαιο....

Πηγή http://www.capital.gr/Articles.asp?id=897757