Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Mε δύο ποινικές διώξεις για απιστία και με δεκάδες καταγγελίες σε βάρος του....


Mε δύο ποινικές διώξεις για απιστία και με δεκάδες καταγγελίες σε βάρος του για τον τρόπο διοίκησης του Οργανισμού, «χρεωμένος» με προτάσεις κατά των εργαζομένων αλλά και με εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς golden boys, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Παναγής Βουρλούμης παραμένει απόλυτος και ακλόνητος άρχων στον ΟΤΕ, είτε επί Νέας Δημοκρατίας είτε επί ΠΑΣΟΚ, είτε με Έλληνες είτε με Γερμανούς.
Τα σενάρια πώλησης ενός ακόμη ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, οι δηλώσεις του περί άρσης της μονιμότητας αλλά και η αγωγή σε βάρος συνδικαλιστών του Οργανισμού επανέφεραν στο προσκήνιο τον ισχυρό άνδρα της Κηφισίας και το ρόλο του στη νέα εποχή του ΟΤΕ....



του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βουρλούμη για άρση της μονιμότητας και για νέα εθελουσία έξοδο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων αλλά και τη δυσφορία κυβερνητικών στελεχών. Οι σχέσεις διοίκησης και εργαζομένων βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, αφού τις ανακοινώσεις της ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ για τις υπέρογκες αμοιβές του ίδιου του προέδρου αλλά και σειρά στελεχών επιλογής του διαδέχτηκαν αγωγές από την πλευρά Βουρλούμη.


Οι δικηγόροι του ΟΤΕ κατέθεσαν αγωγή κατά 33 συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ (που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) διεκδικώντας 1 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τη δυσφήμηση του Οργανισμού από δύο ανακοινώσεις της παράταξης την περίοδο των εκλογών. Στην 69σέλιδη αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΤΕ αναφέρεται ότι «ο χαρακτηρισμός του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ και των λοιπών διευθυντικών στελεχών του ως golden boys υποδηλώνει το χλευασμό και την περιφρονητική διάθεση των εναγομένων και των προσώπων αυτών και του ΟΤΕ, καθώς τους εξομοιώνει −κατά το προσφιλές και ευρύτατα διαδεδομένο πια ευφυολόγημα της εποχής− με άτομα ηλικίας 30 έως 40 ετών, χωρίς επαρκή επαγγελματική εμπειρία και κατάρτιση, τα οποία κατέχουν υψηλές θέσεις και χρυσοπληρώνονται για να λαμβάνουν παράτολμες επιχειρηματικές αποφάσεις, οι οποίες συχνότατα καταλήγουν σε οικονομική συρρίκνωση ή και πλήρη οικονομικό κατακρημνισμό της επιχείρησης, τα συμφέροντα της οποίας και υποτίθεται υπηρετούν».

«Ο κ. Βουρλούμης με αυτή την κίνησή του ήθελε να προκαλέσει τους εργαζόμενους και συνδυάζεται με προηγούμενες κινήσεις του κατά των εργαζόμενων, όταν με πρωτοβουλία του πρωτοβάθμιου διοικητικού συμβουλίου κάναμε αγώνα για να αποτρέψουμε το κλείσιμο 150 καταστημάτων σε όλη τη χώρα», λέει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΤΕ κ. Δημήτρης Φούκας. «Η τακτική που ακολουθεί ο κ. Βουρλούμης είναι αυτή του “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”, αφού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του σε δύο περιπτώσεις (εξαγορά «Γερμανός» και συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης 2003-2004), ενώ και η παρουσία του ως μάνατζερ, που αύξησε το εργατικό κόστος ενώ έδιωξε 4.000 υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, είναι άξια παρακολούθησης», συνεχίζει.

Αίνιγμα η στήριξη Γερμανών και κυβέρνησης
Ο κ. Παναγής Βουρλούμης ανέλαβε τα ηνία του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας το 2004, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αποφάσεων για το μέλλον του Οργανισμού. Άνθρωπος της εμπιστοσύνης του πρώην τσάρου της Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, παρέμεινε στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, παρότι σε πολλές περιπτώσεις συνέτρεχαν λόγοι απομάκρυνσής του. Ο ίδιος ήταν στο τιμόνι του ΟΤΕ όταν ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με την Deutsche Telekom για την εκχώρηση ποσοστού του Οργανισμού από το Δημόσιο στους Γερμανούς, ενώ παρέμεινε στη θέση του και ως πρόσωπο κοινής αποδοχής Deutsche Telekom και ελληνικής κυβέρνησης στη νέα σελίδα του ΟΤΕ.

Φτάνοντας στο σήμερα, η κυβέρνηση Παπανδρέου, αν και τα προηγούμενα χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταφερθεί εναντίον του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, δεν προχώρησε σε ενέργειες που θα οδηγούσαν στην απομάκρυνσή του. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, γνώστης της κατάστασης στον ΟΤΕ, αφού διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, είχε μιλήσει για άμεση απομάκρυνση του κ. Βουρλούμη, όταν το ΠΑΣΟΚ θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση, ενώ ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωνε δημόσια ότι «μία Διοίκηση, η οποία κατηγορείται και εκκρεμούν διάφορες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον της, δεν μπορεί να συνεχίσει». Για το ίδιο θέμα και σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει το 2008 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης και Χρήστος Παπουτσής ρωτούσαν τους τότε υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών «μήπως οι Γερμανοί “κρατούν” τον κ. Βουρλούμη και γι’ αυτό επιθυμούν αυτός να είναι το κοινής αποδοχής πρόσωπο στο Δ.Σ. του νέου –πρώην ελληνικού– ΟΤΕ;». Τι συνέβη όμως και υπήρξε αλλαγή πορείας 180 μοιρών και ο πρόεδρος του ΟΤΕ παραμένει ακλόνητος στη θέση του;

Γνωρίζοντες τις ισορροπίες στο εσωτερικό του Οργανισμού στη μετά Deutsche Telekom εποχή μιλούν για σειρά παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τους Γερμανούς, με επίκεντρο τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου. Η συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία, όπως πέρασε και με τη μορφή νόμου από την ελληνική Βουλή, προβλέπει την πρόταση πέντε μελών του Δ.Σ., ανάμεσά τους και του προέδρου, από την πλευρά της κυβέρνησης και πέντε από τη γερμανική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντα συμβούλου. Επίσης, προβλέπεται ότι τα πρόσωπα του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Στην περίπτωση του κ. Βουρλούμη υπήρχε στήριξη από την Deutsche Telekom και, προκειμένου να αποφευχθεί η διαρχία «Έλληνα» προέδρου και «Γερμανού» διευθύνοντα συμβούλου, πειθαναγκάστηκε η ελληνική πλευρά για τη διατήρηση του κ. Βουρλούμη.

Ωστόσο, και πάλι προκύπτει ερώτημα σχετικά με την αμέριστη στήριξη της μητρικής γερμανικής εταιρείας στον 72χρονο πρόεδρο του Οργανισμού, όταν είναι γνωστό ότι σε βάρος του έχουν ασκηθεί δύο ποινικές διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και όταν η μια από αυτές αφορά στις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης με τη Siemens. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στα «Επίκαιρα» ότι στην Deutsche Telekom υπάρχει η εκτίμηση πως ο σημερινός πρόεδρος του ΟΤΕ γνωρίζει καλά, δεν φείδεται λόγων και έργων, καθώς δεν διστάζει να συγκρουστεί και με τους εργαζόμενους – συνδικαλιστές αλλά και με την πολιτική ηγεσία. Μια σειρά ακανθωδών ζητημάτων που θα καθορίσουν τη μελλοντική συνύπαρξη των δύο πλευρών στον ΟΤΕ, όπως η περαιτέρω μείωση προσωπικού, η άρση της μονιμότητας αλλά και ζητήματα τεχνικής φύσης και προμηθειών, έχουν τεθεί σε διαδικασία «διευθέτησης» από τη σημερινή διοίκηση.

Όμως ούτε και αυτή η ερμηνεία δείχνει αρκετή για να καλύψει το αίνιγμα Βουρλούμη. «Πιθανώς οι Γερμανοί να μην έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος», απαντά ο κ. Φούκας. «Το μόνο που έχει προσφέρει ο κ. Βουρλούμης είναι πέντε χρόνια εργασιακής αναστάτωσης και αυθαίρετων προσλήψεων. Δεν μπορείς να δημιουργείς νέες γενικές διευθύνσεις με τρεις βοηθούς, την ώρα που είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εξόδου από την υπηρεσία. Η σημερινή διοίκηση αύξησε το εργατικό κόστος και κανείς δεν έχει κρίνει την πολιτική εσόδων που ακολούθησε η διοίκηση του ΟΤΕ», καταλήγει.

Τα δύο «αγκάθια» του Παναγή Βουρλούμη
Η παραμονή του κ. Βουρλούμη στην κορωνίδα του Οργανισμού αποτελεί για πολλούς ρίσκο για την κυβέρνηση, καθώς σε βάρος του εκκρεμούν οι δύο ποινικές διώξεις για τις τεχνικές συμβάσεις του 2003-2004 και για την εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός», από τη στιγμή, μάλιστα, που το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών!

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουρλούμης υπέγραψε τη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης με τη Siemens – Intracom για το 2003-2004 με υψηλότατο τίμημα, την ώρα που τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη του Οργανισμού εισηγούνταν αμοιβές στη μισή τιμή περίπου (26,4 εκατ. ευρώ έναντι 40,6 εκατ.). Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί και η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφασίσει για το εάν και πότε θα εκδικαστεί.

Η δεύτερη υπόθεση που είναι υπόδικος ο πρόεδρος του ΟΤΕ σχετίζεται με την αγορά της «Γερμανός» από την Cosmote το Μάιο του 2006, έναντι 1,3 δις ευρώ. Η αγοραπωλησία της εταιρείας είχε προκαλέσει χρηματιστηριακό ράλι τους μήνες που προηγήθηκαν, την ώρα που οι καταγγελίες έπεφταν βροχή για το υπέρογκο ποσό που αγοράστηκε κατ’ ουσία ένα brand name. H δικαστική έρευνα ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, με την πραγματογνωμοσύνη των ορκωτών ελεγκτών, ενώ θα συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή http://ellinikoforum.blogspot.com/2010/02/blog-post_4393.html